Staatsbezoek aan Polen - programma
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uitnodiging van president Bronislaw Komorowski van de Republiek Polen op dinsdag 24 en woensdag 25 juni 2014 een staatsbezoek aan Polen (zie RVD-persbericht nr. 83). Zij worden daarbij vergezeld door minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking leidt gelijktijdig een economische missie met deelnemers op het terrein van energie, Agri&Food, logistiek en transport en watermanagement.
Het staatsbezoek markeert de Nederlands-Poolse relatie van gedeelde geschiedenis en
wederzijdse handel tot een sterke bilaterale band in een slagvaardig Europa. De relatie kent een lange historie: van handel in de Gouden Eeuw tot de rol van Polen bij de bevrijding van Nederland in 1944 en 1945. Nederland stuurde hulpgoederen tijdens de Poolse communistische periode en gaf technische steun in aanloop naar de Poolse EU-toetreding. Nederland en Polen zijn actieve partners op het gebied van herdenking van en onderwijs over het oorlogsverleden. De Nederlandse export naar Polen bedroeg in 2012 ruim € 8,5 miljard, de import € 5,5 miljard. Nederland en Polen maken beiden deel uit van de Europese Unie.
Dinsdag 24 juni
Na aankomst op dinsdagochtend 24 juni op het militair vliegveld van Warschau worden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bij het presidentieel paleis officieel verwelkomd door president Komorowski en zijn echtgenote, Anna Komorowska. Na
het welkomstceremonieel en inspectie van de erewacht, volgt een audiëntie in het presidentieel paleis. Vervolgens leggen de Koning en Koningin een krans bij het Graf van de Onbekende Soldaat.
De ochtend wordt afgesloten met een werklunch met regeringsvertegenwoordigers. Daarna brengen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een bezoek aan het Poolse parlement, de Sejm.
In de middag brengen de Koning en Koningin een bezoek aan het Museum van de Opstand van Warschau, waar de Poolse strijd en de verwoesting van Warschau in de Tweede Wereldoorlog in beeld is gebracht. In het museum zal eerst een presentatie plaatsvinden over de vernieuwing van de gedenkplaats van het voormalig vernietigingskamp Sobibor, die binnenkort wordt gerealiseerd dankzij een Pools-Israëlisch-Nederlands-Slowaaks samenwerkingsverband. In Sobibor kwamen in de Tweede Wereldoorlog ruim 34 duizend Nederlandse joden om het leven. Aansluitend volgt een ontmoeting met veteranen bij het Maczek-monument ter herinnering aan de bevrijding van het zuiden van Nederland door de 1 e Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek. Bij het monument wordt de "Liberation Route" in Polen gelanceerd. De Liberation Route markeert en verbindt de locaties in Europa die een rol speelden bij de bevrijding in 1944-1945.
De eerste dag van het staatsbezoek eindigt met een staatsbanket in het presidentieel paleis.
Woensdag 25 juni
Op woensdag ochtend 25 juni houden Koning Willem-Alexander en president Komorowski een toespraak bij het Nederlands-Poolse business-seminar, Innovation, solutions for a common future. De Koning en Koningin maken een rondgang langs bedrijfspresentaties en nemen deel aan een CEO-rondetafel-bijeenkomst over samenwerking tussen het Poolse en Nederlandse bedrijfsleven.
Na een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap, bieden de Koning en Koningin bij wijze van contraprestatie, een concert aan van de pianisten Lucas en Arthur Jussen, gevolgd door een netwerklunch.
Later in de middag wordt het staatsbezoek voortgezet in Poznań met een bezoek aan CLIP Terminal. Hier is sinds twee jaar een spoorverbinding met de Haven van Rotterdam gerealiseerd voor de overslag van goederen van de weg naar het spoor, een succesvol voorbeeld van intermodale vervoersoplossingen. Aansluitend spreken de Koning en Koningin met vertegenwoordigers van de Nederlandse en Poolse transportsector en maken zij een rondgang over een ondernemersmarkt op het terrein van Agri & Food, tuinbouw en water. Na een afsluitende receptie eindigt het staatsbezoek.
RVD, nr. 173