Toespraak van Zijne Majesteit de Koning bij het Nederlands-Poolse business-seminar, Warschau
De toespraak is uitgesproken in het Engels.
Meneer de President, dames en heren,
Graag wil ik U, Meneer de president, hartelijk bedanken voor Uw introductie.
Deze dag staat in het teken van de economische samenwerking tussen Polen en Nederland. Een samenwerking die zich in de afgelopen decennia stormachtig heeft ontwikkeld.
De laatste jaren was Polen de snelst groeiende economie in de Europese Unie. Het is een grote prestatie om gestage groei te realiseren in een tijd waarin veel landen in Europa ernstig lijden onder de economische crisis.
Daarnaast is Polen er ook in geslaagd om een aantal belangrijke economische hervormingen door te voeren. Natuurlijk: er moet nog veel gebeuren. Maar er is heel veel goeds bereikt. Dat wordt in Nederland met respect en ook enige bewondering gezien.
Door haar economische staat van dienst en haar groeikracht is Polen een aantrekkelijke partner, waarmee Nederland de banden graag nóg nauwer aanhaalt.
'Solutions for a common future'. Daaraan is dit forum gewijd. Bij het werken aan onze toekomst, is innovatie onze belangrijkste bondgenoot. Want alleen door te innoveren, kunnen we samen een goede toekomst veiligstellen.
Innovatie is een begrip dat veel omvat.
Technologische vernieuwing, natuurlijk.
Nieuwe uitvindingen en toepassingen.
Maar ook: nieuwe manieren van organiseren. Nieuwe manieren van denken. En nieuwe manieren van samenwerken.
Innovatie is het gebaande pad verlaten en dingen andersaanpakken. Van potentiële zwaktes juist een kracht maken. In die zin is innovatie altijd een avontuur.
In Nederland hebben we geleerd hoe interessant en lonend dat avontuur kan zijn.
Neem onze strijd tegen het water. Als deltaland dat deels onder de zeespiegel ligt, is Nederland kwetsbaar voor overstromingen. Door nieuwe manieren van waterbeheer te ontwikkelen, is Nederland niet alleen veilig geworden, maar ook uitgegroeid tot een wereldspeler op dit gebied. Nederlandse waterkennis wordt ingezet van Sint Petersburg tot New Orleans en van New York tot Jakarta.
Een ander voorbeeld is de landbouw. Nederland is klein in oppervlakte; de ruimte voor voedselproductie is beperkt. Toch is Nederland de tweede exporteur van agrofood-producten ter wereld, na de Verenigde Staten. De verklaring? Voortdurende innovatie.
Een derde voorbeeld: urbanisatie. Nederland is een dichtbevolkt, verstedelijkt land. Hoe creëer je een prettige, schone leefomgeving in een land waar veel mensen dicht op elkaar wonen? Veel Nederlandse bedrijven focussen zich op het beantwoorden van die vraag. Dat leidt onder meer tot uitgekiende systemen voor energie en verlichting, slimme logistiek, en nieuwe vormen van architectuur en stadsontwikkeling.
Een indruk van wat innoverende Nederlandse bedrijven zoal te bieden hebben, kunt U straks krijgen. Zij presenteren zich hier in het stadion.
Bijzonder is dat het Nederlandse bedrijfsleven zich hier in Polen voor de laatste maal manifesteert onder aanvoering van Bernard Wientjes, President of the Confederation of Netherlands Industry & Employers. Hij neemt na negen jaar afscheid. Meneer Wientjes: dank U wel voor alles wat U voor het Nederlandse bedrijfsleven heeft betekend.
Ik ben ervan overtuigd dat Polen en Nederland elkaar als innoverende naties sterker kunnen maken. Er staan immers dezelfde belangen op het spel. We staan beide voor de uitdaging onze economie efficiënter te maken en om de productiviteit verder te verhogen. Dat is een noodzaak om te kunnen blijven concurreren op de wereldmarkt. Innovatie is ons belangrijkste wapen, maar dan moeten we dat wapen wel gebruiken.
Zoals ik al zei, zit innovatie niet alleen in techniek en slimme uitvindingen. Maar ook in andere manieren van denken en in nieuwe vormen van samenwerken met partners dichtbij en verder weg.
Ik hoop dat ons bezoek bijdraagt aan het ontstaan van nieuwe ideeën, inspirerende contacten en aan nieuwe verbindingen tussen Polen en Nederland.
Dank U wel.