Februari
1 februari: Afval bestaat niet
Veel producten die worden afgedankt, zoals tuinmeubelen en speelgoed, bevatten harde kunststoffen. Waste-to-productbedrijf Renewi uit Eindhoven heeft een nieuwe sorteerinstallatie die deze harde kunststoffen uit afval scheidt.
Tijdens een rondleiding krijgt Koningin Máxima uitleg over de nieuwe installatie. De uit afval gehaalde harde kunststoffen worden bijvoorbeeld gebruikt bij de productie van kratten. Ook voert Koningin Máxima een afvalscan uit om meer te weten te komen over het afvalsorteringsproces.
Na de rondleiding gaat Koningin Máxima met medewerkers van Renewi en ondernemers uit de recyclingbranche in gesprek over de kansen, uitdagingen en belemmeringen bij materiaalrecycling. Het bezoek is onderdeel van een reeks bezoeken van Koningin Máxima op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.
1 februari: Duurzaam herstel voor Groningen
Toekomstsperspectief voor de inwoners van de aardbevingsregio in de provincie Groningen is wat staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw aan de Koning laat zien tijdens een gezamenlijk werkbezoek. In Scheemda spreken zij hierover aan de keukentafel met de eigenaren van een boerderij met bevingsschade. Deze wordt nu hersteld en versterkt. Met de nieuwe schaderegeling ‘Duurzaam Herstel’ van het Instituut Mijnbouwschade Groningen kunnen, waar nodig, extra herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd om de kans op eventuele herhaalschades te verkleinen.
De Koning bekijkt bij De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans voorbeelden van duurzame economische ontwikkeling. Deze coöperatie van lokale boeren en ondernemers richt zich op duurzaam gebruik van de Groningse kleigronden. Met workshops en evenementen informeren zij het publiek over het belang van duurzaam omgaan met voedsel. De Koning bezoekt de brouwerij, stokerij en bakkerij waar oogsten worden verwerkt tot lokale producten met een eigen verhaal.
15 februari: Bruggenbouwer De JoJo
Ontmoetingswerkplaats De JoJo is een bewonersinitiatief uit Sassenheim, dat volledig draait op vrijwilligers. Iedereen kan hier terecht voor een kop koffie, een warme maaltijd of spullen uit de weggeefwinkel. Maar er kan ook worden geklust in de werkplaats. Door samen te werken, van elkaar te leren en door elkaar te steunen wordt een veilige plek gecreëerd voor mensen die de wind mee én tegen hebben.
Koningin Máxima bezoekt De JoJo. In het pand zijn verschillende activiteiten gehuisvest zoals een Repair Café, een naaiatelier en een werkplaats waar fietsen worden opgeknapt. Tijdens een rondleiding vertellen vrijwilligers over de verschillende werkzaamheden. Aansluitend spreekt Koningin Máxima met de initiatiefnemers van De JoJo en samenwerkingspartners zoals de gemeente en de dagbesteding. Bezoekers en deelnemers vertellen tot slot over hun ervaringen en wat De JoJo voor hen betekent. Bij het ontmoetingscentrum komen onder meer mensen met een migratieachtergrond, gezinnen die wekelijks mee-eten en jongeren die nergens anders terechtkunnen.
De JoJo was in oktober 2023 één van de winnaars van een Appeltje van Oranje. Het Appeltje van Oranje is een prijs voor succesvolle sociale initiatieven die mensen betrekken bij de samenleving.
20 februari: Schulden aflossen met behulp van een app
What’s cooking? Bij Microlab Rotterdam bespreken jongeren tijdens een pressure cooker workshop hoe zij met hulp van de app van fintech Socialdebt hun schulden aflossen en bouwen aan een financieel stabiele toekomst.
Socialdebt neemt schulden bij verschillende eisers tot een bedrag van 2.500 euro over. De jongeren lossen hun schulden boete- en rentevrij af via de app. Ook krijgen ze budget- en spaartips om hun geldzaken op orde te krijgen.
Koningin Máxima, erevoorzitter SchuldenlabNL, en minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioen praten met hen over de uitkomsten van pressure cooker. Naast het zo snel mogelijk aflossen van de schulden, is het ook belangrijk om te sparen voor een financiële buffer. De jongeren vertellen wat zij nodig hebben om de stap te maken naar 2.500 euro spaargeld. Koningin Máxima en de minister praten verder met financiële instellingen over het ontwikkelen van spaarproducten die de opbouw van een buffer stimuleren en financiële gezondheid bevorderen.
21 februari: “De mijnen sloten en wij werden vergeten”
Verloedering, armoede, criminaliteit en kansenongelijkheid. Over deze problematiek spreken inwoners en betrokkenen met de Koning tijdens een wandeling door Heerlen-Noord. In de toekomst moet de buurt door een evenwichtige mix van bewoners weer worden opgeknapt.
Heerlen-Noord is één van de twintig focusgebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Het streven is om in één generatie de oude trots van vroeger te doen herleven. De komende vijfentwintig jaar slaan bewoners, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties de handen ineen om aan een betere toekomst te werken.
Tijdens zijn wandeling door Heerlen-Noord ontmoet de Koning een echtpaar dat er al tientallen jaren woont. Hij spreekt met hen over de veranderingen die zij hebben gezien in van de wijk. Een jong gezin vertelt over hun keuze om in Heerlen-Noord te gaan wonen. Ook spreekt de Koning onder meer met de politiechef over de veiligheid van de buurt, bekijkt hij een succesvolle renovatie van een flatgebouw en bezoekt hij een basisschool.
21 februari: Kunst en cultuur als middel tegen kansenongelijkheid
Gelijke kansen voor kinderen en jongeren door kunst- en cultuuronderwijs!
Stichting Méér Muziek in de Klas wil met het programma ‘Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving’ het kunst- en cultuuraanbod op en na school stimuleren op duizend scholen met leerlingen met een kansenachterstand. Tijdens een inspiratiesessie worden de deelnemende organisaties aangemoedigd mee te denken over het inzetten en invullen van de verlengde schooldag.
Koningin Máxima, erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, is bij een presentatie over de positieve effecten van een verlengde schooldag. Welke rol kan kunst- en cultuuronderwijs hierin spelen? Zeeuwse scholen en organisaties delen na de presentatie hun ervaringen. Enkele leerlingen die een creatieve workshop volgen praten met Koningin Máxima over hun verlengde schooldag. Tot slot spreekt Koningin Máxima met een aantal betrokken Zeeuwse organisaties uit de onderwijs- en culturele sector.
25 februari: Financieel maatwerk
In Colombia hoort Koningin Máxima tijdens veldbezoeken rondom Medellin van de gepensioneerde Vicky, ondernemer Alexander en biologische boeren hoe maatwerk in financiële diensten hen helpt om te bouwen aan hun toekomst. Koningin Máxima bezoekt Colombia als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Tijdens het vierdaagse bezoek richt Koningin Máxima zich met name op het verder bevorderen van goede toegang tot en veilig en betaalbaar gebruik van financiële diensten en het thema financiële gezondheid.
28 februari: De toekomst van de zorg
Innovatie is belangrijk om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden voor iedereen. Máxima MC (MMC), met vestigingen in Eindhoven en Veldhoven, werkt samen met zorgpartners en het bedrijfsleven in de regio om kennis en kunde te delen en in te kunnen zetten voor de patiënt. Zo kan innovatie versnellen en de zorg verbeteren.
De Koning bezoekt MMC in Veldhoven waar over diverse samenwerkingsverbanden en innovaties gesproken wordt. In de Neonatale Intensive Care Unit lichten artsen en verpleegkundigen de innovaties toe om zwangeren, vroeggeboren kinderen en toekomstige ouders nu en in de toekomst te monitoren en van betere en efficiëntere zorg te voorzien. Hier spreekt Koning Willem-Alexander ook met ouders van een vroeggeboren kindje. Het bezoek wordt afgerond met een gesprek hoe MMC en diverse partners met innovatieve, duurzame zorg de toepassing van zorginnovaties in de regio willen versnellen.
29 februari: Gaza en Israël in Nederland
Mensen met een Palestijnse, Joodse en Islamitische achtergrond gaan met Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en burgemeester Halsema van Amsterdam in gesprek over hun verdriet en angst om dierbaren, gevoelens van onveiligheid, de uiteenlopende standpunten, maar ook hoopvolle initiatieven om tot elkaar te komen. In het gesprek vertellen zij hoe de huidige situatie in Gaza en Israël ingrijpt op hun dagelijks leven en in de omgang met elkaar. Daarnaast spreekt het Koninklijk Paar straatcoaches, agenten, gemeenteambtenaren en jongerenwerkers die in verschillende Amsterdamse wijken actief zijn. Zij houden nauw contact met de diverse groepen in hun wijk en zetten zich in om spanningen te voorkomen en beheersen.