Januari
15 januari: Gezond van start
De Koning en Koningin Máxima houden in het Koninklijk Paleis Amsterdam de traditionele Nieuwjaarsontvangst voor Nederlandse genodigden. Enkele honderden gasten uit politiek, openbaar bestuur en uit diverse sectoren van de Nederlandse samenleving zijn genodigd. Daarnaast zijn dit jaar specifiek vertegenwoordigers uitgenodigd die betrokken zijn bij het thema breedtesport. Prinses Beatrix, Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven zijn ook aanwezig bij de ontvangst.
Dinsdag 16 januari ontvangt het Koninklijk Paar de leden van het corps diplomatique en internationale organisaties.
17 januari: Circulaire bedrijvigheid
Port of Zwolle, een fysiek knooppunt waar water, spoor en wegen samenkomen, ontwikkelt zich als logistieke hub voor circulaire bedrijvigheid. Het gezamenlijke havenbedrijf van de gemeenten Zwolle, Kampen en Meppel focust zich op de energietransitie, meer vervoer over water en circulaire productieprocessen.
De Koning brengt een bezoek aan meerdere bedrijven in Port of Zwolle in Meppel. Het werkbezoek staat in het teken van circulair ondernemen, economische ontwikkeling, bestuurlijke samenwerking en inspelen op veranderende vervoersstromen.
Zo bezoekt de Koning onder meer Alumax Boats en Fieldlab Circulair Ondernemen, en spreekt het met medewerkers en ondernemers van de Weever Groep en vrachtwagenbedrijf Scania. Bij de gesprekken zijn ook studenten aanwezig die stage lopen bij de bedrijven. Zij vertellen over hun ervaringen en over hun toekomstplannen.
17 januari: Gerecht aan de deur
Gerechtsdeurwaarders werken samen met opdrachtgevers, gemeenten en schuldhulpverlening. Zij zien het als hun maatschappelijke verantwoordelijkheid rekening te houden met de belangen van alle betrokken partijen. De Koning brengt een werkbezoek aan de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).
Tijdens het bezoek staat de huidige beroepspraktijk en de ontwikkeling van het vak centraal. De Koning spreekt betrokkenen bij de beroepsorganisatie over de opleiding tot gerechtsdeurwaarder. Nederland telt 130 gerechtsdeurwaarderskantoren, waar in totaal rond de 260 gerechtsdeurwaarders en 330 toegevoegd gerechtsdeurwaarders werken.
De Koning kijkt mee op de werkvloer en gaat in gesprek over de rol van de gerechtsdeurwaarder bij schuldhulpverlening. Ook gaat hij met gerechtsdeurwaarders in gesprek over autonomen, mensen die zich onttrekken aan de Nederlandse wetten en regels.
22 januari: (In)formeren
De Koning ontvangt informateur Ronald Plasterk op Paleis Noordeinde. De heer Plasterk informeert de Koning over de stand van zaken met betrekking tot de kabinetsinformatie.
In de opdracht van de Tweede Kamer aan de informateur is opgenomen dat hij op gezette tijden de Koning, als staatshoofd en lid van de regering, informeert over zijn werkzaamheden.
24 januari: Samen maken we de buurt
Samen maak je de buurt: in Almere Haven ontmoet Koningin Máxima bewoners die hun buurtgenoten met elkaar in contact brengen, een helpende hand zijn voor anderen en omgaan met de uitdagingen op het gebied van leefbaarheid, kansengelijkheid en eenzaamheid.
Het bezoek start in Het Buurtlokaal. Hier vinden verschillende activiteiten plaats waarbij inwoners samen kunnen komen. Koningin Máxima neemt een kijkje bij de handwerkclub en gaat met deelnemers in gesprek over onder meer hun leven in Almere Haven en de impact van de activiteiten in Het Buurtlokaal.
Vervolgens bezoekt Koningin Máxima scholengemeenschap De Meergronden, waar leerlingen hun kunstproject presenteren dat in de wijk tentoongesteld gaat worden. Daarna spreekt zij met leerlingen, ouders en begeleiders van de Haven Academie, dit is een initiatief voor leerlingen om hun kansen in de wijk te verbeteren.
Ook bezoekt Koningin Máxima Senior-Live, dat met behulp van vrijwilligers senioren ondersteunt bij vragen over het gebruik van hun computer, tablet en smartphone. Zij spreekt met medewerkers, vrijwilligers en deelnemers over de hulp bij zelfredzaamheid in de wijk. Het bezoek aan Almere Haven wordt afgesloten in Buurtcentrum Corrosia, waar Koningin Máxima spreekt met bewoners over hun inzet voor, de uitdagingen in en de toekomst van het stadsdeel.
25 januari: Het maritiem mogelijk maken
De maritieme maakindustrie levert een belangrijke bijdrage aan onze veiligheid, de energietransitie en het verdienvermogen van Nederland. Samen met het Rijk werkt de sector aan maatregelen ter bescherming tegen hoogwater, versnelling van de energietransitie en het waarborgen van economische- en militaire veiligheid.
De Koning bezoekt samen met minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat de maritieme maakindustrie in Hendrik-Ido-Ambacht en Hardinxveld-Giessendam. Tijdens het bezoek wordt gesproken over innovatie, verduurzaming en schaarste aan geschikt personeel.
De Koning en minister krijgen een rondleiding bij Koedood Marine Group, dat gespecialiseerd is in scheepsmotoren en verduurzaming van de scheepsvaart. Daarna bezoeken zij Holland Shipyards Group, een scheepswerf waar onder meer elektrisch- en waterstofaangedreven schepen worden gebouwd.
25 januari: Dutch Design talent
Wereldwijd onderscheidt Dutch design zich niet alleen door de kwaliteit van innovatieve ontwerpen, maar ook door het vermogen verbindingen te leggen met maatschappelijke vraagstukken. Koningin Máxima bezoekt Design Academy Eindhoven, een hbo-instelling gespecialiseerd in design. Het werkbezoek onderstreept het belang van de ontwikkeling van jong designtalent.
Koningin Máxima gaat in gesprek met studenten, medewerkers en samenwerkingspartners van de Design Academy. Zij bezoekt onder meer de werkplaatsen en spreekt over actuele ontwikkelingen in de onderwijsprogramma’s, de onderzoeksprojecten en de conceptuele, contextuele en internationale benadering van design.
Bachelorstudenten vertellen over de studio’s waar zij diverse visies op ontwerpen kunnen ervaren en waar zij verschillende typen onderzoek kunnen doen. Ook bezoekt Koningin Máxima de eindpresentaties van een aantal vierdejaarsstudenten. Afsluitend spreekt zij met samenwerkingspartners over de onderzoeksvragen die zij indienen en waarmee studenten aan de slag gaan.
29 januari: Elkaar niet uit het oog verliezen
Vanuit verschillende religies en levensbeschouwingen komt een groep mensen samen in het interreligieuze netwerk In Vrijheid Verbonden. Zij slaan de handen ineen om zich gezamenlijk te presenteren en sterk te maken voor de democratie.
Prinses Beatrix is bij een symposium van In Vrijheid Verbonden, met als thema ‘Omzien naar elkaar in tijden van polarisatie’. Tijdens de bijeenkomst in TivoliVredenburg in Utrecht wordt gesproken over de dynamiek van polarisatie en welke invloed religies en levensbeschouwingen vanuit hun waarden kunnen hebben op de samenleving.
Na afloop gaat Prinses Beatrix in gesprek met religieuze leiders en betrokken jongeren. Verschillende religieuze en levensbeschouwelijke tradities maken deel uit van In Vrijheid Verbonden, namelijk het Boeddhisme, Hindoeïsme, Christendom, Humanisme, Jodendom en de Islam.
30 januari: Slechts een telefoontje weg
Gaat het even niet zo lekker? Jongvolwassenen die niet goed in hun vel zitten kunnen terecht bij de Alles Oké? Supportlijn. Deze gratis hulplijn biedt telefonisch en per chat ondersteuning. Sinds de start in 2021 zijn er meer dan 65.000 gesprekken gevoerd, waarvan een derde betrekking heeft op mentale problemen.
Koningin Máxima en minister Helder bezoeken de Alles Oké? Supportlijn. Zij praten met vrijwilligers over hun werk en met jongeren over de behoefte aan een goede en veilige plek waar zij online terecht kunnen bij (beginnende) mentale problemen. Ook is er een gesprek met vertegenwoordigers van MIND Us, MIND Stichting 113 Zelfmoordpreventie, @ease, Join Us, Jongeren Hulp Online, Transformers Community en de Kindertelefoon/Alles Oké? Supportlijn over de wens voor een doorontwikkeling naar een breed digitaal platform met verschillende functies en diensten voor jongvolwassenen met beginnende mentale klachten.