Maart

  • Koning Willem-Alexander bezoekt het Nederlands Forensisch Instituut
    Beeld: ©ANP

6 maart: De Koning met K-O-N-I-N-G

De Koning onderzoekt een fictieve moord, te beginnen bij de plaats delict met een bloedonderzoek, tijdens zijn werkbezoek aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Samen met medewerkers brengt de fictieve moordzaak de Koning langs de verschillende afdelingen van het NFI. Zo brengt de zaak hem langs de Frontdesk voor de intake van het forensisch onderzoek, gaat hij vervolgens in gesprek met een forensisch patholoog en een sectie-assistent, en bezoekt hij de afdeling waar DNA-onderzoek plaatsvindt. Bij de afdeling die zich bezig houdt met digitaal onderzoek krijgt de Koning te horen hoe informatie uit aangetroffen telefoons wordt gehaald. Tot slot brengt de fictieve moordzaak hem naar een afdeling waar uitleg wordt gegeven over wat kogels en hulzen vertellen over het gebruikte vuurwapen.

Dit jaar bestaat het NFI 25 jaar. Het NFI heeft bijna 40 verschillende forensische deskundigheidsgebieden onder één dak en levert een bijdrage aan de opsporing en waarheidsvinding in strafrechtelijke onderzoeken, zowel nationaal als internationaal.
 

  • Koning krijgt rondleiding door Nationaal Holocaustmuseum
    Beeld: ©Mischa Schoemaker

10 maart: “Neem kennis van wat is gebeurd. Bewaar het in uw hoofd en uw hart”

“Het Nationaal Holocaustmuseum geeft slachtoffers van de Jodenvervolging in Nederland een gezicht en een stem. Het maakt de verhalen invoelbaar van mensen die uit onze samenleving werden losgeknipt. Beroofd van hun rechten, vogelvrij verklaard, opgepakt, vastgezet, gescheiden van hun geliefden, vermoord. (…) Kom naar dit museum. Neem uw kinderen mee. Uw kleinkinderen. Luister naar de verhalen. Neem kennis van wat is gebeurd. Bewaar het in uw hoofd en in uw hart.”

In de Portugese Synagoge houdt de Koning een toespraak over het belang van het Nationaal Holocaustmuseum. Hierna opent de Koning het museum en krijgt hij een rondleiding.

Het Nationaal Holocaustmuseum vertelt de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland. 2.500 voorwerpen, herontdekte foto’s en films, geluidsopnamen, documenten en installaties tonen de geschiedenis van de Holocaust in Nederland en in de concentratie- en vernietigingskampen in Europa.

Bij de opening zijn onder meer minister-president Rutte, minister Paul, staatssecretaris Gräper, staatssecretaris Van Ooijen, de Oostenrijkse bondspresident Van der Bellen, de Israëlische president Herzog en de Duitse bondsraadvoorzitter Schwesig aanwezig.
 

  • Koning Willem-Alexander bezoekt Stichting Urgente Noden
    Beeld: ©Grietje Mesman

12 maart: Hulp in tijden van financiële nood

110 Jaar na oprichting van SUN Nederland door Koningin Wilhelmina en toenmalig minister van Financiën, Wim Treub, is financiële noodhulp nog steeds nodig. Op dit moment leven er ruim 1 miljoen mensen rond de armoedegrens en groeit 1 op de 13 kinderen in Nederland op in armoede. Ruim 725.000 huishoudens hebben problematische schulden en steeds meer mensen met inkomen uit werk hebben moeite om rond te komen. SUN Nederland heeft nog altijd dezelfde doelstellingen als destijds; het ontwikkelen, faciliteren, ondersteunen en bundelen van initiatieven die gericht zijn op financiële noodhulp in Nederland.

Ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan bezoekt de Koning de stichting in Zutphen waar onlangs een noodhulpbureau is geopend. De Koning spreekt met diverse mensen over het werk van SUN Nederland, het belang van noodhulp en over de impact van de gift of renteloze lening op het leven van mensen die deze hebben ontvangen op het moment dat zij urgente nood hadden. Daarnaast worden de eerste resultaten van het wetenschappelijk onderzoek naar het effect van SUN-noodhulp toegelicht.

Om het jubileum te markeren neemt Koning Willem-Alexander een historische penning in ontvangst. Deze penning werd in 1939 ter gelegenheid van de geboorte van Prinses Irene uitgegeven. De opbrengst van de penning ging naar het fonds.
 

  • Koning Willem-Alexander bezoekt MINDbase Rotterdam
    Beeld: ©Ministerie van Defensie

13 maart: Innoveren voor onze veiligheid

Eén van de bekendste honden ter wereld is robothond Spot. Defensie zet Spot steeds vaker in omdat hij op moeilijk toegankelijke plaatsen complexe taken uit kan voeren. De robothond kan traplopen, met een speciale arm deuren openen en andere handelingen verrichten.

Koning Willem-Alexander en staatssecretaris Van der Maat van Defensie maken kennis met Spot tijdens een bezoek aan MINDbase Rotterdam. Hier worden ideeën en producten voor Defensie ontwikkeld. Het bezoek begint met een masterclass over innovaties die op dit moment ontwikkeld worden. Daarna zien de Koning en de staatssecretaris voorbeelden die in de praktijk worden toegepast zoals een virtual-realitybril waarmee een voertuig op afstand bestuurd kan worden.

Het bezoek wordt afgesloten met een presentatie over ontwikkelingen op het gebied van de ‘High Energy Laser’, een wapensysteem dat het in de toekomst mogelijk maakt om op een efficiënte manier drones uit de lucht te halen. Ook wordt er dieper ingegaan op het gebruik van data en AI toepassingen.
 

  • Koningin Máxima bij Art Camp mbo
    Beeld: ©ANP

13 maart: Kunst op en na school

Tijdens Art Camp mbo volgen zestig studenten workshops in fotografie, theater, dans, muziek en cartoontekenen. Hier leren de aankomend pedagogisch medewerkers en onderwijsassistenten hoe ze kunstdisciplines in kunnen zetten in hun werk op én na school.

Koningin Máxima is bij de start in poppodium Hedon. Hier spreekt ze onder anderen met studenten over hun ervaringen en met professionals over het belang van kunst- en cultuuronderwijs voor mbo-studenten. Met cultuurinstellingen uit de regio van de drie deelnemende mbo-opleidingen spreekt Koningin Máxima over het aanbod dat zij kunnen bieden. Art Camp mbo is de eerste stap in een driedelig programma van Méér Muziek in de Klas in samenwerking met Noorderpoort, Alfa-College en ROC Midden Nederland.
 

  • Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima tijdens NLdoet 2024
    Beeld: ©Oranje Fonds / Patrick van Katwijk

15 maart: Handen uit de mouwen

Zaterdag 16 en zondag 17 maart is het NLdoet! Op ruim 6.700 plekken in Nederland kan iedereen op een laagdrempelige manier kennismaken met vrijwilligerswerk en ervaren hoe het is om iets voor een ander te betekenen.

Vrijwilligers zijn het kloppend hart van duizenden sociale initiatieven in Nederland. Tijdens NLdoet kan iedereen ervaren hoe belangrijk actieve vrijwilligers zijn voor anderen. NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland en vindt dit jaar voor de twintigste keer plaats. 

Prinses Beatrix gaat aan de slag op Stadsboerderij Eilandsteede in Utrecht. De Prinses helpt bij de verzorging van de dieren, het voorzaaien voor de schooltuintjes waarmee basisschoolkinderen van start gaan in het nieuwe tuinseizoen en het beitsen van houtwerk. Ook plant de Prinses een boom. 

Het Koninklijk Paar helpt bij een high tea voor kwetsbare buurtbewoners in Dorpshuis Badhoevedorp. Tijdens de high tea, georganiseerd door stichting Maatvast, staat het sociale contact en de ontmoeting centraal. Eerst helpt het Koninklijk Paar tijdens de voorbereidingen in de keuken van het buurthuis. Zodra de buurtbewoners zijn gearriveerd helpen zij met het serveren van de high tea.

NLdoet is een jaarlijks initiatief van het Oranje Fonds. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.
 

  • Koning bij operatie Interflex in Verenigd Koninkrijk
    Beeld: ©Ministerie van Defensie

20 maart: Spoedcursus tot militair

Operatie Interflex leidt Oekraïense rekruten op tot militair. Nederland levert een bijdrage aan de operatie met schietvaardigheidsoefeningen, optreden in steden en loopgraven, medische zorg en oorlogsrecht.

De Koning bezoekt operatie Interflex in het noorden van Engeland en spreekt met instructeurs en Oekraïense militairen die instructeur willen worden. Ook is de Koning bij een les wapeninstructies, krijgt hij een medische casus voorgelegd en uitleg over het herkennen van verschillende type mijnen.

Een week eerder startte een nieuwe lichting van ruim tweehonderd militairen aan het opleidingsprogramma in het Verenigd Koninkrijk. Naast Nederland en het Verenigd Koninkrijk, leveren onder andere Noorwegen, Canada, Denemarken, Finland en Zweden trainingscapaciteit aan de operatie.
 

  • Koningin Máxima bezoekt MRC Aardenburg
    Beeld: ©Ministerie van Defensie

22 maart: Revalideren na de strijd

In Nederland revalideren gewonde Oekraïense militairen met complexe aandoeningen. In het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg in Doorn ontvangen zij specialistische zorg die in Oekraïne niet of minder goed beschikbaar is.

Koningin Máxima bezoekt het revalidatiecentrum en spreekt met de Oekraïense militairen over hun ervaringen en herstel. Ook spreekt zij onder meer met de commandant van het revalidatiecentrum over de verschillende behandelmethodes en zorg gericht op terugkeer naar de eenheid.
Koningin Máxima bezoekt revalidanten die bezig zijn met hout- en metaalbewerking en gelijktijdig oefenen met staan, lopen en bewegen. Daarna gaat zij in gesprek met medewerkers, een behandelteam en een revalidant.

Militair Revalidatie Centrum Aardenburg is een revalidatiecentrum voor militairen en burgers waar zij werken aan herstel na een ongeluk, operatie, ziekte of beroerte.