Mei
4 mei: Zelensky te gast
De Koning ontvangt Volodymyr Zelensky, de president van Oekraïne, in audiëntie. De ontvangst vindt plaats op Paleis Huis ten Bosch.
4 mei: Oorlog en vrede
De Koning, Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn aanwezig tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar Marcel Möring de 4 mei-voordracht uitspreekt. Aansluitend legt het Koninklijk Paar een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.
Op 5 mei wonen het Koninklijk Paar, minister-president Rutte en staatssecretaris Van Ooijen 's avonds in Amsterdam het 5 mei-concert bij ter gelegenheid van de afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding. Het concert vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré.
9-10 mei: Wonen en werken op de Wadden
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken achtereenvolgens Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog tijdens hun tweedaagse streekbezoek. Het streekbezoek staat in het teken van de leefbaarheid op de Waddeneilanden. De Waddeneilanden kenmerken zich door hun kleine schaal, hechte gemeenschap en de afhankelijkheid van toerisme. Ieder eiland heeft zijn eigen identiteit met specifieke en gemeenschappelijke uitdagingen.
12 mei: Chemie voor de vrede
Door snelle ontwikkelingen in de wetenschap en technologie ontstaan er nieuwe dreigingen voor het Verdrag chemische wapens. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) zet zich in voor een wereld vrij van chemische wapens en de dreiging ervan en waarin chemie uitsluitend wordt gebruikt voor vreedzame doeleinden.
De Koning opent het nieuwe Centrum voor Chemie en Technologie van de OPWC in Pijnacker-Nootdorp. Hij krijgt een rondleiding en spreekt met ambassadeurs over het belang van de OPCW en met medewerkers over hun werkzaamheden.
Het centrum versterkt de mogelijkheden van de OPCW om onderzoek en analyses uit te voeren. Daarnaast biedt het trainingsfaciliteiten en een platform voor kennisuitwisseling over vreedzaam gebruik van chemie. De bouw van het centrum is mogelijk maakt door donaties van 56 landen, waaronder Nederland en de Europese Unie.
12 mei: Vlag uit voor de molen
Prinses Beatrix opent de vijftigste editie van de Nationale Molendagen bij molen De Roos in Delft.
Korenmolen De Roos is de laatst overgebleven molen van de vijftien windmolens die ooit op de stadswal van Delft hebben gestaan. Prinses Beatrix neemt het jubileumboek 'Van werktuig tot wereldmerk – 100 jaar molenbehoud' van vereniging De Hollandsche Molen in ontvangst en bezoekt een fototentoonstelling in de molenaarswoning. Ook spreekt zij met de molenaar en met vrijwilligers.
De VriendenLoterij Nationale Molendagen 2023 is een initiatief van De Hollandsche Molen, die zich inzet voor het behoud van monumentale wind- en watermolens in Nederland. De vereniging viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van De Hollandsche Molen.
16 mei: Het Nuenen van Van Gogh
Vincent van Gogh woonde tussen december 1883 en november 1885 in Nuenen. Hij schilderde daar ongeveer een kwart van zijn schilderijen waaronder ‘De aardappeleters’. Koningin Máxima opent in Nuenen het vernieuwde Van Gogh Village Museum. De tentoonstellingen in het museum belichten Van Goghs leven uit deze tijd aan de hand van verhalen van zijn familie, vrienden en modellen.
Nieuw in het museum is Vincents Lichtlab gericht op jonge bezoekers. Zij kunnen met technologie, kunst en creativiteit zelf de effecten van kleur en licht ontdekken.
Van Gogh Village Nuenen werkt samen met andere Van Goghlocaties in Noord-Brabant onder de naam Van Gogh Brabant.
23 mei: Culturele verrijking
Koningin Máxima, erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, en minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs geven bij Kindcentrum O3 in Den Haag het startschot voor het programma ‘Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving’. De stichting Méér Muziek in de Klas en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) verbreden hun samenwerking met de focus op een breed cultureel aanbod op en na school, om leerlingen in het Nederlandse onderwijs gelijke kansen te bieden.
Koningin Máxima maakt een rondgang over het schoolplein waar leerlingen onder meer workshops toneel, mode maken, koken en dans volgen.
Sinds 2015 zet de stichting Méér Muziek in de Klas zich in voor structureel muziekonderwijs voor alle basisschoolkinderen. Na ruim zeven jaar verbreedt de stichting zich naar het toegankelijk maken van een breed cultuuraanbod voor kinderen en jongeren voor wie dat niet vanzelfsprekend is. De stichting sluit aan bij het programma School en Omgeving van OCW.
25 mei: Nadenken over brede welvaart
Koning Willem-Alexander brengt samen met minister Kaag van Financiën een werkbezoek aan de drie planbureaus: het Centraal Planbureau, het Planbureau voor de Leefomgeving en het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het werkbezoek staat in het teken van brede welvaart. Brede welvaart omvat alles wat mensen van waarde vinden, waaronder gezondheid, onderwijs, (on)veiligheid, milieu en leefomgeving.
De Koning en de minister spreken met de programmaleiders brede welvaart over hun gezamenlijke werk, met jonge onderzoekers en met ambtenaren van het ministerie van Financiën over hoe brede welvaart vorm krijgt in de begrotingscyclus. Het bezoek wordt afgesloten met een gesprek met de directeuren van de planbureaus en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties over wat brede welvaart concreet kan opleveren voor de samenleving.
Dit bezoek is onderdeel van de reeks werkbezoeken die de Koning met bewindspersonen brengt.