April

  • Koning Willem-Alexander Iftar-maaltijd 2023
    Beeld: ©Patrick van Katwijk

3 april: Iftar Wereldkeuken

In wijkhuis Stervoorde in Rijswijk schuift Koning Willem-Alexander aan bij een Iftar-ontmoetingsmaaltijd. De Iftar is de maaltijd die na zonsondergang wordt gegeten tijdens de ramadan en staat deze avond in het teken van ontmoeting, saamhorigheid en verbinding.

Een dominee, een pandit en een imam begroeten de Koning waarna de maaltijd met de traditionele dadels en melk begint. De Koning spreekt met verschillende inwoners over hun wijk en verbindende activiteiten. Ook neemt hij een kijkje in de keuken waar vrijwilligers van de Wereldkeuken de Iftar-maaltijd bereiden. Welzijn Rijswijk organiseert maandelijks de Wereldkeuken waarbij buurtbewoners van alle achtergronden kunnen aansluiten. Vrijwilligers bereiden dan maaltijden uit hun land van herkomst.
 

  • Koning Willem-Alexander Voorschoten treinongeluk
    Beeld: ©Rotapool

4 april: De ontspoorde trein

De Koning bezoekt de plek van het treinongeluk in Voorschoten om zijn medeleven te betuigen en te spreken met direct betrokkenen. Op de plek waar de trein is ontspoord vertellen buurtbewoners over de hulp die zij vannacht aan de slachtoffers en inzittenden van de trein hebben geboden.

Ook spreken de Koning en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterschap met hulpverleners, waaronder politie en brandweer, en vertegenwoordigers van Veiligheidsregio Hollands Midden, NS en ProRail.
 

  • De Koning en Edwin Evers tijdens de opnames van de podcast 'Door de ogen van de Koning' in de werkkamer van de Koning op Paleis Huis ten Bosch

6 april: Podcast met de Koning

Ter gelegenheid van zijn tienjarig Koningschap spreekt de Koning in tien podcastafleveringen met voormalig radiomaker Edwin Evers. In de podcast ‘Door de ogen van de Koning’ blikt de Koning met Edwin Evers in elke aflevering terug op een jaar, te beginnen bij 2013 en eindigend bij 2022 en de eerste maanden van 2023. In de laatste aflevering kijken de Koning en Evers ook vooruit. 

De gesprekken gaan over de werkzaamheden als staatshoofd sinds de Koning op 30 april 2013 werd ingehuldigd. Van de podcast verscheen in het najaar ook een boek met dezelfde titel.
 

  • Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en president en mevrouw Macron bij tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum
    Beeld: ©ANP

11-12 april: Vive la France

De president van Frankrijk, Emmanuel Macron, brengt op uitnodiging van de Koning op dinsdag 11 en woensdag 12 april een staatsbezoek aan Nederland. Het bezoek draagt bij aan de verdieping van de samenwerking, waarbij Frankrijk en Nederland zich inspannen voor een sterker, groener, en veiliger Europa.

Ook vinden tijdens het staatsbezoek regeringsconsultaties plaats met een afvaardiging van het Nederlandse kabinet en het Franse kabinet om de vriendschap en samenwerking tussen beide landen verder uit te bouwen en naar een hoger niveau te brengen.

In 2016 heeft het Koninklijk Paar een staatsbezoek aan Frankrijk gebracht.
 

  • Koningin Máxima bij Milan Design Week
    Beeld: ©about.today

18 april: Dutch design in Milaan

Nederland is jaarlijks een van de grootste spelers tijdens de Milan Design Week. Nederlandse designers onderscheiden zich internationaal niet alleen door de kwaliteit van hun innovatieve ontwerpen, maar ook door hun vermogen verbindingen te leggen met maatschappelijke vraagstukken.

Koningin Máxima bezoekt Nederlandse ontwerpers die exposeren tijdens de Milano Design Week in Milaan, Italië. Het bezoek start met een rondleiding in de wijk Isola, waar Nederlandse landschapsarchitect Petra Blaisse een vernieuwd stadspark heeft vormgegeven.

Vervolgens ontmoet Koningin Máxima een aantal Nederlandse designers en labels die hun werk presenteren in Isola Design District, onder meer op het door Studio MAST ontworpen expo-plein Circolare. 
 

  • Koning Willem-Alexander Mixblik Oranje Fonds
    Beeld: ©Oranje Fonds / Patrick van Katwijk

19 april: Mixblik in de keuken

Vrouwen die pas kort in Nederland zijn, kunnen bij sociale onderneming Mixblik aan de slag waar zij hun eigen gerechten koken, inblikken én verkopen. De recepten zijn origineel ingebracht door de werkneemsters. Om de vrouwen de kans te bieden om zichzelf op professioneel vlak te ontplooien, een netwerk op te bouwen en mee te doen in de samenleving biedt Mixblik hen een ook een tweejarig leerwerktraject. Het Oranje Fonds ondersteunt de stichting bij het verbeteren en verduurzamen van hun organisatie en helpt met coaching en taallessen van de deelnemers. 

Koning Willem-Alexander bezoekt de organisatie en krijgt een rondleiding door de keuken en de fabriek. Hij spreekt met deelnemers en begeleiders en met initiatiefnemers, enkele vrijwilligers en huidige en oud-deelnemers over hun ervaringen en hun toekomstplannen.
 

  • Koning Willem-Alexander bezoekt Holst Centre en Photondelta op de High Tech Campus in Eindhoven
    Beeld: ©Patrick van Katwijk

20 april: De finesses van fotonica

Fotonica is een wetenschappelijke discipline die zich bezighoudt met de wisselwerking tussen licht (fotonen) en materie. Dankzij fotonische chips wordt het mogelijk om kleinere, snellere en energiezuinige apparaten te ontwikkelen en innovaties te realiseren die bijdragen aan een gezonde en duurzame toekomst.

De Koning brengt een werkbezoek aan Holst Centre en aan PhotonDelta op de High Tech Campus in Eindhoven. Na een rondleiding door het laboratorium van Holst Centre woont de Koning demonstraties bij van de toepassing van fotonica in verschillende sectoren. 

Bij PhotonDelta spreekt de Koning met vertegenwoordigers van kennisinstellingen, van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en van bedrijven die voor de ontwikkeling van hun producten gebruik maken van fotonische chips. Er wordt onder andere gesproken over de keten van ontwerp tot eindproduct, over de kansen en uitdagingen voor de toekomst en over internationale samenwerking. 
 

  • Koning Willem-Alexander bij opening vernieuwde Paleis Het Loo
    Beeld: ©Paleis Het Loo / Frank van Beek

21 april: Welkom in Paleis Het Loo

Na een uitgebreide verbouwing en vernieuwing van vijf jaar heropent Paleis Het Loo in Apeldoorn. Het paleis dateert uit de 17e eeuw en is een museum waar het koninklijke verleden vanuit zoveel mogelijk maatschappelijk relevante invalshoeken wordt belicht.

De Koning is aanwezig bij de heropening. Voor de officiële opening krijgt hij uitleg over de renovatie- en uitbreidingswerkzaamheden en bekijkt hij de vaste tentoonstelling ‘De Oranjes’. Aansluitend gaat hij in gesprek met medewerkers van het museum en betrokkenen bij de bouw en de inrichting van Paleis Het Loo.

Ook Prinses Margriet, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, Prins Maurits en Prinses Marilène zijn aanwezig.
 

  • Koning Willem-Alexander toost bij lunch 10 jaar Koningschap
    Beeld: ©Rotapool

26 april: Mensen die een tien verdienen

Honderd mensen lunchen met Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. Alle genodigden zijn voorgedragen omdat zij een tien verdienen vanwege de bijzondere betekenis die zij hebben voor hun omgeving.

Tijdens de lunch spreekt de Koning zijn gasten toe: “U bent allemaal op uw eigen manier bezig om onze wereld een beetje mooier te maken. U ziet mensen om u heen die in de knel zitten en die wat extra zorg nodig hebben. Of u ziet een probleem dat maar steeds blijft liggen. En dan denkt u niet: laat anderen dat maar oplossen. Dan gaat u erop af en dan gaat u aan de slag.”

Het ‘10Maal’ wordt door het Koninklijk Paar aangeboden ter gelegenheid van het tienjarig Koningschap van Koning Willem-Alexander.
 

  • Koningsdag 2023 Plein 1940 in Rotterdam
    Beeld: ©ANP

27 april: You'll never walk alone in 010

Op donderdag 27 april 2023 viert de Koning samen met zijn familie Koningsdag in Rotterdam. Het thema is 'Wij zijn allemaal Kings & Queens'. Vijftig kinderen van vijf scholen verwelkomen de Koning en het gezelschap in hun eigen buurt. Aansluitend volgt er op de Pretorialaan een swingend spektakel. Verschillende culturen en nationaliteiten smelten samen in een mix van Surinaamse kotomisi’s, Hindoestaanse dansers, Marokkaanse folkloristische percussionisten buikdans en salsa.

Op het festivalterras maakt het Koninklijke gezelschap aan statafels kennis met weerbare en veerkrachtige Rotterdammers. Daarna volgen acrobatische trucs van onder andere leerlingen van Circus Rotjeknor en de twintig acrobaten van het gezelschap Compagnie XY en laat straatvoetballer Soufiane Touzani samen met talenten van FC Straat zijn kunsten zien op een straatvoetbalveld op het kruispunt van de Maashaven. De van oorsprong Surinaamse zangeres Glenda Peters zorgt voor de afsluiting van het zuidelijke bezoek en doet het gezelschap uitgeleide met het lied 'Rotterdam'. Een ode aan de stad waar zij haar nieuwe thuis vond.

Daarna wordt de route vervolgd per watertaxi. Op het water vormt zich een kleurrijke stoet van eenmansjeugdzeilbootjes en enkele duurzame en naar Plein 1940. Het derde gedeelte van de route begint hier bij het herinneringsmonument ‘De Verwoeste Stad’ van de Franse beeldend kunstenaar Ossip Zadkine. Het beeld vormt het decor voor de voordracht van spoken word artiesten Ivan Words en Tyler Koudijzer, begeleid door het Marinierskapel der Koninklijke Marine en dans van het Scapino Ballet. De wandeling voert verder richting de Blaak dat toepasselijk wordt omgetoverd tot een ‘Happy Street’. Op de Blaak staat naast muziek ook sport centraal. Onder andere Beatboxers, straatbasketballers, en jeugdspelers van de drie Rotterdamse clubs Feyenoord, Sparta en Excelsior laten daar hun kunsten zien. Ook zijn er demonstraties van de jonge Amira Tahri, wereldkampioen kickboksen, free runner Onur Eren en wereldkampioenen breaking Menno van Gorp en India Sardjoe.

De route gaat vervolgens via de Ds. Jan Scharpstraat door de Markthal naar het afsluitende feest op de Binnerotte met optredens van Davina Michelle, Ronnie Flex en Lee Towers. Op het podium nemen de Koning, zijn gezin en de familie afscheid van het Rotterdamse publiek.