Juli 2019

  • Beeld: ©ANP

2 juli: Iedereen kan programmeren

Professionele programmeurs; bedrijven staan erom te springen. Veel mensen denken dat een carrière als programmeur voor hen niet is weggelegd. Maar daar denken ze bij Coding College Codam in Amsterdam anders over. Iedereen kan programmeren, ongeacht leeftijd, geslacht of achtergrond, is daar het devies. Zolang je de motivatie hebt om te leren, kan je leren programmeren. Wie zich aanmeldt, heeft geen diploma of vooropleiding nodig. Bij Codam begin je met programmeren vanaf het absolute begin. Studeren is er gratis. Codam werkt niet met docenten, of lesroosters; leren gaat via een projectmatig lesprogramma. De studenten beoordelen elkaars werk, wat samenwerking en discussies stimuleert. De programmeerschool is opgezet door Corinne Vigreux, op basis van goede ervaringen met dit concept in Frankrijk. Hare Majesteit Koningin Máxima verrichtte op 2 juli de officiële opening, als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap. 

Student Mark Lokhorst was enthousiast: “Dit is voor mij een soort laatste kans. Ik ben binnenkort 29 en HBO is niet iets voor mij. Het gaat daar allemaal te snel. Je kunt hier zelf je tijd inplannen.” Ook Martine van de Haar zag volop kansen: “Ik had een eigen bedrijf, maar dat kon ik door de nasleep van een auto-ongeluk niet meer uitoefenen. Toen vroeg ik me af: wat kan ik nu gaan doen, waar zit de toekomst in? Straks kan ik werken bij Facebook, Tesla, Google of Coolblue!”
 

  • Beeld: ©ANP

3 juli: Superstraat in een wereldstad

Het Wereldmuseum in Rotterdam heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een ingrijpende vernieuwing en opende in zijn nieuwe gedaante op 3 juli zijn deuren met een eerste tentoonstelling: Superstraat. Hare Majesteit Koningin Máxima verrichtte de opening door de onthulling van het straatnaambord. 

Superstraat geeft kinderen en hun ouders een indruk van de veelzijdigheid van Rotterdam. In de fictieve Superstraat wonen en werken tien Rotterdammers. Zij zijn in Rotterdam geboren en getogen, er naartoe verhuisd of gevlucht. De bewoners van de straat staan symbool voor de vele culturen en ruim 170 nationaliteiten die de stad rijk is. De bezoekers kunnen binnenkijken in de winkel van Aga die in Polen is geboren, de huiskamer van Lydia, een dame op leeftijd wier man zeeman was op de grote vaart, en het huis van de tienjarige Amira, die met haar familie is gevlucht uit Syrië. De tentoonstelling laat zien hoe de buren in de Superstraat met elkaar en de wereld zijn verbonden. 

Directeur Stijn Schoonderwoerd: “Het oude museum ging over mensen van lang geleden en ver weg. We zijn het museum aan het omturnen tot een museum van het hier en nu. Al die culturen die vroeger zo ver weg en vreemd waren, zijn nu hier in Rotterdam. Rotterdam is een wereldstad waar ideeën, mensen en spullen elkaar elke dag kruisen. Eigenlijk hoef je de stad niet uit om de wereld te leren kennen.”
 

  • Beeld: ©ANP

4 juli: Bouwrobots

Er zijn veel nieuwe huizen nodig in Nederland, maar mede door personeelskrapte in de bouw en hoge bouwkosten lukt het nog niet om voldoende tempo te maken. Een van de bedrijven die hard werkt aan oplossingen hiervoor is Bouwgroep Dijkstra Draisma in Dokkum. Het familiebedrijf was winnaar van de Koning Willem I Prijs 2018 in de categorie MKB en werd daarmee beloond voor ‘durf, daadkracht, duurzaamheid en doorzettingsvermogen’. Koningin Máxima bracht als erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting op 4 juli een werkbezoek aan Dijkstra Draisma. Directeur Biense Dijkstra leidde haar rond en liet haar de fabriekshal zien, waar de Koningin sprak met medewerkers en opdrachtgevers.

Bijzonder aan het bedrijf is de vergevorderde inzet van robots in het bouwproces. Biense Dijkstra: “Innovatie in de bouw is heel belangrijk. Onze focus ligt op het industrialiseren en er voor zorgen dat we zoveel mogelijk werk hier in de werkplaats doen. Voorheen werd het overgrote deel van de nieuwbouw op de bouwplaats gedaan, nu is dat veel meer in de fabriek. Zoveel mogelijk onderdelen van woningen, zoals complete muren of dakdelen, worden hier klaargemaakt. Binnen een dag kunnen wij een woning klaarzetten inclusief toilet, badkamer en keuken. Ik heb de  metselaar, de mortel en de steigers niet nodig. We doen het allemaal hier. Twee robotarmen kunnen net zoveel als zestien metselaars. We moeten in de bouw meer denken aan robots om verder te komen.”
 

  • Beeld: ©ANP

12 juli: Wat doet geweld met mensen?

Opgericht op 8 mei 1945 als documentatiecentrum voor de geschiedenis van Nederland en zijn koloniën in 1940-1945, is het NIOD in de loop der tijd uitgegroeid tot een instituut dat onderzoek doet naar oorlogen, genocide en massaal geweld in de 20ste en 21ste eeuw. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bracht op 12 juli een werkbezoek aan het instituut, dat deel uitmaakt van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. De Koning is beschermheer van de KNAW. 

Een van de onderzoekers met wie de Koning sprak was Ugur Üngör. Hij doet onderzoek naar de oorzaken en het verloop van genocide. “Ik stel de vraag: hoe kan het dat in zulke verschillende samenlevingen massaal geweld tegen burgers is voorgekomen? Wat doet dit met een samenleving en met mensen? Voor mijn onderzoek interview ik veel vluchtelingen. Veel van hen hebben vreselijke dingen meegemaakt.” De totstandkoming en ontwikkeling van het NIOD ziet Ugur Üngör als een inspiratie voor andere landen: “Nederland is begonnen met het documenteren van geweld nog voor de oorlog voorbij was. Voor Syriërs is dat een voorbeeld. In welk  land is het mogelijk om een dergelijk instituut te hebben dat op deze wijze onderzoek doet naar de eigen geschiedenis?” 

De Koning liet zich ook informeren over het onderzoeksprogramma ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950’. Dit meerjarige  programma moet inzicht geven in de aard, omvang en oorzaken van grensoverschrijdend geweld in Indonesië in deze jaren.
 

  • Beeld: ©ANP

16 juli: 'Uiteindelijk maak je de maatschappij veiliger'

Als iemand verdacht wordt van een ernstig misdrijf kan de rechter laten onderzoeken of hij of zij een psychische stoornis heeft en mogelijk niet toerekeningsvatbaar is. Dat onderzoek vindt plaats in het Pieter Baan Centrum in Almere. Aan plegers van misdrijven met psychiatrische problemen, kan de rechter terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging opleggen. Een van de plaatsen waar deze mensen worden behandeld, is de Oostervaarderskliniek, die naast het Pieter Baan Centrum ligt. Op 16 juli bracht Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander een werkbezoek aan beide instellingen, op uitnodiging van de minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker. De Koning en de minister spraken met gedragsdeskundigen, behandelaars, omwonenden en externe partners over de balans tussen veiligheid en zorg en de werking van het tbs-systeem. De recidive onder tbs’ers ligt beduidend lager dan die bij mensen in het reguliere gevangeniswezen. Hoofdbehandelaar Johan Klumpenaar van de Oostvaarderskliniek: “Uiteindelijk maak je de maatschappij veiliger. Dat is voor mij de drijfveer om hier te werken.”

In de Oostvaarderskliniek ontmoetten de Koning en de minister ook Helga Metselaar, voorzitter van de Omwonendencommissie Stripheldenbuurt: “Drie keer in de week kan hier gesport worden door omwonenden. Dat noemen we ‘omgekeerde integratie’. Onze trainers zijn patiënten van de kliniek. Wij zijn dankbaar oefenmateriaal.” Buurtgenoot Dick Soek vertelde dat het vaak reacties oproept als mensen horen dat hij vlak bij een tbs-kliniek woont: “Maar dat geldt ook als ik mijn adres geef. Ik woon in de Mickey Mousestraat.”
 

  • Beeld: ©Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam

255 dagen open

Een recordaantal bezoekers ontving het Koninklijk Paleis Amsterdam in 2019. Bijna 315.000 mensen (van wie 48.000 kinderen) kwamen kijken naar de Burgerzaal en de overige ruimten die opengesteld zijn voor het publiek. In totaal was het Paleis 255 dagen voor bezoekers geopend. Topdagen waren de Nationale Open Monumentendagen, toen in één weekeinde 5.000 mensen het Paleis bezochten. 

Tijdens de zomermaanden was er nog een extra attractie: de tentoonstelling Het Universum van Amsterdam. Projecties lichtten de hemelkaarten in de vloer van de Burgerzaal uit en bijzondere kaarten en atlassen gaven een indruk van de cartografie in de zeventiende eeuw.