Koningin Máxima in Brazilië voor bijeenkomst van G20 GPFI over financiële diensten en financiële gezondheid

Hare Majesteit Koningin Máxima neemt donderdag 26 september in Rio de Janeiro deel aan het forum 'Accelerating Progress at the Last Mile of Financial Inclusion for Financial Wellbeing” van het G20 “Global Partnership for Financial Inclusion'. Dit is haar eerste officiële optreden als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor financiële gezondheid (UNSGSA). Gisteren werd zij tijdens de 79e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York door secretaris-generaal Guterres benoemd in deze nieuwe functie. Het is een vervolg op de functie van speciale pleitbezorger voor financiële inclusie voor ontwikkeling die zij vanaf september 2009 vervulde.

Na vijftien jaar inzet van Koningin Máxima en haar partners heeft bijna tachtig procent van de volwassenen wereldwijd toegang tot minimaal een betaalrekening of betaalapp en ook spaarproducten, betaalbare leningen, en verzekeringen (Global Findex 2021). Goede toegang tot officiële financiële diensten en betaalbaar en veilig gebruik betekent echter niet per definitie dat dit bijdraagt aan ontwikkeling, financiële gezondheid en een beter leven. Het is belangrijk dat deze diensten passen bij wat mensen nodig hebben, zodat zij zich kunnen beschermen tegen financiële tegenvallers, investeren in economische groei en een betere toekomst. Koningin Máxima en haar partners gaan de komende tijd samen met financiële dienstverleners, beleidsmakers en private organisaties hieraan werken. Het zal per land en cultuur verschillen welke indicatoren bijdragen aan financiële gezondheid.  

Tijdens de G20 GPFI bijeenkomst neemt Koningin Máxima deel aan een panelgesprek over het belang van financiële inclusie als basis voor financiële gezondheid. Aansluitend is zij bij twee discussiebijenkomsten over huidige initiatieven en fundamentele elementen die bijdragen aan financiële gezondheid. Daarnaast is een aantal bilaterale gesprekken voorzien met belangrijke samenwerkingspartners, zoals de plaatsvervangend gouverneur van de centrale bank van Brazilië. Brazilië is dit jaar G20 voorzitter en organisator van dit forum. Koningin Máxima bezocht Brazilië vorig jaar als UNSGSA voor financiële inclusie voor ontwikkeling (RVD-persbericht 145, 2023). Financiële gezondheid maakte toen ook deel uit van het programma.

In Nederland werkt Koningin Máxima samen met stichting SchuldenlabNL, de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid en platform Wijzer in geldzaken mee aan het bevorderen van financiële gezondheid. Het gaat onder meer om het voorkomen van financiële problemen door financiële educatie, ontwikkelen van laagdrempelige spaarvormen voor een buffer, het bespreekbaar maken van financiële problemen, vroegtijdige signalering en het duurzaam oplossen van problematische schulden.

Koningin Máxima is sinds 2011 namens de Verenigde Naties erevoorzitter van de G20 GPFI. Zij zet zich in deze functie onder meer in om de activiteiten van de G20 op het terrein van inclusieve financiering te bevorderen. Als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor financiële gezondheid moedigt zij G20 lidstaten aan om nieuwe initiatieven op het gebied van financiële inclusie te ontwikkelen met financiële gezondheid als gewenste uitkomst. 

RVD, nr. 265