Koningin Máxima benoemd tot speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor financiële gezondheid

Hare Majesteit Koningin Máxima is vandaag, woensdag 25 september, door secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties (SG-VN) benoemd tot speciale pleitbezorger van de SG-VN voor financiële gezondheid. Hiermee eindigt na vijftien jaar haar functie van speciale pleitbezorger voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Het werk voor financiële inclusie wordt voortgezet door diverse internationale ontwikkelingsorganisaties, waaronder de Wereldbank Groep en Alliantie voor Financiële Inclusie (AFI).

“In een wereld van economische onzekerheid, conflicten en klimaatverandering zijn financiële diensten van cruciaal belang om mensen te helpen hun leven en toekomst in eigen hand te houden. Als speciale pleitbezorger voor financiële gezondheid bouwt Hare Majesteit Koningin Máxima voort op haar belangrijke werk om ervoor te zorgen dat financiële systemen de dromen, hoop en aspiraties van mensen over de hele wereld kunnen ondersteunen.” António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

De nieuwe VN-portefeuille van Koningin Máxima ligt in het verlengde van financiële inclusie. Bijna 80 procent van de volwassenen wereldwijd heeft nu minimaal toegang tot een betaalrekening of andere financiële diensten zoals leningen, spaarvormen en verzekeringen (Global Findex 2021). Goede toegang tot officiële financiële diensten betekent echter niet per definitie dat mensen zich beter ontwikkelen en dat het bijdraagt aan financiële gezondheid. Koningin Máxima zegt hierover: “Wij hebben met 80 procent toegang tot financiële diensten een solide basis gelegd. Wij willen nu bereiken dat mensen financiële producten en diensten kunnen gebruiken die hen helpen om grip te krijgen op hun dagelijkse inkomsten en uitgaven, dat zij verantwoord kunnen investeren in een onderneming of sparen voor lange termijn doelen, zichzelf kunnen beschermen tegen financiële tegenvallers zoals baanverlies of de gevolgen van klimaatverandering en vertrouwen hebben in hun financiële toekomst. Deze vier elementen vormen samen financiële gezondheid”.

Koningin Máxima pleit er zowel in VN-verband als in Nederland voor om financiële diensten, -producten en beleid te ontwikkelen met financiële gezondheid als belangrijkste doel. Financiële dienstverleners en beleidsmakers moeten de behoeften van de mensen centraal stellen. Daar gaat Koningin Máxima zich samen met haar VN-partners voor inzetten.

Financiële gezondheid is van belang voor zowel landen in ontwikkeling als ontwikkelde landen, op individueel niveau en voor de hele samenleving. De indicatoren die financiële gezondheid bepalen, verschillen per land en cultuur. Dit vraagt aan de ene kant om maatwerk en aan de andere kant om een wereldwijde aanpak. Een voorbeeld van producten die bijdragen aan financiële gezondheid is de combinatie van een betaalbare lening en verzekering voor kleinschalige boeren in Kenia. Met de lening kunnen de boeren zaaigoed kopen dat beter bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering. De verzekering beschermt hen als het toch mis gaat. Met de juiste spaarproducten kunnen mensen bouwen aan hun financiële weerbaarheid en een betere toekomst.

In Nederland zet Koningin Máxima zich namens stichting SchuldenlabNL, de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid en platform Wijzer in geldzaken ook in voor financiële gezondheid. Het gaat onder meer om het voorkomen van financiële problemen door financiële educatie, ontwikkelen van laagdrempelige spaarvormen voor een buffer, het bespreekbaar maken van financiële problemen, vroegtijdige signalering en het duurzaam oplossen van problematische schulden. Samenwerking tussen financiële dienstverleners, beleidsmakers en bedrijven is hiervoor essentieel.

RVD, nr. 263