Van inclusieve financiering naar financiële gezondheid
Koningin Máxima is op 25 september 2024 bij de VN in New York benoemd tot speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor financiële gezondheid (United Nations Secretary-General’s Special Advocate for Financial Health - afgekort UNSGSA). Deze nieuwe functie ligt in het verlengde van haar eerdere werk voor de VN als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (september 2009 tot september 2024). Zij vierde op 25 september ook haar 15-jarig jubileum als UNSGSA. In die functie richtte zij zich op het organiseren van goede toegang tot en veilig en betaalbaar gebruik van financiële diensten om economische ontwikkeling te bevorderen, in het bijzonder voor mensen met lage inkomens. Haar werkzaamheden voor de VN begonnen al in het jaar 2005, toen zij lid werd van de VN-adviesgroep voor het Jaar van het Microkrediet.
Verenigde Naties: van financiële inclusie naar financiële gezondheid
Toen Koningin Máxima in 2009 begon had minder dan de helft van de volwassenen wereldwijd toegang tot financiële diensten waarmee zij konden bouwen aan een beter leven. Te beginnen bij een betaalrekening of online betaalmethoden, maar ook betaalbare leningen, spaarproducten en verzekeringen. Met name vrouwen, kleine ondernemingen, kleinschalige boerenbedrijven en mensen in achtergebleven gebieden hadden geen toegang tot financiële diensten. Vijftien jaar later is dat percentage gestegen naar bijna tachtig procent. (Global Findex 2021).
Als speciale pleitbezorger voor financiële gezondheid gaat Koningin Máxima zich richten op de kwaliteit van financiële diensten, dat mensen daar optimaal mogelijk gebruik van kunnen maken. Deze moeten passen bij wat mensen nodig hebben en bijdragen aan financiële gezondheid. Andere internationale organisaties gaan verder met financiële inclusie om ook de laatste twintig procent van de mensen te bereiken met financiële diensten en betere kansen op ontwikkeling.
“In een wereld van economische onzekerheid, conflicten en klimaatverandering zijn financiële diensten van cruciaal belang om mensen te helpen hun leven en toekomst in eigen hand te houden. Als speciale pleitbezorger voor financiële gezondheid bouwt Hare Majesteit Koningin Máxima voort op haar belangrijke werk om ervoor te zorgen dat financiële systemen de dromen, hoop en aspiraties van mensen over de hele wereld kunnen ondersteunen.” António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties.
Financiële gezondheid in Nederland
In Nederland zet Koningin Máxima zich namens stichting SchuldenlabNL, de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid en platform Wijzer in geldzaken ook in voor financiële gezondheid. Het gaat onder meer om het voorkomen van financiële problemen door financiële educatie, het ontwikkelen van laagdrempelige spaarproducten voor een buffer, het bespreekbaar maken van financiële problemen, vroegtijdige signalering en het duurzaam oplossen van problematische schulden. Samenwerking tussen financiële dienstverleners, beleidsmakers en bedrijven is hiervoor essentieel.
G20
Sinds 2011 is Koningin Máxima erevoorzitter van het mondiale samenwerkingsverband voor inclusieve financiering (het 'Global Partnership for Financial Inclusion' - afgekort GPFI) van de G20. In deze functie versterkt zij vooral de synergie tussen de VN en de G20 op het gebied van universele toegang tot financiële diensten en zet zij haar jarenlange ervaring in om inclusieve financiering wereldwijd te bevorderen. Als speciale pleitbezorger voor financiële gezondheid moedigt zij G20 lidstaten aan om nieuwe initiatieven op het gebied van financiële inclusie te ontwikkelen met financiële gezondheid als gewenste uitkomst.
Voorafgaand aan haar huidige VN en G20-functies maakte Koningin Máxima toen nog als Prinses deel uit van de VN-adviesgroep voor het Internationale Jaar van het Microkrediet 2005. Van 2006 tot 2009 was ze werkzaam binnen de VN-adviesgroep voor inclusieve financiële sectoren. In 2008 presenteerde ze de aanbevelingen van de adviesgroep aan de VN-secretaris-generaal. De kernboodschappen fungeerden als richtsnoer voor wetgevers, toezichthouders, ontwikkelingspartners en de private sector. In 2010 tot slot was Koningin Máxima erevoorzitter van de data werkgroep voor MKB-financiering van de G20.
Diversiteit en Integratie
Als Prinses was Koningin Máxima van 2003 tot 2005 lid van de Commissie Participatie van Vrouwen van Etnische Minderheden. De commissie ondersteunde de dertig grootste gemeenten bij hun poging om vrouwen van etnische minderheden meer te betrekken bij de samenleving. Voorzitter was oud-Tweede Kamerlid P. Rosenmöller.
Van 2005 tot 2012 was zij vervolgens lid van het Curatorium van de Leerstoel Management van Diversiteit en Integratie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.
Koningin Máxima blijft ook in de toekomst aandacht schenken aan deze thema's, niet in de laatste plaats vanwege haar samenbindende rol.