Koningin Máxima bij 79e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en vijftien jaar speciale pleitbezorger voor inclusieve financiering voor ontwikkeling

Hare Majesteit Koningin Máxima is van zondagavond 22 tot en met woensdag 25 september in New York voor de 79e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN). Dit jaar is zij vijftien jaar speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Woensdagmiddag 25 september wordt bij de VN een speciaal evenement gehouden ter gelegenheid van het jubileum. Zijne Majesteit de Koning is hier ook bij aanwezig, evenals minister-president Schoof en andere leden van de Koninkrijksdelegatie.

Programma 79e AVVN 2024

Maandag 23 september en de dagen daarna heeft Koningin Máxima diverse bilaterale overleggen met vertegenwoordigers van regeringen en ontwikkelingsorganisaties over de voortgang van financiële inclusie. ’s Middags opent zij het evenement “Resilient Futures: Bridging the Protection Gap to Achieve Global Financial Health” van nieuwsbureau DEVEX en verzekeraar AXA. Aansluitend spreekt zij bij “50 in 5, Digital Public Infrastructure for People and Planet”, een evenement van diverse VN-organisaties en andere partners. Dit initiatief helpt landen bij het ontwikkelen van een veilige en betrouwbare digitale publieke infrastructuur voor onder meer financiële inclusie.

Dinsdag 24 september woont Koningin Máxima de opening bij van de 79e AVVN. Ook spreekt zij met de leden van de UNSGSA “Reference Group”. Dit is een klankbordgroep van elf internationale ontwikkelingsorganisaties met wie zij sinds 2009 samenwerkt op het thema financiële inclusie.

Woensdagmiddag 25 september viert Koningin Máxima haar vijftienjarig jubileum als UNSGSA. Tijdens het evenement “Inclusive Finance for Development, 15 years of impact” wordt teruggeblikt en vooruit gekeken. Koningin Máxima houdt de openingstoespraak, gevolgd door bijdragen van onder anderen regeringsvertegenwoordigers en hoge functionarissen van ontwikkelings-organisaties. Er is een afsluitende paneldiscussie over het belang van financiële gezondheid. 

Vijftien jaar UNSGSA: solide basis voor meer ontwikkelingskansen meest kwetsbaren

In de afgelopen vijftien jaar hebben Koningin Máxima en haar partners veel bereikt en is er een solide basis gelegd voor financiële inclusie. Ruim 76 procent van de volwassenen wereldwijd heeft nu toegang tot een veilige en betaalbare betaalrekening en andere financiële diensten zoals spaarproducten, leningen en verzekeringen. Dit was 51 procent in 2011 (Global Findex). In 2015 is financiële inclusie opgenomen in zeven van de zeventien VN duurzame ontwikkelingsdoelen. Het verschil tussen mannen en vrouwen met een betaalrekening is gedaald van negen naar zes procent. Regeringen, ontwikkelingsorganisaties, centrale banken en financiële instellingen hebben financiële inclusie verankerd in hun beleid en er is wet- en regelgeving ontwikkeld. Ruim zestig landen hebben nu een nationale strategie voor financiële inclusie. Tot slot, door digitalisering zijn innovatieve oplossingen mogelijk om ook de meest achtergestelde groepen, zoals mensen met lage inkomens, vrouwen, kleinschalige boeren en –ondernemers te laten aansluiten bij officiële financiële diensten.

Van financiële inclusie naar financiële gezondheid

Nu de toegang goed georganiseerd is, is het tijd om de positieve impact hiervan verder te vergroten. Koningin Máxima pleit er zowel in VN-verband als in Nederland voor om financiële diensten,-producten en beleid te ontwikkelen met financiële gezondheid als belangrijkste doel. Deze moeten aansluiten bij wat mensen nodig hebben, zodat zij zich kunnen beschermen tegen financiële risico’s en investeren in een betere toekomst. Het jaarverslag “15 Years of Financial Inclusion, building a foundation for financial health” dat Koningin Máxima aanbiedt aan VN secretaris-generaal António Guterres, gaat daar op in. In Nederland zet Koningin Máxima zich voor financiële gezondheid in via SchuldenlabNL, de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid en platform Wijzer in geldzaken. 

Op de website van het Koninklijk Huis staat ter gelegenheid van 15 jaar UNSGSA een overzicht ‘Van microkrediet tot financiële gezondheid’ waarin de impact van het jarenlange werk van Koningin Máxima voor de VN en in Nederland wordt beschreven.

RVD, nr. 257