Staatsbezoek aan Frankrijk

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten op uitnodiging van president François Hollande een staatsbezoek aan Frankrijk. Het bezoek vond plaats op 10 en 11 maart 2016 in Parijs.

In januari 2014 bracht president Hollande een officieel bezoek aan Nederland. Het staatsbezoek van de Koning en Koningin bouwde voort op de positieve impuls die het bezoek van president Hollande aan de bilaterale betrekkingen had gegeven. De verdieping van de banden op economisch, cultureel en Europees gebied stond daarbij centraal. Het staatsbezoek stond in het teken van het gedeelde verleden en gedeelde waarden als vrijheid en gelijkheid.

Vergroot afbeelding ""
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
Parijs, 10 maart 2016: President Hollande ontvangt Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in het Palais de l'Elysée.

Donderdag 10 maart

Het staatsbezoek ving aan op donderdagochtend met een welkomstceremonie bij de Arc de Triomphe. De Koning legde vervolgens een bloemstuk bij het Graf van de Onbekende Soldaat, onder de Arc de Triomphe, waarna het Koninklijk Paar het Livre d'Or tekende. Aansluitend ontving president Hollande de Koning en Koningin voor een gesprek in het Palais de l'Élysée.
 
De Koning, Koningin en president Hollande bezichtigden vervolgens in het Musée du Louvre Rembrandt's huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. De portretten zijn aangeschaft door Nederland en Frankrijk, om onafscheidelijk te tonen aan een groot internationaal publiek, afwisselend in het Louvre en het Rijksmuseum.
 
In de middag vond de ontvangst plaats van de Nederlandse Gemeenschap in Frankrijk, in Hôtel Potocki. Aansluitend hadden de Koning en Koningin een onderhoud met de voorzitter van de Senaat in het Palais du Petit Luxembourg en de voorzitter van de Assemblée Nationale in Hôtel de Lassay.
 
De Koning en Koningin bezochten in de namiddag Halle Pajol, een ontmoetingsplek voor jongeren. Zij spraken met jongeren over tolerantie, vrijheid en gelijkheid. De leerlingen hadden aan educatieprojecten van de Anne Frank Stichting deelgenomen. Het gesprek werd geleid door oud-voetballer Lilian Thuram, die met zijn Fondation Thuram werkt aan tolerantie.
 
's Avonds bood president Hollande een staatsbanket aan in het Palais de l'Élysée, waar beide staatshoofden een toespraak hielden.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin Lonkhuijsen
Koning Willem-Alexander houdt een toespraak tijdens het staatsbanket in het Palais de l'Élisée.

Vrijdag 11 maart

De Koning en Koningin bezochten in de ochtend de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo. In het Hôtel de Ville spraken zij over de verbondenheid van Nederland met Parijs en hielden de Koning en de burgemeester een korte toespraak.
 
De stad Parijs investeert in duurzaam stadsvervoer om luchtverontreiniging tegen te gaan. Hiertoe is een aantal elektrische stadsbussen aangeschaft van Ebusco uit Helmond. Het Koninklijk Paar kreeg tijdens een busrit in een elektrische bus uitleg over duurzame vervoersoplossingen.
 
Het Koningspaar woonde in Les Docks een aantal onderdelen bij van de economische missie. Het paar sloot aan bij de Strategic Business Dialogue met Franse en Nederlandse CEO's, voorgezeten door VNO-NCW voorzitter Hans de Boer en vice-voorzitter Geoffroy Roux de Bézieux van de Franse werkgeversorganisatie MEDEF. Het gesprek met CEO's ging over samenwerking op het gebied van innovatie en duurzaamheid, mede in navolging van de recente klimaattop in Parijs, COP21.

Aansluitend bezochten de Koning en Koningin een 'innovatieparade', waar voorbeelden te zien waren van samenwerkingen tussen Nederlandse en Franse bedrijven op het gebied van vliegtuigbouw, zaadveredeling, food innovation en serious gaming. De innovatieparade vond plaats binnen het huidige Frans-Nederlands economisch jaar. Tot slot woonde het Koninklijk Paar de ondertekening van een aantal MoU's bij, met name op het gebied van aerospace, smart cities, transport en een Netherlands Business Support Office (NBS) in Nantes.
 
's Middags bezocht het Koninklijk Paar de 'incubator' NUMA, een broedplaats voor start-ups die de kans krijgen zich als ondernemer te ontwikkelen. In aanwezigheid van Emmanuel Macron, minister van Economie, Industrie en Digitale Zaken, kregen zij onder meer uitleg over het project 'data-city', waarmee diensten en producten kunnen worden ontwikkeld in het kader van smart cities.
 
In het Atelier Néerlandais woonde het Koninklijk Paar de afsluiting bij van een masterclass mode, waaraan Nederlands en Frans modetalent deelnamen. Het atelier is opgericht als springplank voor Nederlandse creatieve en culturele ondernemers.  
 
In het kader van het Nederlands voorzitterschap van de EU vond een symposium plaats over Vrede en Veiligheid in de Europese Unie. Het Koninklijk Paar woonde de afsluiting van het symposium bij in de Salon de l'horloge van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Koenders en zijn Franse counterpart Jean-Marc Aurault hielden beiden een toespraak, in aanwezigheid van studenten en eregasten.
 
's Avonds boden de Koning en Koningin aan president Hollande een concert en receptie aan, als dankbetuiging voor de geboden gastvrijheid tijdens het staatsbezoek. De contraprestatie in het Petit Palais bestond uit een concert van sopraan Lenneke Ruiten, begeleid door pianist Thom Janssen en het Ruysdael Kwartet.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
Parijs, 11 maart 2016: Koning en Koningin bieden aan president Hollande een concert en receptie aan, als dankbetuiging voor de geboden gastvrijheid tijdens het staatsbezoek. De contraprestatie is in het Petit Palais.