Koningin Máxima bezoekt Kenia voor financiële diensten en financiële gezondheid
Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt van maandag 23 tot en met woensdag 25 oktober de Republiek Kenia als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Het verbeteren van de kwaliteit van digitale financiële diensten staat centraal, in combinatie met de thema’s ‘financiële gezondheid’ en ‘inclusieve groene financiering’.
Koningin Máxima begint met twee veldbezoeken in de omgeving van de stad Kisumu bij het Victoriameer. Daar spreekt zij boeren die door innovatieve digitale verzekeringen beschermd zijn tegen de gevolgen van grote droogte of zware regenval. In het geval van schade aan gewassen kan de verzekeraar met satellietinformatie een betrouwbare inschatting maken van de inkomstenderving en het schadebedrag direct uitkeren. Koningin Máxima bezoekt verder de oprichters en gebruikers van een digitaal platform voor inhuur van landbouwvoertuigen. Dit wordt met name door kleine boerenbedrijven gebruikt. De boer meet via een app de omtrek van de te bewerken akker, waarna het platform zorgt voor een match met de eigenaar van een landbouwvoertuig. Later op de dag ontmoet Koningin Máxima in Nairobi jonge ondernemers die vertellen over hun ervaringen met digitale financiële diensten van fintech bedrijven en banken.
In Kenia heeft 79% van de volwassenen een bankrekening. Dit was 42% in 2011 (Global Findex 2021). De toename komt vooral door digitaal bankieren, dat bijdraagt aan het gebruik van andere financiële diensten, zoals sparen, verzekeren en lenen. Toch moeten nog altijd zeven miljoen volwassenen het zonder deze diensten stellen. Dit zijn vooral mensen met een laag inkomen en vrouwen. Tijdens een veldbezoek in Nairobi spreekt Koningin Máxima met een vrouwelijke verpleegkundige/eigenaar van een kliniek en haar patiënten over de positieve impact van toegankelijke digitale leningen via het ‘Medical Credit Fund’. Vrouwelijke kliniekeigenaren krijgen vaak geen lening bij een bank. Met een lening van het kredietfonds, kunnen zij zonder regulier onderpand direct investeren in hun ziekenhuis en zo betere zorg leveren. Terugbetaling gebeurt digitaal door een dagelijkse afdracht van een deel van de omzet. De kliniekeigenaar bepaalt zelf het percentage.
Naast de veldbezoeken heeft Koningin Máxima in Nairobi gesprekken over verschillende aspecten van financiële inclusie, waaronder financiële gezondheid. Zowel in Nederland als in haar VN-werk pleit zij ervoor om financiële gezondheid als uitgangspunt te nemen voor het ontwikkelen van financiële producten, -diensten en beleid. Het gaat bijvoorbeeld om innovaties zoals het automatisch sparen van een klein bedrag, verzekeringsproducten op maat en betaalbare leningen voor een investering in een onderneming of studie. Het thema inclusieve groene financiering staat ook op de agenda. Koningin Máxima spreekt met o.a. financiële instellingen, impact investors en non-profit organisaties over het ontwikkelen van financiële producten die op micro niveau mensen helpen om zich te beschermen tegen negatieve gevolgen van klimaatverandering. Bij het lokale VN-kantoor spreekt zij met ontwikkelingsorganisaties en is zij bij de presentatie van het VN-rapport ‘Addressing Inequality: Universal Access to Digital Financial Services for Equitable Growth’ over het belang van financiële diensten voor economische groei.
Verder zijn er gesprekken voorzien met president dr. William Samoei Ruto, de minister van Financiën en Economische Planning, prof. Njuguna Ndung’u, de minister van Binnenlandse Zaken en Nationale Administratie, prof. Kithure Kindiki, de minister van Informatie, Communicatie en Digitale Economie, Eliud Owalo, de minister van Milieu, Klimaatverandering en Bosbouw, Roselinda Soipan Tuya en gouverneur Kamau Thugge van de centrale bank van Kenia.
Koningin Máxima wordt bij het bezoek vergezeld door een aantal vertegenwoordigers van de Reference Group, met wie zij sinds 2009 samenwerkt; de Consultative Group to Assist the Poor, de Gates Foundation en de Wereldbank. Zij bezocht Kenia eerder in haar UNSGSA functie in 2010.
RVD, nr. 260