Mei

  • Kranslegging bij Nationale Herdenking 2024
    Beeld: ©ANP / Remko de Waal

4 mei: Samen herdenken

Op 4 mei worden allen herdacht die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar dan ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam en leggen namens alle Nederlanders een krans bij het Nationaal Monument. Namens de Rijksministerraad wordt een krans gelegd door minister-president Rutte, minister Ollongren van Defensie, staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de gevolmachtigd ministers Thijsen en Manuel van respectievelijk Aruba en Curaçao. Tijdens de herdenking houdt burgemeester Halsema een toespraak.

Voorafgaand aan de herdenking op de Dam vindt in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een herdenkingsbijeenkomst plaats waar Dido Michielsen de 4 mei-voordracht uitspreekt.
 

  • Nationale Militaire Dodenherdenking 2024
    Beeld: ©Ministerie van Defensie

4 mei: Gevallen voor het Koninkrijk

Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen is de laatste rustplaats voor meer dan 800 militairen die zijn gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier worden tijdens de Nationale Militaire Dodenherdenking beroepsmilitairen en dienstplichtigen die sinds 1940 waar ook ter wereld voor het Koninkrijk zijn gevallen herdacht.

Prinses Margriet, prof. mr. Pieter van Vollenhoven en Prins Pieter-Christiaan wonen de herdenkingsplechtigheid bij.
 

  • Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn aanwezig bij het 5 mei-concert 2024
    Beeld: ©ANP / Koen van Weel

5 mei: De vrijheid vieren

Ieder jaar wordt de Nationale Viering van de Bevrijding feestelijk afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. Het Koninklijk Paar, minister-president Rutte, staatssecretaris Van Ooijen en de gevolmachtigd ministers van Aruba en Curaçao zijn bij het concert aanwezig.

Zangeres Karsu en schrijver en radiomaker Frits Spits presenteren het concert. Samen verbinden zij de optredens aan de hand van persoonlijke verhalen en muziek.
 

  • Koningin Máxima bezoekt het Oranje Huis van Blijf Groep 2024
    Beeld: ©Patrick van Katwijk

8 mei: Vijftig jaar een veilig huis

‘Open, zichtbaar en toekomstgericht’ is de hulp die Blijf Groep volgens de zogenoemde Oranje Huis-aanpak biedt. Niet de opvang van slachtoffers, maar het samen doorbreken van het patroon van geweld is de kern van de aanpak. Vijftig jaar geleden opende het eerste Blijf-van-mijn-lijfhuis. Deze voorloper van Blijf Groep biedt vrouwenopvang in Nederland en zet zich in om huiselijk geweld te stoppen. Jaarlijks worden rond de 2500 slachtoffers geholpen, waarvan er ongeveer 500 opgevangen worden in één van de niet geheime Oranje Huizen.

Koningin Máxima bezoekt het Oranje Huis in Almere. Hier spreekt ze onder andere met hulpverleners, medewerkers en (ex-)bewoners. Na een bezoek aan een noodbedruimte waar crisisgevallen worden opgevangen bezoekt Koningin Máxima een appartement. Ze spreekt met een bewoner en haar vaste hulpverlener over het wonen in een Oranje Huis. Ook bezoekt zij Kinderwerk, de opvang voor jonge kinderen in het Oranje Huis en leert Koningin Máxima over De Nieuwe Toekomst, een project dat vrouwen die huiselijk geweld hebben meegemaakt begeleidt naar de arbeidsmarkt.

In augustus 2011 opende toenmalig Prinses Máxima het eerste Oranje Huis van Blijf Groep in Alkmaar.
 

  • Koninklijk Paar bezoekt de Tirrel in Winsum
    Beeld: ©RVD

14 mei: Hoog bezoek in het Hogeland

Het Hogeland is een streek in de provincie Groningen. Het dankt zijn naam aan de hoge ligging van het land, ontstaan door de aanslibbing vanuit zee.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen een streekbezoek aan dit gebied. Zij gaan in gesprek met inwoners van de dorpen Winsum, Zoutkamp, Noordpolderzijl, Stedum en Bedum over het cultuur- en natuurhistorisch erfgoed, de kansen en uitdagingen in de agrarische sector en de visserij en de leefbaarheid in de streek.
 

  • Toespraak Koningin Máxima bij IDAHOT+ Forum
    Beeld: ©ANP

15 mei: Eenheid in verscheidenheid

“Op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie gaan wereldwijd mensen de straat op om aandacht te vragen om te mogen zijn wie je bent. Het is een dag van eenheid in verscheidenheid.” Koningin Máxima spreekt bij het IDAHOT+ Forum in Pulchri Studio in Den Haag. Het congres gaat over internationale ontwikkelingen op het gebied van lhbtiq+-emancipatie en beleid. Nederland is dit jaar, in samenwerking met de Raad van Europa, gastland van het congres.

Wereldwijd hebben lhbtiq+-personen te maken met ongelijke behandeling en geweld en worden zij belemmerd om volwaardig mee te doen aan de samenleving. Op vrijdag 17 mei wordt hier aandacht voor gevraagd op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT). Bewindspersonen, beleidsmakers, experts, activisten en ngo’s uit heel Europa komen bij elkaar in Den Haag en gaan in gesprek over het verbeteren van de positie en de rechten van lhbtiq+ personen. Tijdens het programma in Pulchri Studio blikken de deelnemers terug op de successen en tegenslagen uit de afgelopen jaren.
   

  • Koningin Máxima UNSGSA bezoekt de Filipijnen
    Beeld: ©UNSGSA / Patrick van Katwijk

20 mei: Ook toegang voor moeilijk bereikbare eilanden

Koningin Máxima bezoekt van 20 tot en met 23 mei de Filipijnen als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Het bezoek gaat over het bevorderen van financiële inclusie en het thema financiële gezondheid.

De Filipijnen vormen een archipel met ruim 7.000 soms moeilijk bereikbare eilanden. Toegang tot en gebruik van financiële diensten is vaak een grote uitdaging. Koningin Máxima (UNSGSA) praat onder anderen met vissers op Talim Island over oplossingen.
 

  • Koning bezoekt wedstrijd ringrijdersvereniging Nieuwland
    Beeld: ©ANP

21 mei: Eeuwenoud vermaak

Ringrijden is een Zeeuwse traditie die is ontstaan als dag van vermaak voor met name boerenknechten. Bij het ringrijden probeert de ruiter op een galopperend trekpaard een lans door een ring te steken. Een wedstrijd duurt een hele dag.

Ringrijdersvereniging Nieuwland bestaat 200 jaar en is de oudste ringrijdersvereniging in Nederland. De Koning bezoekt een wedstrijd en gaat met betrokkenen onder meer in gesprek over het uitoefenen en in stand houden van deze traditie. Afsluitend laten kinderen op een ringloopbaan zien hoe ringlopen in zijn werk gaat.
 

  • Koning bezoekt onderhoudsbedrijf van NS
    Beeld: ©Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat / Olivier Middendorp

23 mei: Op het spoor

Omgaan met agressie in het openbaar vervoer en krapte op de arbeidsmarkt: de mensen die werken aan de bereikbaarheid van Nederland spreken met de Koning en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat over de uitdagingen in hun werk.

De Koning en de staatssecretaris bezoeken het onderhoudsbedrijf van NS in Amsterdam en het opleidingscentrum van mobiliteitsbedrijf Transdev in Haarlem. Bij het onderhoudsbedrijf van NS worden herstelwerkzaamheden en preventief onderhoud aan treinen uitgevoerd. Zij spreken met monteurs over hun werk en krijgen een rondleiding. Vervolgens wordt tijdens een rit naar opleidingscentrum Transdev Academy gesproken over onder meer personeelstekorten en initiatieven om nieuwe chauffeurs te werven. In het opleidingscentrum sluiten de Koning en de staatssecretaris aan bij een les voor nieuwe chauffeurs en spreken zij met ervaren chauffeurs over conflictsituaties die zij hebben meegemaakt, hoe zij omgaan met agressie en stress en over de-escalerend handelen.
 

  • Koning Willem-Alexander opent het Seven Oceans Simulator centre (SOSc) van MARIN, het Maritiem Research Instituut Nederland
    Beeld: ©Patrick van Emst

28 mei: Testen voor de praktijk

Het nieuwe Seven Oceans Simulator centre (SOSc) moet bijdragen aan schone, slimme en veilige scheepvaart en aan duurzaam gebruik van de oceanen. In het centrum kunnen vaartuigen met realistische simulaties worden getest en kan er onderzoek worden gedaan.

De Koning opent in Wageningen het nieuwe simulatiecentrum van MARIN, het Maritiem Research Instituut Nederland. Na het openingsprogramma waarin onder meer experts van de Kustwacht en reddingsmaatschappij KNRM spreken, krijgt de Koning een rondleiding. Hij spreekt met betrokkenen bij de ontwikkeling en de realisatie van het simulatorcentrum en met samenwerkingspartners van MARIN uit de maritieme sector. Ook bekijkt hij vaartuigen zoals een emissieloos schip op waterstof en windvoortstuwing en een nieuwe reddingsboot.

Op 10 april 2001 bezocht de Koning, toen de Prins van Oranje, MARIN ter gelegenheid van de officiële opening van het Seakeeping & Manoeuvring Basin.