Juni
5 juni: Van kolen en gas naar wind en zon
De energietransitie is de overgang van fossiele brandstoffen (aardgas, aardolie, steenkool) naar duurzame energiebronnen (zon, wind). Vandaag bezoekt de Koning diverse bedrijven in Flevoland die zich bezighouden met de energietransitie.
Het bezoek begint bij GIGA Storage in Lelystad waar in grote batterijen zonne- en windenergie worden opgeslagen. De Koning krijgt een rondleiding over het terrein en een toelichting op het opslagproces. Daarna gaat hij naar Smart Grid Flevoland, een bedrijf dat energieproducenten bij elkaar brengt en faciliteert in duurzame opwekinstallaties, energieopslag en energietoepassingen. Vervolgens spreekt de Koning met voedselproducenten Marfo en McCain. Zij vertellen als grootgebruikers van energie over hun ervaringen met netcongestie en welke invloed dat heeft op hun verduurzamingsproces.
Het bezoek in Lelystad wordt afgesloten met een gesprek met mkb-ondernemers uit de Noordoostpolder die zich hebben verenigd in het collectief Stream Energy om in de toekomst energie efficiënt te gebruiken en de druk op bestaande energienetten te verminderen.
5 juni: ’t Venster gericht op de toekomst
VMBO ’t Venster in Arnhem biedt leerlingen een creatief lesaanbod op en na school, met als doel leerlingen gelijke kansen te bieden. De aanpak om leerlingen toegang tot meer kunst en cultuur te geven is een voorbeeld voor andere scholen. Daarom is de school een zogenoemde flagshipschool voor het programma ‘Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving’ van stichting Méér Muziek in de Klas.
Koningin Máxima bezoekt de school en is onder meer bij een workshop mode, waar het ontwerpen, maken en presenteren van kleding centraal staat. Bij een workshop techniek ziet zij hoe een oud busje omgebouwd wordt tot foodtruck. In de keuken bereiden leerlingen een maaltijd voor ouderen uit een zorginstelling in de buurt.
Tijdens het bezoek spreekt Koningin Máxima met de leerlingen over het creatieve aanbod. Ook spreekt zij met betrokkenen bij ‘Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving’ over onder meer het bieden van gelijke kansen.
5 juni: Een bijdrage leveren aan ‘de mienskip’
De leefbaarheid in het dorp en de omgeving verbeteren, dat is het doel van Stichting Netwerkcentrum De Opstap in Sint Jacobiparochie. De Koning bezoekt de stichting, die op laagdrempelige wijze mensen met elkaar wil verbinden en zo een positieve bijdrage leveren aan ‘de mienskip’, de hechte gemeenschap. NWC De Opstap wordt ondersteund door het Oranje Fonds, waar Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima beschermpaar van zijn.
Tijdens het bezoek aan NWC De Opstap krijgt de Koning een rondleiding langs onder meer de huiskamer waar een taalles plaatsvindt, de werkplaats, het atelier, de moestuin en de keuken. Ook spreekt de Koning met vrijwilligers en deelnemers aan de verschillende activiteiten. Tot slot is er een gesprek met oprichters, vrijwilligers en deelnemers van NWC De Opstap en met betrokkenen vanuit de gemeente Waadhoeke over het belang van deze initiatieven om de ‘mienskip’ te versterken.
6 juni: Het begin van de bevrijding
Tachtig jaar geleden begon met D-Day de bevrijding van West-Europa. Deze grootschalige landing op het strand van Normandië wordt herdacht met een internationale herdenking op Omaha Beach. Het Koninklijk Paar, minister-president Rutte en minister Ollongren van Defensie zijn bij de herdenking in Frankrijk aanwezig. Ook veteranen en militairen zijn aanwezig, evenals regeringsleiders van geallieerde landen.
10-13 juni: Verre vrienden
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen een werkbezoek aan de staten Georgia en New York in de Verenigde Staten. Het bezoek vindt plaats van maandag 10 tot en met donderdag 13 juni in Atlanta en Savannah in de staat Georgia en in Albany en New York City in de staat New York.
Het werkbezoek onderstreept de sterke bilaterale relatie tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Verenigde Staten en de economische betrekkingen met Georgia en New York State. De Verenigde Staten zijn de belangrijkste niet-Europese partner voor Nederland op het gebied van economische banden en veiligheid.
Parallel aan het werkbezoek vindt ook een bedrijvenmissie plaats naar New York met bedrijven en kennisinstellingen uit de sectoren semicon (halfgeleiders) en fotonica (technologie die zich richt op het detecteren, opwekken, transporteren en bewerken van licht).
18 juni: Hindelooper cultuur
De Friese stad Hindeloopen heeft door de handel met Noord-Europese landen een eigen cultuur ontwikkeld. Deze cultuur is in Museum Hindeloopen te zien. Onder andere kleurig beschilderde meubels met specifieke patronen van krullen, bloemen en bladeren en bonte klederdracht zijn onderdeel van de collectie. Ook is er aandacht voor de eigen streektaal.
Koningin Máxima opent het vernieuwde museum dat sinds 1919 is gehuisvest in het voormalige stadhuis. Het museum is gerenoveerd en uitgebreid met een bezoekerscentrum. Koningin Máxima maakt een rondgang door het bezoekerscentrum en langs de collectie waar zij medewerkers en betrokkenen spreekt die de uitbreiding van het historische pand mogelijk hebben gemaakt.
Onderdeel van de tentoonstelling is een bruikleen van de Koninklijke Verzamelingen: een Hindelooper Slee. Tijdens de fotosessie in 1968 in het Oostenrijkse Lech zit de eenjarige Prins Willem-Alexander in deze slee.
19 juni: Lekker laag vliegen
De Koning bezoekt de helikopteroefening TAC Blaze UK op Carlisle Airport in het Verenigd Koninkrijk. Deze oefening staat in het teken van trainen in tactisch laagvliegen bij radardreiging en het ontwijken van vijandelijke radarsystemen. Aan de oefening nemen in totaal tien Apache gevechts- en Chinook en Cougar transporthelikopters deel, met daarbij een luchtmachtdetachement van zo’n 400 militairen.
De Koning krijgt uitleg over het doel en het belang van de oefening en vliegt mee in een Apache gevechtshelikopter om een indruk te krijgen van een trainingsvlucht. Ook spreekt hij met gevechtsvliegers en medewerkers van ondersteunende diensten over hun werkzaamheden.
25 juni: Palestijnse wortels
Vlaardingen kent de grootste Palestijnse gemeenschap van Nederland en ongeveer één op de vijftien inwoners heeft een band met de Palestijnse Gebieden. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken met vertegenwoordigers van de Palestijnse gemeenschap in de stad en met mensen met een Joodse achtergrond over de doorwerking van de situatie in Gaza en Israël.
Op het stadhuis spreekt het Koninklijk Paar met drie generaties Vlaardingers met Palestijnse wortels. Vervolgens gaan zij in het stadsarchief in gesprek met mensen met een Joodse achtergrond en een binding met de regio.
29 juni: Een dag van erkenning en herkenning
“Nederland eert zijn veteranen. Vandaag, 29 juni, tonen we dat expliciet, op feestelijke wijze, voor de twintigste maal. Maar Veteranendag is het wat mij betreft elke dag van het jaar.” De Koning houdt een toespraak op Veteranendag.
Nederlandse Veteranendag is een eerbetoon aan alle veteranen die zich van de Tweede Wereldoorlog tot en met de missies van nu hebben ingezet, met als doel om de maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen te bevorderen. De Koning neemt traditiegetrouw een defilé af, waar ruim honderd detachementen aan deelnemen. Zowel veteranen als actief-dienende militairen van alle krijgsmachtdelen. Het defilé wordt ingeluid met een fly-past.
Voorafgaand is de Koning in de Koninklijke Schouwburg bij een ceremonie waar veteranen bijzondere persoonlijke verhalen vertellen. Ook krijgen zeventig veteranen een medaille uitgereikt voor hun recente inzet.