April 2018

  • Beeld: ©ANP

10 april: Midden in de muziek

Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt tot de beste orkesten ter wereld gerekend. Jaarlijks geeft het orkest zo’n tachtig concerten in het Concertgebouw in Amsterdam en daarnaast nog veertig concerten in het buitenland.

Hare Majesteit Koningin Máxima is beschermvrouwe van het orkest. Zij woont regelmatig uitvoeringen bij, maar neemt ook graag een kijkje achter de schermen. Op 10 april bracht de Koningin een werkbezoek aan het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze maakte een deel van een repetitie mee en nam zelfs plaats tussen de orkestleden om te ervaren hoe de muziek klinkt als je er midden in zit. Daarna had ze een ontmoeting met een aantal medewerkers en orkestleden. Een belangrijk onderwerp van gesprek was de ontwikkeling van talent. Het orkest voelt zich niet alleen verantwoordelijk voor de aanwas van jonge talenten, maar ook voor een gezonde ontwikkeling van ervaren musici. Nick Woud is sinds 2002 aan het orkest verbonden als solopaukenist. Hij vertelde dat het orkest sinds zijn aantreden aanzienlijk is verjongd. Voor veel oudere musici is het uitdagend om aan de top te blijven meespelen als de kracht in mond, vingers en armen afneemt. Maar voor een paukenist ligt dit iets eenvoudiger: “Een keeper gaat in een elftal vaak ook langer mee dan een spits.”
 

  • Beeld: ©J. van der Meyde

Via vele kanalen

Op woensdag 11 april maakte Radio-DJ Wouter van der Goes zijn twee uur durende live programma ‘Wout2Day’ voor NPO Radio2 vanaf Paleis Noordeinde. Vanuit zijn pop-up radiostudio in de Puttikamer sprak de DJ met medewerkers van de Dienst Koninklijk Huis en met Koning Willem-Alexander zelf over het werk op en rond het paleis.
 

  • Beeld: ©Z.M. de Koning

De social-mediakanalen van het Koninklijk Huis hebben ruim 850.000 volgers. De Koning en Koningin gebruikten Facebook, Twitter en Instagram regelmatig als platform om hun betrokkenheid te uiten bij verdrietige of feestelijke gebeurtenissen. Ook voor berichten uit het persoonlijk leven worden deze kanalen soms gebruikt. De gezinsuitbreiding van hond Nala in augustus werd door de Koning voor Instagram op de foto gezet en vond zijn weg naar het web. In december werd Paleis Noordeinde in Kerstsferen gebracht. Op Instagram kon de reis van de twaalf meter hoge Kerstboom vanuit het Kroondomein in Apeldoorn naar het voorplein van het paleis worden gevolgd.

De traditionele communicatiemiddelen zijn eveneens actief gebruikt: in 2018 zijn er zo’n 300 persberichten uitgebracht over de (werk)bezoeken van de Leden van het Koninklijk Huis. Het Koninklijk Paar sprak tijdens buitenlandse bezoeken diverse malen met meereizende journalisten. Fotosessies vonden plaats in Lech en – voor een laatste keer - op de Eikenhorst, in verband met de verhuizing naar Paleis Huis ten Bosch.
 

  • Beeld: ©ANP

11 april: Zo goed mogelijk doorgaan

Multiple Sclerose (MS) is een chronische ziekte met een grillig verloop. Bij MS is de beschermlaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg of oogzenuwen beschadigd. De gevolgen voor de patiënt zijn vaak ingrijpend: moeheid, krachtsverlies, tintelingen, evenwichtsstoornissen, slecht zien en problemen met plassen. Het verloop van MS is bij iedere persoon anders en moeilijk te voorspellen.

In Nederland is het MS-expertisecentrum van Nieuw Unicum in Zandvoort een plek waar MS-patiënten alle zorg krijgen die zij nodig hebben. Ruim 140 mensen in de latere fase van MS worden er behandeld. Hare Majesteit Koningin Máxima bracht op 11 april een bezoek aan het centrum. Zij sprak er met onder anderen Thijs Möller. Hij was tientallen jaren chef-kok, totdat hij in 2003 moeite kreeg met lopen en er MS geconstateerd werd. Toen thuis wonen niet meer ging, verhuisde hij in 2007 naar Nieuw Unicum. “Ik kan nog een heleboel, maar sommige elementen vallen uit. Het gaat stapje voor stapje en met de gevolgen heb ik dagelijks te maken. Maar ik wil gewoon doorgaan met wat ik nog wèl kan. Ik wil eruit halen wat erin zit. Het is een fijn idee dat ik in ieder geval aanspraak kan maken op de best mogelijke zorg.”

De Koningin maakte in Zandvoort ook een deel mee van het congres van de Internationale MS Federatie, waarin Nieuw Unicum een actieve rol speelt.
 

  • Beeld: ©ANP

12 april: Componeren kun je leren

Muziekonderwijs voor alle kinderen op de basisschool. Dat is het doel van Stichting Méér Muziek in de Klas. Maar zonder juffen en meesters die het leuk vinden om aandacht aan muziek te besteden (en dat ook durven te doen) lukt dit niet. ‘Meer Muziek in de Klas’ kan daarom niet zonder ‘Meer Muziek op de Pabo’.

Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas en gaat regelmatig bij Pabo’s op bezoek om met aankomende leerkrachten te praten over de kracht van muziek en over manieren om muziek een vaste plek in het lesprogramma te geven. Op 12 april was zij op de Pabo van Hogeschool Leiden, waar zij een workshop digitaal componeren meemaakte. In deze workshop leerden muziekdocenten hoe je kinderen digitaal muziek kunt laten maken.

Michel Hogenes verzorgde de inleiding. Hij is docent aan de Pabo van De Haagse Hogeschool en ambassadeur van Méér Muziek in de Klas. Volgens hem draait het bij componeren om ontdekken en verbinden. “Als je kijkt naar wat er daadwerkelijk in de scholen gebeurt, dan zie je dat het vaak gaat over reproduceren. Kunnen we ook naar een meer productieve kant van onderwijs gaan? Als je gaat componeren met kinderen kan je goed aansluiten bij andere vakgebieden in het basisonderwijs. Bij wetenschap en techniek bijvoorbeeld, gaat het ook om onderzoeken en ontwerpen. Wie componeert, ontwerpt en doorloopt de hele creativiteitscirkel.”
 

  • Beeld: ©ANP

13 april: Vliegbasis Eindhoven

Het bevoorraden van vliegtuigen in de lucht. Het droppen van parachutisten in vijandig gebied. Het evacueren van burgers. Dit is een kleine greep uit de taken en werkzaamheden van de squadrons die gestationeerd zijn op Vliegbasis Eindhoven. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bracht op 13 april een werkbezoek aan deze vliegbasis om zich te laten informeren over actuele ontwikkelingen binnen de luchtmacht.

De Koning werd ontvangen door de Commandant Luchtstrijdkrachten Luitenant-generaal Dennis Luyt en Commandant Vliegbasis Eindhoven Kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan. Ter sprake kwam de oprichting van het Air Mobility Command. Dit is een commandocentrum dat zich specifiek richt op luchttransport. Ook sprak de Koning met medewerkers van de nieuwe eenheid Airbus A330 Multi Role Tanker Transport, die in 2020 Eindhoven als thuisbasis krijgen. Dennis Luyt: “De luchtmacht en daarmee ook de vliegbasis krijgen een impuls, en daarmee kunnen inzet en beschikbaarheid worden vergroot”. De Koning bekeek één van de toestellen, een C-130 Hercules transportvliegtuig, van binnen. Dit vliegtuig werd onder meer ingezet bij de ondersteuning en hulpverlening na orkaan Irma in het Caribisch gebied.

De Koninklijke Luchtmacht en Eindhoven Airport werken intensief samen. Zo werken militairen mee aan openstellingen van het vliegveld, waarbij bezoekers vanuit het hele land de mogelijkheid hebben om enkele toestellen van dichtbij te bekijken.
 

  • Beeld: ©ANP

13 april: Paardenmest? Een fantastisch product!

Champignons zijn vetvrij, energiearm en bevatten veel eiwit en vitamine B. Voor het telen ervan is weinig water nodig. Ze groeien bovendien op compost die gemaakt is van restproducten van andere bedrijven. Voor de consument die let op gezondheid en duurzaamheid, zijn champignons dus een goede keuze. 

CNC Grondstoffen verwerkt jaarlijks tonnen paarden- en kippenmest, stro en gips tot compost voor de champignonteelt. Op 13 april opende Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander de nieuwe Indoor Verse Compost Fabriek van dit bedrijf in het Noord-Limburgse Milsbeek. In deze fabriek wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met het milieu en met omwonenden. Luchtwassers verwijderen de ammoniakgassen en de teruggewonnen ammoniak wordt opnieuw gebruikt. Om de mestgeur te neutraliseren, gebruikt het bedrijf biobedden gevuld met boomschors. De micro-organismen in de schors nemen de geurstoffen op.

Directeur Tom van Wijk van CNC leidde de Koning rond: “Wij halen elk jaar ongeveer 650.000 ton paardenmest op bij maneges en paardenstallen. Daar maken we een fantastisch mooi product van. Begin jaren negentig hadden we problemen met onze omgeving vanwege de uitstoot van ammoniak. Dat veroorzaakte veel stank. In onze nieuwe fabriek kunnen we de ammoniak en de geur eruit halen. Dat hebben we in dialoog met onze omgeving gedaan. De omwonenden zijn positief over wat hier de laatste tien jaar is veranderd.”
 

  • Beeld: ©ANP

16 april: ‘Ik stap niet opzij'

Het was in de jaren tachtig een absolute bestseller: The Color Purple van Alice Walker. Ze won er in 1983 de Pulitzer Prize mee. Nadat de roman in 1985 door Steven Spielberg werd verfilmd met Whoopi Goldberg en Oprah Winfrey, groeide hij uit tot een geliefde klassieker. En dat terwijl het verhaal bepaald geen lichte onderwerpen aanroert. De doorwerking van de slavernij bij latere generaties, seksueel misbruik en huiselijk geweld zijn slechts enkele van de beladen thema’s.

De musicalbewerking van The Color Purple werd in 2005 een hit op Broadway. OpusOne maakte in samenwerking met regisseur en vertaler Koen van Dijk in 2018 een Nederlandse versie, die op 16 april in première ging in de NDSM-loods in Amsterdam-Noord. Hare Majesteit Koningin Máxima was erbij.

Na afloop van de voorstelling ontmoette de Koningin de cast, onder wie Naomi van der Linden, die de rol van Celie speelde. Celie is een jonge zwarte vrouw die wordt uitgehuwelijkt aan een man die haar mishandelt. Met doorzettingsvermogen weet ze uiteindelijk haar onafhankelijkheid te bevechten en haar gevoel van eigenwaarde terug te krijgen. Naomi van der Linden: “Celie heeft een zwaar leven, maar door te vertrouwen op zichzelf vindt ze de kracht om tegenslagen te overwinnen. Voor mij is dat de kern: het maakt niet uit wat of wie je bent: man, vrouw, homo, hetero, wit of zwart. Ik ben er en ik mag er zijn. Ik stap niet opzij.”
 

  • Beeld: ©ANP

17 april: Een gevoelige snaar

Al vanaf de 16de eeuw zijn er Joodse gemeenschappen in Nederland. Aanvankelijk waren dit Spaanse en Portugese ondernemers die werden aangetrokken door de economische kansen en de gewetensvrijheid, waarvan de Oranje-stadhouders het boegbeeld waren. Hoe ontwikkelde de relatie tussen de Joden en het Huis van Oranje zich door de eeuwen heen? Die vraag stond centraal in de tentoonstelling ‘Joden en het Huis van Oranje’ in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Zijne Majesteit Koning WillemAlexander verrichtte de opening op 17 april.

De tentoonstelling gaf een beeld van de hechte verbondenheid, maar ook van de gevoelens van pijn en verlatenheid tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Veel Joden voelden zich aan hun lot overgelaten. Conservator Julie-Marthe Cohen sprak van een geschonden relatie: “De Tweede Wereldoorlog is een dieptepunt in de lange, sterke band tussen het volk Israël en Oranje. De Joodse Nederlanders werden door Koningin Wilhelmina in de steek gelaten, hetgeen bij velen nog altijd een gevoelige snaar raakt.”

De tentoonstelling besteedde ook aandacht aan het herstel van vertrouwen door de inzet van Koningin Beatrix en Prins Claus. Tijdens hun Staatsbezoek aan Israël in 1995, bracht Koningin Beatrix in de Knesset de Jodenvervolging ter sprake: “Wij weten dat velen van onze landgenoten zich moedig en soms met succes hiertegen hebben verzet (…). Maar wij weten ook dat dit uitzonderingen waren en dat het Nederlandse volk de ondergang van zijn Joodse medeburgers niet heeft kunnen verhinderen.”
 

  • Beeld: ©ANP

18 april: 'Je mond is je belangrijkste wapen'

Wie start bij de Politie, leert het vak deels in de praktijk van een korps en deels op de Politieacademie. Ook verzorgt de Politieacademie zo’n 400 opleidingen voor ervaren politiemensen die hun kennis willen uitbreiden. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bracht op 18 april een werkbezoek aan de hoofdvestiging van de Politieacademie in Apeldoorn. Hij sprak daar met studenten, docenten, praktijkbegeleiders en onderwijskundigen en maakte kennis met de praktijk van het politieonderwijs.

De Koning ontmoette onder anderen Anne van Wijk, vicevoorzitter van de studentenraad. Zij volgde aanvankelijk een opleiding in de kinderopvang, maar dat paste niet zo goed bij haar: “Ik had geen zin om de hele dag poepluiers te verschonen, maar heb wel veel affiniteit met zorg voor mensen. Toen kwam ik op het idee om bij de Politie te gaan.” Haar collega Rachid al Kahja is student Wijkagent en werkt in Breda. Hij vertelde de Koning dat hij via sociale media probeert jongeren te interesseren voor een baan bij de Politie: “Jongens met een Marokkaanse achtergrond durven me op straat niet aan te spreken, maar wel via Instagram. Dan willen ze van mij weten hoe het is om bij de Politie te werken. Mijn positieve verhaal kan hen over de streep trekken.”

Patrick Sluiter is inspecteur van politie in Nijmegen en werkt als docent op de Politieacademie. Hij leert zijn studenten de kracht van goede communicatie: “Je mond is je belangrijkste wapen.”
 

  • Beeld: ©ANP

18 april: Een avontuurlijk publiek

“Het belangrijkste doel waar ik naar toe wil werken is het creëren van een gezelschap dat werkelijk middenin de tijd staat, of zelfs zijn tijd vooruit is.” Dat zei Pierre Audi kort nadat hij in 1988 aantrad als directeur van De Nationale Opera. Bij zijn afscheid, dertig jaar later, kon zonder terughoudendheid worden gezegd dat Audi in zijn missie geslaagd is. De Nationale Opera wordt internationaal gezien als toonaangevend, zowel in kwaliteit als in avontuurlijkheid. De voorstellingen die Audi zelf regisseerde leverden aan die reputatie een belangrijke bijdrage.

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima waren op 18 april in het Amsterdamse Muziektheater bij de première van de laatste productie onder regie van Audi ten tijde van zijn directeurschap: Gurre-Lieder van Arnold Schönberg. Na de voorstelling reikte de Koning aan Audi een Eremedaille voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje uit, als waardering voor zijn grote verdiensten. “Geen enkel detail ontsnapt aan uw aandacht ; u rust niet voordat de beelden in uw hoofd zich op het toneel manifesteren”, zei de Koning. “U bent de enige operaregisseur die het niet kan laten om nog regieaanwijzingen aan de zangers te geven na afloop van de laatste voorstelling!”

Pierre Audi bedankte het Nederlandse operapubliek: “Onze bezoekers staan heel erg open voor nieuwe ervaringen en voor gedurfde voorstellingen die grenzen verleggen. We hebben het als gezelschap getroffen met dit avontuurlijke publiek!”
 

  • Beeld: ©Hollandse Hoogte

20 april: Sport, spel en beweging

‘BinnensteBuiten!’ Dat was het thema van de zesde Koningsspelen. Op deze dag worden basisscholen uitgedaagd om sport, spel en beweging centraal te stellen. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander gaf op 20 april het startschot op de Brede School De Fliert in Twello. De dag begon met een Koningsontbijt, waarna de Koning een kijkje nam bij sportieve activiteiten zoals basketbal en mountainbiken.

Elke basisschool mag zijn eigen invulling geven aan de Koningsspelen. Ieder jaar doen ongeveer 6.000 scholen mee, van Groningen tot aan het Caribisch deel van het Koninkrijk en zelfs ook Nederlandse scholen daarbuiten. De Koningsspelen werden voor het eerst georganiseerd in 2013 in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander.

Basisschool De Kleine Wereld is één van de drie scholen van De Fliert. Directrice Ellen IJsseldijk vertelde dat de voorbereidingen al lang voor de Koningsspelen waren begonnen: “De kinderen zijn de laatste tijd al helemaal meegenomen. Ze hebben deelgenomen aan allerlei activiteiten. Sommige kinderen gaven interviews en een stel is bijvoorbeeld naar Utrecht geweest om het Koningsontbijt voor te proeven.  Die kijken ook uit naar het feest!’’
 

  • Beeld: ©ANP

20 april: Aanzet tot de verzorgingsstaat

Twee eeuwen geleden werd in Drenthe de eerste aanzet gegeven tot onze verzorgingsstaat. Met steun van Koning Willem I zette Johannes van den Bosch er een landbouwkolonie op voor arme gezinnen uit de stad: Frederiksoord. Zij vonden er (binnen een streng regime) werk, huisvesting, scholing en zorg. Frederiksoord was een initiatief van de Maatschappij van Weldadigheid, die Johannes van den Bosch in 1818 oprichtte. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander kwam op 20 april naar Frederiksoord (gemeente Westerveld) om het jubileum mee te vieren en meer te horen over de historische en de huidige betekenis van de Maatschappij. Naast bijzonder cultureel erfgoed, is Frederiksoord namelijk ook een locatie waar modern sociaal ondernemerschap een plek vindt.

De Koning ontmoette onder anderen Ruud Slot, directeur van zorginstelling De ZorgZaak en Kayleigh Schingenga, student van het Drenthe College. Zij vertelden hem over de academie voor wonen, werken en leren die binnen Frederiksoord wordt ingericht. Ruud Slot: ”Studenten zorg en techniek gaan er onderwijs volgen. Daarnaast komen er woonappartementen voor tienermoeders en ouderen. De bedoeling is dat deze samen activiteiten gaan ontplooien zoals koken en kinderkleding maken. De studenten begeleiden dat, en gaan proberen maatjeskoppels te vormen.”  Welzijn, sociale samenhang en praktijkleren gaan zo hand in hand in Frederiksoord 2.0.
 

  • Beeld: ©ANP

21 april: Vijftig jaar opkomen voor mensenrechten

Al vijftig jaar lang zet Amnesty International Nederland zich in voor vrijheid, gerechtigheid, menselijke waarden en gelijkheid. Op 21 april vierde de organisatie deze mijlpaal in aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander in het Theater Amsterdam.

Met theater, muziek, film en debat keek Amnesty Nederland terug op de bijzondere momenten in de afgelopen halve eeuw. Studenten van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten stelden juist de toekomst centraal in hun expositie ‘Models for Humanity’. In een speciale videoboodschap bedankte de organisatie actievoerders, vrijwilligers en collectanten voor hun steun, toewijding en inzet. Een concreet bewijs van het belang van hun inspanningen werd geleverd door journalist Eskinder Nega, die gevangen zat in Ethiopië vanwege zijn kritische artikelen: “Ik sta hier als een vrij mens dankzij jullie werk. Ik bedank jullie. Wat jullie doen is onvervangbaar.”

Amnesty International werd in 1961 opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijde beweging die opkomt voor mensenrechten. De afdeling in Nederland begon in 1968 en is één van de zeventig nationale afdelingen. De leden strijden tegen politiek geweld en vervolging en voeren actie voor het afschaffen van de doodstraf, de vrijheid van meningsuiting en het beschermen van de rechten van migranten en vluchtelingen.
 

  • Beeld: ©ANP

24 april: Bruggenbouw

Met 125 miljoen inwoners behoort Mexico tot de grotere landen in de wereld. Het MiddenAmerikaanse land stelt zich open op en zoekt actief naar samenwerking, ook met Europese landen als Nederland. Die open houding heeft bijgedragen aan de groei van de Mexicaanse economie en aan de ontwikkelingskansen van de bevolking. Mexico kampt echter ook met problemen. De georganiseerde misdaad en het daarmee gepaarde geweld eisen jaarlijks vele duizenden slachtoffers. De strijd tegen de drugscriminaliteit is bijzonder taai.

De president van Mexico, Enrique Peña Nieto, en zijn echtgenote Angélica Rivera de Peña brachten 24 april een officieel bezoek aan Nederland. Zij werden met een welkomstceremonie ontvangen op Paleis Noordeinde door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima. Zij boden de president en zijn vrouw een lunch aan. Daarbij prees de Koning Mexico als een land dat medeverantwoordelijkheid wil dragen voor de wereldgemeenschap: “We hebben Uw land leren kennen als een VN-partner waarmee het uitstekend samenwerken is. Mexico werpt zich op als bruggenbouwer tussen Noord en Zuid en tussen West en Oost. Uw land toont moed met zijn ambitieuze klimaatdoelstellingen en zijn inzet voor een betere bescherming van de rechten van migranten.” De moeilijke opgaven waarvoor Mexico staat ging de Koning niet uit de weg: “Hierbij gaat het niet alleen om het terugdringen van wapengebruik, maar ook om het opsporen en berechten van de verantwoordelijken. Mensenrechten dienen te worden gerespecteerd.”
 

  • Beeld: ©ANP

27 april: Mien Grunneger Stad

Groningen pakte op 27 april uit met een feestelijk Koningsdagprogramma voor stad en ommelanden. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima en hun drie dochters vierden het feest mee, samen met Prins Constantijn en Prinses Laurentien, Prins Maurits en Prinses Marilène, Prins Bernhard en Prinses Annette, Prins Floris en Prinses Aimée en Prins Pieter-Christiaan. 

Kinderburgemeester Javano Zwiers verwelkomde het gezelschap bij de poort van het Prinsenhof met een korte toespraak: “Welkom in mijn Groningen, de jongste stad van Nederland, de stad van mijn toekomst!” De twaalfjarige DJ Ozzy verzorgde de muziek. Na het welkom begon het gezelschap zijn tocht door de binnenstad, met langs de route een groot aantal optredens, manifestaties en ontmoetingen. Onderweg lieten leden van de Koninklijke Familie zich regelmatig verleiden om ‘in te haken’. Zo deed Prins Pieter-Christiaan mee aan een partijtje voetbal en bestuurde Prinses Amalia een drone in het droneparcours. 

Het Groninger Museum organiseerde in samenwerking met Kunst4Kids een schildersduel, waarin kinderen tegenover elkaar zaten om in hoog tempo elkaars portret te schilderen. In de Martinikerk voerden dansers van Club Guy & Roni een choreografie uit en speelde het Noord Nederlands Orkest een stuk van componist John Adams. 
 

  • Beeld: ©ANP

Sinds 2013 bracht de Koning meerdere bezoeken aan de provincie Groningen om met inwoners te spreken over de impact van de aardbevingen als gevolg van de aardgaswinning. Ook op Koningsdag kreeg dit thema aandacht. Op de Grote Markt spraken de Koning en Koningin en Leden van de Koninklijke Familie met een groep betrokkenen over de weerslag van de bevingen op hun dagelijks leven. 

Vervolgens liepen zij naar het Rode Plein om het ‘Wikihouse’ te zien; een huis dat kan worden samengesteld uit een bouwpakket dat vrij te downloaden is van het internet. Leerlingen van het Alfa College stelden deze constructie samen. Het energiezuinige en milieuvriendelijke bouwwerk wordt ook wel het huis van de toekomst genoemd. 

Het Koningspaar en hun dochters genoten langs de route van een verrassingsoptreden van de band Kensington. Aan het einde van het programma, op de Vismarkt, werd het lied “Mien Grunneger Stad” ten gehore gebracht. Onder muzikale begeleiding van het Noord Nederlands Orkest beklom de Koninklijke Familie het podium, waarna de Koning de Groningers bedankte. “We hebben een ongelooflijke ontvangst gekregen en zonder de inzet van velen van u was dat niet mogelijk geweest. We zijn trots op deze jonge stad vol innovatiekracht en vol veerkracht, dat maakt deze stad zo bijzonder en daarom gaat er niets boven Groningen!”