Koningin Máxima spreekt bij FS2030 Women’s Leadership Circle over financiële gezondheid
Hare Majesteit Koningin Máxima spreekt dinsdagavond 12 november bij de Financial Services 2030 Women’s Leadership Circle in Amsterdam over het thema financiële gezondheid. Koningin Máxima is speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor financiële gezondheid en zet zich ook in Nederland in voor dit thema.
Koningin Máxima gaat in op het belang van het ontwikkelen van financiële producten, –diensten en –beleid die passen bij wat mensen nodig hebben en die bijdragen aan financiële gezondheid van huishoudens en klanten. De FS2030 Women’s Leadership Circle is een groep van leidinggevenden uit de financiële sector in Nederland die discussiëren over de rol van financiële instellingen in maatschappelijke (transitie)thema’s. Het is voor de tweede keer dat deze groep bijeen komt. De bijeenkomst wordt georganiseerd door adviesbureau SparkOptimus.
In Nederland werkt Koningin Máxima aan het bevorderen van financiële gezondheid met stichting SchuldenlabNL, platform Wijzer in geldzaken en de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid (NCFG). Het gaat vooral om het voorkomen, vroeg signaleren en bespreekbaar maken van financiële problemen en het duurzaam oplossen van problematische schulden. Een aantal financiële instellingen is aangesloten bij de NCFG. Dit informele samenwerkingsverband van werkgevers uit de publieke en private sector zet zich in voor de financiële gezondheid van hun werknemers en klanten. Financieel gezonde klanten dragen bij aan de financiële gezondheid van financiële instellingen en financiële stabiliteit. Na het interview is er een discussie over het thema en de bijdrage die de toehoorders hieraan kunnen leveren.
Koningin Máxima blikt in het interview ook terug op haar ervaringen met vijftien jaar financiële inclusie die hebben geleid tot het nieuwe VN-mandaat voor financiële gezondheid. Ruim 76 procent van de volwassenen heeft nu toegang tot minimaal een betaalrekening of betaalapp en kan ook veilig en betaalbaar gebruik maken van andere financiële diensten zoals sparen, lenen en verzekeren (Global Findex 2021). Goede toegang betekent echter niet per definitie dat dit ook bijdraagt aan financiële gezondheid. Hiervoor zijn financiële diensten nodig die mensen grip geven op hun dagelijkse inkomsten en uitgaven, bijdragen aan verantwoord investeren in een onderneming of sparen voor langetermijndoelen, ervoor zorgen dat mensen zich kunnen beschermen tegen financiële risico’s en dat zij vertrouwen hebben in hun financiële toekomst. Deze vier elementen vormen samen financiële gezondheid. Het zal per land en cultuur verschillen welke indicatoren bijdragen aan financiële gezondheid.
RVD, nr. 291