Koningin Máxima bij voorjaarsvergadering IMF en Wereldbank
Hare Majesteit Koningin Máxima woont donderdagmiddag 13 en vrijdag 14 april de voorjaarsvergadering bij van het IMF en de Wereldbank in Washington D.C.. In haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) gaat zij in op het belang van financiële gezondheid en een goede digitale publieke infrastructuur voor financiële diensten.
Digitalisering maakt steeds meer deel uit van de samenleving. Dit geldt ook voor financiële diensten. Waar mensen eerst lang moesten reizen of in de rij staan om contant geld over te maken, kan dit nu eenvoudig digitaal. Dit is veiliger, kost minder tijd en bespaart reiskosten. Inmiddels heeft 76% van de volwassenen wereldwijd een (digitale) bankrekening (Global Findex 2021). De volgende stap is goede en betaalbare toegang tot en veilig gebruik van verzekeringen die beschermen tegen ziektekosten of gevolgen van klimaatverandering, leningen om te investeren in een bedrijf en spaarproducten die bijdragen aan financiële gezondheid en weerbaarheid.
Digitale Publieke Infrastructuur (DPI) is het technologisch fundament waarmee digitale diensten óók toegankelijk worden voor ontwikkelingslanden. In de context van financiële inclusie gaat het om veilige digitale identificatie zodat mensen een bankrekening kunnen openen en kunnen aansluiten bij de digitale economie, veilige gegevensuitwisseling zodat financiële producten kunnen worden afgestemd op behoeften van de gebruikers, het waarborgen van de bescherming van persoonsgegevens en eenvoudig geld overmaken tussen particulieren, bedrijven en overheden. Goede telecomverbindingen die digitale financiële diensten in afgelegen gebieden mogelijk maken vallen hier ook onder. DPI vraagt niet alleen om betrokkenheid van overheden, maar ook om de inzet van financiële instellingen en bedrijven.
Koningin Máxima spreekt donderdagmiddag bij de Global Inclusive Growth Summit van het Mastercard Centre for Inclusive Growth en het Aspen Institute over financiële producten die bijdragen aan financiële gezondheid en weerbaarheid. Vrijdag 14 april houdt zij de openingstoespraak bij het IMF seminar Digital Public Infrastructure: Stacking up the benefits. Dit seminar gaat over de bijdragen van DPI aan een meer inclusieve en rechtvaardige samenleving waarin mensen zich beter kunnen ontwikkelen. Samenwerking tussen overheden en publieke partijen is hiervoor essentieel. Koningin Máxima woont aansluitend de paneldiscussie bij met onder anderen IMF-directeur Kristalina Georgieva. Beide evenementen zijn live-stream te volgen.
Koningin Máxima heeft en marge van de evenementen bilaterale gesprekken met regeringsvertegenwoordigers van landen die zich bezighouden met financiële inclusie en financiële organisaties. Ook is er een bijeenkomst met leden van de Reference Group met wie zij samenwerkt. Dit zijn onder meer de Alliance for Financial Inclusion, Better than Cash Alliance, Bill and Melinda Gates Foundation, Consultative Group to Assist the Poor, het IMF en de Wereldbank.
Sinds 2009 zet Koningin Máxima zich in als UNSGSA om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken en hiermee hun kansen op economische en sociale ontwikkeling te vergroten. Er is extra aandacht voor achtergestelde groepen zoals vrouwen, mensen met een laag inkomen, en kleine en middelgrote (boeren)bedrijven. Sinds 2011 is zij erevoorzitter van het Global Platform for Financial Inclusion (GPFI) van de G20.
RVD, nr. 87