Koning bezoekt Zr.Ms. Van Amstel

Zijne Majesteit de Koning bezoekt op woensdag 23 oktober het multipurpose fregat Zr.Ms. Van Amstel in de Minch bij Schotland. Zr.Ms. Van Amstel wordt ingezet voor oppervlakteoorlogsvoering en onderzeebootbestrijding en neemt, als onderdeel van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1), van 14 oktober tot 27 oktober deel aan de grote multinationale oefening STRIKE WARRIOR ’24. SNMG1 is één van de vier permanente reactiemachten van de NAVO en bestaat uit oorlogsschepen die patrouilleren, operaties uitvoeren en gezamenlijk oefenen.

Vijandelijke onderzeeboten kunnen een gevaar vormen voor de samenleving, bijvoorbeeld door (ongezien) schade aan te richten aan schepen of infrastructuur op zee of op de zeebodem. Dit maakt onderzeebootbestrijding onmisbaar bij maritieme operaties. Zr.Ms. Van Amstel is vanwege de unieke lage-frequentie sonar aan boord bij uitstek geschikt voor onderzeebootbestrijding. Het schip wordt gedurende drieënhalve maand ingezet als onderdeel van de Very High Readiness Joint Task Force (Maritime) van de NAVO. Deze flitsmacht is het snelst inzetbare deel van de NAVO interventiemacht.

Na aankomst aan boord krijgt Koning Willem-Alexander een toelichting op de rol van Zr.Ms. Van Amstel binnen de NAVO en de deelname aan STRIKE WARRIOR ’24. Aansluitend bezoekt Koning Willem-Alexander de commandocentrale waar hij de Combined Anti Submarine Excercise (CASEX-oefening) bijwoont. Binnen deze oefening neemt Zr.Ms. Van Amstel het samen met andere schepen op tegen een vloot van fregatten, een vliegdekschip en een tanker. Ook onderzeeboten, verschillende vliegtuigen en diverse helikopters nemen deel. Tijdens een ronde over het schip geven diverse diensten uitleg over hun werkzaamheden en ontmoet hij de 160-koppige bemanning. Tot slot is de Koning aanwezig bij een zogenoemde RAS, een replenishment at sea. Hierbij wisselen schepen onderling onder andere brandstof en munitie uit terwijl ze varen.

RVD, nr. 296