Koning houdt toespraak voor Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa
Zijne Majesteit de Koning brengt op donderdag 23 juni een werkbezoek aan de Raad van Europa in Straatsburg. De Koning houdt daarbij een toespraak voor de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind neemt deel aan het werkbezoek.
De Raad van Europa werd in 1949 opgericht om de principes van mensenrechten, rechtsstaat en democratie in Europa te bevorderen en te beschermen. De Raad van Europa telt zesenveertig lidstaten en kent als hoogste organen het Comité van Ministers, bestaande uit de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten, en een Parlementaire Assemblee, bestaande uit ruim driehonderd leden van de zesenveertig nationale parlementen. Verder kent de Raad van Europa een groot aantal organen, waarvan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens het bekendste is. Het Hof houdt toezicht op de naleving van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Met behulp van zijn organen en verdragen beoogt de Raad van Europa één rechtsruimte op het Europese continent te bewerkstelligen en daardoor de eenheid tussen de lidstaten te versterken.
Koning Willem-Alexander en minister Weerwind worden in de ochtend bij het Palais de l’Europe ontvangen door de president van de Parlementaire Assemblee, Eerste-Kamerlid Tiny Kox, de secretaris-generaal van de Assemblee Despina Chatzivassiliou-Tsovilis en de secretaris-generaal van de Raad van Europa, Marija Pejčinović Burić. Daarna hebben zij ontmoetingen met de president van het Congres van lokale en regionale overheden van de Raad van Europa, Commissaris van de Koning in Flevoland Leendert Verbeek, en de Commissaris voor de Rechten van de Mens, Dunja Mijatović. Na het middaguur spreekt de Koning de Parlementaire Assemblee toe.
’s Middags gaan de Koning en de minister in gesprek met vertegenwoordigers van het Europees Platform ter bevordering van de bescherming van de journalistiek en veiligheid van journalisten. Door schendingen en bedreigingen van de persvrijheid in Europa te rapporteren en online te publiceren, roept het platform de lidstaten op te reageren en actie te ondernemen tegen de schendingen.
Vervolgens wordt een bezoek gebracht aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Na een gesprek met Hofpresident Robert Spano, de Nederlandse rechter in het Hof Jolien Schukking en griffier Marialena Tsirli volgt een korte rondleiding.
Het bezoek aan de Raad van Europa wordt afgesloten bij het European Youth Centre (EYC). Het EYC is onderdeel van de Raad van Europa en biedt ruimte voor trainingen en educatieve projecten voor jongeren uit heel Europa over mensenrechten, burgerschap en democratische waarden. Jongeren gaan met de Koning en de minister in gesprek over hun betrokkenheid bij het werk van de Raad van Europa en twee jeugdcampagnes.
RVD, nr. 161