Koning bezoekt eenheden Koninklijke Landmacht in Duitsland
Zijne Majesteit de Koning heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan eenheden van de Koninklijke Landmacht in Bergen-Hohne in Duitsland. Het bezoek stond in het teken van internationale samenwerking. De 43 Gemechaniseerde Brigade werkt nauw samen met de Duitse 1ste Pantserdivisie en militairen van de 13 Lichte Brigade nemen in 2018 deel aan de European Battlegroup (EUBG).
In de ochtend bezocht de Koning militairen van de 43 Gemechaniseerde Brigade, die onder bevel staan van de Duitse 1ste Pantserdivisie. Daaronder valt ook het Pantzerbatallion 414, een tankeenheid bestaande uit zowel Nederlandse als Duitse militairen. Door deze samenwerking met Duitsland heeft de Nederlandse landmacht weer beschikking over een tankeenheid, nadat deze in 2011 werd opgeheven. Het bataljon moet in de loop van 2020 volledig operationeel gereed zijn. De Koning sprak met militairen over deze vorm van bilaterale samenwerking en over hun werkzaamheden. Eerder die ochtend was de Koning ook aanwezig bij een oefening met een infanteriegevechtsvoertuig van een ander bataljon uit de 43 Gemechaniseerde Brigade. Dit voertuig, de CV90, bevat moderne, digitale informatiesystemen en een elektronisch regel- en besturingssysteem dat waarschuwt als er gevaar dreigt.
In de middag bezocht de Koning de oefening Quick Lion I van de 13 Lichte Brigade. De Koning sprak met militairen over de voorbereidingen en deelname aan de European Battlegroup 2018. De Europese Unie heeft continu drie- tot vierduizend militairen paraat staan, verdeeld over twee EU-Battlegroups, die wereldwijd missies kunnen uitvoeren. De missies kunnen variëren van zogenoemd robuust ingrijpen tot evacuatieoperaties en humanitaire hulp. De samenstelling van een EUBG verandert elk half jaar. In 2018 bestaat deze naast Nederlandse ook uit Belgische, Duitse, Oostenrijkse en Luxemburgse militairen. De Nederlandse bijdrage bestaat uit delen van het hoofdkwartier van de 13 Lichte Brigade en een infanteriebataljon met gevechtssteun en logistieke ondersteuning.
RVD, nr. 270