Staatsbezoek aan Duitsland (2)

RVD, 30 maart 2011, nr. 75: Hare Majesteit de Koningin brengt van dinsdag 12 april tot en met vrijdag 15 april 2011 op uitnodiging van Bondspresident Wulff een staatsbezoek aan de Bondsrepubliek Duitsland.

De Koningin wordt bij dit bezoek vergezeld door Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden. Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken begeleidt de Koningin bij de start van het staatsbezoek. Op de derde en vierde dag van het bezoek begeleidt staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken de Koningin. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is dinsdag 12 april bij een bijeenkomst met het Duitse en Nederlandse bedrijfsleven.

Dit is het tweede staatsbezoek van de Koningin aan Duitsland. Dat onderstreept het grote belang van de Duits-Nederlandse relatie. Het eerste staatsbezoek, aan toen nog West-Duitsland, was in 1982. De relatie is intensief en goed, zowel in economisch als in politiek opzicht. Nederland is de grootste buitenlandse investeerder in Duitsland en het handelsvolume tussen Nederland en Duitsland omvat ruim 130 miljard euro per jaar. De grote en groeiende internationale verantwoordelijkheid die Duitsland de laatste decennia binnen en buiten Europa heeft gekregen, maakt de betekenis van de bilaterale relatie tussen Duitsland en Nederland alleen maar groter. De samenwerking rond de bestrijding van de financiële crisis illustreert dit. Tijdens dit staatsbezoek is, naast de economische relatie, veel aandacht voor het nieuwe Duitsland en de ontwikkeling die het land heeft doorgemaakt sinds de hereniging in 1990.

Programma

Dinsdag 12 april

Het staatsbezoek begint dinsdag 12 april in de ochtend met de begroeting door Bondspresident Wulff op Schloss Bellevue. Na het welkomstceremonieel en de audiëntie volgt een ontvangst en lunch met Bondskanselier Merkel. Er vindt een kranslegging plaats bij het monument voor slachtoffers van oorlog en geweld, de Neue Wache. Vervolgens wonen de Koningin, Prins en Prinses het afsluitende debat bij van de Nederlands-Duitse Conferentie, waarin Nederlandse en Duitse jongeren twee dagen met elkaar en met parlementariërs discussiëren over politieke participatie door jongeren. Aansluitend zijn het Koninklijk gezelschap en de Bondspresident bij een rondetafelconferentie met het Nederlandse en Duitse bedrijfsleven. De Duitse minister van Economie en Technologie, de heer Brüderle, en de Nederlandse minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de heer Verhagen, leiden deze bijeenkomst. De eerste dag van het staatsbezoek wordt afgesloten met een staatsbanket in Schloss Bellevue.

Woensdag 13 april

De tweede dag begint met een wandeling door de Brandenburger Tor, het symbool van het verenigde Duitsland. Hier wordt de Koningin begroet door burgemeester Wowereit van Berlijn, die de Koningin gedurende de rest van het programma in Berlijn zal begeleiden. Aansluitend wordt op het uitzichtplatform van de 368 meter hoge televisietoren uitleg gegeven over de politieke, maatschappelijke en stedenbouwkundige ontwikkeling van Berlijn in de laatste twintig jaar. De economische ontwikkeling en de bevordering van de creatieve industrie in de stad komen aan bod tijdens een vaartocht over de Spree. De Koningin en de Prins varen langs het Oostelijk havengebied, waar zich een aantal grote investeringsprojecten bevindt. Tegelijkertijd bezoekt Prinses Máxima samen met mevrouw Wulff, echtgenote van de Bondspresident, een middelbare school in West-Berlijn. Zij wonen een les over financiële educatie bij en ze praten met leerlingen, leraren en andere betrokkenen over hoe jongeren kunnen voorkomen dat ze schulden maken. Het gehele Koninklijk gezelschap en de Bondspresident en zijn vrouw spreken vervolgens tijdens een themalunch 'Generatie 90' met Duitse jongeren die geboren zijn kort voor en na de val van de Muur. Onderwerpen zijn de eenwording en wat het nieuwe Duitsland voor hen betekent.

Na de lunch volgt een bezoek aan het 'Mitmachzirkus', een initiatief ter bevordering van de integratie in het stadsdeel Neukölln. Elke week worden 150 basisschoolkinderen ontvangen voor een circusworkshop. Dit resulteert in een circusvoorstelling die de kinderen opvoeren voor familie, vrienden en leraren. Later in de middag vindt in de Akademie der Künste de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap plaats. Als dank voor haar ontvangst in de Bondsrepubliek Duitsland biedt de Koningin in de Berliner Philharmonie een concert aan van het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons. Violiste Janine Jansen treedt op als soliste.

Donderdag 14 april

De derde dag van het staatsbezoek vindt plaats in Dresden. Na de ontvangst door minister-president Tillich van de deelstaat Saksen volgt een bezoek aan de Frauenkirche. Na verwoesting in de Tweede Wereldoorlog is de kerk in 2005 herbouwd en officieel in gebruik genomen. De Frauenkirche vormde lang een herinnering aan de verwoesting van de stad, maar staat nu symbool voor vrede en verzoening. De Koningin, Prins en Prinses maken vervolgens een stadswandeling, die eindigt in het Historisches Grünes Gewölbe, de schatkamer van de Saksische keurvorsten.

In de middag bezoeken Koningin, Prins en Prinses het bedrijf Solarwatt. Dit jonge en snel groeiende bedrijf produceert zonnepanelen en heeft één van de modernste productiefaciliteiten ter wereld. Tijdens een rondetafelgesprek wordt er gesproken over de economische ontwikkeling van Saksen. Aansluitend bezoekt het Koninklijk gezelschap het seminar 'Innovatie voor schone energie' op de Fraunhofer Campus. Het seminar wordt bijgewoond door wetenschappers en ondernemers uit Duitsland en Nederland. De nadruk van het seminar ligt vooral op de mogelijkheden van zonnepanelen als duurzame energieleverancier. De Prins houdt een toespraak ter afsluiting van het seminar.

De dag wordt afgesloten met een bezoek aan dansacademie Palucca. De 'Palucca Hochschule für Tanz' staat model voor het thema van het staatsbezoek: het nieuwe Duitsland. Het toont een modern, jeugdig en internationaal georiënteerd Saksen dat traditie combineert met vernieuwing. Artistieke expressie in de traditie van de oprichtster, Gret Palucca, is nog steeds een belangrijke waarde van de school, die zich al sinds 1925 richt op hedendaagse dans, naast klassieke ballettechnieken.

Vrijdag 15 april

De vierde dag van het staatsbezoek bezoeken Koningin, Prins en Prinses deelstaat Noordrijn-Westfalen. In Essen bezoeken zij het voormalig mijnencomplex 'Zeche Zollverein', dat als gevolg van de kolencrisis begin jaren negentig werd gesloten. Na aanwijzing tot benoeming UNESCO-werelderfgoed kreeg het complex een bestemming voor cultuur en creatieve industrie.

Op Zeche Zollverein vindt een gesprek plaats met minister-president Kraft van Noordrijn-Westfalen. Hierna wordt een bezoek gebracht aan het Ruhrmuseum, dat de historische ontwikkeling van de regio toont. Het gezelschap is vervolgens bij het economische seminar 'Bouwen aan water' in het 'red dot design museum'. Doelstelling van het seminar is Nederlandse en Duitse partijen in de bouwsector bij elkaar te brengen, ervaringen uit te wisselen en gezamenlijk kansen en ontwikkelingen te signaleren. De Prins houdt hier een toespraak.

Het staatsbezoek wordt afgesloten met een bezoek aan het Eurode Business Center, gevestigd op de Duits-Nederlandse grens tussen Herzogenrath en Kerkrade. Koningin, Prins en Prinses spreken met onder anderen inwoners, overheidsinstanties en politieagenten over samenwerking op het gebied van wonen, werken, cultuur en veiligheid.