Wat doet de Koning aan duurzaamheid?
De Koning heeft van de staat drie paleizen bij wet ter beschikking gekregen voor het uitoefenen van zijn functie: Paleis Noordeinde, Paleis Huis ten Bosch en het Koninklijk Paleis Amsterdam. Samen met het Rijksvastgoedbedrijf, de eigenaar van de paleizen, kijkt de Dienst van het Koninklijk Huis naar mogelijkheden om deze monumentale panden te verduurzamen. Het Rijksvastgoedbedrijf voert onderzoeken uit waarbij rekening wordt gehouden met de investeringskosten, de terugverdientijd, het rendement en met het monumentale karakter van alle rijksmonumenten, zoals ook de paleizen.
Op Paleis Noordeinde zijn 181 zonnepanelen geplaatst, die een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot en voor een derde kunnen bijdragen aan de eigen energievoorziening van het paleis. Onderzoeken naar mogelijkheden voor zonnepanelen op het aangrenzende Koninklijk Staldepartement en op (delen van) het Koninklijk Paleis Amsterdam zijn gaande. Daarnaast wordt in alle drie de paleizen gefaseerd monumentenglas toegepast, isolatie doorgevoerd en zijn alle lampen inclusief de kroonluchters inmiddels vervangen voor ledverlichting.
Bij alle inkoop van de Dienst van het Koninklijk Huis speelt duurzaamheid, naast kwaliteit, een belangrijke rol in de keuzes voor bijvoorbeeld kantoorartikelen, onderhoudsmiddelen en bloemen. Er wordt steeds meer met lokale producten, biologisch en deels vegetarisch gekookt. Paardenmest uit de stallen wordt op milieuvriendelijke wijze verwerkt tot voedingsbodem voor de champignonteelt en in de tuinen worden bijen gehouden.
Het wagenpark van de Dienst van het Koninklijk Huis bestaat voornamelijk uit hybride of volledig elektrische auto’s. De ontwikkelingen en kansen op het gebied van waterstof worden nauwlettend gevolgd. Alle door de leden van het Koninklijk Huis en de medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis afgelegde kilometers, zowel over de weg als in de lucht, worden CO2 gecompenseerd.
Kroondomein Het Loo hanteert natuurvolgend beleid en beheer, wat betekent dat de natuur voorop staat. Het grootste gedeelte bestaat uit bos, waarvan het beheer FSC gecertificeerd is.