Koning bij herdenking 70 jaar Operatie Market Garden in Driel

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander woont op zaterdag 20 september in Driel de 70ste herdenking bij ter nagedachtenis aan de bijdrage van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade aan de Slag om Arnhem. Ook president Komorowski van de Republiek Polen en minister van Defensie Hennis-Plasschaert zijn aanwezig en houden tijdens de herdenking een toespraak.

Tijdens de Slag om Arnhem zijn in september 1944 ongeveer 1500 Poolse militairen van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade per parachute ingezet om vanuit de omgeving van Driel de Britse eenheden in met name Oosterbeek te ondersteunen. De Poolse eenheden hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de uiteindelijke aftocht van de Britse parachutisten.
Tijdens de septemberdagen van 1944 is een vriendschappelijke band ontstaan tussen de inwoners van Driel en de Poolse parachutisten. In september 1945 hebben de inwoners van Driel de graven van alle Poolse gesneuvelden geadopteerd. Sinds 1946 worden in Driel herdenkingen van de Poolse strijd georganiseerd.
Jaarlijks is ook een groep Poolse veteranen aanwezig. Dit jaar wonen 12 Poolse veteranen, afkomstig uit Polen, Engeland, Amerika, Canada en Nederland de herdenking bij.
De Stichting Driel-Polen organiseert de herdenking in Driel. Vanaf 1994 worden alle herdenkingen in het kader van de Slag om Arnhem gecoördineerd binnen de Stichting Airborne Herdenkingen.

RVD, nr. 229