Zweeds Koningspaar bezoekt Nederland (2)

Zijne Majesteit Koning Carl XVI Gustaf van Zweden en Hare Majesteit Koningin Silvia brengen op vrijdag 4 en zaterdag 5 april een bezoek aan Nederland op uitnodiging van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima.

Aanleiding voor het bezoek is de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Zweden (zie ook RVD-persbericht nr. 39 ).

Vrijdag 4 april

Na de ontvangst op het Koninklijk Paleis in Amsterdam wonen beide Koningen een seminar bij georganiseerd door de Zweedse Ambassade en Swedish Chamber of Commerce. Thema van het seminar is "Innovation and Growth - Sweden and the Netherlands in the Global Economy". Koning Willem-Alexander spreekt een openingswoord. Daarna zijn er toespraken van onder anderen de Zweedse minister van Handel, Ewa Björling, en minister Henk Kamp van Economische Zaken. Vervolgens reikt Koning Carl XVI Gustaf de exportprijs 2014 van de Zweedse Kamer van Koophandel uit aan het bedrijf SKF.

Koningin Máxima en Koningin Silvia brengen een bezoek aan De Hogeweyk in Weesp. Hier wonen 152 mensen met dementie in een speciaal voor hen gebouwde wijk met 23 woningen. Aansluitend is er een rondvaart. Tijdens de rondvaart wordt er aandacht besteed aan de moderne architectuur rond het IJ. Vanaf de plaats van aankomst wandelt het gezelschap terug naar het paleis.

's Avonds bieden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een banket aan.

Zaterdag 5 april

De Zweedse Koning en Koningin brengen een bezoek aan het Rijksmuseum. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima voegen zich later bij hen. Gezamenlijk bezoeken ze het schilderij De Samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis van Rembrandt dat door de Koninklijke Zweedse Academie voor Schone Kunsten tijdelijk aan het Rijksmuseum in bruikleen is gegeven. Het Koninklijk Gezelschap is aanwezig bij de presentatie van het boek The Swedes and the Dutch were made for each other dat ter gelegenheid van de viering van 400 jaar betrekkingen verschijnt, en bezichtigen het originele verdrag dat de grondslag vormt voor de 400 jaar diplomatieke betrekkingen. Het bezoek van het Zweeds Koningspaar wordt afgesloten met een lunch in het museum.

RVD, nr. 84