Geschiedenis Nationale Herdenking

Vlak na de bevrijding besloot het kabinet-Gerbrandy dat het eerste Nationale Bevrijdingsfeest op 31 augustus, de verjaardag van Koningin Wilhelmina, zou zijn. Op allerlei plaatsen hielden mensen de avond ervoor stille tochten naar plaatsen waar dierbaren omgekomen waren.

Verschillende herdenkingen

Overal in het land organiseerden mensen verschillende herdenkingen. Koningin Juliana en Prins Bernhard woonden tussen 1949 en 1956 elk jaar de herdenking voor de gevallenen bij op het Stationsplein in Baarn.

Nationaal Monument op de Dam

In 1956 onthulde Koningin Juliana het Nationaal Monument op de Dam. Vanaf 1957 woonden Koningin Juliana en Prins Bernhard de Nationale Herdenking bij die 's middag om 16.00 uur bij het Nationaal Monument op de Dam werd gehouden. In 1968 besloot de regering de Nationale Herdenking altijd te houden op 4 mei. Sinds 1988 is de Nationale Herdenking om 20.00 uur.

Aanwezigen

Van 1980 tot de dood van Prins Claus in 2002 woonden Koningin Beatrix en Prins Claus de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam samen bij. Vanaf 2002 legden Koningin Beatrix en de Prins van Oranje een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Ook Prinses Máxima was daarbij aanwezig. Sinds 2013 wonen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de herdenking in Amsterdam samen bij.