December
2 december: Slowaakse banden
De Koning ontvangt de president van de Republiek Slowakije, de heer Peter Pellegrini, in audiëntie op Paleis Noordeinde.NAansluitend ontvangt minister-president Schoof de president op het Catshuis voor een kennismaking. Tijdens het gesprek gaat het onder andere over de bilaterale relatie, Europese samenwerking en geopolitieke ontwikkelingen.
3 december: Arbeid door de jaren heen
Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) is in 1935 opgericht en richt zich op de geschiedenis van sociale bewegingen, arbeid en arbeidsrelaties wereldwijd. Naast 25 kilometer aan archieven beheert het IISG een collectie van ongeveer anderhalf miljoen boeken en tijdschriften en een snelgroeiende collectie van datasets die zowel ter plekke als (deels) online kunnen worden bestudeerd.
De Koning bezoekt het IISG als beschermheer van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), waar het IISG onder valt. Hij krijgt een rondleiding en spreekt met medewerkers over hun onderzoeksprojecten en met stakeholders over de uitdagingen voor het IISG.
3 december: Burgermoed beloond
Prins Constantijn reikt, als erevoorzitter van het Prins Claus Fonds, de Prins Claus Impact Awards 2024 uit. De zes kunstenaars en cultuurbeoefenaars leveren met hun culturele en artistieke werk een positieve bijdrage aan de maatschappelijke ontwikkeling van hun land. Prins Constantijn sprak de laureaten toe: “My Father (…) taught me the importance of ‘Zivilcourage’ (civil courage) and that everyone has the duty to think for themselves and challenge the dominant view point if it clashes with civil rights, freedoms and basic humanist values. These values are ingrained at the core of PCF. We celebrate artistic practitioners that raise awareness about pressing social and political issues and stand up against oppression.” De Koning, Prinses Laurentien en Prinses Mabel zijn bij de uitreiking in het Koninklijk Paleis Amsterdam aanwezig.
9 december: Meeleven met getroffenen
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken de Tarwekamp in Den Haag, waar door explosie en brand een portiekflat is verwoest en meerdere mensen om het leven kwamen. Zij spreken met getroffenen en omwonenden, met de hulpdiensten en met vrijwilligers die hulpacties op touw hebben gezet.
10-11 december: Fado, maritieme samenwerking en tech industrie
Op uitnodiging van de Koning brengt de president van Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, op dinsdag 10 en woensdag 11 december een staatsbezoek aan Nederland. Portugal en Nederland hebben sinds 1664 diplomatieke betrekkingen en beide landen delen van oudsher een internationale, zeevarende oriëntatie. Binnen Europa zijn Nederland en Portugal gelijkgezind op onderwerpen als klimaat en digitalisering. Economisch vinden de landen elkaar op het gebied van onder meer de maritieme sector, tech industrie, hernieuwbare energie, de watersector en de baggerindustrie.
Naast de standaardonderdelen van een staatsbezoek, zoals de kranslegging, het staatsbanket en een regeringslunch, brengen de Koning en president Rebelo de Sousa bezoeken aan kennisinstituut Deltares en de Portugese synagoge in Amsterdam. De president van Portugal biedt ter afsluiting en als dank een Fado-optreden aan.
12 december: Kinderen en kerstmuziek
Koningin Máxima is bij de opnames van het Kerst Muziekgala 2024. Kinderen uit het hele land laten hun talenten zien op het gebied van dans, muziek, theater en mode. De kinderen treden op met bekende artiesten als Sor, Numidia, Roxeanne Hazes, Emma Kok en Paul de Leeuw. Ook dit jaar komt de Grootste Schoolband van Nederland in actie, in de band zitten basisschoolklassen uit heel Nederland.
Koningin Máxima is erevoorzitter van de Stichting Méér Muziek in de Klas, die zich als sinds 2015 inzet voor structureel muziekonderwijs voor alle bassischoolkinderen van Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Ieder kind verdient de kans om kunst en cultuur te ontdekken, al is dat niet voor ieder kind vanzelfsprekend.
13 december: Munitie eindelijk geruimd
In de Tweede Wereldoorlog lag een van de grootste munitiedepots van Noordwest Europa van de Duitse bezetter tussen Hoog Soeren en Apeldoorn, waaronder in Kroondomein Het Loo. Na de oorlog werd de munitie vernietigd door de Nederlandse Staat. Tijdens de vernietiging sloeg een deel van de munitie de grond in en in stukken verspreid over de omgeving.
Vanaf 1998 wordt het gebied grondig onderzocht en de munitie opgeschoond. Na 26 jaar en het ruimen van 1,3 miljoen explosieven en munitie, zijn de bossen en heide rondom Apeldoorn weer veilig en schoon. Koning Willem-Alexander bezoekt de feestelijke afsluiting van de grootschalige munitieruiming van het natuurgebied rond Assel, Hoog Soeren en Uddel in Theater Orpheus in Apeldoorn.
19 december: Funderend onderzoek naar fotonica
Koning Willem-Alexander bezoekt het MESA+ NanoLab van de Universiteit Twente. Het werkbezoek staat in het teken van geïntegreerde fotonica en de ontwikkeling van een idee, via funderend onderzoek tot een product. In geïntegreerde fotonica wordt licht in materialen op een chip geleid. Met fotonische chips wordt het mogelijk om kleinere, snellere en energiezuinigere apparaten te ontwikkelen en innovaties te realiseren die bijdragen aan een gezonde en duurzame toekomst.
De Koning krijgt een rondleiding langs de verschillende labs waarbij PhD-studenten, onderzoekers en vertegenwoordigers van bedrijven vertellen over onderzoek, over spin-off bedrijven die uit onderzoek zijn ontstaan en over het belang van onderzoek voor deze bedrijven. In innovatiecentrum The Gallery volgt een gesprek over de ontwikkelingen, kansen en uitdagingen voor de regio Twente op het gebied van fotonica en chiptechnologie en over het academisch onderzoek dat wordt gedaan in samenwerking met het bedrijfsleven.
25 december: "Weerbaar zijn tegen alles wat ons uit elkaar drijft”
Koning Willem-Alexander houdt zijn kersttoespraak in de Witte Eetzaal van Paleis Huis ten Bosch: “Communiceren hoeft niet altijd via mobieltje, muis of megafoon. Als je aan mensen vraagt wat ze positief waarderen in een ander, dan hoor je nooit: 'hij heeft zo’n fantastische eigen mening'. Je hoort dan heel ándere dingen. 'Hij staat altijd voor me klaar'. 'Hij begrijpt me zo goed.' Of: 'zij kan zo goed luisteren.' In die aandacht voor elkaar schuilt ons vermogen om iets van de pijn van anderen – en daarmee ook van onszelf – te verlichten. Het kerstfeest – feest van een nieuw begin – nodigt ons uit dat vermogen ten volle te gebruiken.”