Augustus

  • Beeld: ©ANP

1-13 augustus: Binnenkijken in Paleis en Stallen 

In de zomer openen Paleis Noordeinde en de aangrenzende Koninklijke Stallen voor het publiek. Beide locaties in Den Haag zijn in 2023 langer open voor bezoekers, twaalf in plaats van vier dagen, zodat meer mensen in de gelegenheid zijn deze historische werkplekken van de Dienst van het Koninklijk Huis te bezichtigen.

De openstelling van de paleizen wordt georganiseerd door de Koninklijke Verzamelingen, één van de hofdepartementen die onderdeel uitmaken van de Dienst van het Koninklijk Huis.
 

  • Prinses Laurentien opent het internationale World Library and Information Congress  in Rotterdam
    Beeld: ©Albert Nieboer

21 augustus: De bibliotheek voor iedereen

Prinses Laurentien opent het internationale World Library and Information Congress in Ahoy en reflecteert op de rol van bibliotheken in de toekomst. Bij de openingsceremonie zijn ook minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media aanwezig. 

Ruim drieduizend bibliotheek- en informatieprofessionals uit 130 landen verkennen tijdens het congres hoe bibliotheken kunnen bijdragen aan een inclusieve maatschappij. Persoonlijke ontwikkeling, het stimuleren van lezen, het ontwikkelen van taal- en digitale vaardigheden, de vrije toegang tot cultuur maar ook duurzaamheid en innovatie komen tijdens het congres aan bod. De 88e editie van het congres van de International Federation of Library Associations and Institutions vindt plaats van 21 tot en met 25 augustus in Rotterdam.
 

  • UNSGSA jaarverslag Koningin Máxima
    Beeld: ©UN Photo / Eskinder Debebe

28-29 augustus: Grote sprong vooruit

Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties krijgt van Koningin Máxima (UNSGSA) het eerste exemplaar van haar VN-jaarverslag “Creating a Path Toward Resilience and Opportunity”. Het laat zien hoe toegankelijke, betaalbare en veilige digitale financiële diensten mensen kunnen helpen om economisch vooruit te komen.

Inmiddels heeft 76% van de volwassenen wereldwijd nu een bankrekening. In 2011 was dit nog 51% (Wereld Bank Global Findex 2021). De volgende stap is toegang tot verzekeringen, betaalbare leningen en spaarmogelijkheden. Zowel in haar VN-werk als in Nederland pleit Koningin Máxima ervoor om het thema ‘financiële gezondheid’ mee te nemen in het ontwikkelen van financiële producten, diensten en beleid. Het gaat bijvoorbeeld om automatisch sparen van een klein bedrag voor de opbouw van een buffer, verzekeringsproducten die aansluiten bij wat mensen nodig hebben en betaalbare leningen voor een onderneming of studie.

‘Inclusieve groene financiering’ is een ander thema in haar werk als UNSGSA. Mensen zouden toegang moeten kunnen krijgen tot financiering om zich te kunnen beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Koningin Máxima is sinds 2009 speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).
 

  • Werkbezoek Koningin Máxima in het kader van het programma Herstel Dichtbij
    Beeld: ©Oranje Fonds / Patrick van Katwijk

30 augustus: Herstel Dichtbij

Herstel Dichtbij - Samen voor Mentale Gezondheid ondersteunt initiatieven die ruimte bieden aan psychisch kwetsbare mensen om te werken aan hun eigen herstelproces. Zo kunnen mensen dichtbij huis gebruik maken van een zelfregie- of herstelinitiatief met als doel weer mee te doen in de samenleving. Koningin Máxima spreekt in Rotterdam met deelnemers aan dit gezamenlijke programma van het Oranje Fonds en MIND. 

Er wordt gesproken over het ontstaan van Herstel Dichtbij en de samenwerking tussen het Oranje Fonds en MIND. Ook vertellen deelnemers van diverse organisaties over hun projecten en ervaringen. Tot slot gaat Koningin Máxima in gesprek met vrijwilligers en medestanders van de Zorgvrijstaat over hoe zij werken aan zorgzame buurten, waar mensen eigenaarschap voelen en zeggenschap hebben over hun eigen zorg en welzijn.
 

  • Koning Willem-Alexander brengt een werkbezoek aan Douane
    Beeld: ©ANP

30 augustus: Veilige haven

Ondermijnende criminaliteit heeft een grote impact op de samenleving. In het eerste halfjaar van 2023 werd in Vlissingen ongeveer 3.000 kilo cocaïne in beslag genomen. Koning Willem-Alexander brengt met staatssecretaris De Vries van Financiën (Toeslagen en Douane) een werkbezoek aan de Douane op het haventerrein in Vlissingen. Het bezoek staat in het teken van de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

Tijdens een rondleiding in de haven krijgen de Koning en de staatssecretaris uitleg over de aanpak van de smokkel van verdovende middelen via de haven van Vlissingen. Vervolgens gaan de Koning en de staatssecretaris in gesprek met ondernemers die actief zijn in het havengebied over de samenwerking met de Douane en de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Met douaniers spreken de Koning en de staatssecretaris tot slot over integriteit en weerbaarheid tegen ongewenste beïnvloeding van (drugs)criminelen.
 

  • Appelpad streekbezoek Gelderse vallei Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima
    Beeld: ©RVD

31 augustus: Een streek met karakter

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen een streekbezoek aan de Gelderse Vallei in de provincie Gelderland. Het Koninklijk Paar bezoekt de gemeenten Nijkerk, Barneveld, Scherpenzeel, Ede en Wageningen. Rode draad in het bezoek zijn de transformaties die de streek ondergaat.

De Gelderse Vallei, bestaande uit veen- en zandgronden, is uitgegroeid tot een toonaangevende Foodvalley. De vijf gemeenten onderzoeken ook hoe zij het industrieel en natuurhistorisch erfgoed in de streek kunnen behouden door het nieuwe bestemmingen en functies te geven. Daarnaast zorgt het vrijwilligersleven en de sport in de regio voor versterking van sociale verbindingen. Tijdens het streekbezoek komen deze thema’s aan bod.