Februari 2019

  • Beeld: ©ANP

1 februari: De essentie in beeld

Fotojournalisten geven een extra dimensie aan het nieuws en maken met hun beelden gebeurtenissen en menselijke ervaringen invoelbaar. Binnen de journalistiek spelen zij daarmee een onmisbare rol. Elk jaar kent Stichting Zilveren Camera prijzen toe voor Nederlandse fotojournalistiek en documentairefotografie. Op 1 februari bestond de stichting zeventig jaar en dat werd gevierd in Gooiland in Hilversum. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander was erbij en ontmoette onder anderen Cynthia Boll, de winnaar van de Canon Zilveren Camera 2018. Haar winnende fotoserie was gewijd aan overstromingen in Jakarta. Op indrukwekkende manier laat de serie zien hoe klimaatverandering en bodemdaling het dagelijks leven van de inwoners van de stad beïnvloeden. De stad zinkt elk jaar 10 tot 20 centimeter en dat leidt steeds vaker tot oprukkend water in de straten en zelfs in de huizen. Cynthia Boll: “Als oud-adviseur op watergebied is de Koning bekend met de problematiek van bodemdaling. Dat maakt het makkelijk er met hem over te praten, want je hoeft niet eerst van alles uit te leggen en kunt meteen naar de essentie.”

De Koning bekeek na afloop van de uitreiking de tentoonstelling in Museum Hilversum. Daar waren de winnende foto’s te zien in de diverse categorieën, waaronder Storytelling en Sport.
 

  • Beeld: ©M. Schuth

In een rijtuigje

Voor nieuwe ambassadeurs in ons land is het een bijzondere manier om hun officiële werkzaamheden te beginnen: bij hun residentie rijdt een galarijtuig voor, begeleid door ruiters van de Bereden Marechaussee. In het rijtuig zit een kamerheer van Zijne Majesteit de Koning die de ambassadeur vergezelt naar Paleis Noordeinde. Bij het Paleis wordt het volkslied van het desbetreffende land ten gehore gebracht, waarna de nieuwe ambassadeur naar binnen gaat om zijn of haar geloofsbrieven aan te bieden aan de Koning. Het aanbieden van geloofsbrieven vindt plaats op woensdagochtenden. Per ochtend maken maximaal drie ambassadeurs hun opwachting. Belangstellenden kunnen de aankomst van het rijtuig en het militair ceremonieel buiten volgen.

De Koning ontving in 2019 drieëndertig ambassadeurs ter overhandiging van hun geloofsbrieven. Zij vertegenwoordigen achtereenvolgens: Uruguay, Verenigde Arabische Emiraten, Cambodja, Oezbekistan, Sierra Leone, China, Iran, Ethiopië, Sri Lanka, Kyrgyzstan, Frankrijk, Angola, Mexico, Tsjechië, Letland, Israël, Guatemala, Japan, Canada, Kroatië, Griekenland, Laos, Turkmenistan, Zambia, Mali, Algerije, Ecuador, Burundi, Qatar, Malediven, Colombia, Zuid-Korea en Servië.

Van de ambassadeurs die vertrokken, kwamen er twintig op afscheidsaudiëntie bij de Koning.
 

  • Beeld: ©ANP

5 februari: De weg naar werk

Doel van het inburgeringsstelsel in ons land is dat iedereen mee kan doen, het liefst via betaald werk. Gemeenten hebben een belangrijke rol om inburgeraars daarbij te stimuleren en begeleiden. Een van de gemeenten die daarin heel actief is, is Haarlem. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bracht op 5 februari samen met minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een werkbezoek aan Haarlem om te zien en te horen hoe de inb urgering daar in de praktijk verloopt. Zij werden ontvangen door burgemeester Jos Wienen en wethouder Floor Roduner.

De gemeente Haarlem streeft ernaar dat alle bijstandsafhankelijke inwoners, dus ook statushouders, actief meedoen in de samenleving. Statushouders die zich in de gemeente vestigen gaan met hulp van een klantmanager op zoek naar de opleiding, de baan of de vrijwilligersactiviteit die bij hen past. Wethouder Roduner: “We helpen mensen niet alleen aan werk, maar maken ze ook wegwijs in de Haarlemse samenleving.” De Koning en de minister spraken in het stadskantoor met statushouders en hun klantmanagers. Daarna brachten zij een bezoek aan Zandbergen Vleeswaren. Dit bedrijf zet zich bijzonder in om statushouders een werkplek te bieden en had begin 2019 al veertig statushouders aan de slag geholpen.
 

  • Beeld: ©ANP

6 februari: Scheepslichten op groen

De grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland heet de Prinses Beatrixsluis en ligt in het Lekkanaal bij Nieuwegein. Bouwjaar: 1938. Jaarlijks passeren 50.000 schepen de sluis. Door de toenemende drukte op het water begon de capaciteit echter te knellen. Met de aanleg van een derde kolk werd het kanaal verbreed en verdiept waardoor binnenvaartschepen ook in de toekomst snel en veilig kunnen passeren. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix kwam op 6 februari naar Nieuwegein om de derde kolk te openen, in aanwezigheid van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. De Prinses luidde een scheepsbel waarna een grote strik los kwam, de roldeur opzij schoof en de scheepslichten op groen gingen. Toen volgde een feestelijke parade van schepen die samen als eerste door de geopende kolk werden geschut.

Een van de schepen die door de sluis gingen was het motorvrachtschip Antonie, een modern binnenvaartschip van 110 meter uit Vreeswijk. Het schip vervoerde een lading zout. Binnenvaartondernemer en gezagvoerder van dit schip Harm Lenten kent de sluis als zijn broekzak. Hij was blij met de nieuwederde kolk: “Het gebeurde regelmatig dat we uren moesten wachten. De derde kolk betekent minder oponthoud en een snellere passage. Dat we onze aankomsttijden nu beter kunnen voorspellen is goed voor ons en onze klanten.”
 

  • Beeld: ©ANP

13 februari: Scharrelondernemers

‘Scharrelondernemer’. Het is een van de mooie nieuwe woorden die een plekje hebben gevonden in de Van Dale. Dat hebben we te danken aan Erna Smeekens, die in 2013 het initiatief nam tot de oprichting van een coöperatie voor creatieve, ondernemende mensen met een uitkering: de Vrije Uitloop. “Wij zijn de eerste Nederlandse coöperatie van scharrelondernemers. Bij ons kunnen mensen met een uitkering hun talenten en vaardigheden gebruiken om omzet te maken en een deel van hun inkomen zelf te verdienen.”

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander wilde meer over dit initiatief weten en bracht op 13 februari een werkbezoek aan de coöperatie in Breda. Hij sprak daar met de oprichtster en met een aantal ondernemers over hun drijfveren. De scharrelondernemers vertelden hem hoe belangrijk het voor hen was om hun energie en hun creativiteit te kunnen gebruiken om een deel van hun eigen inkomen te verdienen. Ieder heeft zijn of haar eigen talent: van tuinonderhoud en kledingontwerp tot voetmassage. Sommige ondernemers boden de Koning een geheel nieuwe ervaring. Zo liet Inge Dekkers de Koning kennismaken met de werking van klankschalen.

De Vrije Uitloop neemt deel aan het Groeiprogramma van het Oranje Fonds, bedoeld voor organisaties die hun lokale initiatief willen laten groeien. Inmiddels zijn er meer dan twintig vergelijkbare initiatieven. Erna Smeekens: “Als de ogen weer gaan stralen en het vuur in mensen weer aangaat, dan word ik daar supergelukkig van.”
 

  • Beeld: ©ANP

Beëdigingen

Zijne Majesteit de Koning ontving in 2019 zevenentwintig mensen ter beëdiging, onder wie de staatssecretaris van Justitie & Veiligheid, de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en voor Milieu en Wonen en de commissarissen van de Koning van Gelderland en Utrecht. De Koning beëdigde vijf staatsraden bij de Raad van State en een advocaat-generaal en twee raadsheren bij de Hoge Raad. Tot slot beëdigde de Koning veertien Nederlandse ambassadeurs.

De beëdiging ten overstaan van de Koning vindt plaats op grond van wettelijke voorschriften.
 

  • Beeld: ©Hollandse Hoogte

19 februari: Problemen te lijf in Bospolder-Tussendijken

Bospolder-Tussendijken is een vooroorlogse wijk in Rotterdam. Vanaf de jaren zeventig raakte de wijk in het slop. De criminaliteit nam toe en er groeide een schimmig circuit van bedrijfjes die het daglicht niet kunnen velen. Bewoners gingen zich steeds machtelozer voelen en ouders durfden hun kinderen niet meer op straat te laten spelen. Veel wijkbewoners kampen bovendien met sociale problemen als armoede en gebrek aan kansen op werk. Sinds een aantal jaren slaan gemeente, politie, justitie, actieve bewoners, woningcorporaties, welzijnsorganisaties en scholen de handen ineen om de wijk weer in een spiraal omhoog te krijgen. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander wilde graag uit de eerste hand horen hoe dat uitpakt en bracht op uitnodiging van burgemeester Ahmed Aboutaleb een werkbezoek aan de wijk. Hij werd rondgeleid door stadsmarinier Danielle van den Heuvel, die hem concrete voorbeelden liet zien van de dekmantels van gokpaleizen, drugspanden en witwasconstructies. “Hier zat zogenaamd een kinderopvang”, vertelde zij tijdens een wandeling langs de Mathenesserweg. “Maar daar waren zelden kinderen, behalve als er een controle aangekondigd werd door de GGD of de Belastingdienst. Dan werden de kinderen snel met de auto gebracht.”

De Koning ontmoette ook Sahila El Barkany die met haar groep Onwijze Moeders de openbare ruimte wil terugveroveren: “We hebben het samen over hele pittige onderwerpen: criminaliteit, drugsvoorlichting, weerbaar opvoeden tegen radicalisering. We denken niet: ‘dat is het kind van de buurvrouw’. Het zijn ónze kinderen.”
 

  • Beeld: ©ANP

Eerste en Tweede Kamer

In totaal veertien voorzitters van fracties uit de Tweede en Eerste Kamer werden in 2019 door Zijne Majesteit de Koning ontvangen voor een nadere kennismaking. Het betrof de Tweede Kamerfractievoorzitters van D66 en CDA en de Eerste Kamerfractievoorzitters van VVD, CDA, Forum voor Democratie, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, PVV, D66, SP, Partij voor de Dieren, Fractie-Otten en 50PLUS.

Ook in breder verband ontvingen de Koning en Koningin in 2019 volksvertegenwoordigers. Op 9, 10 en 16 september waren de leden van de Tweede Kamer op Huis ten Bosch te gast voor een nadere kennismaking. Er waren drie groepen gevormd zodat het aantal gasten per keer niet te groot was en de gesprekken zoveel mogelijk ruimte konden krijgen.
 

  • Beeld: ©ANP

20 februari: Iemand die voor je opkomt

Het valt niet altijd mee om de weg te vinden tussen de verschillende instanties die zorg of ondersteuning bieden, zeker niet als je een beperking hebt of ziek ben t. Familieleden die je helpen zijn dan van onschatbare waarde. Maar wat moet je doen als er geen familie is? Wie komt er dan voor je op en helpt je met het vinden van de juiste zorg? Stichting Mentorschap Zeeland is speciaal voor deze mensen opgericht. De stichting koppelt mensen die door een ziekte of een geestelijke aandoening niet meer in staat zijn om hun eigen beslissingen te nemen aan een mentor. Hare Majesteit Koningin Máxima ging op 20 februari naar Middelburg en sprak met mentoren en cliënten over hun ervaringen. Zij ontmoette onder anderen Nigel Willemse en zijn mentor Nico Ottink. Nigel: “Het was leuk en gezellig om met de Koningin te praten. Ik was wel zenuwachtig, maar gelukkig had ik ontspanningsthee gedronken en dat helpt me heel goed. Met Nico is het hartstikke leuk. We maken samen een praatje en hij helpt me met veel.”

De Koningin ontmoette ook vertegenwoordigers van het Zeeuws Heldenfonds dat in 2018 is ingericht door het Oranje Fonds samen met de provincie en de Zeeuwse gemeenten. Het fonds steunt bewoners die zich samen willen inzetten voor hun dorp of stad.
 

  • Beeld: ©Hollandse Hoogte

21 februari: Ongekende rekenkracht

Een deeltje dat tegelijkertijd zijn eigen antideeltje is. Al in 1937 opperde de Italiaan Ettore Majorana dat dit mogelijk is. Maar pas in 2012 toonde de Nederlandse natuurkundige Leo Kouwenhoven aan dat het ‘majorana-deeltje’ bestaat. Het deeltje met zijn bijzondere eigenschappen is de basis van de quantumcomputer die een ongekende capaciteit heeft om berekeningen te maken. Microsoft en TU Delft/QuTech werken aan de ontwikkeling van deze nieuwe generatie computers en vormden daartoe samen het Microsoft Quantum Lab Delft. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander verrichtte op 21 februari de opening.

Directeur Ronald Hanson van onderzoeksinstituut QuTech legde de werking van de quantumcomputer uit: “Gewone computers rekenen nu met bits, die 0 of 1 kunnen zijn. Door die voortdurend op te tellen en af te trekken, kun je bij de uitkomst van een berekening komen. Maar binnen een quantumcomputer kunnen de zogenoemde qubits tegelijkertijd 0 of 1 zijn. Daardoor kan een berekening veel sneller uitgevoerd worden en heeft de quantumcomputer veel meer rekenkracht.”
 

Wat zijn de voordelen van zo’n supersnelle computer? Een van de gebieden die er van kunnen profiteren is de geneeskunde. Ronald Hanson: “We kunnen mogelijk straks gaan voorspellen hoe medicijnen werken, door simulaties van het menselijk lichaam te maken. Met de quantumcomputer zouden we in het ideaalscenario kunnen berekenen welke medicijnen we precies tegen welke moleculen moeten inzetten.”