Februari 2017

  • Beeld: ©ANP

1 februari: Wat wil je later worden?

Wat wil je later worden? Sommige kinderen weten dat al vroeg, anderen hebben nog geen idee. Voor alle kinderen geldt dat het fijn is meer te horen over de praktijk van verschillende beroepen.

Met dit doel voor ogen richtte psycholoog Heleen Terwijn in 1998 de IMC Weekendschool op voor kinderen uit gezinnen die extra hulp nodig hebben om volledig mee te kunnen draaien in de Nederlandse maatschappij. De IMC Weekendschool laat jongeren kennismaken met professionals uit diverse vakgebieden. Later ging vanuit deze organisatie een speciaal initiatief van start: de IMC Weekendschool On Tour. Deze organisatie richt zich op jonge nieuwkomers in Nederland. Tijdens de lessen wordt onder meer aandacht besteed aan taalontwikkeling en beroepsmogelijkheden. Hare Majesteit Koningin Máxima bracht op 1 februari een werkbezoek aan de IMC Weekendschool on Tour in Haarlem om met de kinderen en hun gastdocenten te spreken over het effect dat de lessen op de leerlingen hebben.

”Ik vind het zo belangrijk voor deze kinderen dat juist zij de Koningin op bezoek hebben,” vertelt oprichter Heleen Terwijn. ”Dit is nu hun land, hier maken zij een nieuwe start. Hoe kan je dat beter duidelijk maken dan met zo’n gast?” Inmiddels heeft de IMC Weekendschool tien vestigingen en zijn er 3500 vrijwilligers betrokken bij de Stichting.
 

  • Beeld: ©ANP

3 februari: Kracht, lef en avontuur

Stuurman, scheepswerktuigkundige, matroos. Het Maritiem en Logistiek College De Ruyter in Vlissingen verzorgt sinds 1903 deze opleidingen en in de loop der tijd zijn daar meerdere opleidingen bij gekomen. Het college weet hoe belangrijk het is om in de logistieke wereld mee te groeien met nieuwe ontwikkelingen. Om eigentijds en kwalitatief goed onderwijs te kunnen blijven verzorgen is het collegegebouw volledig gerenoveerd. Hierdoor beschikken de studenten over de modernste apparatuur, waaronder nieuwe radar- en brugsimulatoren.

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heropende op 3 februari het vernieuwde gebouw van het college. ”Het gebouw straalt uit dat mensen hier serieus bezig zijn met hun vak. Wij leiden jongeren op voor internationale logistieke sectoren waarin zij vanaf dag één verantwoordelijkheid dragen in risicovolle situaties. Daar past een zakelijk gebouw bij dat robuustheid, kracht, lef en avontuur uitstraalt”, aldus directeur Henrik Stevens.

Daarnaast bracht de Koning ook een werkbezoek aan het sleep- en bergingsbedrijf Multraship Towage & Salvage, waarmee het college een samenwerkingsverband heeft. Het bedrijf verzorgt sleep- en bergingsdiensten in havens en op zee. Studenten van het Maritiem en Logistiek College kunnen met een stage bij Multraship praktijkervaring opdoen.
 

  • Beeld: ©ANP

7-10 februari: Wartburg, Bauhaus und Plattenbau

Elk jaar bezoeken Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima één of meer Duitse deelstaten. Van 7 tot en met 10 februari waren zij in Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt in het oosten van de Bondsrepubliek. Het intensieve programma omvatte onderdelen op het gebied van geschiedenis, geloof, kunst en cultuur, stadsontwikkeling, sociale samenhang, economie, energie waterveiligheid en innovatie.

Op kasteel de Wartburg in Eisenach (Thüringen) woonde het Koningspaar een avond bij gewijd aan de Reformatie. In 2017 was het vijfhonderd jaar geleden dat Maarten Luther zich publiekelijk keerde tegen misstanden in de kerk en de handel in aflaten. Met zijn 95 stellingen luidde hij de Reformatie in. Nadat hij door Paus Leo X in de ban was gedaan, dook hij enige tijd op de Wartburg onder, waar hij het Nieuwe Testament in het Duits vertaalde.

Het Koninklijk Paar bezocht in Thüringen ook het voormalige concentratiekamp Buchenwald. Vanaf mei 1940 werden naar schatting 3.300 Nederlanders naar Buchenwald gedeporteerd. Vijfhonderd van hen kwamen om. Ter herinnering aan hen legden de Koning en Koningin witte rozen. In een toespraak bij de lunch aangeboden door minister-president Ramelow zei de Koning: ”Deze deelstaat bewaart de herinneringen aan het mooiste en meest verhevene van wat de mensheid heeft voortgebracht. En ook aan de gruwelijkheden waartoe mensen in staat zijn. Wie iets wil begrijpen van de noodzaak om binnen Europa samen te blijven werken, moet naar Thüringen komen.”
 

In Leipzig (Saksen) ging het paar naar Grünau, een van de grootste ‘Plattenbau’-wijken in de voormalige DDR. De wijk is een symbool van de moeilijke periode na de hereniging. Het paar sprak hierover met bewoners in het wijkcentrum. Klaus Wagner (74) woont al 37 jaar in de wijk en heeft de veranderingen van nabij meegemaakt. Hij zag het aantal inwoners van Grünau in de jaren na de Wende met de helft afnemen. De laatste jaren gaat het weer langzaam de goede kant op. ”Ich komme zurecht”, aldus de heer Wagner. Op de vraag van de Koning of hij in Grünau wil blijven wonen, was het antwoord: ”ja!”.

De Koning en Koningin gingen in Leipzig ook naar de European Energy Exchange, de grootste energiebeurs van Europa. Hier worden elektriciteit, aardgas, kolen en CO2 emissie-certificaten verhandeld. Netbeheerder TenneT (actief in Duitsland en Nederland) gaf een toelichting op de ontwikkeling van het hoogspanningsnet, zodat dit geschikt wordt voor grotere hoeveelheden duurzaam opgewekte energie.

In Dessau (Saksen-Anhalt) bezochten de Koning en Koningin het Bauhaus. Deze kunstacademie is in 1919 ontstaan uit behoefte naar een totale verandering in de kunst en architectuur. De kunstenaars en docenten van Bauhaus wilden de woon- en werkomgeving van mensen praktischer, gezonder en aangenamer maken met zakelijk en functioneel design. Het Koninklijk Paar bezocht de permanente tentoonstelling en sprak onder andere over de invloed die de Nederlandse kunststroming ‘De Stijl’ heeft gehad op Bauhaus.
 

  • Beeld: ©ANP

Buitenlandse gasten


Behalve bij inkomende Staatsbezoeken en officiële bezoeken ontvangen Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima ook bij andere gelegenheden hoge buitenlandse gasten. Op 11 mei ontvingen zij president Luis Guillermo Solís Rivera van Costa Rica en zijn echtgenote. De president en zijn vrouw waren in ons land voor een werkbezoek waarbij het accent lag op economische samenwerking.
Ook de minister-president van India, Narendra Modi, was op werkbezoek in Nederland. Hij ontmoette de Koning op 27 juni en had op dezelfde dag een gesprek met Koningin Máxima over toegang tot financiële dienstverlening in zijn land.

Op 6 februari boden de Koning en Koningin een diner aan aan Bondspresident Joachim Gauck van Duitsland en zijn partner, mevrouw Daniela Schadt. Het diner op Paleis Noordeinde werd hem aangeboden als blijk van waardering voor het grote belang dat hij als Bondspresident hechtte aan de Duits-Nederlandse relatie. Op 12 februari werd in Duitsland een nieuwe Bondspresident gekozen.
Op 26 september was de minister-president van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, Armin Laschet, te gast bij de Koning. De minister-president bracht de volgende dag ook een bezoek aan de Rotterdamse haven. Nordrhein-Westfalen ontvangt ruim veertig procent van de Nederlandse export naar Duitsland en veel daarvan wordt over het water vervoerd. 

 

  • Beeld: ©ANP

8 februari: Grote George

In 1952 opende Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix Madurodam, de miniatuurstad die het mooiste van Nederland bijeenbrengt. Het startkapitaal was ter beschikking gesteld door het echtpaar Maduro, ter herinnering aan hun enige zoon George. George Maduro werd in 1916 op Curaçao geboren en ging op zijn 18de studeren in Leiden. Hij onderscheidde zich in de Tweede Wereldoorlog door zijn moedige verzet tegen de bezetter. In 1943 werd hij opgepakt en enkele maanden voor de bevrijding overleed hij in concentratiekamp Dachau. Postuum werd hij gedecoreerd met de Militaire Willems-Orde, de hoogste dapperheidsonderscheiding die ons land kent.

Op 8 februari was Prinses Beatrix in Madurodam aanwezig bij de onthulling van het beeld ‘Grote George’ door burgemeester Van Aartsen van Den Haag en Iris de Ruyter de Wildt, burgemeester van Madurodam. Dit beeld van de volwassen George Maduro houdt – samen met een beeld van George als tienjarige jongen – de herinnering levend aan de verzetsstrijder aan wie Madurodam zijn naam te danken heeft.

Beide beelden zijn gemaakt door de Amsterdamse kunstenares Jikke van Loon: ”Met dit werk hoop ik een verbinding tot stand te brengen met de geschiedenis en met de persoon George Maduro. Ik hoop op een verbinding van mensen en kinderen met het beste in zichzelf.”
 

  • Beeld: ©ANP

11 februari: Kunst voor de toekomst

Een betere samenleving. Dat was het ideaal van de kunstenaars die in 1917 aan de basis stonden van De Stijl. Zij geloofden in de kracht van moderne, heldere vormen en primaire kleuren, niet alleen in de schilderkunst, maar ook in de architectuur en de woninginrichting. Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld waren daarmee baanbrekend. De beweging bestond slechts kort, maar hun invloed was enorm. Tot op de dag van vandaag is Dutch Design schatplichtig aan De Stijl.

In 2017 werd het ‘eeuwfeest’ van De Stijl grootschalig gevierd op vele plekken in Nederland. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander markeerde op 11 februari de start van het themajaar met de opening van een tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag: ‘Piet Mondriaan en Bart van der Leck - De uitvinding van een nieuwe kunst’. In die tentoonstelling ging het onder meer om de uitvinding van de kleurencombinatie rood, geel en blauw, die dankzij De Stijl een iconische status heeft gekregen.

Museumdirecteur Benno Tempel: ”Met De Stijl wordt iets totaal nieuws geboren: een heel sprankelende, levendige, abstracte kunst. Je zou kunnen zeggen: kunst voor de toekomst. De kunstenaars van De Stijl maakten niet alleen schilderijen, maar hebben ook sterk beïnvloed hoe we wonen. Je kunt zonder overdrijving zeggen dat vrijwel alle kunstenaars, architecten en vormgevers van vandaag beïnvloed zijn door De Stijl.”
 

  • Beeld: ©ANP

14 februari: Een zelfstandig bestaan

Het was voor de aanwezige jongeren een verrassing dat op 14 februari Hare Majesteit Koningin Máxima een bezoek bracht aan Stichting Emma at Work en met hen in gesprek ging. Emma at Work is een organisatie die jongeren met een chronische ziekte of lichamelijke beperking begeleidt bij het opdoen van werkervaring via bijvoorbeeld een vakantie- of bijbaan. Die werkervaring kan hen helpen bij het opbouwen van een zelfstandig bestaan.

Eén van de jongeren die met Koningin Máxima sprak, was Godelivia Veira, die door haar reuma moeite had met het vinden van een baan. Nu is Godelivia via de stichting aan de slag bij ABN AMRO, waar ze inmiddels een vast contract heeft. ”Ik heb goede papieren op zak, maar ook jeugdreuma. Het vinden van een baan liep uit op een drama. Gelukkig kwam ik in aanraking met Emma at Work. Langzaam bouwden we het op met verschillende bijbaantjes, we keken wat wel en niet werkte. Het geloof in mezelf kwam terug. Ook al is het vallen en opstaan: I did it!”

Koningin Máxima nam deel aan een rondetafelgesprek over de samenwerking tussen Emma at Work en bedrijven waar de jongeren werkzaam zijn. Werknemers van deze bedrijven helpen de jongeren bij hun loopbaanontwikkeling. Het Oranje Fonds steunt Emma at Work.
 

  • Beeld: ©Hollandse Hoogte

18 februari: Exotische dieren

‘De Jacques Cousteau van de achttiende eeuw’. Zo noemde bioloog Midas Dekkers de schilder Aert Schouman bij de start van een overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Dordrechts Museum. Hare Majesteit Koningin Máxima verrichtte de opening op 18 februari.

Aert Schouman werd in 1710 geboren in Dordrecht. Hij specialiseerde zich in het schilderen en tekenen van vogels, zoogdieren en planten en wist daarin een hoge mate van perfectie te bereiken. Zijn werken vallen op door hun frisheid, levendigheid en subtiele kleuren. Schouman werkte onder meer in opdracht van stadhouder Prins Willem V, die bij Voorburg een menagerie had met vele exotische dieren. Hoogtepunt van de tentoonstelling was een kamerbeschildering uit Huis ten Bosch met een totale oppervlakte van dertig vierkante meter met daarop de bijzondere dierenverzameling van Willem V in een parklandschap. Deze ‘kamer in het rond’ was in het Dordrechts Museum na een grondige restauratie compleet te bewonderen, voordat ze in Paleis Huis ten Bosch werd teruggeplaatst.

Midas Dekkers: ”Stel je voor in de 18de eeuw, toen schepen uit de hele wereld kwamen die beesten meebrachten die geen mens nog had aanschouwd. Stel je voor dat je toen in de menagerie was van Prins Willem V, waar die beesten binnenkwamen. De eerste Orang-oetan! Stel je voor dat je dat nog mee zou kunnen maken. Het kan in het Dordrechts Museum!”
 

  • Beeld: ©ANP

21 februari: Bodemdaling en trapliften in Krimpenerwaard

Het waterbeheer in de Krimpenerwaard in Zuid-Holland vergt heel wat hoofdbrekens. De bodem in de veenweiden daalt met gemiddeld een centimeter per jaar. In het belang van de melkveehouderij wordt het waterpeil laag gehouden. Hierdoor krimpt en oxideert het veen, waardoor het waterpeil nog verder verlaagd moet worden. Naarmate er meer koeien lopen worden de problemen groter vanwege hun gezamenlijke gewicht. Zo wordt het waterbeheer steeds ingewikkelder. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brachten op 21 februari een streekbezoek aan de Krimpenerwaard en bespraken onder anderen met Piet en Marja Blanken in Gouderak wat dit betekent voor hun bedrijfsvoering. Piet Blanken: ”Wij hebben zes jaar geleden de switch gemaakt van een melkveebedrijf naar een bedrijf met jongvee. Daarnaast hebben we een gastenboerderij opgezet. Verder kijken we of er een verdienmodel mogelijk is met een combinatie van landbouw en natuur.”

Gemakkelijk is dit niet, zo vertelde hij het Koningspaar: de wet kent alleen natuur- of landbouwgronden en geen tussenvorm. Bijvoorbeeld bij het uitrijden van mest levert dat problemen op. In Berkenwoude ontmoetten de Koning en Koningin vrijwilligers van buurtverenigingen uit de Krimpenerwaard en asielzoekers met hun taalmaatjes. Het Koningspaar besteedde ook aandacht aan de maakindustrie in het gebied: in Bergambacht bezochten zij Koninklijke Otolift Trapliften. Tijdens de rondleiding werd de Koning uitgenodigd een van de liften uit te proberen. ”Nee dank u”, was het vriendelijke antwoord, ”misschien over vijftig jaar”.
 

  • Beeld: ©ANP

22 februari: Samen de problemen te lijf

Ieder mens heeft behoefte aan een veilig thuis. Voor veel mensen met een kwetsbare positie is dit helaas geen vanzelfsprekendheid. Hare Majesteit Koningin Máxima bracht op 22 februari in Utrecht een bezoek aan Stichting De Tussenvoorziening, als beschermvrouwe van het Oranje Fonds. De stichting biedt opvang en woon- en financiële begeleiding aan mensen met psychische problemen, een verslaving of hoge schulden. De Koningin bezocht de locatie Parana Kort Verblijf, waar crisisopvang wordt geboden aan individuen en gezinnen met kinderen.

De Koningin kreeg niet alleen een rondleiding, maar nam ook deel aan gesprekken met bewoners en begeleiders over armoede, schulden en problemen rondom huisvesting. ”Ik raakte werkloos en gleed steeds verder af. Dankzij De Tussenvoorziening heb ik weer een dak boven mijn hoofd en structuur in mijn leven”, aldus bewoner Herman. Met praktische hulp en steun krijgen mensen als Herman hun leven weer op orde.

Vervolgens ging de Koningin in gesprek met de Armoedecoalitie Utrecht. Dit is een samenwerking van een groot aantal maatschappelijke organisaties met als doel armoede in Utrecht te bestrijden en sociale uitsluiting tegen te gaan. Koningin Máxima sprak ook met voormalig daklozen die nu werken als ervaringsdeskundigen bij de coalitie. Ze vertelden over wat ze met hulp van de Armoedecoalitie hadden bereikt en over hun toekomstplannen.
 

  • Beeld: ©Hollandse Hoogte

Corps Diplomatique

Iedere nieuwe ambassadeur die in ons land aan het werk gaat, brengt eerst een bezoek aan de Koning. De Koning krijgt dan zijn of haar geloofsbrieven overhandigd. Daarin is vastgelegd dat de nieuwe ambassadeur gemachtigd is om namens zijn of haar staatshoofd te spreken.

In 2017 ontving Koning Willem-Alexander 39 nieuwe ambassadeurs ter overhandiging van hun geloofsbrieven. Het betrof de vertegenwoordigers van achtereenvolgens Bulgarije, Cuba, Vietnam, Oostenrijk, Tadzjikistan, Brunei Darussalam, Niger, Qatar, Nepal, Brazilië, Thailand, Zuid-Korea, Burkina Faso, Mongolië, Turkmenistan, Democratische Volksrepubliek Korea, Benin, Oekraïne, India, Uruguay, Mexico, Slovenië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, Estland, Litouwen, Tsjaad, Luxemburg, Polen, Denemarken, Afghanistan, Guatemala, Ghana, El Salvador, Egypte, Nigeria, Andorra, Guyana en Swaziland.

Ook veel vertrekkende ambassadeurs brengen een bezoek aan de Koning. In 2017 kwamen 17 ambassadeurs bij hem op afscheidsaudiëntie. Naast de bilaterale ontmoetingen nodigt de Koning de leden van het Corps Diplomatique ieder jaar uit voor een galadiner in het Koninklijk Paleis Amsterdam. In 2017 vond dit diner plaats op 23 mei. Economische samenwerking kreeg op deze avond speciale aandacht. Om die reden waren ook zestig vertegenwoordigers van internationaal opererende Nederlandse bedrijven uitgenodigd.