Oktober 2015
Oktober 2015
Selectie werkzaamheden
-
Oktober 2015
-
Door gebruik van antibiotica worden steeds meer bacteriesoorten ongevoelig voor de werking ervan. Ziektes die nu eenvoudig te genezen zijn, kunnen daardoor in de toekomst weer gevaarlijk worden. Omdat antibiotica worden gebruikt om infecties bij zowel mensen als dieren te behandelen, is de bestrijding van antibioticaresistentie een zaak van de gezondheidszorg én de veehouderij. Nederland loopt voorop bij de samenhangende aanpak hiervan.
Om hierover met betrokkenen uit de praktijk van gedachten te wisselen, ging Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander 6 oktober op werkbezoek met minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken. Samen gingen zij naar het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Deskundigen daar lieten zien hoe het ziekenhuis in de dagelijkse praktijk probeert infecties te voorkomen en het antibioticagebruik te verbeteren.
Vervolgens gingen de Koning en de beide bewindslieden naar vleeskalverbedrijf Verwoert in Opheusden. Tijdens een rondleiding door de stal lichtte kalverhouder Evert Verwoert toe hoe hij samen met een dierenarts werkt aan het voorkomen van infecties bij de kalveren. Een gezond stalklimaat, goede hygiëne en voeding en een zorgvuldig antibioticumgebruik zijn daarbij van belang. “Ik hamer op een goede ventilatie in de stallen”, aldus de kalverhouder. Aan de keukentafel praatte de Koning door met het hele gezin. Evert Verwoert: “Ik heb hem verteld dat de kalverhouderij wel degelijk toekomst heeft. Mijn zoons Evert en Gerward hebben er zin in om het bedrijf over te nemen.”
-
Rabi Koria, Joost Krijnen, Lennart Lahuis en Jouni Toni waren de winnaars van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2015. Zij ontvingen de prijs op 9 oktober uit handen van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam.
De vier jonge kunstenaars werden uit 225 inzendingen geselecteerd door een jury onder voorzitterschap van Benno Tempel. De Koninklijke Prijs is een aanmoediging voor kunstenaars tot 35 jaar en heeft een
geschiedenis die teruggaat tot 1871. Na initiatiefnemer Koning Willem III hebben de Koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix en Koning Willem-Alexander deze traditie voortgezet. In zijn toespraak bracht de Koning de verschillende culturele achtergronden van de winnaars ter sprake. Twee van hen zijn buiten Nederland geboren: Jouni Toni in Finland en Rabi Koria in Syrië. “Ervaringen uit verre streken kunnen in de Hollandse klei uitstekend wortel schieten en vrucht dragen. Syrië - een land waarin weerloos erfgoed momenteel ernstig wordt bedreigd - is in ons land in cultureel opzicht misschien minder bekend. Des te waardevoller dat we vandaag een jonge kunstenaar in ons midden hebben die de traditie koestert en verder draagt.”
De Koning maakte een rondgang langs de winnende kunstwerken en twintig andere geselecteerde werken en sprak individueel met alle 24 kunstenaars. De tentoonstelling in het Koninklijk Paleis Amsterdam was tot half november open voor publiek.
-
Eind 1965 kondigde minister Den Uyl van Economische Zaken in Heerlen de sluiting aan van de Limburgse kolenmijnen. Nederland schakelde over op gas na de ontdekking van de gasbel bij Slochteren en de Limburgse kolen waren te duur om nog te ontginnen. Het besluit kwam hard aan. Duizenden Limburgse mijnwerkers moesten op zoek naar ander werk. Op 31 december 1974 sloot de laatste mijn haar deuren. Hiermee kwam een tijdperk ten einde.
Vijftig jaar na dit historische besluit, brachten Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima een bezoek aan de voormalige Mijnstreek. Op 8 oktober bezochten zij Kerkrade, Heerlen en Sittard-Geleen. Centraal stond de transformatie van mijnbouwgebied naar regio met tal van nieuwe vormen van bedrijvigheid. Burgemeester Som van Kerkrade schetste de ingrijpende en pijnlijke omslag die de inwoners van zijn gemeente hebben moeten maken. “De mijnbouw was voor Kerkrade heel belangrijk en heeft heel veel werkgelegenheid gebracht. De helft van de beroepsbevolking werkte daar. Toen de mijnen sloten, werd de helft dus werkloos.” Bij Schacht Nulland in Kerkrade ontmoetten de Koning en Koningin Máxima oud-mijnwerkers. Aan de hand van persoonlijke verhalen en objecten kregen zij een toelichting op het zware werk in de mijnen.
Tijdens het streekbezoek was ook veel aandacht voor toekomstgerichte ontwikkelingen. Het Koninklijk Paar verrichtte de ingebruikname van drie musea in het centrum van Kerkrade en ging in Heerlen langs bij het Arcus College, waar het gesprek ging over stedelijke vernieuwing en de toekomst die studenten voor zichzelf zien.
-
Vier op de tien woningen in Nederland zijn huurwoningen. Een organisatie die zich sterk maakt voor huurders, is de Nederlandse Woonbond. Deze bond behartigt de belangen van ongeveer 1,6 miljoen hurende huishoudens. De organisatie ontstond in 1990 uit een fusie om zo meer tegenwicht te kunnen geven aan de grote woningcorporaties. Hare Majesteit Koningin Máxima woonde op 10 oktober de viering van het 25-jarig jubileum in Utrecht bij, samen met honderden huurders, verhuurders en vertegenwoordigers van betrokken organisaties uit het hele land. Ook minister Blok voor Wonen en Rijksdienst was aanwezig.
De Woonbond greep de dag aan om aandacht te vragen voor thema’s die huurders het meest bezighouden. Uit een digitale ledenraadpleging bleek dat huurders zich vooral zorgen maken om de betaalbaarheid van huren en de beschikbaarheid van voldoende huurwoningen. Doordat er minder nieuwe huurwoningen worden gebouwd, zijn de wachtlijsten in de sociale sector langer geworden.
Koningin Máxima was aanwezig bij de officiële opening. Aansluitend ging zij in gesprek met actieve huurders van lidorganisaties en met kaderleden en (inter)nationale relaties van de Woonbond. “De Woonbond is blij met de Koninklijke aandacht voor de stem van hurend Nederland en het 25-jarig jubileum”, liet de bond na afloop weten.
-
De helft van de Nederlanders doet minstens eenmaal per jaar vrijwilligerswerk voor een organisatie. Dat kan een kerk zijn, een sportvereniging, een ziekenhuis, een zangclub of een opvanghuis voor mensen met problemen. Ons land heeft in Europa het hoogste aandeel van vrijwilligers. Samen maken zij onze samenleving hechter, sterker en mooier. Al zeventig jaar zet de Unie van Vrijwilligers (UVV) zich in voor de groei en bloei van het vrijwilligerswerk, vooral ten behoeve van kwetsbare mensen, thuis en in instellingen. Daarbij gaat het om een helpende hand en een luisterend oor. Bijvoorbeeld als gastheer of gastvrouw in een ziekenhuis, als begeleider bij uitstapjes, als bezorger van bibliotheekboeken of als belangstellende die gewoon een kop koffie komt drinken.
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet is beschermvrouwe van de UVV. Zij woonde op 13 oktober in Amersfoort het 70-jarig jubileum van de Unie bij. De Prinses hield een krachtig pleidooi voor versterking van de positie van vrijwilligers. “Vrijwilligers zijn het zout in de pap, desem in het brood, olie in de machine, drijvende kracht in tal van organisaties. Wat zou er gebeuren als zij er opeens niet meer waren? Een participatiemaatschappij zonder vrijwilligers is ondenkbaar. Participeren doe je niet omdat het je wordt opgedragen, maar omdat je het zelf belangrijk vindt. Maar het is niet vanzelfsprekend. En men mag niet vergeten dat vrijwilligers begeleiding nodig hebben, ondersteuning en ook de mogelijkheid krijgen om dit werk te blijven doen (vaak naast hun baan), zonder dat het voor zoete koek wordt aangenomen.”
-
Op 16 oktober 1815 vergaderden de beide Kamers van de Staten-Generaal voor het eerst gezamenlijk in Den Haag. Precies tweehonderd jaar later werd dit feit herdacht en gevierd in een Bijzondere Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal in Den Haag. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander was daarbij aanwezig.
De Voorzitter van de Eerste Kamer mevrouw Ankie Broekers-Knol, de Voorzitter van de Tweede Kamer mevrouw Anouchka van Miltenburg en minister-president Mark Rutte hielden een toespraak. “De afstand tussen het parlement en de samenleving lijkt kleiner dan ooit”, zei de Voorzitter van de Tweede Kamer. “Mensen weten precies wat politici vinden. Maar wat niet mag worden vergeten, is dat die meningen geen eindstation zijn. Ze zijn het vertrekpunt, de basis van ons debat. Het debat zélf, waar al die meningen samenkomen, én de uitkomst daarvan – dát is voor mij de kern van onze parlementaire democratie, samen met andere fundamentele waarden als persoonlijke vrijheid, de vrijheid van meningsuiting en rechtsbescherming.”
De Voorzitter van de Eerste Kamer wees erop dat het parlement zijn oren en ogen open moet houden voor nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij en tegelijkertijd moet staan voor continuïteit. “Het is de opdracht van de politiek om enerzijds mee te bewegen met de tijd en anderzijds stabiliteit te garanderen en te bewaren. Alleen zo blijft onze rechtsstaat gehandhaafd.”
-
China vertegenwoordigt met meer dan 1,3 miljard mensen een zesde van de wereldbevolking. Het land heeft zich de afgelopen decennia razendsnel ontwikkeld tot een economische grootmacht. Honderden miljoenen Chinezen hebben daardoor toegang gekregen tot welvaart. De keerzijde van die snelle groei wordt echter steeds meer zichtbaar. China is op zoek naar een meer evenwichtige ontwikkeling en ziet Nederland daarbij als een waardevolle partner. In 2014 brachten President Xi Jinping en zijn echtgenote een staatsbezoek aan Nederland.
De President nodigde Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima uit om op hun beurt een staatsbezoek aan China te brengen. Dit vond plaats van 25 tot 29 oktober. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken vergezelde hen.
Rode draad tijdens het bezoek was duurzame groei met een balans tussen welvaart en welzijn. Zo bezocht de Koning het Löss Plateau in de provincie Shaanxi. Dit kwetsbare gebied zo groot als Frankrijk was door de eeuwen heen ernstig geërodeerd en verdroogd geraakt. Door herstel van het landschap heeft het Löss Plateau zijn natuurlijke vitaliteit teruggekregen, waardoor het ook weer een economische functie heeft. In het gebied is de appelteelt geïntroduceerd, waardoor het inkomen van boeren is verhoogd.
Het eiland Chongming vlakbij Shanghai is een van de heel weinige ‘groene longen’ in deze zeer dichtbevolkte regio. De Koning bezocht een rustplaats voor trekvogels (een initiatief van het World Wide Fund for Nature) en een modelkas met Nederlandse toeleveranciers.
Op twee momenten tijdens het staatsbezoek bracht de Koning in het openbaar de mensenrechten ter sprake. Hij benoemde het thema in zijn tafelrede bij het staatsbanket. Uitgebreider behandelde hij het in een toespraak voor het Chinese nationale opleidingsinstituut voor hogere bestuursambtenaren in Pudong. De Koning schetste hoe respect voor de rechtsstaat, integer bestuur en ruimte voor participatie van burgers hebben bijgedragen aan de kracht van Nederland. “Naast onze concrete samenwerking is het belangrijk de constructieve dialoog over mensenrechten voort te zetten. Onze mening
over dit onderwerp kan verschillen. Maar bevriende landen hoeven het gesprek over zaken waarover zij soms een verschillende opinie hebben, niet te schuwen.”
Koningin Máxima kon om gezondheidsredenen slechts aan een deel van het Staatsbezoek deelnemen. Zij was op 26 oktober wel bij het staatsbanket. Op 27 oktober keerde zij naar Nederland terug.
De Koning en Koningin Máxima bereiden zich terdege voor op staatsbezoeken en andere bezoeken aan het buitenland. Een van de activiteiten ter voorbereiding op hun staatsbezoek aan China, was een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Chinese gemeenschap in Nederland, op 1 oktober in Leiden. Bij de Universiteit Leiden spraken zij met studenten, kunstenaars, ondernemers en wetenschappers met een Chinese achtergrond. Velen van hen wonen en werken al langere tijd in Nederland.
-