November 2015
November 2015
Selectie werkzaamheden
-
November 2015
-
Huiselijk geweld tegen vrouwen is een groot maatschappelijk probleem. Een op de drie vrouwen in de Europese Unie kent het uit eigen ervaring en in andere regio’s ligt dat niet veel anders. Hulpverleners en andere betrokkenen uit meer dan honderd landen kwamen op 4 november naar Den Haag voor de derde internationale conferentie over vrouwenopvang. Hare Majesteit Koningin Máxima opende de conferentie met een toespraak. “Thuis zou een veilige plek moeten zijn. Een plaats waar je jezelf kunt zijn, samen met de mensen die je lief zijn. Het is tragisch dat zoveel mensen die veilige plek niet hebben.” Koningin Máxima schetste een nieuwe ontwikkeling: opvang op een niet-geheime plek waar vrouwen bezoek kunnen ontvangen, ook van hun partner. “De ervaring leert dat veel slachtoffers het contact met de plegers van huiselijk geweld niet willen verbreken, bijvoorbeeld omdat zij samen kinderen hebben. Dan is het goed alle gezinsleden te betrekken bij het hulpprogramma. Zo kunnen gezinnen zich beter voorbereiden op een toekomst zonder geweld.”
De conferentie werd ook bijgewoond door Hare Koninklijke Hoogheid Kroonprinses Mary van Denemarken. Zij zet zich met de Mary Foundation in voor vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van geweld. Liesbeth van Bemmel van de Federatie Opvang en een van de organisatoren van de conferentie: “Er zijn veel landen waar vrouwenopvang miskend wordt en waar weinig steun is vanuit de overheid. Als er dan steun is vanuit koninklijke huizen, is dat zó belangrijk voor de vrouwenopvang.”
-
Hoe voelt het om als blinde door het centrum van Amsterdam te lopen, vertrouwend op een blindengeleidenhond? Bezoekers kunnen dit ervaren in Amstelveen, waar KNGF Geleidehonden de eerste geleidehondenbeleving ter wereld heeft gerealiseerd. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander verrichtte de opening op 4 november. Hij maakte een virtuele wandeling door de drukke Leidsestraat op een lopende band die de bewegingen van een geleidehond simuleert.
KNGF Geleidehonden vierde in 2015 haar tachtigjarig bestaan. Sinds de oprichting in 1935 zijn duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. Ellen Greve, directeur van KNGF Geleidehonden. “Wat onze geleidehonden kunnen bieden is vrijheid en zelfstandigheid om te gaan en te staan waar je wilt. En vriendschap. Want de hond is ook een maatje; je beste kameraad. Dankzij de geleidehond kan een blinde er zelfstandig op uit. Dat is voor mensen die zien een gegeven, maar voor mensen die blind zijn helemaal niet. Het geeft hun een gevoel van vrijheid en geluk.”
De kennis en ervaring van KNGF Geleidehonden wordt tegenwoordig ook gebruikt ten behoeve van mensen met andere handicaps: mensen met een motorische beperking, mensen met een posttraumatische stressstoornis of kinderen met autisme.
De Koning liet zich uitgebreid informeren over geschiedenis, heden en toekomst van KNGF Geleidehonden. Daarnaast genoot hij van de kennismaking met de honden zelf. Hij stak zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken: “Ik neem je gewoon mee. Ik neem jullie allemaal mee.”
-
Stichting Informele Zorg Twente (SIZ) biedt al 35 jaar ondersteuning aan mantelzorgers. Bij dat woord denken de meeste mensen aan volwassenen. Maar er zijn ook veel jonge mantelzorgers. In Twente groeien ruim 15.000 kinderen op met een gezinslid da t ziek is of een beperking of verslaving heeft. Carlijn Lensink van SIZ hoorde van jongeren uit deze groep dat zij behoefte hebben aan een luisterend oor en steun. Zij nam het initiatief tot Ervaringsmaatjes. Bij Ervaringsmaatjes worden kinderen en jongeren die zorgen voor een gezinslid gekoppeld aan jongeren die zelf ook mantelzorger zijn of zijn geweest. Zo staan ze er niet alleen voor. Het initiatief wordt gesteund door het Oranje Fonds.
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander ging op 5 november naar Hengelo om te praten met medewerkers van SIZ en met jonge mantelzorgers en hun maatjes. Rens Vossenbeld (23 jaar) weet wat het is om een ouder te hebben die z org nodig heeft. Nu is hij ervaringsmaatje van drie jongens. Een van hen is Tycho Klaver (9 jaar), die de Koning vertelde over zijn vader, die de ziekte van Parkinson heeft en daardoor bijna niet kan lopen. Tycho helpt hem met de dagelijkse dingen: een jas aangeven, koffie brengen, een bordje neerzetten. Als ze samen naar het voetballen gaan, gebruikt Tycho’s vader de scootmobiel. “De Koning vertelde dat zijn vader ook Parkinson had. Dat vond ik het meest bijzonder.”
-
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien is beschermvrouwe van het Genootschap Onze Taal. Deze vereniging van taalliefhebbers bestaat sinds 1931 en zet zich op allerlei manieren in voor kennis, begrip en gebruik van het Nederlands. Het genootschap heeft 29.000 leden, maar zijn uitstraling is veel groter. Zo kan iedereen telefonisch vragen stellen over de Nederlandse taal aan de taaladviseurs van de Taaladviesdienst.
Op 7 november opende Prinses Laurentien in Breda het congres ‘Klinkend Nederlands’ van het genootschap. Tijdens dit congres stond de klank van onze taal centraal. Aan bod kwamen vragen als ‘Wat zegt uitspraak over een persoon?’ en ‘Hoe klonk het Nederlands in het jaar 500 en 1500 en hoe gaat het in het jaar 2500 klinken?’ Ook de relatie tussen taal en muziek werd besproken. Prinses Laurentien vertelde hoe haar belangstelling voor taal is ontstaan. “Bij mij komt de liefde voor de taal uit mijn jeugd. Thuis werd veel gepraat over de samenleving en er werd wel van je verwacht dat je daarover meesprak. Er lagen ook overal boeken en kranten. Ik heb de boeken van Jan Terlouw en Thea Beckman verslonden!”
Tijdens het congres koos meer dan de helft van de bezoekers de term sjoemelsoftware (‘software die gebruikt wordt om testresultaten te beïnvloeden’) als Onze Taal-woord van het jaar 2015. Tekstschrijver en cabaretier Theo Nijland ontving de Groenman Taalprijs. “Zijn liedjes zijn prachtige voorbeelden van de toegankelijkheid en de schoonheid van de Nederlandse taal”, aldus de jury.
-
Op Remembrance Sunday herdenken het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest de gevallenen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien. Tijdens een plechtigheid bij de Cenotaaf in Whitehall legt Hare Majesteit Koningin Elizabeth een krans.
Aan Remembrance Sunday 2015, op 8 november, namen ook Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima deel. Met hun aanwezigheid drukten zij namens het Koninkrijk der Nederlanden dankbaarheid uit voor de Britse bijdrage aan zeventig jaar vrede en veiligheid in Nederland en in Europa. Koning Willem-Alexander legde na Koningin Elizabeth een krans, met de volgende boodschap: In remembrance of the British men and women who gave their lives for our freedom. The Kingdom of the Netherlands will be forever grateful for the British role in its liberation.
Met hun aanwezigheid bij Remembrance Sunday hebben de Koning en Koningin Máxima zeventig jaar na de Bevrijding alle geallieerde landen die daaraan in 1944 en 1945 bijdroegen eer bewezen. Eerder legden zij kransen bij oorlogsmonumenten in Normandië, Polen, Canada en de Verenigde Staten.
-
Sport kan mensen in een wijk met elkaar verbinden. Hoe werkt dat in de praktijk? En wat als er meer sportverenigingen in een wijk actief zijn? Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander ging 11 november naar sportpark Lunetten in Utrecht, op uitnodiging van burgemeester Jan van Zanen. Hij praatte daar met vrijwilligers en bestuurders van voetbalverenigingen VVU Ardahanspor, DVSU en VV Hoograven en met actieve bewoners over het leven in de beide wijken en over de inzet van mensen om het thuisgevoel in hun buurt te versterken.
VVU Ardahanspor (in 1996 opgericht door Turkse Nederlanders) en DVSU (opgericht in 1933 en van oorsprong van Rooms-Katholieke signatuur) delen hun sportvelden en kleedruimtes. De Koning praatte in het clubhuis van DVSU met vrijwilligers bij de sportclubs, leden van de ouderraad van een basisschool in de wijk en een wijkregisseur over samen sporten en gezond leven. De Koning ontmoette ook een aantal jonge voetballers en ouders ‘langs de lijn’.
Abdenasser el Morabet is evenals zijn zoon Rayan (8) gek van voetbal. Hij is jeugdvoorzitter en trainer bij VV Hoograven en vertelde dat een gemeenschappelijk gevoel vaak in kleine dingen zit. “Ik ben naar de Zeeman gegaan en heb daar een stel mutsen gekocht, voor de ouders langs de lijn. Dat geeft een gevoel van ‘kijk ons eens bij elkaar horen’. Het is maar klein, maar zo breng je mensen een stapje dichter bij elkaar.”
-
In Bangladesh wonen meer dan 160 miljoen mensen. Van hen hebben 110 miljoen mensen geen bankrekening. Toch hoeft dit geen belemmering te zijn voor de verdere ontwikkeling van het land. Dankzij de mogelijkheden van mobiel bankieren, krijgen steeds meer mensen toegang tot financiële diensten.
Hare Majesteit Koningin Máxima bezocht Bangladesh van 16 tot en met 18 november. Als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling, besprak ze de voortgang op dit gebied met onder anderen minister-president Sheikh Hasina. Zij liet zich uitgebreid informeren over bKash, eensysteem voor mobiel bankieren met een speciale app op de telefoon. Geldzaken regelen wordt op die manier veel goedkoper, veiliger en makkelijker. Koningin Máxima bezocht een kledingfabriek met werknemers die via bKash hun salaris ontvangen. Een van hen vertelde haar dat ze zich veel veiliger voelt nu ze ’s avonds na haar werk niet meer met een loonzakje met contant geld over straat hoeft.
Koningin Máxima verdiepte zich ook in de situatie van kleine ondernemers die willen doorgroeien. Ze ging op bezoek in het naaiatelier van Jharna Islam, die in 1998 dankzij een microkrediet een eigen bedrijfje kon starten en inmiddels acht mensen in dienst heeft. Dat heeft ze bereikt omdat nieuwe financiering haar steeds weer in staat stelde haar bedrijf een stapje verder te brengen. Inmiddels droomt Jharna van een volgende stap: een eigen modehuis waarin ze haar talent als creatieve ondernemer helemaal kwijt kan. -
Bij vermoedens of meldingen van kindermishandeling is het belangrijk direct in actie te komen, zodat het kind en het gezin snel hulp krijgen. Bij het organiseren en bieden van die hulp zijn veel organisaties betrokken. Hoe hechter hun samenwerking, hoe beter kinderen kunnen worden geholpen. In Hoofddorp hebben betrokken organisaties daarom ook fysiek de krachten gebundeld, in het Multidisciplinair Centrum Kindermishandeling Kennemerland. Het grote voordeel is dat het kind maar één keer zijn verhaal hoeft te doen en dat de hulp direct kan starten.
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix opende het centrum op 18 november en sprak met medewerkers over hun werk. Zij hoorde hoe medewerkers van Veilig Thuis, Jeugdhulp, Jeugdbescherming, politie en jeugd- en volwassenenpsychiatrie dagelijks samenwerken. Het centrum is gevestigd in het Spaarne Gasthuis Hoofddorp, zodat kinderartsen en zo nodig forensisch artsen dicht bij de hand zijn. Medewerkers van overige instellingen zoals de Raad voor de Kinderbescherming, het Openbaar Ministerie en Centrum Jeugd en Gezin zijn op afroep beschikbaar. De zorg richt zich helemaal naar kind en gezin, in plaats van andersom.
Janet van Bavel, projectleider van het Multidisciplinair Centrum Kindermishandeling Kennemerland: “Ik ben trots dat we dit met alle organisaties mogelijk hebben gemaakt. Het is echt in het belang van alle kinderen om vanaf het begin op één plek en als één team samen te werken. Hier gebeurt dat en staat de veiligheid van het kind voorop.”
-
Met ongeveer drieduizend medewerkers behoort 13 Lichte Brigade van de Koninklijke Landmacht in Oirschot tot de drie grootste werkgevers in Zuid-Nederland. De brigade kan wereldwijd worden ingezet bij gevechts- en vredesoperaties. Ook bij nationale operaties in Nederland staat de brigade paraat, zoals bij hoog water of als politie en justitie ondersteuning nodig hebben in hun onderzoek naar criminele activiteiten.
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bracht 24 november een werkbezoek aan 13 Lichte Brigade in Oirschot. Commandant Landstrijdkrachten Luitenant-generaal Mart de Kruif en commandant 13 Lichte Brigade Brigade-generaal Gijs van Keulen vertelden de Koning over de vernieuwing die de brigade heeft ondergaan. Deze is in 2014 omgevormd van een gemechaniseerde eenheid met zware pantserrupsvoertuigen tot een eenheid die meer is toegerust op het uitvoeren van taken in verstedelijkt gebied, tussen de bevolking. De lichte en snelle wielvoertuigen waarover de brigade nu beschikt zijn flexibel en wendbaar en hebben een grote actieradius. De Koning ging met een wielvoertuig van het type Bushmaster naar oefenterrein de Oirschotse Heide, waar hij een aantal oefeningen meemaakte. Tijdens en na de oefeningen sprak de Koning met militairen over de inzet van brigade en over hun ervaringen binnen de krijgsmacht.
13 Lichte Brigade bestaat uit gevechtseenheden (infanterie en cavalerie-verkenning), gevechtsondersteunende eenheden (genie) en logistieke eenheden (geneeskundig, bevoorrading, transport en technisch).
-
Wikipedia heeft sinds 2001 de wereld van kennis opgeschud met een wereldwijde, digitale encyclopedie die beschikbaar is in 250 talen en die toegankelijk is voor iedereen. Tienduizenden vrijwilligers dragen als redacteur of auteur aan de encyclopedie bij. Deze Wikipedia-gemeenschap werd op 25 november geëerd met de Erasmusprijs 2015. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander reikte de prijs uit aan drie actieve Wikipedianen die symbool staan voor de grote betekenis van Wikipedia voor kennisverspreiding, emancipatie en cultuur. Bestuurslid Bregtje van der Haak van de Stichting Praemium Erasmianum prees de onafhankelijkheid van Wikipedia. “Wikipedia is nu de enige not-for-profit website onder de top-tien van meest bezochte websites. Hoewel velen het hebben geprobeerd, kan een gunstiggezind lemma in Wikipedia niet gekocht worden.”
Phoebe Ayers zet zich in voor het versterken van de verbinding tussen wetenschappelijke bibliotheken en Wikipedia en was een van de drie Wikipedianen die de Erasmusprijs namens de community in ontvangst namen. Zij schetste hoe 1700 verschillende mensen samen hebben gewerkt aan het artikel over Erasmus op Wikipedia. “Dertig pagina’s over zijn leven, werk en nalatenschap, geïllustreerd met reproducties van handschriften. Er zijn voetnoten en er is een uitgebreide bibliografie. Je kunt over Erasmus lezen in 74 talen, van Indonesisch tot Italiaans, Arabisch, Noors en Swahili.”
Bregtje van der Haak: “Onze naamgever Erasmus heeft altijd het belang benadrukt van teruggaan ad fontes, naar de bronnen en het belang van kenniscirculatie. Erasmus zou waarschijnlijk dol geweest zijn op Wikipedia.”
-