Maart 2015
Maart 2015
Selectie werkzaamheden
-
Maart 2015
-
Vrachtschepen dwars door de binnenstad van ’s-Hertogenbosch en rijen wachtende auto’s en fietsers voor de open bruggen in de stad. Aan die overlast is een einde gekomen met de aanleg van het Máximakanaal, dat op 5 maart feestelijk door Hare Majesteit Koningin Máxima werd geopend. Samen met minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu voer zij op de Pure-liner 2 door het Máximakanaal van sluis Empel tot sluis Hintham.
De nieuwe vaarweg van negen kilometer lang loopt van de Maas naar de Zuid-Willemsvaart bij Den Dungen. Omdat de containerterminal bij Veghel nu ook voor grotere schepen goed over het water bereikbaar is, hoeven er minder vrachtwagens over de weg. De nieuwe route is bovendien tot een half uur sneller dan de oude. Bureau Voorlichting Binnenvaart is blij met de nieuwe vaarverbinding: “Een mijlpaal voor de Nederlandse binnenvaart die met het nieuwe kanaal een goed alternatief kan bieden voor het goederenvervoer van en naar Brabant. De schepen die over het Máximakanaal varen hebben een capaciteit van gemiddeld 50 vrachtwagenladingen. Vrijwel geruisloos brengen zij goederen door Nederland. En niet onbelangrijk, zonder files.”
De naam ‘Máximakanaal’ sluit aan bij drie andere kanalen van Rijkswaterstaat in Zuid-Nederland, te weten het Wilhelminakanaal, het Julianakanaal en het Beatrixkanaal.
-
De balans tussen zorgtaken en werk is in menig huishouden een dagelijks thema. Eigen keuzes spelen hierbij een rol, maar ook de mogelijkheden en kansen die mensen krijgen van hun werkgever. Over dit onderwerp organiseerde platform WOMEN Inc. op 6 maart een bijeenkomst in Utrecht. Hare Majesteit Koningin Máxima was erbij.
WOMEN Inc. is een onafhankelijk platform dat zich richt op het vergroten van kansen voor vrouwen. Geld en gezondheid zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. Onder meer door de vergrijzing zal de zorgvraag onder burgers toenemen. WOMEN Inc. wil de discussie hierover op gang brengen om te voorkomen dat deze zorg automatisch op de schouders van vrouwen komt. Jannet Vaessen, directeur van WOMEN Inc.: “Als de extra zorgdruk bij vrouwen terecht komt, gaat dit ten koste van arbeidsparticipatie en economische zelfstandigheid”.
Tijdens de bijeenkomst gingen vrouwen, mannen, werkgevers en beleidsmakers met elkaar in gesprek over een nieuwe verdeling van zorg en werk in de toekomst. Daarbij kwam onder meer ter sprake dat zorgtaken zowel voor vrouwen als mannen een pré op het CV zouden moeten zijn.
Koningin Máxima stond tijdens de bijeenkomst stil bij het tienjarig bestaan van het platform. “U bent er voor vrouwen en mannen. U bent kritisch, maar blijft altijd constructief. U bent bevlogen, maar blijft wel met beide voeten op de grond. U brengt zaken echt in beweging.” Als cadeau bracht zij een sinaasappelboompje mee. “Ik wens u groei en bloei in de toekomst.”
-
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt uitzicht bieden op een vaste baan in de horeca. Dat is het doel van horecaonderneming De Pastorie in Roermond. Mensen met een arbeidsbelemmering kunnen er de kneepjes van het vak leren in een beschermde omgeving met veel begeleiding. Daarna kunnen ze de stap zetten naar een vaste baan.
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander ging op 12 maart naar Roermond om een kijkje te nemen bij De Pastorie en de ervaringen te horen van de mensen die daar werken of gewerkt hebben. Een van hen was de autistische Tom Jongen, die na zijn leerwerkperiode een vaste baan heeft gevonden in restaurant Het Arresthuis in Roermond. Hij herinnerde zich nog goed hoe het begon. “Ik begon met servetjes vouwen. ‘Horeca en autisme gaan nooit samen’, dacht ik. Maar ik heb een grote drive!”
Niek Brouwers, samen met zijn vader Hans Brouwers verantwoordelijk voor het initiatief en mede-eigenaar van De Pastorie, ziet hoe mensen met een Wajong-, ziektewet- of WSWindicatie zich in de praktijk kunnen ontwikkelen. “Ik loop juist met deze mensen graag een terrasdag. We geven hun vertrouwen en begeleiden hen intensief. Gasten merken zelden het verschil op met wat dan ‘regulier personeel’ heet.”
-
De 25.000 klanten van Stadsverwarming Purmerend worden voor 80% van groene warmte voorzien dankzij de BioWarmteCentrale De Purmer. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende deze nieuwe centrale op 13 maart. Directeur Gijs de Man leidde hem rond en legde uit hoe de cyclus werkt. “Dit is resthout van Staatsbosbeheer uit het reguliere onderhoud van Nederlandse bossen. Vooral takken en toppen van bomen. Het vuur in de ovens verwarmt de lucht tot 600 graden Celsius. De hete lucht stijgt op en boven in de oven loopt een fijnmazig netwerk van buizen vol water. Zo wordt het water van de stadsverwarming verwarmd.”
De centrale op houtsnippers bespaart op jaarbasis ruim 50.000 ton CO2 ten opzichte van fossiele brandstoffen. Bij verbranding van houtsnippers neemt namelijk de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer niet toe. Bij de verbranding van aardgas, olie en steenkool gebeurt dit wel. De emissiebesparing staat gelijk aan de uitstoot van 16.000 auto’s.
De bouw van de centrale ging begin 2013 van start. Jaarlijks verstookt de centrale 100.000 ton groen restmateriaal.
-
Op onderzoeklijstjes van de gelukkigste landen ter wereld staan Denemarken en Nederland beide hoog in de top tien. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brachten van 17 tot 19 maart een staatsbezoek aan Denemarken, op uitnodiging van Koningin Margrethe. Centrale vraag was: wat kunnen we als hoogontwikkelde samenlevingen van elkaar leren? De in Denemarken geboren Nederlandse cultuurfilosofe Stine Jensen leidde in Kopenhagen een rondetafelgesprek over het thema geluk. “In Denemarken is iedereen even belangrijk. Mensen spreken elkaar aan met jij. De Denen hebben het ideaal van vrijheid, gelijkheid en broederschap hoog in het vaandel. Ze lopen op het gebied van emancipatie voorop. Maar het Deense geluk heeft ook een keerzijde. Dat is de paradijsparadox. Alles is zo goed geregeld, dat mensen het gevoel hebben dat ze wel móeten slagen.”
In zijn toespraak tijdens het staatsbanket stond de Koning stil bij zijn warme persoonlijke band met Koningin Margrethe. “Bijna 48 jaar geleden stond U als mijn peetmoeder bij het doopvont in de Sint Jacobskerk in Den Haag. Nu zijn wij hier bij U op staatsbezoek. Heel vaak was ik al in Denemarken, maar voor mij persoonlijk is dit toch een speciaal moment.”
De Koning en Koningin Máxima gingen ook buiten Kopenhagen kijken naar Deense oplossingen voor praktische vragen. Zo bezochten zij, samen met Kroonprins Frederik en Kroonprinses Mary, het CO2-neutrale eiland Samsø. Windturbines van de bewoners voorzien het hele eiland van stroom. De energie die niet wordt gebruikt, wordt eëxporteerd naar het vasteland. Thuiszorgmedewerkers en postbodes op het eiland rijden met elektrische auto’s.
-
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mabel woonden op 18 maart in Enschede de uitreiking bij van de eerste Prins Friso Ingenieursprijs. Deze prijs van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) is bestemd voor ingenieurs die innoverend vermogen koppelen aan ondernemerschap, persoonlijkheid en maatschappelijke oriëntatie.
Winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs was Allard van Hoeken, die werkzaam is bij Bluewater. Sinds 2009 is hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van BlueTEC, een drijvende getijdenenergieopwekker. Juryvoorzitter Micaela dos Ramos motiveerde de keuze als volgt. “Van Hoeken weet internationale successen te boeken door het technischinnovatieve te verbinden met bedrijfsmatig inzicht. Ook kan hij gepassioneerd en met sterke overtuigingskracht anderen inspireren om de omslag te maken van traditionele energie naar duurzame energie.”
Het KIVI heeft de prijs naar Prins Friso vernoemd omdat deze zich nadrukkelijk bewoog op het grensvlak van ingenieurswetenschappen en maatschappij. Prins Friso was ingenieur lucht- en ruimtevaarttechniek en lid van het KIVI. In een interview dat Prins Friso en Prinses Mabel in april 2004 gaven aan de NOS, vertelde de Prins hoeveel zijn werk voor hem betekende: “Ik heb een normale carrière proberen op te bouwen. Toen ik ging werken, wilde ik op een eerlijke manier beoordeeld worden. Ik ben misschien de enige Nederlander die ooit tevreden was over een slechte beoordeling, omdat toen voor mij duidelijk werd dat ik echt op een eerlijke manier beoordeeld werd.”
-
In juni 2013 begonnen Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima aan een reeks werkbezoeken aan de deelstaten van Duitsland. Elk jaar worden een of meer deelstaten bezocht. Op 19 en 20 maart 2015 was het de beurt aan Sleeswijk-Holstein en Hamburg. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vergezelde het Koninklijk Paar.
In de Hanzestad Lübeck werden de Koning en Koningin Máxima begroet door ministerpresident Albig van Sleeswijk-Holstein: “Es gibt viele historische Bande zwischen Holland und Schlweswig-Holstein. Wir haben von Ihnen gelernt wie man Deiche baut.” De Koning en Koningin Máxima brachten een bezoek aan Dräger Medical, waar zij met ondernemers en onderzoekers praatten over slimme zorg. Een van de Nederlandse gespreksdeelnemers was veearts Gijsbert van de Wijdeven, de uitvinder van de oplosbare bionaald (in 2014 benoemd tot Nationaal Icoon). Deze bionaald maakt het mogelijk om mensen en dieren sneller en schoner te vaccineren.
In Hamburg namen de Koning en Koningin Máxima deel aan een Duits-Deens-Nederlands seminar over windenergie op zee, waar de Koning een toespraak hield. “Dat er een wereldwijde energietransitie nodig is, wordt door weinigen betwist. Het moet duurzamer. Maar het moet in de toekomst ook betrouwbaar zijn. Vooral in deze tijd van gespannen internationale verhoudingen, staat het belang van betrouwbaarheid hoog op de agenda. We zullen daar zelf actief aan moeten werken.” Het Koningspaar ging in Hamburg ook kijken bij de Joop van den Ende Academy, een musicalopleiding gevestigd in het hart van de Hamburgse haven.
Op 20 maart was er in Noordwest-Europa een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. De Koning en Koningin Máxima waren in Hamburg getuige van het hemelse schouwspel.
-
Tien leden van de Koninklijke Familie staken op 20 en 21 maart de handen uit de mouwen tijdens NLdoet, de landelijke vrijwilligersdagen van het Oranje Fonds. Zij voegden zich bij de 300.000 vrijwilligers die op 7.600 plekken in Nederland en de Caraïbische delen van het Koninkrijk aan de slag gingen.
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima gingen naar Tricht in Gelderland, waar zij onder meer hielpen met het schoonmaken en opknappen van de sportzaal van het Dorpshuis. Deze ontmoetingsplek voor de dorpsbewoners wordt helemaal gerund door vrijwilligers. Van mannenkoor Fruit Unlimited via de plaatselijke gymnastiekvereniging tot de vereniging Vrouwen van Nu Buurmalsen/Tricht: iedereen vindt er onderdak. Vrijwilliger Hans van Doorn hield een kritisch oogje in het zeil bij de inspanningen van de Koning om de vloer van de sportzaal van nieuwe markeringen te voorzien: “Het ging allemaal zo vanzelf. Er is geen moment geweest dat ik dacht ‘dat gaat niet goed’. Hij neemt initiatief en hij werkt gewoon hard mee. Helemaal geweldig.”
Prinses Beatrix, Prins Bernhard, Prinses Annette, Prins Floris, Prinses Aimée en de heer Tjalling Ten Cate klusten in Barneveld, bij Stichting Christelijk Verpleeghuis Norschoten. Zij gingen aan de slag met het lenteklaar maken van de tuin en de terrassen, speelden koersbal met de ouderen en hielpen bij een fotoproject.
Prins Maurits en Prinses Marilène hielpen in het Vondelpark met werkzaamheden in het Rosarium, dat door vrijwilligers wordt opgeknapt. Prins Maurits is beschermheer van de Stichting Hart voor het Vondelpark.
-
“U bent van harte uitgenodigd om te komen kijken naar Mijn vader de expat + Oumi in Koninklijk Carré. En Oumi is er ook bij.” Acteur Nasrdin Dchar zette, samen met zijn moeder, een uitnodiging aan het Koninklijk Paar op Youtube voor de voorstelling die hij en filmmaker Abdelkarim El-Fassi maakten over de belevingswereld van hun ouders, die vele jaren geleden uit Marokko naar Nederland kwamen. Koningin Máxima nam de uitnodiging aan en woonde de voorstelling op 26 maart bij.
In de documentaire Mijn vader de expat vraagt Abdelkarim El-Fassi zijn vader naar zijn dromen, en angsten en naar hoe hij terugkijkt op zijn komst naar Nederland als gastarbeider. De film roept vragen op over het gevoel van ‘thuis’ en de zoektocht naar een eigen identiteit. Oumi (dat ‘mijn moeder’ betekent) is een monoloog van Nasrdin Dchar, geschreven door Maria Goos, over het leven van Habiba, een Marokkaanse vrouw uit het bergdorpje Touasitte die in Steenbergen terechtkwam. Nasrdin Dchar : “Ik ben drie jaar geleden heel klein met Oumi begonnen. In eerste instantie bestond het publiek alleen maar uit blanke Nederlanders. Inmiddels is de zaal veel gemêleerder. Het zijn fantastische avonden vol herkenning en verbroedering. Dat is wat ik voor ogen had: het zijn universele verhalen die we vertellen.”
Koningin Máxima beleefde de voorstelling in Carré mee samen met ‘Oumi’ en de vader van Abdelkarim El-Fassi.
-
Myanmar (vroeger bekend als Birma) is een land met ruim 50 miljoen inwoners in Zuidoost-Azië. Het land is een van de armste in de regio. Negen op de tien mensen in Myanmar maken gebruik van informele kanalen om hun financiële zaken te regelen. Ze versturen geld via familie, vrienden en tussenpersonen of sluiten leningen af bij een geldschieter. Slechts twee procent van de boeren in Myanmar is verzekerd. Op de ontwikkeling van het land en op de welvaartsgroei van gezinnen, zet dit alles een rem. De regering van Myanmar heeft daarom een strategie ontwikkeld om de toegang tot betaalbare en veilige financiële diensten voor de inwoners van Myanmar mogelijk te maken.
Hare Majesteit Koningin Máxima bezocht het land van 30 maart tot 1 april als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Zij was op uitnodiging van President Thein Sein aanwezig bij de lancering van de strategie, en hield een toespraak op de Yangon University voor studenten over het belang van goede toegang tot financiële diensten. Daarbij wees ze op de ongekende mogelijkheden van mobiel bankieren voor Myanmar.
Tijdens haar bezoek had Koningin Máxima ook een gesprek met Aung San Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede ontving.
-