Juni 2015
Juni 2015
Selectie werkzaamheden
-
Juni 2015
-
“We have 400 years of history between our two countries. In Europe, that doesn’t mean a lot, but in the United States that is as old as it gets. And so the Dutch are some of our oldest and more precious allies. That continues to this day.” Dit zei President Obama op de eerste dag van het officiële bezoek dat Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima van 1 tot en met 3 juni brachten aan de Verenigde Staten. De President ontving het Koningspaar in het Witte Huis, waar de Koning namens Nederland het Amerikaanse volk bedankte voor de bijdrage aan de Bevrijding van Nederland en de inspanningen voor zeventig jaar vrede en vrijheid.
Op de tweede dag van het bezoek vloog het Koningspaar naar Grand Rapids in Michigan. Vanaf het midden van de negentiende eeuw emigreerden veel Nederlandse families naar deze regio, en nog steeds is Michigan het kloppend hart van de Amerikaans-Nederlandse gemeenschap. De vele Nederlandse achternamen en plaatsnamen getuigen daarvan. De Koning sprak in Grand Rapids een groot gezelschap Amerikanen met Nederlandse wortels toe. “Michigan is de enige plek op aarde waar je binnen een uur naar Holland, Zeeland, Vriesland en Drenthe kunt rijden. Zelfs in Nederland is dat niet mogelijk!” In Grand Rapids bezocht het Koningspaar het Helen DeVos Childrens Hospital en het Van Andel Research Institute, dat onderzoek doet naar onder andere de ziekte van Parkinson. Zowel de familie De Vos als de familie Van Andel is van oorsprong Nederlands. Belangrijk thema was de samenwerking met Nederlandse organisaties, zoals het landelijk netwerk ParkinsonNet.
Chicago was de derde stad die het Koningspaar aandeed. De Koning en Koningin Máxima woonden een business diner bij en gingen daarna kijken en luisteren naar een Masterclass Dance van The School of House, het Nederlandse educatieplatform voor de dancemuziek. Chicago is de stad waar de house midden jaren tachtig ontstond. Nederlandse dj’s en danceprofessionals werken daar en elders in de VS enthousiast aan de promotie van de Nederlandse dance-industrie. De Koning nam plaats achter de draaitafel en zette onder het motto ‘House of Orange’ de schuiven open van de house-klassieker ‘Move Your body’. Voor initiatiefnemer Jan Maarten Hartong kwam een droom uit. “Gisteravond gaven we een Masterclass op een van de mooiste locaties ter wereld en kondigde ik voor heel Chicago Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan. Veel mooier wordt het niet.”
-
Meer dan tweeduizend kinderen zongen en speelden 10 juni in Utrecht mee tijdens het eindconcert van de tweede editie van Kinderen Maken Muziek. Hare Majesteit Koningin Máxima was erbij. Kinderen Maken Muziek startte in 2011 mede op initiatief van Koningin Máxima. Doel van dit programma van het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie is dat zoveel mogelijk kinderen in Nederland in aanraking komen met een muziekinstrument en samen muziek kunnen maken. Sinds de start deden 15.000kinderen mee. In 2012 vond het eerste landelijke slotconcert plaats en in 2015 werd de tweede editie feestelijk afgesloten.
Tijdens dit concert maakte Koningin Máxima de oprichting bekend van het Platform Ambassadeurs Muziekonderwijs, waarvan zij erevoorzitter is. Het platform werkt mee aan het realiseren van muziekonderwijs op school voor kinderen van vier tot twaalf jaar.
Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft geld beschikbaar gesteld aan scholen om de deskundigheid en muzikale vaardigheden van leerkrachten te vergroten. In het Platform zijn alle partijen vertegenwoordigd die een rol spelen bij muziekonderwijs op de basisschool; muzikanten, gemeenten, provincies, de onderwijspartijen, muziekscholen, de publieke omroep, PABO’s en de conservatoria.
Op 12 juni presenteerde Koningin Máxima de ambities van het platform uitgebreider tijdens het jaarcongres van de PO-Raad: “Mijn droom is dat in de komende vijf jaar alle kinderen in de basisschoolleeftijd de kans krijgen muziek te leren maken”.
-
Vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog tot aan juni 2015 kwamen 161 Nederlandse politiemensen tijdens de uitoefening van hun werk om door een ongeval of door geweld. Sinds 2006 is er een nationale herdenkingsplek waar zij door familie, vrienden en collega’s kunnen worden herdacht: de Tuin van Bezinning in Warnsveld. Deze herdenkingsplek is door de politie zelf opgericht als een eerbetoon aan de omgekomen collega’s.
Op 10 juni vond hier de tiende jaarlijkse herdenking plaats. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander nam aan die herdenking deel. Tijdens de jaarlijkse herdenking wordt stilgestaan bij de in het voorgaande jaar omgekomen politiemensen. Teamchef Petra Verhoekx herdacht politieman Gino Ruifrok van bureau Leidschendam-Voorburg, die in augustus 2014 op 25-jarige leeftijd om het leven kwam bij een motorongeval. Gino volgde een brommerrijder die door rood reed en stoptekens negeerde, en kwam daarbij ten val. De teamchef beschreef de gevoelens van de collega’s tijdens de uitvaartplechtigheid. “Op die momenten vormen wij een hechte politiefamilie. We huilen met elkaar, we lachen met elkaar en we houden elkaar vast.”
De Tuin van Bezinning is een nationaal monument en ligt bij locatie Huis ‘t Velde van de Politieacademie. Studenten van de Politieacademie zijn actief bij de jaarlijkse ceremonie betrokken. Bob Visser, voorzitter van de Tuin van Bezinning: “Wat een herdachte collega is overkomen, kan hen ook treffen. Dat brengt het besef dat de keuze om bij de politie te gaan, niet vrijblijvend is.” -
Een kleurrijk helikoptertje dat er uitziet als een vriendelijke bij. Een mini-vuurtoren. Gekleurd licht. Vrolijke projecties met bewegende animatiefiguren op de muren. Een ‘snoezelkamer’. Is dit een attractie voor kinderen? Nee: het zijn elementen van het nieuwe Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. Hare Majesteit Koningin Máxima opende het nieuwe complex op 12 juni. Zij deed dat door, samen met de jonge patiënten Bram en Joeley, de laatste steen in de vuurtoren te plaatsen.
In het kinderziekenhuis werken speciaal opgeleide zorgverleners die zieke kinderen kunnen afleiden en laten ontspannen. Kinderarts en medisch manager Fréderique Hofstede: “Kinderen kunnen hier spelen, kunnen kind zijn, en ook even de ziekte vergeten. We hebben ervoor kunnen zorgen dat kinderen hier afgeleid zijn, minder pijn voelen en minder stress ervaren.”
De geschiedenis van het Juliana Kinderziekenhuis omspant 130 jaar. In 1885 werd in Den Haag het initiatief genomen voor de oprichting van een instelling voor zieke kinderen. Er waren toen niet meer dan zes bedjes en een wieg. In 1929 opende Koningin Emma het vernieuwde kinderziekenhuis en kreeg het de naam Juliana Kinderziekenhuis. In 2000 opende Koningin Beatrix het nieuwe onderkomen aan de Sportlaan. Koningin Máxima zette de traditie voort met de opening van het getransformeerde Juliana Kinderziekenhuis in 2015. -
In het Horsterwold, aan de oevers van het Nuldernauw, ligt een nieuw mekka voor scouts: Scoutinglandgoed Zeewolde. Het landgoed van zeventig hectare geeft scouts volop gelegenheid te kamperen, varen, klimmen, mountainbiken en spelen. Hare Majesteit Koningin Máxima opende het Scoutinglandgoed op 13 juni. Zij is beschermvrouwe van Scouting Nederland, dat meer dan 100.000 jeugdleden telt en 25.000 vrijwilligers.
Het terrein was een populierenbos, maar heeft na de transformatie veel meer reliëf gekregen, met waterpartijen, open velden en routes voor de mountainbike. Directeur van het landgoed Fedde Boersma: “We maken hier eigenlijk nieuwe natuur van, samen met de kinderen. Spelenderwijs leren ze samenwerken, verantwoordelijkheid nemen, maar ook leiding nemen en rekening houden met elkaar. Het zijn waarden die we tegenwoordig weer erg belangrijk vinden.”
Koningin Máxima verzorgde ter gelegenheid van de opening een column in de Nieuwsbrief van Scouting Nederland. “Rennen, klimmen, stoeien en samen spelen met andere kinderen. Lekker in de buitenlucht, langs het water, op het gras of in het bos. Wat is er leuker!
Natuurlijk, je wordt er best een beetje vies van. Maar je kunt wel al je energie en fantasie kwijt! Scouting prikkelt de creativiteit van kinderen, geeft hun meer zelfvertrouwen en versterkt hun sociale talenten. Bovendien genieten ze er met volle teugen van. En dat is best een moddervlek of een halfnat pak waard!” -
Ongeveer een kwart miljard mensen uit ontwikkelingslanden werkt over de grens. Jaarlijks sturen zij gezamenlijk 440 miljard dollar naar hun families thuis. Voor deze families zijn deze inkomsten van levensbelang. Ook macro-economisch is de betekenis van buitenlandse verdiensten die arbeidsmigranten naar huis sturen, groot. In veel landen maken deze ‘remittances’ een aanzienlijk deel uit van het bruto nationaal product en zijn zij een bron van economische groei en ontwikkeling.
Het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling van de Verenigde Naties, de Wereld Bank Groep en de Europese Commissie willen de financieel-economische positie van arbeidsmigranten versterken. Zij organiseerden op 16 juni in Milaan het ‘Global Forum on Remittances and Development 2015’. Hare Majesteit Koningin Máxima hield een openingstoespraak in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Zij sprak onder meer over het belang van veilige en betaalbare methoden om geld over te kunnen maken
en op te kunnen nemen. Het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling van de Verenigde Naties werkt er hard aan om dit onderwerp hoger op de internationale agenda te krijgen. Migranten zijn soms twintig procent van het bedrag dat zij willen versturen kwijt aan transactiekosten. Dat betekent dat zij bij een vijfdaagse werkweek één complete dag kwijt zijn aan het terugverdienen van de kosten om hun inkomsten naar huis te sturen. -
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix reikte 16 juni de Zilveren Anjers 2015 van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan mensen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of de natuur in het Koninkrijk der Nederlanden.
Hib Anninga ontving de Zilveren Anjer voor zijn rol als moderne mecenas. Hij bouwde een boerenbedrijf in Zwolle om tot een inspirerende beeldentuin die vrij toegankelijk is voor publiek. Herman Lubberding kreeg de Zilveren Anjer voor zijn belangeloze inzet ten behoeve van dearcheologie in Deventer en omstreken. Millicent Smeets-Muskus ontving de Zilveren Anjer voor haar inzet voor het muziekleven
en het cultureel erfgoed op Curaçao. De Fortkerk in Willemstad uit 1769 werd dankzij haar doorzettingsvermogen in oude glorie hersteld. In deze kerk organiseerde zij honderden concerten. “Het is mijn lust en mijn leven om musici een platform te geven. Ik wil iets prachtigs brengen voor Curaçao. Iets van hoog niveau. Zolang ik leef zal ik doorgaan, want op je lauweren gaan rusten, dat kan niet.”
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander nam ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Prins Bernhard Cultuurfonds een lustrumboek in ontvangst. In het jubileumjaar investeerde het Fonds een recordbedrag van 34,3 miljoen euro in ruim 3000 initiatieven op het gebied van cultuur, natuur en wetenschap. -
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander sprak 19 juni in Harderwijk met de initiatiefnemers en organisatoren van Burendag. Burendag wordt jaarlijks georganiseerd door Douwe Egberts en het Oranje Fonds en is in tien jaar uitgegroeid tot een nationaal fenomeen waaraan ongeveer een miljoen mensen meedoen. De gedachte is dat buurten leuker, socialer en veiliger worden als buren elkaar vaker ontmoeten. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een buurtbarbecue, een gezamenlijk ontbijt, sport- en spelactiviteiten of het samen opknappen van buurtvoorzieningen.
De Koning ging kijken bij Stichting ZorgDat. Deze welzijnsorganisatie stimuleert de deelname aan Burendag in alle buurten in Harderwijk. Hij had een ontmoeting met bewoners die ervaring hebben met Burendag en praatte met hen over de betekenis ervan voor hun buurt. In Harderwijk doen veel mensen actief aan Burendag mee. De afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld aan de Sweelinckdreef de plantsoenen verbeterd naar de wensen van de bewoners. Zij hebben zelf de planten gepoot, met ondersteuning van de gemeente. Vervolgens houden de bewoners zelf hun perkjes en plantenbakken bij.
De komst van de Koning was voor de bewoners een verrassing. Ze vonden het bezoek enorm leuk, vooral vanwege de ongedwongen sfeer. “Maar als ik had geweten dat hij zou komen, had ik wat anders aangetrokken”, lachte Simone Kiezebrink.
-
Belgisch design wordt vaak gezien als esthetisch en sierlijk, met soms een surrealistisch detail. Nederlands design zou vooral nuchter, helder en conceptueel zijn. Maar kloppen deze stereotypen wel? Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Design Museum Gent besloten de proef op de som te nemen en organiseerden samen een overzichtstentoonstelling over 200 jaar vormgeving in de Lage Landen: ‘Design Derby: Nederland-België (1815-2015)’. Hare Majesteit Koningin Máxima opende de tentoonstelling in Rotterdam, op 19 juni. In oktober verhuisde de tentoonstelling naar Gent.
Design Derby toonde ruim vijfhonderd objecten uit Nederland en België: serviezen, glaswerk, meubels, lampen, huishoudelijke apparaten, gordijnstoffen, mode, schoenen, posters en zelfs een auto. De ontwikkelingen in beide landen liepen niet altijd gelijk op. Aan het begin van de 19de eeuw werd België voortgestuwd door de Industriële Revolutie, terwijl dat in Nederland nog niet het geval was. Na de Eerste Wereldoorlog brak in Nederland het modernisme door met eigenzinnige ontwerpers als Rietveld, terwijl in België de invloed van de art deco sterk was. Maar als Design Derby iets aantoonde, dan is het dat stereotypen geen recht doen aan de werkelijkheid: op het eerste gezicht is vaak niet te zien of een ontwerp uit Nederland of België stamt.
Curator Mienke Simon Thomas (Boijmans): “Het grote verschil is dat Nederland zijn kwaliteiten harder van de daken roept. Provoceren en luide grappen maken hangt met de Nederlandse mentaliteit samen.” Frank Huygens (Design Museum Gent): “Nederland heeft een luidere lach, terwijl wij eerder met een gniffel, minzaam lachen.”
-
In 2015 was het 250 jaar geleden dat Prinses Maria Louise van Hessen-Kassel in Leeuwarden overleed. Maria Louise was getrouwd met Johan Willem Friso, stadhouder van Friesland en Groningen. Na diens overlijden op jonge leeftijd was zij vele jaren regentes voor haar zoon Willem IV en later nogmaals voor haar kleinzoon Willem V (de vader van de latere Koning Willem I). Daarmee was zij een belangrijke figuur in de lijn van het Huis Oranje-Nassau. In Friesland wordt de Prinses liefkozend Marijke Meu genoemd: zij stond bekend om haar vriendelijkheid en het vermogen mensen aan zich te binden. Friesland eerde het werk en leven van deze vrouw in 2015 met een groot aantal festiviteiten.
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander kwam op 20 juni naar Leeuwarden om enkele activiteiten mee te beleven. Vlakbij het voormalige stadspaleis van Maria Louise (het Princessehof) onthulde hij een muurschildering met portretten van Maria Louise, haar man en hun nazaten. Onder die nazaten zijn alle huidige Europese vorsten.
Op het Wilhelminaplein keek de Koning samen met veel inwoners van stad en regio naar een historische harddraverij op ongezadelde paarden. Ruiters streden hierbij op de korte baan om de Gouden Swipe. De Koning overhandigde deze zweep aan de winnaar: Silke Boersma uit Leeuwarden. De heer Bearn Bilker (voorzitter van de stuurgroep Maria Louise Jaar): “Wij hebben het als bijzonder eervol ervaren dat de Koning de uitnodiging heeft aangenomen en de feestvreugde heeft vergroot door zijn aanwezigheid.”
-
Op 20 juni spraken inwoners van Noordoost-Groningen met Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander over de effecten van de aardgaswinning in het gebied. Hun persoonlijke ervaringen met de afwikkeling van aardbevingsschade kwamen aan bod, evenals de impact van de aardbevingen op wonen, werken, ondernemen en leven in Groningen. Het was voor de derde keer dat de Koning een ontmoeting had met deze groep mensen. Op 15 april 2014 sprak hij hen in Middelstum en op 4 april 2013 was er een ontmoeting in Dorkwerd.
Het gesprek werd gehouden op een bijzondere plek: de van oorsprong Middeleeuwse Mariakerk in Uithuizermeeden. Dit rijksmonument is grondig gerestaureerd na eerder opgelopen storm- en aardbevingsschade. De Koning werd rondgeleid door de voorzitter van het College van Kerkrentmeesters Piet de Boer. “Onze 13de-eeuwse kerk is nu hersteld en dat hebben we tijdens een rondleiding laten zien. De Koning toonde zich nieuwsgierig en geïnteresseerd in hoe het is uitgevoerd en gefinancierd.”
Het gesprek met de inwoners van Groningen werd door hen als positief ervaren. Jack van Dijken uit Roodeschool werd in 2012 met schade aan zijn woning geconfronteerd: “De Koning luistert betrokken en informeert zich concreet over wat er speelt. We zijn daar blij mee.” Corine Jansen van de Groninger Bodem Beweging: “Het was een prima gesprek, heel plezierig.”
-
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix woonde 20 juni in Lemmer de jubileumreünie bij van de Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten. Deze stichting, opgericht in 1955, zet zich in voor het behoud van tjalken, tjotters, boeiers, pramen, bollen, lemsteraken en andere historische schepen van die aard. In het stamboek kunnen alle ronde en platbodemjachten, waarvan het type in 1950 de eindvorm als zeilend bedrijfsvaartuig had bereikt, worden opgenomen. Op dit moment zijn ruim 2500 schepen geregistreerd, waarvan ruim 850 actief varen.
Prinses Beatrix is beschermvrouwe van de Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten. Zij staat met de Lemsteraak ‘De Groene Draeck’ ingeschreven met plaquettenummer 1.
Het jubileum werd gevierd bij Watersportvereniging “De Zevenwolden”. De Prinses nam in Lemmer een vlootschouw af waaraan zo’n honderd schepen deelnamen. Aansluitend was er admiraalzeilen op het IJsselmeer. De Prinses stond zelf aan het roer en manoeuvreerde de Groene Draeck na de vlootschouw door de Blokjesbrug de Lemster Baai in. ‘In krasse frou’, was het commentaar van een stuurman aan wal.
-
Bijna de helft van de werknemers in Nederland staat op de loonlijst van een familiebedrijf. Nederland telt meer dan een kwart miljoen familiebedrijven. Voor de werkgelegenheid, maar ook voor de economische groei in Nederland, zijn ze van vitaal belang.
Hare Majesteit Koningin Máxima was op 24 juni aanwezig bij de derde uitreiking van de Familiebedrijven Award in de Nieuwe Kerk in Den Haag, als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering. De Familiebedrijven Award wordt jaarlijks door de Stichting Familie Onderneming uitgereikt aan het beste familiebedrijf in Nederland.
Winnaar was Koninklijke De Heus in Ede, een bedrijf van meer dan honderd jaar oud. Ooit begonnen als eenmanszaak, is dit nu een internationale onderneming in diervoeders met 3000 werknemers, actief in 50 landen. De jury motiveerde de keuze als volgt: “De unieke samenwerkingsvorm van de familie binnen het bedrijf Koninklijke De Heus waarborgt de continuïteit. De onderneming heeft een indrukwekkende groei en ontwikkeling doorgemaakt op basis van eigen vermogen en blijft nieuwe initiatieven ontwikkelen.”
“Ik heb in 2011 in Vietnam een vestiging van Uw onderneming mogen openen”, zei Koningin Máxima. ”Daar was ik getuige van jullie internationale groei en ambities.” “Wij zijn vooral actief in die landen waarin we een rol kunnen spelen in de verdere groei van de agrarische sector”, zei Co de Heus, die samen met zijn broer Koen het bedrijf leidt. Zij zijn achterkleinzonen van oprichter Hendrik Antonie de Heus die de onderneming in 1911 startte.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima ontvingen 24 juni het Corps Diplomatique voor het jaarlijkse galadiner in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Voor het diner worden de buitenlandse ambassadeurs in Nederland en vertegenwoordigers van internationale organisaties die in Nederland gevestigd zijn, uitgenodigd. Elk jaar krijgt een bepaalde sector van de Nederlandse samenleving speciale aandacht. In 2015 was dat de Nederlandse kunst en cultuur. Ongeveer zeventig vertegenwoordigers van de culturele sector behoorden tot de genodigden, naast enkele honderden buitenlandse gasten. Ons land timmert in cultureel opzicht internationaal sterk aan de weg: in 2014 waren 3.700 Nederlandse kunstenaars, artiesten en culturele organisaties betrokken bij 13.000 activiteiten buiten onze landsgrenzen. Tot de Nederlandse gasten in het Koninklijk Paleis Amsterdam behoorden schrijvers, museumdirecteuren, ontwerpers, musici, theatermakers, choreografen en beeldend kunstenaars.
“Kunst en cultuur blijken steeds weer in staat te zijn bruggen te slaan over kloven van verschil”, zei de Koning in zijn tafelrede. “Kunst fascineert en maakt nieuwsgierig. En dat is vaak het begin van wederzijdse interesse en dialoog. Die zijn eens te meer nodig in deze tijd waarin internationale verschillen van inzicht gemakkelijk kunnen uitgroeien tot stenen des aanstoots.”
Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix en Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven waren eveneens bij het diner aanwezig.
-
Hillesluis is een Rotterdamse wijk in het stadsdeel Feijenoord waarin mensen met heel verschillende culturele achtergronden samenleven. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bracht 25 juni een werkbezoek aan de wijk op uitnodiging van burgemeester Aboutaleb. Belangrijk thema was de vraag in hoeverre mensen zich thuis voelen in de wijk en wat zij er samen aan doen om de sociale samenhang te versterken.
De Koning ging kijken bij taekwondoschool Abdel Kwan. Naast een plek waar sport wordt beoefend, is de vereniging ook een ontmoetingsplek en een ‘sociale krachtbron’ voor de wijk. Zo krijgen jongeren er onder meer huiswerkbegeleiding. De ontwikkeling van discipline en van het gevoel om deel uit te maken van een gemeenschap, speelt een belangrijke rol bij de trainingen. “Discipline is belangrijk bij taekwondo. Dat zie je dan ook terug in de schoolresultaten van onze leerlingen”, aldus eigenaar Abdel Maghnouj.
Met bewoners rond het Varkenoordse Park praatte de Koning over hun gezamenlijke prestatie om een eenvoudige groenstrook om te toveren in een park en sportspeeltuin. Vervolgens sprak de Koning met enkele winkeliers op de nabij gelegen Winkelboulevard- Zuid over hun bijdrage aan de samenhang in de buurt.
Maurice Schweitzer, gebiedsmanager voor Hillesluis bij de gemeente Rotterdam, vatte het bezoek als volgt samen: “Echte verhalen uit een volkse wijk met veel diversiteit. Bewoners en ondernemers vonden het enorm belangrijk om de positieve inzet en de kansen van de wijk Hillesluis eens te laten zien.” -
In de zomer van 2015 was Nederland het kloppend hart van de beachvolleybalwereld. Van 26 juni tot en met 5 juli werd in ons land het Wereldkampioenschap Beachvolleybal georganiseerd. Tien dagen lang streden de beste 48 mannenteams en 48 vrouwenteams om de wereldtitel. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander woonde in Den Haag de openingsceremonie bij en was ook bij de finale. De andere speelsteden waren Amsterdam, Apeldoorn en Rotterdam. Nederland koos voor beeldbepalende speellocaties, zoals de Hofvijver in Den Haag en de Dam in Amsterdam.
Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst wisten in de finale het zilver te bemachtigen. Zij werden eind 2015 tot sportploeg van het jaar uitgeroepen tijdens het NOS NOC*NSF Sportgala. Christiaan Varenhorst: “Het beachvolleybal is in betrekkelijk korte tijd echt heel groot geworden in Nederland. Kijk naar het WK, hoe dat is aangepakt. Alle landen waren onder de indruk. Ik denk dat als we op deze weg doorgaan, we nog groter kunnen worden.”
Het WK Beachvolleybal trok in totaal 110.000 toeschouwers. Het goud werd, zowel bij de mannen als bij de vrouwen, gewonnen door een Braziliaans team. Volgens Ary Graça, president van de internationale volleybalfederatie FIVB, was het WK ‘het beste beachvolleybaltoernooi ooit onder de vlag van de FIVB georganiseerd’.
-
Veteranendag is een eerbetoon aan de 115.000 Nederlandse veteranen - van de Tweede Wereldoorlog tot en met de missie in Mali - die zich hebben ingezet v oor vrede en veiligheid. Op 27 juni was het de elfde keer dat Veteranendag in Den Haag werd georganiseerd. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis-Plasschaert van Defensie waren erbij, samen met bijna honderdduizend bezoekers uit heel Nederland.
Veteraan Henk van Straten (97) kreeg tijdens de bijeenkomst in de Ridderzaal bijzondere aandacht in de toespraak van de minister-president. Als ‘veteraan in de klas’ bezoekt hij scholen om te vertellen over zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Een vriendschap in het leger betekent een vriendschap voor het leven. Wij veteranen hebben iets gemeenschappelijks.”
Op www.Veteranendag.nl is het verhaal te lezen van schrijver Daan Heerma van Voss. Hij reisde zijn neef (een verkenner en pelotonscommandant) achterna naar Mali uit fascinatie voor diens drijfveren. “De onderlinge kameraadschap op missie is niet te vergelijken met gangbare vriendschappen of de manier waarop wij met familie omgaan. Het is heel primair, een soort vertrouwen waar niemand woorden voor nodig heeft.”
De Koning woonde op het Binnenhof de uitreiking van medailles aan een aantal veteranen bij en nam in de binnenstad een defilé af waaraan vijfduizend militairen deelnamen. Daarna bezocht hij de bijeenkomst op het Malieveld, waar het warm en stoffig was. “Het lijkt wel Malistof” aldus een militair die eerder op missie was in dit Afrikaanse land.
-
De Republiek der Filipijnen werkt er hard aan om mensen een betere toegang te geven tot financiële producten en diensten op het gebied van betalen, sparen, lenen en verzekeren. Dat is nodig: twee op de drie mensen op de Filipijnen hebben geen rekening bij een bank of andere financiële instelling en elektronisch betalen staat nog helemaal in de kinderschoenen: slechts een op de honderd betalingen gebeurt elektronisch. Dat alles belemmert de economische kansen van de bevolking. De regering en de Centrale Bank van de Filipijnen hebben een nationale strategie ontwikkeld om de toegang tot financiële diensten te verbeteren en de financiële kennis en vaardigheden van de bevolking sterker te maken. Zij nodigden Hare Majesteit Koningin Máxima uit om bij de lancering daarvan aanwezig te zijn. Zij bezocht het land van 29 juni tot en met 1 juli als spec iale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.
Koningin Máxima sprak in de hoofdstad in Manilla met president Aquino en met de minister van Financiën, de gouverneur van de Centrale Bank en de voorzitter van het parlement. In de provincie Cavite, een belangrijke landbouwregio, bezocht zij een ananasplantage. Daar praatte zij met lokale ondernemers over wat financiële diensten als een bank- of spaarrekening, een lening of verzekering kunnen betekenen voor hun economische ontwikkeling.
-