Januari 2015
Januari 2015
Selectie werkzaamheden
-
Januari 2015
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima ontvingen 13 januari een groot aantal vertegenwoordigers van de Nederlandse samenleving in het Koninklijk Paleis Amsterdam om samen het nieuwe jaar in te luiden. “Het jaar 2015 is niet goed begonnen”, zei de Koning in zijn toespraak. Hij doelde daarmee op de aanslag van 7 januari op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen. De Koning noemde het een rechtstreekse aanval op de vrijheid en een aanval op de Joodse gemeenschap, die ons allemaal raakt. “Het is nu van belang dat wij samen de waarden die aan de basis van onze samenleving staan, blijven verdedigen en uitdragen.”
Naast aandacht voor de waarde van vrijheid, was er ook aandacht voor de waarde van werk. Onder de gasten bevonden zich vijftig ‘doeners in werkgelegenheid’: mensen die zich inzetten om anderen aan het werk te helpen. Een aantal van hen hadden de Koning en Koningin Máxima eerder ontmoet tijdens een werkbezoek. Onder hen Ruud van Gorp, de bevlogen initiatiefnemer van Motorcycle Support in Goirle, een leerwerkbedrijf voor mensen met een lichte beperking. “Ik heb altijd een boodschap willen verkondigen, mensen aanspreken op hun talenten om hen op basis van hun eigen krachten verder te helpen. Ze moeten wel willen. Maar er zijn niet veel niet-willers. Jongeren kunnen ongeïnteresseerd overkomen, maar van binnen zijn ze anders. Daar moet je doorheen kunnen prikken.”
-
Al meer dan 25 jaar zetten de vrijwilligers van Taal Doet Meer in Utrecht zich in voor hun stadgenoten die het Nederlands niet als moedertaal hebben. Meer dan 500 vrijwilligers bieden taalcoaching en –begeleiding aan volwassenen of ondersteunen risicoleerlingen op de middelbare school als mentor of huiswerkcoach. Hare Majesteit Koningin Máxima kwam 15 januari naar Utrecht en ging in gesprek met taalcursisten, werkgevers en vrijwilligers tijdens het vierde Taal Doet Meer College.
Jessica Ayud Manzano was een van de vrijwilligers met wie Koningin Máxima kennismaakte. “Het is voor onze cursisten vaak moeilijk om te solliciteren op de arbeidsmarkt. Vaak wordt in de eerste plaats de taalbeperking gezien. Wij willen heel graag dat de talenten daarachter gezien worden.” Halleh Ghorashi, hoogleraar Diversiteit en Integratie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam stelde tijdens de bijeenkomst dat door een taalachterstand veel talent onbenut blijft. “Werkgevers zien vaak verborgen talenten over het hoofd van mensen met een taalachterstand.”
Koningin Máxima sprak met haar gesprekspartners onder andere over de effecten van Taal doet Meer. Cursisten leren de taal kennen en kunnen beter meedoen in de samenleving. Scholieren presteren beter op school. En vrijwilligers verbreden hun blikveld en ontwikkelen hun sociale vaardigheden. Tijdens de bijeenkomst lanceerde Koningin Máxima de ‘Krachtvinder’, een online portal waar werkgevers en werkzoekenden met een taalachterstand elkaar gemakkelijker kunnen vinden. -
Jaarlijks maken naar schatting 70.000 thuiswonende kinderen een scheiding van hun ouders mee. Villa Pinedo, deelnemer aan het Oranje Fonds Groeiprogramma, biedt kinderen van gescheiden ouders een platform om hun ervaringen te delen en wil volwassenen bewust maken van wat er omgaat in kinderen bij een scheiding. “Ouders geven soms toe dat ze hun kinderen helemaal vergeten waren”, aldus initiatiefnemer Marsha Pinedo.
Bijzonder aan Villa Pinedo is dat jongeren zelf optreden als ervaringsdeskundige. Zij geven online advies aan lotgenoten of verzorgen trainingen aan professionals die in hun werk te maken krijgen met scheidingen, zoals kinderrechters, advocaten en docenten. Hare Majesteit Koningin Máxima bezocht Villa Pinedo in Den Haag op 16 januari en sprak met zes jongeren over hun ervaringen. Een van hen was Phyleen Mattaar (25). “Mijn ouders zijn dertien jaar geleden gescheiden. Pas drie jaar geleden kreeg ik er echt last van. Ik was boos en nam hun kwalijk hoe ze hun relatiebreuk hadden afgehandeld. Hier bij Villa Pinedo is mijn verwerkingsproces begonnen. Ik vertel nu regelmatig aan ouders en professionals hoe ik de scheiding van mijn ouders heb beleefd. Als kind van gescheiden ouders ben je veel op zoek naar erkenning. En dan krijg je dat nu van de Koningin. Dat is super bijzonder.”
Ook de 12-jarige Milo da Cosat Guinmaraes vertelde zijn verhaal: “Ik geef ouders vooral het advies om met elkaar te blijven praten, zonder ruzie. Je moet elkaar niet de schuld geven, scheiden doe je samen.”
-
Van 22 tot en met 27 januari klonken op het terrein van kamp Westerbork de namen van alle 102.000 vanuit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zevenhonderd lezers lazen hun namen en leeftijden in een gesproken monument van 116 uur. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander was op 23 januari een van de lezers. De oudste persoon die hij noemde was Sibbeltje van Dantzig-van Gelder, 84 jaar; de jongste persoon was Erna Meta van Dantzich, slechts 8 maanden.
Het was de derde keer dat De 102.000 Namen Lezen tot stand werd gebracht. Eerder gebeurde dat in 2005 en 2010. Onder de lezers was Auschwitz overlevende mevrouw Bloeme Evers-Emden: “Ik doe dit mede om mijn grote familie, gevallen door moordenaarshanden, te gedenken”. Ook Zoni Weisz nam deel. Hij werd in 1937 geboren in een Nederlands Sintigezin. De heer Weisz verloor zijn hele familie; zijn moeder, twee zusjes en een broertje kwamen om in Auschwitz, zijn vader overleed in een ander concentratiekamp in Polen als gevolg van dwangarbeid.
Directeur van het Herinneringscentrum Dirk Mulder onderstreepte het belang van het bezoek van de Koning. “Het staatshoofd heeft zich op deze wijze verbonden met de 700 kamp- en onderduikoverlevenden, scholieren, volksvertegenwoordigers, nabestaanden en zovele ‘gewone’ Nederlanders, die met het lezen van de namen respect betuigen aan de 102.000 Joodse en Roma en Sinti slachtoffers uit ons land. Een krachtig signaal, waarmee de herinnering aan hen levend wordt gehouden.”
-
Vlak naast station Ede-Wageningen ligt de voormalige Johan Willem Frisokazerne, een kloek gebouw dat in 1906 in gebruik werd genomen als trainings- en huisvestingscomplex voor infanteristen. In 2010 gingen de laatste militairen weg en kwam het gebouw leeg te staan. De gemeente Ede, stichting Akoesticum en architect Hans Sluijmer ontwikkelden een ambitieus plan om het gebouw te renoveren en een nieuwe, culturele bestemming te geven als nationaal trainingscentrum voor muziek, dans en theater. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander verrichtte de opening op 23 januari. Akoesticum biedt een plek aan amateurs en professionals in de podiumkunsten. Een van de regelmatige gebruikers is het Nederlands Studenten Kamerkoor. Zangeres Lucy Straathof: ”Alles is aanwezig. Goed gestemde piano’s. Fantastische akoestiek. Perfecte zalen om te repeteren. Daarnaast kunnen we er overnachten en er bijvoorbeeld een heel weekend met zijn allen zijn.”
De Koning noemde het centrum “Het Papendal voor de podiumkunsten”. Hij en alle andere gasten kregen een rondleiding door het pand, dat bruiste van de optredens en workshops in de diverse ruimten. De Koning kreeg daarna symbolisch de sleutel van de laatste kazernecommandant en gaf die door aan zakelijk directeur Victor van Haeren en artistiek directeur Harold Lenselink. De artistiek directeur wees op de bredere uitstraling van Akoesticum: “cultuur kan als vliegwiel werken. Omdat wij hier nu zitten, zijn er allerlei ondernemers die zeggen: is er voor ons ook nog plek, want er komen veel mensen langs en dat is interessant.”
-