Februari 2015
Februari 2015
Selectie werkzaamheden
-
Februari 2015
-
“Wat wil je later worden?” Voor veel leerlingen op de middelbare school is dat een moeilijke vraag. Er zijn zoveel mogelijkheden en richtingen. Jongeren vinden het vaak lastig om te kiezen en te bepalen welk beroep bij hen past. Om hen daarbij te helpen, vond op 5 februari het beroepenfeest Almere On Stage plaats. Ruim 1300 leerlingen van 9 verschillende VMBOscholen in Almere en 300 vertegenwoordigers van bedrijven en beroepen uit de regio, ontmoetten elkaar in het Topsportcentrum Almere-Poort. Hare Majesteit Koningin Máxima was erbij.
Almere On Stage maakt deel uit van Onderwijs On Stage, een landelijk podium voor VMBO leerlingen. De gedachte erachter is dat een meer bewuste beroepskeuze jongeren een beter perspectief geeft en helpt om schooluitval te voorkomen. Corine Korrel, initiator en organisator: “Laten we de volgende generatie passie en inspiratie bijbrengen voor hun toekomstige vak of beroep”.
Koningin Máxima praatte tijdens het evenement met leerlingen en beroepsbeoefenaren. Onder hen Ouassima El Mounhime (13) en Naomi Telgt (13) van het Buitenhoutcollege. Ouassima: “De Koningin was heel aardig. Ze vroeg wat ik wilde worden en toen zei ik kinderarts. Dat vond zij heel leuk.” Naomi: “Ik vertelde haar dat ik fysiotherapeut of psychiater wil worden. De Koningin vond dat wij goed bezig waren omdat we al twee matches hadden gemaakt.”
-
Op 31 januari overleed Richard von Weizsäcker. Hij was president van de Bondsrepubliek Duitsland tussen 1984 en 1994. Op 11 februari werd in de Berliner Dom een rouwdienst gehouden. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix woonde de plechtigheid bij. Prinses Beatrix en Prins Claus hadden een warme persoonlijke band met de oud-Bondspresident. Het thema verzoening liep als een rode draad door het bestuurlijke leven van de heer Von Weizsäcker. Op 8 mei 1985 hield hij een historische toespraak in de Bondsdag ter gelegenheid van de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, veertig jaar eerder.
“Hitler heeft altijd gewerkt met het aanwakkeren van vooroordelen, vijandschap en haat. Wij vragen onze jonge mensen: Laat u niet aanzetten tot vijandschap en haat tegen andere mensen, tegen Russen of Amerikanen, tegen Joden of Turken, tegen alternatieven of conservatieven, tegen zwart of blank. Leert met elkaar te leven, niet tegen elkaar. Eren wij de vrijheid. Werken wij voor de vrede. Houden wij ons aan het recht. Dienen wij onze innerlijke maatstaven der gerechtigheid.”
Onder de velen die in 1985 onder de indruk waren van de rede, was ook Prins Claus. Hij schreef een korte boodschap bij de Nederlandse vertaling ervan. “De heer Von Weizsäcker heeft naar mijn overtuiging in zijn moedige toespraak houding en gevoelens van de overgrote meerderheid van de Duitsers, jong én oud, vertolkt. Hij heeft ook mijn gevoelens vertolkt.”
-
“Een kunstenaar die verf laat zingen”. Zo omschreef Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes Rembrandt Harmensz van Rijn bij de opening van de tentoonstelling Late Rembrandt door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, op 12 februari. Met 90 schilderijen, tekeningen en prenten bood het Rijksmuseum voor het eerst een uitgebreid overzicht van het werk van Rembrandt tussen 1652 en zijn dood in 1669. Dit was een periode waarin de kunstenaar ingrijpende tegenslagen te verwerken kreeg, waaronder een faillissement en de dood van zijn geliefde Hendrickje Stoffels en zijn enige zoon Titus. Rembrandt experimenteerde in de laatste jaren van zijn leven intensief met grafiek- en schildertechnieken, waarmee hij een ongekende diepgang in zijn werk wist te brengen.
Late Rembrandt werd gemaakt in samenwerking met de National Gallery in Londen. De schilderijen en tekeningen kwamen uit 38 musea en particuliere collecties uit Europa en de Verenigde Staten. De tentoonstelling in Amsterdam trok in drie maanden tijd een recordaantal van ruim een half miljoen bezoekers. Van hen bezocht 57 procent het Rijksmuseum voor de eerste keer.
-
Hare Majesteit Koningin Máxima sprak 13 februari in Rotterdam met tienermoeders, (ex) thuisloze jongeren en vrijwilligers bij U-Turn van zorgorganisatie Timon. Timon biedt opvang en ondersteuning aan jongeren die tegen problemen aanlopen op hun weg naar zelfstandigheid. De jongeren wonen anderhalf tot twee jaar begeleid in een woonvoorziening of zelfstandig appartement. Wijkgenoten bieden een sociaal netwerk voor degenen die niet of nauwelijks kunnen terugvallen op hun eigen familie. Na afloop worden de jongeren niet aan hun lot overgelaten: ze kunnen dan een beroep doen op een maatje dat hen begeleidt, bijvoorbeeld bij studie of het zoeken van werk. Er zijn 62 vrijwilligers betrokken bij het initiatief. Tijdens haar bezoek nam Koningin Máxima een kijkje in de woning van één van de jonge moeders die deelneemt aan U-Turn. Ook sprak zij met vrijwilligers en jongeren over hun ervaringen. Flora Hornaldo was een van hen: “Ik was verward toen ik hier kwam. Ik had geen vertrouwen meer in mensen, ik kon geen afspraken nakomen. De mensen van Timon hebben altijd in mij geloofd, als enigen. Daarom ben ik weer in mijzelf gaan geloven.” Timon neemt met dit initiatief deel aan het Oranje Fonds programma Kansen Voor Jongeren. Met dit programma ondersteunt het Oranje Fonds sociale initiatieven voor jongeren die moeite hebben met het halen van een startkwalificatie.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brachten 17 februari een streekbezoek aan de Veenkoloniën in Groningen en Drenthe. Het karakteristieke vlakke land, met zijn rechte kanalen en uitgestrekte akkers, ontstond door het afgraven van het veen sinds de late Middeleeuwen. In Veendam vroegen de Koning en Koningin Máxima boeren, vertegenwoordigers van de verwerkende industrie en bestuurders naar hun kijk op de toekomst. Jonge boer Tom Maathuis vertelde over zijn ervaringen als zoon van een akkerbouwer: “Mijn opa vertelde me dat we hier al generaties lang hebben geboerd. Dat wil ik graag voorzetten. En daar zie ik ook kansen voor. Telers en het bedrijfsleven slaan de handen ineen om dit gebied samen aantrekkelijker te maken.” De Veenkoloniën zijn de bakermat van tal van agrarische innovaties. Zo produceert Solanic, een dochterbedrijf van AVEBE, hoogwaardige eiwitten uit aardappels, die worden toegepast in glutenvrije en vegetarische voedingsmiddelen.
Na Veendam bezochten de Koning en Koningin Máxima Stadskanaal, waar ze spraken met werknemers van sociale werkvoorzieningsbedrijf Wedeka. In het Drentse deel van de Veenkoloniën praatten zij in Tweede Exloërmond aan de keukentafel van de heer en mevrouw De Vries met voor- en tegenstanders van de plaatsing van windmolens in de regio. Vervolgens lieten de Koning en Koningin Máxima zich in Emmer-Compascuum rondleiden door De Deele. Dit centrum is een belangrijke ontmoetingsplaats voor de inwoners van het dorp. Door voorzieningen te bundelen, kunnen ze voor het dorp behouden blijven. Het werkbezoek werd afgesloten in Emmen, bij Stenden Hogeschool. Het Koninklijk Paar sprak met studenten over de vele manieren waarop Stenden zijn rol als kennishart van de regio waarmaakt. Zo werkt Stenden mee aan een brug uit biocomposieten voor het vernieuwde dierenpark Emmen.
-
Sinds april 2014 leveren Nederlandse troepen onder de vlag van de Verenigde Naties een bijdrage aan het herstel van stabiliteit en veiligheid in Mali. Aan de missie (Minusma) doen ongeveer 450 Nederlandse militairen mee. Zij voeren verkenningen uit en verzamelen inlichtingen. De Nederlanders vormen daarmee de ‘oren en ogen’ binnen de VN-missie. Daarnaast helpen civiele deskundigen de Malinese politie en rechtsstaat te verbeteren.
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bracht 18 en 19 februari een bezoek aan de Nederlandse troepen in het Afrikaanse land. Contingentscommandant kolonel Stephan Kooijman leidde de Koning rond over kamp Castor in Goa. De Koning sprak vervolgens uitgebreid met militairen binnen én buiten het kamp. Bij het vertrek uit Goa stak de Koning zijn waardering niet onder stoelen of banken: “Ik ben trots op onze Nederlandse militairen hier in Mali. Ze doen belangrijk werk voor VN-missie Minusma en dat onder zware omstandigheden bij een temperatuur van boven de 35 graden.” De volgende dag had de Koning een korte ontmoeting met president Ibrahim Boubacar Keïta van Mali en bezocht hij het hoofdkwartier van Minusma in Bamako.
Aanleiding voor de VN-missie in Mali was het toenemend geweld in het noorden van het land. Dit uitgestrekte gebied was een broedplaats geworden van gewelddadige extremisten. Mali ligt op een kruispunt van smokkelroutes voor drugs, wapens en illegale migratie. De opbrengsten van deze criminele activiteiten zijn een belangrijke financieringsbron van terrorisme. De VN-inzet kan ertoe leiden dat Mali zelf weer voor veiligheid kan zorgen.
-