December 2015
December 2015
Selectie werkzaamheden
-
December 2015
-
De Iraanse fotografe Newsha Tavakolian was de winnaar van de Grote Prins Claus Prijs 2015. Zij ontving de prijs op 2 december uit handen van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn, die erevoorzitter is van het Prins Claus Fonds.
Newsha Tavakolian is een van de eerste vrouwen die in Iran als professioneel fotograaf werkt. Zij leerde zichzelf het vak en begon op haar 16de te publiceren. Ze weet mensen subtiel te portretteren in de complexe sociale, culturele en politieke context van het hedendaagse Iran. Ook in andere landen in het Midden-Oosten is ze actief. Zo maakte ze in 2002 als fotojournalist reportages tijdens de oorlog in Irak. Newsha Tavakolian maakt zich sterk om vrouwen een stem te geven. Haar werk verbeeldt het dubbelzinnige leven in het Iran van nu en roept op tot begrip tussen culturen.
Naast de hoofdlaureaat ontvingen ook tien andere laureaten hun prijs uit handen van Prins Constantijn. Met de jaarlijkse Prins Claus Prijzen eert het Prins Claus Fonds kunstenaars, denkers en organisaties die met hun culturele en artistieke werk een positieve bijdrage leveren aan de maatschappelijke ontwikkeling van hun land. In zijn toespraak zei de Prins het volgende over de laureaten: “In their unique voices they are telling us that there is no inherent threat, in that we are all humans sharing similar stories, joys and sufferings; with the same basic needs. They ask us to ‘listen and look’ beyond the screaming headlines and comfortable stereotypes.”
-
Een van de meest geavanceerde windtunnels ter wereld staat te midden van de akkers van de Noordoostpolder, in Marknesse. Hier worden nieuwe vliegtuigmodellen uitvoerig getest voordat ze de lucht in mogen. Daarbij gaat het om vragen als ‘kunnen ze veilig opstijgen en landen in een storm?’. En ‘hoeveel geluid produceren ze?’. Tijdens het staatsbezoek dat het Koningspaar in oktober 2015 aan China bracht, werd afgesproken dat onze landen hechter gaan samenwerken op het gebied van civiele luchtvaarttechnologie. Een concreet voorbeeld van die samenwerking zijn de tests die het passagiersvliegtuig C919 van de Chinese vliegtuigfabrikant COMAC in Marknesse ondergaan. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bezocht de windtunnel op 7 december op uitnodiging van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR).
Tijdens een rondleiding ontmoette hij vertegenwoordigers van NLR, COMAC en de Stichting Duits-Nederlandse Windtunnels waar de windtunnel in Marknesse onder valt. Hij bekeek ook het model van het Chinese toestel dat in de windtunnel wordt getest en sprak met vertegenwoordigers van de Nederlandse civiele luchtvaartsector (onder meer Fokker en TU Delft).
De Koning werd bij zijn bezoek vergezeld door de ambassadeur van China in Nederland, de heer Chen Xu. “Ik ben onder de indruk van wat ik hier heb gezien”, aldus de ambassadeur. “Op het gebied van luchtvaart vullen we elkaar goed aan.”
-
Ongeveer 1 op de 8 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. Per jaar zijn dat 14.000 vrouwen. Het stellen van de diagnose, de operatie, therapie en nabehandeling zijn een ingrijpend proces dat fysiek en mentaal veel van deze vrouwen vraagt. Daarom is het essentieel dat de zorg helemaal aansluit op de behoeften van de patiënt. Het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis in Bilthoven loopt hierin voorop. Hare Majesteit Koningin Máxima bracht 8 december een werkbezoek aan het ziekenhuis. Zij sprak met artsen, verpleegkundigen en patiënten over de gevolgde aanpak en de ervaringen die daarmee zijn opgedaan.
Het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis richt zich op totale borstkankerzorg, die helemaal rondom de patiënt wordt georganiseerd. Medisch specialisten, verpleegkundigen en laboranten werken nauw samen, waardoor diagnostiek, operatie en reconstructie, chemotherapie, nabehandeling en psychosociale begeleiding volledig op elkaar aansluiten. Het ziekenhuis doet voortdurend zijn voordeel met de ervaringen van patiënten. Door hen te interviewen over hoe ze de zorg beleven, kan die zorg steeds een stapje beter worden. Mevrouw Jacobs-Schoone was de dag voor het bezoek van de Koningin geopereerd. “Je bent hier geen nummer, iedereen kent je. Het team werkt echt samen en geeft je hier het gevoel dat het alleen om jou en je gezin gaat.”
Tijdens haar bezoek werd Koningin Máxima rondgeleid door initiatiefnemer en directeur Jan van Bodegom. “Eerder dit jaar werden we op zorgkaart.nl uitgeroepen tot patiëntvriendelijkste. Dit is voor iedereen echt een heel bijzondere waardering.”
-
Per 1 januari 2015 is de organisatie van de zorg in Nederland veranderd. Gemeenten hebben veel meer verantwoordelijkheden gekregen. Zij hebben de taak te bevorderen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daarbij kijken ze eerst wat mensen zelf nog kunnen, met behulp van hun familie en anderen in hun omgeving.
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bracht op 10 december een werkbezoek aan gezondheidscentrum Thermion in Nijmegen om de ervaringen te horen van mensen die werken in of voor de thuiszorg. Hij sprak met wijkverpleegkundigen, huisartsen, maatschappelijk werkers, thuiszorgaanbieders en zorgverzekeraars. Wethouder Bert Frings (Zorg & Welzijn) leidde het gesprek.
In Nijmegen werken de medewerkers van zorg- en welzijnsorganisaties samen in wijkteams. Doel is de zorg zo goed mogelijk rond de behoeften van de cliënt te organiseren, uitgaande van wat deze zelf nog kan met behulp van zijn of haar omgeving. ‘Eén voordeur, één plan’ is het motto.
Een van de gesprekpartners van de Koning was Martha van Biene. Zij is lector Lokale Dienstverlening vanuit het Klantperspectief aan de Hogeschool Arnhem/Nijmegen. “Het was een mooi en bovenal inhoudelijk gesprek. De koning bleek vaak opvallend goed op de hoogte. Ik kan het alleen maar waarderen dat hij zich verder informeert over hoe de zorg tot in de haarvaten van de samenleving is georganiseerd.”
Tot slot bracht de Koning een bezoek aan een chronisch zieke bewoner uit Nijmegen die ervaring heeft met de nieuwe zorgaanpak.
-
Meer muziek in de klas. Dat is de ambitie van het Platform Ambassadeurs Muziekonderwijs, waarvan Hare Majesteit Koningin Máxima erevoorzitter is. Koningin Máxima ging op 16 december op bezoek bij een basisschool waar muziek al een belangrijke rol speelt: de Liduina basisschool in Den Haag. Zij ging kijken en luisteren bij een kleutermuziekles en een muziekles van groep 4 en 6. De Liduina basisschool besteedt veel aandacht aan muziek. Dat vinden de kinderen niet alleen leuk, het is ook goed voor de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden en hun waarneming en denken. Op de school zijn zingen en bewegen de basis van de muzikale vorming. De school werkt samen met muzikale partners, waaronder het Koninklijk Conservatorium.
Koningin Máxima sprak op de Liduina basisschool ook met leerkrachten, muziekdocenten, vertegenwoordigers van conservatoria en gemeentelijke bestuurders. Het gesprek ging over de vraag hoe scholen, opleidingsinstituten en gemeenten muziekonderwijs op de basisschool structureel vorm kunnen geven. Doel is het realiseren van muziekonderwijs voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Scholen zijn vaak van goede wil, maar gebrek aan tijd, geld en kennis zijn belangrijke hindernissen. Om goed muziekles te kunnen geven, moet de groepsleerkracht daarvoor zijn opgeleid. Besproken werd dat de conservatoria daarbij kunnen helpen en dat muziekonderwijs op de pabo’s een belangrijker plek verdient.
-
Op Eerste Kerstdag werd de Kersttoespraak van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander uitgezonden op televisie en radio. Hij benoemde daarin de angst die veel mensen voelen nu grote groepen mensen door terreur en geweld op drift zijn geraakt en ook in Nederland een veilig heenkomen zoeken. “Veel mensen in Nederland maken zich zorgen over de toekomst en vragen zich af hoe we onze eigen manier van leven kunnen beschermen in een wereld waarvoor we ons niet kunnen afsluiten.”
“We hoeven onze angst niet weg te stoppen of te ontkennen. Maar we moeten hem ook niet de teugels van ons leven in handen geven en onze samenleving erdoor laten beheersen. Kalmte en onderling vertrouwen zijn vrienden van de vrijheid. “Weest niet bevreesd”, zei de engel in de Kerstnacht tegen de herders in het veld, in de nacht dat het Kind werd geboren tot heil van de mensen. Bij grote uitdagingen komt het erop aan te laten zien waar we samen voor staan: onze democratie en onze rechtsstaat. Essentieel daarin is dat mensen in hun waarde gelaten worden en in vrede van elkaar kunnen blijven verschillen. Vrede is niet voor gemakzuchtigen. Het vereist moed naar elkaar te luisteren en eigen opvattingen kritisch tegen het licht te houden. Deze moed wordt van ons allemaal gevraagd, nu we samen een weg moeten vinden in een turbulente tijd. Het komt er nu op aan samen te laten zien wat we als vrijgevochten land werkelijk waard zijn.”
-