Augustus 2015
Augustus 2015
Selectie werkzaamheden
-
Augustus 2015
-
Op 15 augustus 1945 kwam met de capitulatie van Japan een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. Elk jaar worden bij het Indisch Monument in Den Haag alle slachtoffers van de Japanse onderdrukking in en om voormalig Nederlands-Indië herdacht. In veel Nederlandse families leven de herinneringen aan deze bittere periode voort. Ongeveer 100.000 burgers, onder wie 60.000 kinderen, werden begin 1942 in kampen geïnterneerd en 42.000 militairen werden krijgsgevangen gemaakt. Velen van hen moesten dwangarbeid verrichten aan de beruchte Birmaspoorlijn en de Pakan Baroe-spoorlijn op Sumatra.
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander woonde op 15 augustus, zeventig jaar na de capitulatie van Japan, de herdenking bij het Indisch Monument bij en legde een krans voor de vele duizenden slachtoffers van de Japanse bezetting.
Acteur Eric Schneider was als jongetje met zijn moeder en broertjes geïnterneerd op Java. Hij sprak tijdens de herdenking samen met zijn zoon Beau, die in Indonesië de plekken uit zijn vaders jeugd had bezocht. Beau Schneider vroeg zijn vader: “Is er iets dat je mij en mijn generatie zou kunnen meegeven? Iets dat ons wellicht kan helpen als onze vrijheid ook ooit onder grote druk komt te staan?” Het antwoord van Eric Schneider luidde: ”Wantrouw machthebbers van politiek en religie, ook die van eigen land. Blijf je eigen gedachten trouw.”
Na afloop van de herdenking ontmoetten de Koning en de minister-president vertegenwoordigers van de Indische gemeenschap in Nederland.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander was 29 augustus aanwezig bij de Dag van het Verzet in trainings- en nazorgcentrum van Stichting De Basis in Doorn. Hij sprak daar met verzetsmensen over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog en daarna. De Dag van het Verzet is een jaarlijkse reünie voor oud-verzetsstrijders georganiseerd door de Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945. De SSV is een overkoepelende organisatie van alle oudverzetsorganisaties.
De mensen die de Koning in Doorn ontmoette, hebben tijdens de oorlogsjaren uiteenlopende verzetsdaden verricht. Sommigen waren verzetskoerier of verspreidden illegale kranten. Anderen brachten geallieerde piloten in veiligheid of gaven onderdak aan onderduikers. Weer anderen organiseerden bonkaarten voor onderduikers of pleegden sabotageacties ten koste van de bezetter.
Voorzitter van de SSV is Generaal-Majoor b.d. R.W. Hemmes. Eind 1943 reisde hij via Frankrijk, Spanje en Portugal naar Engeland, waar hij als dienstplichtige bij de Prinses Irene Brigade kwam. De 1100 man sterke Brigade werd begin augustus 1944 via Frankrijk ingezet om Nederland te bevrijden.
-
Stichting Opkikker organiseert elk jaar Opkikkerdagen voor 2000 gezinnen met een langdurig ziek kind. Alles is er dan op gericht de kinderen en hun familieleden een fijne, onbezorgde dag te bieden. Kinderen die een Opkikkerdag hebben beleefd, kunnen ambassadeur worden van de stichting. Inmiddels zijn er zo’n 2600 ambassadeurs in de leeftijd van 7 tot 18 jaar. Zij helpen mee om ook andere kinderen een mooie dag te bezorgen, bijvoorbeeld door het inzamelen van oude mobieltjes, het organiseren van een sponsorloop, het verkopen van lootjes of het geven van een spreekbeurt. Om hen te bedanken voor hun inzet organiseert Stichting Opkikker jaarlijks Ambassadeursdagen.
Hare Majesteit Koningin Máxima was er op 29 augustus in Amsterdam bij en vierde het twintigjarig bestaan van de stichting mee. Naast een bezoek aan NEMO kregen de gezinnen een vaartocht door Amsterdam en een show in de lucht en op het water aangeboden. Directeur Ruud Sliphorst van Stichting Opkikker vertelde over zijn bewondering voor de jonge ambassadeurs: “De kinderen hebben een ongelofelijke wilskracht. Kinderen met een beperking of een ziekte zijn tot heel erg veel in staat. Ze hebben zoveel doorzettingsvermogen!” Ambassadeur Veerle Maas (11 jaar) verwelkomde Koningin Máxima met bloemen en genoot van de dag. “Dit is heel leuk. Je kunt dan even vergeten wat je hebt.”
-
Aan de Haagse Hogeschool studeren ruim 25.000 studenten uit alle werelddelen. Zij worden onder meer aangetrokken door het imago van de ‘Stad van Vrede en Recht’. Op 31 augustus opende Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander er het hogeschooljaar.
De Koning ging in zijn openingstoespraak onder meer in op de kwaliteit van het hoger onderwijs. “De discussie over kwaliteit wordt breed gevoerd in het hbo en daarbuiten. Het is goed dat er daarbij oog is voor de menselijke maat en voor een uitdagende leeromgeving die studenten en docenten motiveert echt het beste uit zichzelf te halen. Het hbo is een van de belangrijkste hefbomen in de naoorlogse geschiedenis van ons land. Een hefboom voor de emancipatie van honderdduizenden vrouwen en mannen uit alle lagen van onze samenleving. Een hefboom voor de beantwoording van tal van maatschappelijke vragen door goed opgeleide professionals. En een hefboom voor de ontwikkeling van talent. Uw talent! Daarom moeten we het hbo koesteren.”
Tijdens de opening werd ook stilgestaan bij het veertigjarig bestaan van de Vereniging van Hogescholen. De Koning hield de studenten voor dat zij hun weg moeten vinden in een samenleving die drijft op kennis. “Veertig jaar geleden, in 1975, was één op de tien Nederlanders hoger opgeleid. Vandaag hebben drie op de tien Nederlanders een hogere opleiding genoten. U bent dus minder exclusief geworden.”
-