April 2015
April 2015
Selectie werkzaamheden
-
April 2015
-
Begin 2013 startte een van de omvangrijkste reorganisaties ooit binnen de Nederlandse overheid: de vorming van de Nationale Politie. De zesentwintig grotendeels autonoom werkende politiekorpsen kwamen samen binnen één organisatie onder één korpschef. Op 8 april 2015 reikte Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander een standaard uit aan korpschef Gerard Bouman. De standaard wordt gevoerd bij ceremoniële plechtigheden zoals Prinsjesdag.
In zijn toespraak ging de Koning de weerbarstigheid van het reorganisatieproces niet uit de weg. “Reorganiseren is nooit gemakkelijk. Helemaal niet als het gaat om het dagelijks werk van meer dan 60.000 mensen. En als er belangen op het spel staan die essen tieel zijn voor ons allemaal: bescherming van de democratie, handhaving van de wet en uitoefening van het gezag op straat. De afgelopen jaren hebben het nodige van U gevraagd. En ook van al degenen die direct bij het werk van de Politie zijn betrokken, of die lokaal verantwoordelijkheid dragen. Wennen aan nieuwe verhoudingen kost tijd. Dat proces kan gepaard gaan met emoties die voortkomen uit diep gevoelde betrokkenheid. Des te groter is de waardering die de mannen en vrouwen van de Nationale Politie verdienen voor hun inzet en professionaliteit. Uw werk vergt veel. Als er gevaar dreigt, stáát U er. Sterker nog: U doet een stap naar voren. (…) Dilemma’s en spanningen zijn inherent aan een grote reorganisatie zoals de Politie doormaakt. Dit vraagt van iedereen in de organisatie, van hoog tot laag, de nodige flexibiliteit en de wil het gezamenlijk belang te laten voorgaan.”
-
In het Energiehuis in Dordrecht vond op 14 april het Koningsdagconcert 2015 plaats. In aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima en Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix en Prinses Margriet, luisterden ongeveer tweehonderd gasten uit Dordrecht en omgeving naar een gevarieerd cross-over programma. Hierbij werd de lijn van het eerste ‘Koningsdagconcert nieuwe stijl’, in 2014 in Haarlem, doorgetrokken. Programmeur Sieuwert Verster vertelde hoe de sinds 1985 bestaande traditie van het concert een nieuwe impuls heeft gekregen: “De Koning had maar één wens en dat was dat alles anders moest zijn. Hij wilde het spannender dan vroeger. Niet langer één ensemble dat gedurende een uur laat horen wat het allemaal kan, maar verschillende muzikale culturen die met elkaar gecombineerd worden.”
In Dordrecht bood het Koningsdagconcert een mengeling van klassieke muziek, jazz en pop, gebracht door de David Kweksilber Big Band (samen met zangeres Claron McFadden en tapdanser Peter Kuit), het Zapp4 strijkkwartet en blokfluitist Walter van Hauwe. Zapp4 bracht onder meer enkele stukken van de Engelse popgroep Radiohead ten gehore. Violist Jasper de Clercq: “Het strijkkwartet is de koningin van de ensembles. Met onze klassieke bezetting vinden we het heel leuk om juist een band als Radiohead te vertolken en om hun elektronica te vertalen naar strijkers.”
De NTR registreerde het concert en zond het op Koningsdag om 20.25 uur op NPO 2 uit. Er keken en luisterden 500.000 mensen naar.
-
Loverboys zijn mensenhandelaren die met verleiding, chantage en geweld meisjes inpalmen om hen voor zich te laten werken in de prostitutie of in andere illegale sectoren. De slachtoffers hebben vaak intensieve zorg en hulp nodig om te herstellen.
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix verdiepte zich in deze problematiek tijdens een werkbezoek aan Roffa in Rotterdam op 21 april. Roffa is een samenwerking tussen Horizon Jeugdzorg en Onderwijs en Fier, expertisecentrum slachtofferschap van mensenhandel. Het verzorgt de opvang en behandeling van meisjes en jonge vrouwen van 12 tot en met 23 jaar die het slachtoffer zijn van binnenlandse mensenhandel. Kenmerkend voor de benadering in Rotterdam is dat slachtoffers aaneengeschakelde zorg krijgen, van de opvang op een veilige plek tot nazorg in een open voorziening. Horizon en Fier stellen de onderliggende problemen van de meisjes centraal. Velen van hen hebben een lange geschiedenis van verwaarlozing, mishandeling en misbruik achter de rug. Daarnaast is er ook aandacht voor de omgeving van de meisjes, zoals familie, vrienden en school.
Medewerkers en samenwerkingspartners vertelden de Prinses over hun werk. Ook sprak zij met slachtoffers van mensenhandel over hun ervaringen. Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer, informeerde de Prinses over de bescherming van minderjarige slachtoffers van binnenlandse mensenhandel. Na afloop twitterde zij: “Prinses Beatrix bezocht opvang van slachtoffers mensenhandel in Rotterdam. Bijzonder om haar betrokkenheid te zien.”
-
Tussen 1941 en 1945 zaten meer dan tweeduizend Nederlanders, voornamelijk verzetsmensen, gevangen in concentratiekamp Dachau. Daar kregen zij een nummer; hun naam deed er niet toe. Sinds 2009 hebben Nederlandse jongeren tussen de 16 en 19 jaar zich verdiept in het levensverhaal van een aantal van hen. Op basis van interviews en onderzoek schreven ze een biografie. Deze biografie was tegelijkertijd het profielwerkstuk waarmee zij hun havo- of vwo-diploma hebben behaald.
Het werk van de jongeren vormde het uitgangspunt van de tentoonstelling ‘Geen nummers maar Namen’ in het Verzetsmuseum Amsterdam, die op 22 april door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander werd geopend. In de tentoonstelling geven persoonlijke verhalen en voorwerpen een beeld van hoe de gevangenen probeerden te overleven. Een van hen was Willemijn van Gurp, die actief was als koerierster in het verzet en in 1944 werd opgepakt. “Ik heb tot 2010 nooit over mijn kampverleden gesproken, maar toen ik werd gevraagd om het aan geïnteresseerde jongeren te vertellen, heb ik ja gezegd. Omdat ze moeten weten wat het betekent als er geen vrijheid van meningsuiting meer bestaat en als groepen mensen als minderwaardig worden weggezet. Het gaat erom dat de jongeren een toekomst van vrijheid voor zich hebben. Maar dan moeten ze wel weten wat dat betekent.”
Jop Bruin, die samen met Jelle Braaksma het verhaal van Mevrouw Van Gurp optekende: “We hebben er dankzij dit project een vriendin bij! … Zij zet ons aan het denken waar het in het leven echt om gaat.”
-
In 1915 werd Bartiméus opgericht, de ‘vereeniging tot bevordering van christelijke opvoeding en onderwijs voor blinde kinderen en jongelieden’. Om het honderdjarig bestaan mee te vieren, ging Zijne Majesteit Koning Willem Alexander op 23 april naar Zeist, voor de opening van een nieuw schoolgebouw als aanvulling op de bestaande voorzieningen voor wonen, leren, werken en sporten.
Bartiméus is er voor mensen met een visuele beperking in iedere leeftijdscategorie. De Koning maakte kennis met bewoners en praatte met hen en met medewerkers over hun ervaringen. Zo vroeg hij naar de toepassing van nieuwe media bij Bartiméus. Paulien Vreman, hoofd communicatie: “Hij wilde weten hoe wij nieuwe media toegankelijk maken voor onze leerlingen. Hoe zij omgaan met internet, de iPad en chatten. Voor onze leerlingen is het letterlijk het vergroten van hun wereld. Bij klaslokalen hangt ook een QR code, die leerlingen met hun mobieltje kunnen scannen om te horen of ze bij het goede lokaal zijn. Zo horen ze bijvoorbeeld het liedje ‘Formidable’ bij het Franse leslokaal.”
Joric (15), die door een ernstige ziekte blind is geworden, reageerde positief op het bezoek van de Koning. “Het is supergaaf. Alles wat er gebeurt, wordt verteld. Het is leuk dat je het op die manier meekrijgt, ook al zie je het niet.”
De opening van de nieuwe school werd in een helder hoorbare vorm gegoten: het doorprikken van een ballonnenmuur.
-
Op 24 april werden voor de derde maal de Koningsspelen gehouden op basisscholen in heel Nederland. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima gaven het startsein in Leiden. Zij ontbeten met de kinderen in een sporthal vol lange houten tafels en maakten daarna een deel van het programma mee. In Leiden waren tijdens de Koningsspelen bijna achtduizend leerlingen van dertig basisscholen actief. Zij werden begeleid door ruim duizend leerlingen vanuit het voortgezet onderwijs, MBO en HBO. Na het fluitsignaal bracht het Kinderen voor Kinderenkoor de stemming er goed in met het lied Energie.
Dus doe maar 1,2,3
Ja, lekker dansen geeft je energie
Je gaat het zien
Dus doe maar 1,2,3
Want lekker sporten geeft je energie voor tien
De Koningsspelen zijn voor het eerst georganiseerd in 2013 in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Elke basisschool mag zelf bepalen hoe de Koningsspelen worden ingevuld. De landelijke coördinatie van de Koningsspelen is in handen van de Richard Krajicek Foundation en de Johan Cruyff Foundation. Voor de Koningsspelen in 2015 schreven ruim 5.400 basisscholen met in totaal ruim 1,1 miljoen leerlingen zich in.
-
Dordrecht had op 27 april de primeur van de eerste Koningsdag nieuwe stijl. In 2014 werd het feest in Graft-De Rijp en Amstelveen nog op de bekende manier gevierd, omdat het door deze gemeenten voorbereide programma door de inhuldiging in 2013 een jaar opschoof.
Koningsdag 2015 in Dordrecht was een combinatie van vertrouwde en nieuwe elementen. Nieuw was de ‘grande parade’, die in Dordrecht werd ingevuld met een maritieme optocht van vaartuigen: van stoomslepers en sleephopperzuigers tot zeilboten. Nieuw was ook het mini-concert in de Grote Kerk waar professionele en amateurmusici uit de regio werken van Bach ten gehore brachten. In het Hof van Nederland, de plek waar in 1572 in de eerste vrije Statenvergadering de basis werd gelegd voor het onafhankelijke Nederland, tekenden de leden van de Koninklijke Familie een verklaring van vrijheid.
Vertrouwd was de vaartocht door de stad over de Dordtse binnenhavens. Het was even spannend of de boot onder de lage Roobrug door zou kunnen varen. Het kon nèt niet: het water stond te hoog. Het Koninklijke gezelschap moest daardoor heel even voet aan wal zetten.
Het slotfeest met muziek en dans op het Statenplein werd door vele Dordrechtenaren meegevierd. De Koning bedankte daar iedereen die zich voor het slagen van Koningsdag had ingezet: “Jullie hebben de lat heel hoog gelegd en laten zien dat Koningsdag in een heel mooie Nederlandse traditie staat. Het is continuïteit en vernieuwing. We zijn trots op jullie.”
-
Hoe repareer je een kapotte hartklep of een beschadigde knie? En vooral, hoe repareer je die duurzaam en zonder bijwerkingen? Dat is de vraag waar de regeneratieve geneeskunde zich op richt. Ons lichaam kan zelf bepaalde delen zeer efficiënt vernieuwen. Zo wordt de binnenkant van onze darmen en maag elke twee dagen compleet vervangen en hebben we om de drie weken een volledig nieuwe huid. Onderzoekers proberen ook buiten het lichaam stukjes weefsel te maken. Door cellen op een mal te laten groeien, kan men een blaas of een stukje plasbuis maken. Ook de mogelijkheden van 3D-printing van bot, kraakbeen en zelfs orgaancellen worden actief verkend.
Nederland heeft een aantal vooraanstaande onderzoeksgroepen op het gebied van regeneratieve geneeskunde, die nauw samenwerken. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander ging 28 april op werkbezoek bij het Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine van de Universiteit Maastricht en praatte daar met wetenschappers en ondernemers uit Maastricht, Twente en Utrecht over hun werk. Centraal stond de vraag hoe de samenwerking tussen universiteiten en bedrijfsleven een bijdrage kan leveren aan de levenskwaliteit van patiënten, de wetenschap en de kracht van de Nederlandse economie.
De onderzoeksgroep in Maastricht staat onder leiding van prof. dr. Clemens van Blitterswijk. Hij en zijn team zoeken naar ‘slimme’ biomaterialen waarmee met behulp van stamcellen van de patiënt zelf herstel kan worden bespoedigd. “Als je ons vraagt waar we het meest trots op zijn, dan is het dat we al zo’n tijd bezig zijn met nieuwe dingen en nog steeds toonaangevend zijn.”
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima vierden op 30 april op Bonaire Dia di Rincon mee. Op Dia di Rincon komen duizenden bezoekers naar het oudste dorp van het eiland, Rincon, om samen een wervelend feest van cultuur, muziek en tradities te vieren. Gezaghebber Edison Rijna: “Hier liggen onze wortels. Het is de bakermat van ons eiland en van onze cultuur. Hier woonden vroeger de slaven. Hier ontstond onze muziek en onze geschiedenis. De komst van het Koningspaar betekent voor ons heel veel.” Organisator Francisco Janga vertelde over het succes van Dia di Rincon: “Het begon ooit klein, maar het feest trekt nu ook mensen uit Curaçao, Aruba en zelfs Nederland.”
Op Bonaire gingen de Koning en Koningin Máxima ook op bezoek bij Krusada, een van de drie winnaars van een Appeltje van Oranje 2015. Krusada is een organisatie die mensen op Bonaire begeleidt die zich op eigen kracht in de maatschappij niet redden.
De volgende dag, 1 mei, waren de Koning en Koningin Máxima op Aruba. In de haven van Oranjestad bezochten zij SAIL Aruba.
Het Koninklijk Paar sprak tijdens het bezoek ook met medewerkers van organisaties die gesteund worden door het Oranje Fonds in het kader van het programma Kansen voor Jongeren Cariben. Zij bezochten de Bonaire Youth Outreach Foundation. En op Aruba gingen zij op bezoek bij Stichting Reclassering en de Heart Centered Leadership Foundation. Hier krijgen jongeren die met justitie in aanraking zijn geweest coaching en een opleiding.
-