Januari 2014
Januari 2014
Selectie werkzaamheden
-
Januari 2014
-
Op 30 november 1813 landde Willem Frederik, Prins van Oranje op het Scheveningse strand. Het land was leeggeplunderd en het leger van Napoleon had de meeste weerbare mannen in de gelederen. Na de aankomst van de Prins bleef het in militair opzicht wekenlang improviseren. Toch wist hij een strijdmacht op de been te brengen. Op 9 januari 1814 stelde de Prins (de latere Koning Willem I) de organisatie van dit nieuwe beroepsleger vast. Dat is de geboortedag van de Koninklijke Landmacht.
In 2014 vierde de Koninklijke Landmacht het 200-jarig bestaan. De viering startte 9 januari op Plein 1813 in Den Haag met een vaandelgroet aan Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Uit handen van luitenant-generaal M.C. de Kruif ontving de Koning een eresabel.Ook werd de Koning het eerste exemplaar aangeboden van het jubileumboek over 200 jaar Koninklijke Landmacht.
‘s Avonds was Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix aanwezig bij een jubileumconcert in de Koninklijke Schouwburg, uitgevoerd door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso onder regie van Ruut Weissman.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima ontvingen op 14 januari circa vierhonderd gasten in het Koninklijk Paleis Amsterdam voor de traditionele Nieuwjaarsontvangst. Speciale aandacht was er voor een sector die als gevolg van de economische crisis een moeilijk jaar achter de rug had: de bouw. Uitgenodigd waren ongeveer vijftig vakmensen, ingenieurs, bouwondernemers, architecten en ontwerpers. Onder hen ontwerper Daan Roosegaarde: “Het spannende is dat er weer een nieuw beroep wordt gedaan op onze creativiteit. Zo denken we nu samen met Heijmans na over slimme wegen die hun eigen licht genereren.” De Koning stak alle aanwezigen een hart onder de riem: “Zolang er in Nederland mensen zijn die willen bouwen, mogen we vertrouwen hebben in de jaren die komen. In die zin staat deze sector symbool voor vele andere sectoren waar evenzeer gebouwd wordt aan de toekomst.”
Een dag later, op 15 januari, ontvingen de Koning en Koningin traditiegetrouw de leden van het Corps Diplomatique en vertegenwoordigers van internationale organisaties om ook met hen goede wensen voor het nieuwe jaar uit te wisselen.
-
De President van de Franse Republiek, François Hollande, bracht 20 januari een officieel bezoek aan Nederland. Het bezoek stond in het teken van de verdere versterking van de banden tussen Nederland en Frankrijk, met speciale aandacht voor de economie. Voor Nederlandse bedrijven is Frankrijk de derde exportmarkt.
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander ontving de President op Paleis Noordeinde. Daarna ontmoette de President de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en had hij een werkoverleg met minister-president Rutte. Tijdens een lunch die de Koning aanbood, beklemtoonde President Hollande het belang dat Frankrijk hecht aan samenwerking met Nederland: “Aujourd’hui, la relation entre nos deux pays est forte et vivante”. Een actueel bewijs van die levende relatie werd ’s middags geleverd, in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. In aanwezigheid van de President werden daar samenwerkingsovereenkomsten gesloten tussen Franse en Nederlandse bedrijven. Fokker en TenCate intensiveren hun samenwerking met Airbus bij de ontwikkeling en toepassing van lichtere vliegtuigmaterialen. En Deltares gaat nog nauwer samenwerken met ImaGeau bij het onderzoek naar de vraag hoe er genoeg zoetwater voor de landbouw beschikbaar kan blijven in gebieden die last hebben van verzilting.
Natuurlijk kwam tijdens het bezoek ook de start van de Tour de France 2015 ter sprake. De Koning zei in zijn tafelrede tot de President: “U begrijpt wat het voor ons betekent dat Le Grand Départ in Utrecht zal plaatsvinden, in het hart van Nederland. De opwinding daarover is nu al voelbaar!”
-
Bij een nieuw staatshoofd, hoort een nieuwe munt. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander startte 22 januari de productie van de nieuwe Nederlandse euromunten met zijn beeltenis. Hij deed dat door de muntpersen in werking te stellen bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht.
Het ontwerp van de nieuwe euromunten is van de Nederlandse fotograaf Erwin Olaf. Een speciale muntadviescommissie beoordeelde zijn ontwerp als het beste omdat het goed past bij het moderne koningschap en uitstekend aansluit bij de bijzondere Nederlandse vormgevingstraditie. Zoals Erwin Olaf zelf zei: “Het ontwerp moet anders zijn dan het voorgaande ontwerp, maar toch een verbinding hebben met het karakter van voorgaande munten. De munt gaat per slot van rekening over van moeder op zoon.”
De Koninklijke Nederlandse Munt is de enige producent van het officiële Nederlandse muntgeld. Muntmeester Maarten Brouwer vertelde dat de nieuwe munten voor zijn organisatie een hele uitdaging waren: “De nieuwe euromunten vormen een prachtige brug naar het hedendaagse Nederland en de kunst van het munten slaan. De details en facetten die de ontwerper in het profiel van de koning heeft opgenomen, zijn moeilijk op een klein metalen voorwerp als een munt af te beelden. Het is ons gelukt en daar zijn wij trots op.”
-
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix was 28 januari aanwezig bij de negende bijeenkomst van In Vrijheid Verbonden. Vertegenwoordigers van Boeddhisme, Hindoeïsme, Jodendom, Christendom en Islam presenteerden in de Utrechtse Domkerk hun droom voor Nederland. Hun presentaties waren een aanvulling op de bundel ‘Mijn droom voor het land’ die de Koning ontving na zijn inhuldiging. Iedere religie leverde een geschreven bijdrage aan het boek ‘Religies dromen voor ons land’. Ook de vormgeving ervan was een gezamenlijk project. Van Joodse zijde was nagedacht over het omslag, de Hindoes bezonnen zich op het schutblad, de Boeddhisten kozen het lettertype, de Moslims namen het leeslint voor hun rekening en de Christenen dachten na over de illustraties.
In Vrijheid Verbonden ontstond in 2005, ten tijde van het Zilveren Regeringsjubileum van Koningin Beatrix. Dialoog tussen religies en levensbeschouwingen staat centraal. Mensen die vanuit verschillende religies en levensbeschouwingen samenwerken, beklemtonen gezamenlijk het belang van een vreedzame samenleving, democratie en tolerantie. De heer Lalbahadoersing, voorzitter van de stuurgroep In Vrijheid Verbonden: “We willen de rijkdom laten zien van de diverse religieuze en levensbeschouwelijke tradities in Nederland. We hebben respect voor het eigen geluid van een ieder. En we proberen publiekelijk uitdrukking te geven aan gevoelens van waardering.”
Inspiratiebron van In Vrijheid Verbonden is het historische verdrag van de Unie van Utrecht (1579). Daarin staat dat alle burgers vrij zijn om hun eigen geloof te belijden en dat de overheid niemand voor het geloof ter verantwoording mag roepen of vervolgen.
-
Nederland geldt als een van de innovatiefste agrarische landen ter wereld. Die vooraanstaande positie vertaalt zich ook in economisch succes: na de Verenigde Staten is Nederland wereldwijd de tweede exporteur van agrarische producten. Een van de vele bedrijven die verantwoordelijk zijn voor dit succes, is Lely, een producent van landbouwwerktuigen en machines voor de veeteelt, opgericht in 1948 en gevestigd in Maassluis. Dit agrotechniekbedrijf produceert onder meer voedermachines, volautomatische melkrobots en grasmaaimachines voor weilanden. Hare Majesteit Koningin Máxima opende op 30 januari de nieuwe Lely Campus. Hier werken ruim 800 medewerkers aan toekomstgerichte oplossingen voor de agrarische sector. De nieuwbouw was nodig vanwege de groeiende marktvraag. Daarnaast wil het bedrijf zijn producten graag in een duurzame omgeving ontwikkelen en produceren. Na de opening werd de Koningin rondgeleid en sprak zij met aanwezigen over de duurzaamheid van de melkveehouderij in de toekomst. Centrale uitdaging voor agrarische ondernemers is om in 2050 negen miljard mensen op aarde te voeden. Algemeen directeur Alexander van der Lely: “Als producent van innovatieve oplossingen voor de agrarische sector hebben wij duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om onze producten te maken met respect voor mensen, dieren en de aarde. Daarbij streven we voortdurend naar verbeteringen en innovaties voor deze en de toekomstige generatie.”
-
Hare Majesteit Koningin Máxima hield 31 januari een toespraak tijdens het jubileumsymposium van de zelfstandige non-profit organisatie Qredits. Sinds 2009 helpt Qredits beginnende en bestaande ondernemers bij het succesvol starten of uitbouwen van hun bedrijf. Dit doet Qredits door het aanbieden van kredieten, vaak in combinatie met praktisch advies en persoonlijke coaching. In de eerste vijf jaar heeft Qredits bijna 4.500 kredieten verstrekt aan (startende) ondernemers die - ondanks een goed ondernemingsplan - bij gewone banken niet terecht konden. Een van hen is Bas Baak. “Ik zat in de autohandel, maar moest door een ongeluk iets anders gaan doen. Ik wilde een schoonmaakbedrijf beginnen, maar het was lastig om te starten. Via social media kwam ik met Qredits in aanraking. Zij hebben me de kans gegund. Nu heb ik een bedrijf met 32 man.”
Koningin Máxima sprak tijdens het symposium als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering. Het Comité behoorde in 2009 tot de grondleggers van Qredits, met het doel kredietverlening aan beginnende ondernemers te stimuleren en de diversiteit van het aanbod te vergroten. De Koningin wees op de behoefte waar Qredits in voorziet. “Veel ondernemers slagen erin dankzij Qredits een solide bedrijf op te bouwen.” De Koningin keek ook vooruit: “We moeten goed kijken hoe het bereik van Qredits verder kan worden vergroot. Vorig jaar is een belangrijke stap gezet met de introductie van het MKBkrediet tot 150.000 euro. Voor veel ondernemers was dat fantastisch nieuws. Nu komt het erop aan dat de doelgroep ook zo goed mogelijk wordt bereikt. De naamsbekendheid moet omhoog. Zodat iedere starter weet dat Qredits er voor hem of haar is.”
-