Februari 2014
Februari 2014
Selectie werkzaamheden
-
Februari 2014
-
Vierduizend mensen vierden op 1 februari in Ahoy het feest mee dat het Nationaal Comité Inhuldiging organiseerde voor Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, als dankbetuiging voor 33 jaar Koningschap. De Prinses, vergezeld door een groot deel van de Koninklijke Familie, werd verrast door 33 odes van onbekende en bekende Nederlanders, in de meest uiteenlopende vormen. Het Nederlands Dans Theater gaf acte de présence, evenals beeldend kunstenaar Jeroen Henneman (“Prinses Beatrix, U liet blijken dat kunst en cultuur onontbeerlijke onderdelen zijn van onze samenleving”). Dick Barbé zong een levenslied uit de Jordaan, fluitiste Lucie Horsch speelde Haydn en Willy Richardson verwarmde de zaal met Caraïbische klanken. Het Nederlands Blazers Ensemble speelde een verbindende muzikale hoofdrol.
Onder de genodigden waren Agnes en Anton Schiphorst: “We werden uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de feestelijke dankbetuiging aan Prinses Beatrix. Na enige tijd kwamen we erachter dat de Gemeente Voorst ons had voorgedragen. Wat hebben we genoten! In een wervelende show lieten Nederlanders uit alle streken van ons Koninkrijk zien hoeveel talent er aanwezig is onder de bevolking. Een klompen-act, dansers, zangers en zangeressen, een rap-act, acrobatiek, et cetera. Te veel om op te noemen. Wat een geweldige avond! We zijn de Gemeente Voorst dankbaar dat ze ons in de gelegenheid hebben gesteld dit prachtige feest te mogen meemaken.”
-
Op 4 februari maakte Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander in Maasland (Midden-Delfland) kennis met SchuldHulpMaatje. Dit is een landelijk netwerk van lokale vrijwilligersorganisaties, kerken en diaconieën. SchuldHulpMaatje helpt mensen die in financiële problemen zijn geraakt. De professioneel getrainde vrijwilligers geven ondersteuning bij het op orde brengen van hun administratie en financiën. Zij leren deelnemers hoe je een financieel gezond leven kunt leiden. Doel is niet symptoombestrijding, maar een oplossing voor de lange termijn. Er zijn zestig lokale werkgroepen met in totaal 1150 vrijwilligers.
De Koning sprak in een open sfeer met een aantal schuldhulpmaatjes. Zij vertelden hem waarom zij dit vrijwilligerswerk doen en met welke situaties zij geconfronteerd worden. Maar ook over de dilemma’s waar zij soms mee kampen. Als mens willen zij soms meer doen dan hun rol als maatje toelaat. Na afloop van het gesprek woonde de Koning de certificering bij van vijf nieuwe maatjes. Hun opleidingskosten zijn gesponsord door het Oranje Fonds, dat in 2013 een extra budget beschikbaar stelde voor initiatieven die de sociaaleconomische kansen van mensen versterken. Tot slot sprak de Koning met drie mensen die hulp krijgen. Schuldhulpmaatje de heer de Vries: “Ik vind het geweldig dat de Koning interesse toont en dat breed boven tafel komt wat de complexiteit is van de problemen waar mensen in zitten”. Ook deelnemer mevrouw Maas vond het een nuttig bezoek: “Het is goed dat de Koning ervan op de hoogte wordt gesteld dat niet alles even rooskleurig is in zijn landje.”
-
Een gesmolten naaimachine, als stille getuige van het bombardement op Rotterdam. Een kindertruitje van hondenhaar, gebreid in de hongerwinter. De bril waarmee verzetsstrijdster Hannie Schaft zich vermomde. Een vervalst persoonsbewijs. Een blikje met knikkers waarmee Anne Frank speelde voordat zij moest onderduiken. Het zijn ‘gewone’ voorwerpen met een bijzonder verhaal, die samen het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog invoelbaar maken. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende op 4 februari in de Kunsthal in Rotterdam de tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’ met objecten uit vijfentwintig oorlogs- en verzetsmusea. De tentoonstelling was een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45. Ook particulieren droegen voorwerpen aan, zoals een kano waarmee de broers Henri en Willem Peteri in september 1941 vanuit Katwijk na 56 uur peddelen de Engelse kust wisten te bereiken.
Gastcurator Ad van Liempt stelde de tentoonstelling samen: “Het is me een paar keer overkomen: ik sta met mijn hand aan de deurknop om het depot van een oorlogsmuseum te verlaten als de collectiemedewerker zegt dat ik toch nog iets moet zien. En dan volgt er nog een voorwerp, met een bijpassend verhaal dat zo indrukwekkend of aangrijpend is dat het uiteindelijk in de selectie terechtkomt. Zoals een biels van de Birmaspoorweg.”
-
Een recordaantal van vierentwintig medailles (waaronder acht gouden medailles) wisten de Nederlandse sporters te veroveren tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji. In het totaalklassement bereikte Nederland de vijfde positie. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander woonde van 7 tot en met 11 februari de Olympische Winterspelen bij. Hij was aanwezig als erelid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Hare Majesteit Koningin Máxima vergezelde hem.
Al meteen de eerste wedstrijddag kleurde het erepodium geheel oranje na de ‘drieslag’ van schaatsers Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma op de 5000 meter. De Koning reikte de medailles zelf uit en zei ‘extreem trots’ te zijn. “Dit is echt helemaal grandioos. Ik ben nog steeds sprakeloos. Een waanzinnig nieuw Olympisch record en een race die zo mooi opgebouwd was. Alle drie hebben ze fantastisch gereden. Ik denk dat heel Nederland op het puntje van de stoel genoten heeft van deze wedstrijd.” De Koning moest denken aan zijn eerste medaille-uitreiking als IOC-lid tijdens de Olympische Spelen in Nagano, in 1998. “Toen hadden we ook goud, zilver en brons. Datzelfde gevoel heb ik nu hier.”
Na afloop van de Spelen, op 25 februari, werden alle medaillewinnaars ontvangen op Paleis Noordeinde. Op 19 maart ontving de Koning ook de Nederlandse deelnemers aan de Paralympische Winterspelen 2014. Onder hen snowboardster Bibian Mentel, die in Sotsji een gouden medaille won. Prinses Margriet was hierbij ook aanwezig. Zij is lid van de Honorary Board van het International Paralympic Committee.
-
Overgewicht is een groeiend probleem in ons land. Binnen één generatie is het aantal mensen met overgewicht of obesitas met meer dan 40 procent toegenomen. In de grote stad is één op de drie kinderen te zwaar. In Rotterdam gaat het om 30.000 kinderen. Door hun overgewicht hebben zij een grotere kans op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en diabetes.
Het nieuwe Centrum Gezond Gewicht van het Erasmus MC en het Sint Franciscus Gasthuis wil hier iets aan doen. Hare Majesteit Koningin Máxima was 12 februari aanwezig bij het openingssymposium van het centrum. Zij ontmoette daar de oprichters kinderarts Erica van den Akker en internist Liesbeth van Rossum. De laatste legde de aanpak van het centrum uit: ”We zeggen soms te simpel: ‘elk pondje gaat door het mondje’. Maar de een heeft een heel ander verzadigingsgevoel dan de ander. Hormonen, erfelijke aanleg, verbranding, bewegingspatroon, psychische factoren en sociale omgeving spelen een belangrijke rol. Wij kijken naar de gehele mens en vragen ons af: welke behandeling past nu bij deze patiënt.”
De Koningin sprak ook met een aantal patiënten over hun ervaringen.
-
Hare Majesteit Koningin Máxima opende 13 februari de expositie Kunstkameraden van Stichting De Cultuurkantine in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Kunstkameraden toonde kunstwerken van vijftig kinderen die met jeugdzorg te maken hebben, in de leeftijd van 5 tot 18 jaar. Het zijn kinderen die door omstandigheden meestal niet meer thuis kunnen wonen. Gedurende enkele maanden werkten zij intensief samen met professionele Brabantse kunstenaars. Ze leerden zo hun eigen talent kennen, en maakten kennis met methoden, technieken en materialen. “Het ontwikkelen van je eigen creativiteit en het laten zien wie je bent en wat er in je leeft, heeft een groot effect op de ontwikkeling van een kind”, vertelde Karin Fleur van De Cultuurkantine. “Kinderen die begeleid worden door jeugdzorg, vormen echt een vergeten groep. Het zijn dan ook juist die kinderen die wij proberen te bereiken.”
De Koningin bewonderde alle kunstwerken en praatte met de kinderen en de kunstenaars. De Bossche beeldend kunstenares Marianne van Heeswijk was gekoppeld aan de tienjarige Amber. “Amber is tien keer bij mij in het atelier geweest. Ze heeft een heel rijke fantasie en was altijd vol verhalen. Ik vroeg haar hoe haar ideale wereld er uit zou zien. Daar was ze duidelijk in: in een dergelijke wereld waren er alleen maar dieren om haar heen, die haar zouden beschermen en opvoeden. Vanuit dat idee zijn we verder gaan werken.” Amber toonde haar werk met trots aan de Koningin. “Ik houd van dieren. Later wil ik dierenarts worden. Het was heel bijzonder om mee te doen aan het project. Ik heb veel gelachen met Marianne. Ik had niet verwacht dat het kunstwerk zo mooi zou worden!”
-