April 2014
April 2014
Selectie werkzaamheden
-
april 2014
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima ontvingen op 1 en 3 april de leden van de Tweede Kamer. De ontvangst op Paleis Noordeinde stond in het teken van een nadere kennismaking. In de tweede helft van het jaar werden ook de fractievoorzitters in de Eerste Kamer door de Koning ontvangen. De fractievoorzitters in de Tweede Kamer waren in 2013 te gast geweest.
-
“Ik doop U Nh 1816 en ik wens U en Uw bemanning een behouden vaart.” Met die woorden doopte Hare Majesteit Koningin Máxima op 2 april in IJmuiden de nieuwe reddingsboot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De Nh 1816 vertegenwoordigt een nieuwe generatie reddingsboten: licht, uitstekend manoeuvreerbaar in alle omstandigheden, en met een kantelbare klep waardoor drenkelingen gemakkelijk aan boord kunnen worden gebracht. Na de doop ging de Koningin aan boord voor een korte vaartocht en een kennismaking met de bemanning. Daarbij nam zij ook zelf het roer over.
De KNRM is opgericht in 1824 en telt momenteel 45 reddingsstations waar voornamelijk vrijwilligers actief zijn. Jaarlijks redt en helpt de organisatie ruim 3000 mensen op de Noordzee en de grote binnenwateren van Nederland. De KNRM is volledig afhankelijk van giften. De nieuwe reddingsboot is een schenking van de Goede Doelenstichting van de verzekeringsmaatschappij Nh1816. Bij de ontwikkeling van deze ‘reddingsboot van de toekomst’ werkte de KNRM nauw samen met een aantal innovatieve partners waaronder Damen Shipyards en de Technische Universiteit Delft. Schipper Leen Langbroek: “Goede dingen wennen snel. Na tien minuten dacht ik: ja, dit is het. Het voelde als thuiskomen.”
-
In 1614 was Nederland het eerste land waar Zweden een ambassade vestigde. Om vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen te vieren, brachten Koning Carl XVI Gustaf en Koningin Silvia van Zweden 4 en 5 april een officieel bezoek aan Nederland. Zij deden dat op uitnodiging van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima
Zweden geldt als een van de innovatiefste en best ontwikkelde landen ter wereld. Voor Nederland is het een aantrekkelijke en inspirerende partner op economisch, sociaal, cultureel en politiek gebied. Al die aspecten kwamen tijdens het bezoek aan bod. De Zweedse ambassade en de Zweedse Kamer van Koophandel organiseerden een seminar over innovatie en groei waarbij de beide Koningen aanwezig waren, samen met een groot aantal ondernemers uit beide landen.
Koningin Máxima en Koningin Silvia brachten een bezoek aan De Hogeweyk in Weesp. Hier wonen mensen met dementie in een speciaal voor hen gebouwde wijk met 23 woningen. In het Rijksmuseum bewonderden de beide Koningsparen het schilderij De Samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis van Rembrandt, dat door de Koninklijke Zweedse Academie voor Schone Kunsten tijdelijk aan het Rijksmuseum in bruikleen was gegeven. Het werk uit 1661 was oorspronkelijk bestemd voor het Stadhuis op de Dam (nu het Koninklijk Paleis Amsterdam), maar is al eeuwenlang in Zweeds bezit.
-
Hare Majesteit Koningin Máxima opende 8 april Campus Hoogvliet in Rotterdam. De Campus bevat drie onderwijsinstellingen, een woongebouw voor jongeren, een sportgebouw en een Art Studio voor kunst en cultuur. Campus Hoogvliet maakt het mogelijk dat jongeren uit Hoogvliet in hun eigen stadsdeel onderwijs kunnen volgen en zich kunnen ontwikkelen. Het onderwijsaanbod op de campus is groot en omvat niet alleen voortgezet onderwijs van VMBO tot Gymnasium, maar ook diverse beroepsopleidingen. Jonge ondernemers kunnen terecht in speciale bedrijfsruimtes op de Campus. Ook is er een wijkrestaurant, gerund door studenten. De buurtbewoners uit Hoogvliet kunnen gebruik maken van de faciliteiten
Een van de opleidingsmogelijkheden op Campus Hoogvliet is de Zadkine Veiligheidsacademie, waarin verschillende partijen samenwerken: Defensie, Stadstoezicht en Politie. Siem Gielesen studeert aan de Veiligheidsacademie. Hij mocht de Koningin rondleiden. “Ik heb haar veel verteld, ook over de vervolgopleidingen. Ze was heel geïnteresseerd in wat wij hier doen.”
De bouw van Campus Hoogvliet begon in 2012. Vijf partijen hebben de handen ineen geslagen om de campus te realiseren: de gemeente Rotterdam, wooncorporatie Woonbron en de onderwijsinstellingen Einstein Lyceum, Penta College CSG en Zadkine. Ieder heeft elementen bijgedragen aan het geheel, waarin leren, wonen, werken en leven samenkomen.
-
In de Philharmonie Haarlem vond 8 april het Koningsdagconcert 2014 plaats, bijgewoond door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix en enkele honderden genodigden. Met het Koningsdagconcert wordt een traditie voortgezet die in 1985 in het leven werd geroepen door Prins Claus. Tot en met 2013 vond het concert jaarlijks plaats op Paleis Noordeinde en stond telkens een ander muzikaal ensemble centraal. In 2014 werden de bakens verzet: een locatie buiten de paleismuren en een gevarieerd, cross-over programma met minimalistische muziek, (jazz)trompet en barok. Samensteller Sieuwert Verster: “Denkt U niet dat dit de waan van de dag is. Al sinds er muziek gemaakt wordt is er een
wisselwerking tussen muziek uit kerken, kroegen, kastelen en kloosters.”Het concert werd verzorgd door Holland Baroque Society, jazztrompettist Eric Vloeimans, harpiste Gwyneth Wentink, sonoloog Wouter Snoei en videokunstenaar Arnout Hulskamp. Zij brachten onder meer een bijzondere audiovisuele versie van Canto Ostinato van Simeon ten Holt, een werk dat zich verheugt in een groeiende populariteit. Eric Vloeimans: “Muziek appelleert aan de ziel en aan je geluk. Het is een heel direct medium. Nú gebeurt het. Dít is het. Daarom kun je van muziek ontroerd raken, gaan huilen of juist vrolijk worden.”
De registratie van het Koningsdagconcert werd op 26 april op televisie uitgezonden, op de dag dat de Koninklijke Familie Koningsdag meevierde in De Rijp en Amstelveen. Er keken 380.000 mensen naar de tv-registratie van het Koningsdagconcert.
-
Bijen zijn onmisbare dieren. In de vrije natuur, maar ook in de landbouw, zijn veel gewassen afhankelijk van bestuivers als de bij. Hoewel het de laatste tijd iets beter gaat, heeft de bij het nog steeds moeilijk in ons land. Door het gebruik van nieuwe insecticiden is de sterfte onder bijen hoog. Een gezonde leefomgeving voor de bij is daarom van groot belang. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander stelde op 14 april de eerste van twee bijenkasten op Landgoed de Horsten in gebruik. Ook is er een bijenkast geplaatst in de tuin van Paleis Noordeinde en op Drakensteyn. De Koning kreeg de bijenvolken aangeboden door het natuurprogramma Vroege Vogels van de VARA en imker Pim Lemmers, die erg enthousiast was. “De Koning krijgt drie extra koninginnen vandaag. Ik geniet ervan en de bijen genieten er ook van. Hier op de Horsten is het een paradijs voor ze, met de kastanjebomen, het koolzaad en de paardenbloemen.”
De bewoners van de nieuwe kasten zijn Buckfast bijen, een zachtaardig Nederlands bijenras dat wordt geteeld door Stichting Buckfast Marken. De bijen steken nauwelijks en verzamelen relatief veel nectar om er uiteindelijk honing van te maken. Voor een pot honing vliegt één bij zo'n 60.000 uur. De bijen begonnen onmiddellijk met hun werk. Joost Huizing van Vroege Vogels: "Ze komen nu al met dikke oranje klompjes stuifmeel aan de poten de kasten in. Het is hartstikke druk hier. Fantastisch."
-
Elk jaar wordt bij meer dan 100.000 mensen in Nederland kanker geconstateerd. Het leven van deze mensen – en hun naasten – verandert vaak ingrijpend. De behoefte aan een luisterend oor en een plaats waar met lotgenoten contact kan worden gelegd, is vaak groot. Inloophuis de Gele Linde in Boskoop en Gouda biedt een ontmoetingsplek voor mensen die leven met kanker, mensen die kanker hebben gehad en nabestaanden van mensen die aan de ziekte zijn overleden. Hare Majesteit Koningin Máxima opende 15 april een derde Gele Linde-inloophuis, in Alphen aan den Rijn
In de Gele Linde staan geschoolde vrijwilligers klaar om in een huiselijke sfeer mensen de gelegenheid te bieden hun ervaringen te delen en hun problemen en beperkingen te bespreken. Er worden ook informatiebijeenkomsten gehouden en er is een databank beschikbaar om in contact te komen met lotgenoten in de buurt. De Koningin praatte met oprichters, bezoekers en vrijwilligers over het initiatief. Een van hen was gastvrouw Nan Verburg van het inloophuis: “Mensen zijn vaak in hun gezin uitgepraat. Ze willen niet steeds zeuren over de pijn die ze 's nachts hebben gehad. En hier mogen ze alles zeggen. Ook hun diepste pijn. Maar er mag ook gelachen worden hier. Dat alles hebben we vandaag gezien met de komst van Máxima. De kroon op ons werk.”
-
Zeewier is veel meer dan slijmerige slierten. In de toekomst zou zeewier een belangrijke rol kunnen gaan spelen in onze economie. De biomassa van zeewier kan gebruikt worden voor de productie van voedsel, brandstof en chemicaliën. Het grote voordeel van zeewier is dat het geen zoet water, landbouwgrond, fossiele energie of bestrijdingsmiddelen nodig heeft om te groeien. Het benut gewoon de in zee aanwezige voedingsstoffen. Er is nog veel onderzoek nodig om alle mogelijkheden van zeewier te ontdekken. In het zeewiercentrum van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel wordt onder meer onderzocht welke soorten zeewier het meest geschikt zijn voor teelt in de Noordzee. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende het centrum op 15 april. Projectleider Klaas Timmermans leidde de Koning rond langs 26 bakken waarin zeewier onder diverse omstandigheden wordt gekweekt. Hij vertelde de Koning over zijn passie voor zeewier: "De schoonheid van zeewier is bijna betoverend. Bovendien biedt het mogelijkheden om wereldwijde voedsel- en energietekorten op te lossen en milieuproblemen aan te pakken." De temperatuur in de kweekbakken wordt geregeld met aardwarmte. Elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen en het gebruikte zeewater wordt na afloop gereinigd met een biologisch filter en vervolgens weer teruggepompt in het Marsdiep. "Texel is daarom de ideale locatie voor een Zeewiercentrum", zegt Timmermans.
De Koning maakte op Texel ook een rondrit over het eiland. In Oudeschild kreeg hij onder meer uitleg over hoe Texel de zoetwatervoorziening organiseert. Ook kreeg hij een toelichting op de plannen voor de versterking van de Waddendijk op het eiland.
-
Zelfvertrouwen, persoonlijke ontwikkeling en plezier staan centraal bij de Scouting. Voor jongens èn meisjes. Iedere week gaan 30.000 meisjes naar Scouting en zijn er 11.000 vrouwelijke vrijwilligers actief. Hare Majesteit Koningin Máxima is beschermvrouwe van Scouting Nederland. Zij ging 22 april op bezoek bij de meisjesscouts van Scouting Lunteren en werd rondgeleid door Anne Top (17). "Ik heb de Koningin verteld over Scouting Lunteren, dat we een nieuw gebouw hebben omdat het oude een aantal jaar geleden was afgebrand, dat we met ongeveer 150 leden zijn en dat het een super gezellige groep is. Bij de pizzaovens heb ik uitgelegd hoe deze gemaakt worden en waarom je dat zo doet en verder heb ik haar nog verteld dat Scouting je helpt je social skills te ontwikkelen en om net díe stap te zetten die je niet durfde te zetten zodat je leert dat iets helemaal niet eng hoeft te zijn, waardoor je in de toekomst eerder iets durft te doen."
Scouting Nederland telt in totaal 87.000 jeugdleden tussen de 5 en 21 jaar en 25.000 vrijwilligers. Wekelijks komen de kinderen en jongeren bijeen in meer dan duizend Scoutinggroepen door heel Nederland.
-
Een redelijke beheersing van de Nederlandse taal is een basisvoorwaarde om goed in onze samenleving te kunnen functioneren. Wie zich niet goed kan redden in het Nederlands, loopt veel kansen mis. In de schoonmaaksector werken mensen afkomstig uit meer dan honderd landen. Door laaggeletterdheid en een geringe beheersing van de Nederlandse taal is het voor een deel van deze werknemers moeilijk om een vakopleiding te volgen en een startkwalificatie te behalen. De stichting Raad voor Arbeidsverhoudingen in de Schoonmaak- en glazenwassersbranche (opgericht door de sociale partners in de sector) besloot daar iets aan te doen. In 2013 begon de stichting taalopleidingen aan te bieden aan werknemers in de schoonmaaksector. En met succes. Binnen een jaar volgden meer dan duizend schoonmakers een taaltraject. Hare Majesteit Koningin Máxima vierde op 23 april de uitreiking mee van de certificaten aan een aantal medewerkers van Hago Zorg, werkzaam in het Erasmus MC in Rotterdam. Deze schoonmakers hebben hun taaltraject versneld afgerond
Na de uitreiking feliciteerde de Koningin de schoonmakers en praatte zij met hen over hun ervaringen. Maria Lima – Do Rosario de Fatima Da Cruz (schoonmaakster van Hago Zorg): "Ik vond het echt geweldig en zal deze dag niet gauw vergeten".
-
De Koningsspelen werden voor het eerst georganiseerd in 2013, het jaar dat Koning Willem-Alexander werd ingehuldigd. Het is een dag vol beweging voor kinderen van de basisschool, voorafgegaan door een feestelijk ontbijt. Elke school mag zelf bepalen hoe de Koningsspelen worden vormgegeven.
Aan de tweede editie van de Koningsspelen, die op 25 april 2014 plaatsvond, deden meer dan 5.400 scholen mee, met in totaal 1,1 miljoen basisschoolleerlingen. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander gaf het startsein in Ens, met leerlingen van de basisscholen Het Lichtschip, De Horizon en De Regenboog. Hij ontbeet met de kinderen, gaf het fluitsignaal bij verschillende wedstrijden en hanteerde het springtouw. Een jonge deelnemer: “Ik vond het wel heel speciaal. Niet iedereen ziet de Koning. En dan ook nog van zo dichtbij.”
De landelijke coördinatie van de Koningsspelen is in handen van de Johan Cruyff Foundation en de Richard Krajicek Foundation. Carole Thate van de Johan Cruyff Foundation: “Het is belangrijk dat kinderen de dag starten met een ontbijt en dat ze vervolgens lekker met elkaar sporten, spelen en bewegen. We hopen dat kinderen minimaal een uur per dag bewegen, want dat is een voorwaarde om in de toekomst fit en gezond te zijn.”
-
Omdat de verjaardag van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander in 2014 op een zondag viel, werd Koningsdag gevierd op de dag ervoor: zaterdag 26 april. De Koning en Koningin, Prinses Beatrix en een groot deel van de Koninklijke Familie vierden het feest mee in Graft-De Rijp en Amstelveen, in de provincie Noord-Holland. Beide gemeenten waren eigenlijk al in 2013 aan de beurt, maar door de abdicatie en inhuldiging schoof het programma een jaar op.
De Rijp is het hoofddorp van het voormalige Schermereiland, dat vroeger tussen de meren Schermer en Beemster lag. De nauwe band met het water is nog altijd goed zichtbaar in en rond de prachtige dorpskern. De Koninklijke Familie maakte kennis met de geschiedenis van het dorp dat opbloeide dankzij de haringvisserij en de walvisvaart en de daarmee verbonden nijverheid. Tijdens een uitgebreide wandeling en een vaartocht kon de Koninklijke Familie alle mooie plekken verkennen en ondertussen de bevolking van De Rijp ontmoeten. Op het terrein De Meelzak deed een aantal leden van de Familie mee met sporten spelactiviteiten, zoals sjoelen en basketbal.
In Amstelveen, een jonge stad met 85.000 inwoners, sloten de Prinsessen Amalia, Alexia en Ariane zich bij het feest aan. Ze genoten mee van een groot aantal muziekoptredens en demonstraties, onder andere van de zeeverkenners van de Scouting Livingstonegroep en van de karateclub. Omdat Amstelveen in 2014 haar vijftigjarig bestaan vierde, werden estafettewedstrijden over een afstand van vijftig meter gehouden. Prins Pieter-Christiaan en Prinses Annette mengden zich onder de hardlopers. De Koning en Koningin waagden een schot op doel met hockey.
Aan het slot bedankte de Koning de inwoners van Graft-De Rijp en Amstelveen hartelijk namens de hele Koninklijke Familie: “Deze eerste Koningsdag is onvergetelijk geworden. Dank jullie wel voor een fantastische dag.”
Na Koningsdag was de drukte voor een aantal inwoners van de bezochte plaatsen overigens nog niet voorbij. Ellen Duinmaijer van de VVV in Graft-De Rijp: “Vóór Koningsdag hadden we in een zomerweekend krap honderd toeristen. Deze maandag hadden we hier 138 toeristen aan de balie. Op een maandag dus. Dat is voor een VVV-medewerker in haar eentje een hoop werk hoor. En ze zeggen er vaak bij dat ze De Rijp hebben gezien op televisie.”
-