September 2013
2013
Selectie werkzaamheden
-
September
-
Hare Majesteit Koningin Máxima bracht 3 september een bezoek aan Zeeuws Licht, een mentor-initiatief van de Stichting Droom in Vlissingen. Zeeuws Licht richt zich op jongeren die van school gaan zonder diploma of dit dreigen te doen. De werkloosheid onder voortijdig schoolverlaters in Vlissingen is hoog. Zeeuws Licht gaat met de jongeren aan de slag en motiveert hen terug naar school te gaan, hun school af te maken en zich zelfbewust te presenteren op de arbeidsmarkt.
De Koningin sprak met een groep jongeren, onder wie Davy de Wit: “Ik heb flink in een dipje gezeten en daar heeft Zeeuws Licht me uitgehaald. Ik had last van een flinke depressie en nu heb ik weer een beetje ritme en vast werk.”Zeeuws Licht is een deelnemer in het Oranje Fonds programma Kansen voor Jongeren. Dit programma richt zich op voortijdig schoolverlaters van 18 tot 23 jaar en ondersteunt hen bij het halen van een startkwalificatie.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander nam 5 september in museum Paleis ’t Loo in Apeldoorn het eerste exemplaar in ontvangst van het boek ‘Mijn Droom voor ons land’. Aansluitend openden de Koning en Koningin Máxima de buitententoonstelling ‘Dromen op Paleis Het Loo’.
Het Droomboek is een initiatief van Het Nationaal Comité Inhuldiging, als inspiratie voor de Koning. Iedereen mocht zijn of haar toekomstdroom voor Nederland inzenden. In vier weken tijd kwamen ruim 6.500 dromen en wensen binnen. Een jury maakte een selectie van 120 verrassende en inspirerende bijdragen. Deze bijdragen werden in het boek gebundeld.
De meest uiteenlopende dromen komen in ‘Mijn droom voor ons land’ bij elkaar. Van ‘een schoon Nederland ‘ tot ‘een culturendag voor iedereen’. Van ‘meer ruimte voor duurzame energie’ tot ‘een tuin voor elke basisschool’. En van ‘een dag waarop iedereen van huis wisselt’ tot een nationale ‘gekkebekkentrekwedstrijd’.
Ook republikeinse idealen vonden hun weg naar het Droomboek. ‘Nederland is er klaar voor: Republiek der Nederlanden!’ schrijft Rob Vlastuin (1963).
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander werd op 8 september benoemd tot erelid van het Internationaal Olympisch Comité tijdens het 125ste congres van het IOC in Buenos Aires. Het IOC-lidmaatschap had hij op 2 juli neergelegd in verband met de troonswisseling. De Koning was IOC-lid sinds de Olympische Winterspelen in Nagano (1998). IOC-voorzitter Jacques Rogge reikte de Koning de Olympic Order in Gold uit als blijk van waardering voor zijn inzet als IOC-lid gedurende deze vijftien jaar. “Het was een eer de Olympische beweging te dienen”, zei de Koning in zijn dankwoord. Hij zei blij te zijn een bijdrage te hebben kunnen leveren aan de hervorming van het IOC, waardoor de organisatie zich heeft kunnen aanpassen aan de eisen van de 21ste eeuw.
Als erelid kan de Koning IOC-vergaderingen bijwonen, maar heeft hij geen stemrecht.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander ging 10 september langs bij Stichting Jarige Job in Rotterdam. Meer dan 60.000 kinderen tussen de 4 en 12 jaar in Nederland kunnen hun verjaardag niet vieren omdat thuis het geld daarvoor ontbreekt. Jarige Job maakt een leuke verjaardag voor deze kinderen mogelijk. Ze krijgen een verjaardagspakket met alles wat nodig is om er een feestelijke dag van te maken, zoals cadeautjes, taart, slingers en traktaties voor op school. Bedrijven, particulieren en vrijwilligers stellen de pakketten samen.
De Koning kreeg een rondleiding door het inpakcentrum, waar vrijwilligers hem vertelden over hun inzet voor Jarige Job. Ook sprak hij met vertegenwoordigers van Jarige Job over de werkwijze en toekomstplannen van de stichting: “De Koning heeft echt de tijd genomen. Zijn kennis en betrokkenheid zijn bewonderenswaardig. Hopelijk werkt dit aanstekelijk!” Stichting Jarige Job is één van de initiatieven binnen het Oranje Fonds Groeiprogramma.
-
Prinses Beatrix opende 11 september Windpark De Zuidlob in de gemeente Zeewolde. Het windmolenpark is het resultaat van de samenwerking tussen de inwoners van het gebied, de gemeente Zeewolde, provincie Flevoland, het Rijk en Nuon. De Zuidlob bestaat uit 36 windmolens met een gezamenlijke capaciteit van 122 megawatt, waarmee circa 88.000 huishoudens van duurzame elektriciteit worden voorzien. Daarmee behoort het tot de grootste windparken op land in Nederland.
De plannen voor de bouw dateren al van 1998, toen een aantal agrariërs het idee opvatte om een windpark in gebied De Zuidlob aan te leggen. De agrariërs verenigden zich in Windmolenvereniging De Zuidlob en schakelden Nuon in om het windpark te ontwikkelen. De Prinses is een oude bekende van het windmolenpark, want vijf jaar geleden was ze er ook. Toen stond het park nog in de kinderschoenen. Douwe Monsma, een van de initiatiefnemers: “Vijf jaar geleden vroeg ik al of zij bij de opening wilde zijn. Ze zei toen dat ze dat wel wilde.”
-
Hare Majesteit Koningin Máxima opende 13 september het nieuwe Fries Museum aan het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Het museum belicht de vele facetten van Fryslân, de Friese cultuur en haar inwoners. Een van de exposities bij de opening was ‘Ferhaal van Fryslân’; een kennismaking met Fryslân en de Friezen. Een andere tentoonstelling toonde nationale en internationale moderne kunst over Friesland, onder de titel ‘Horizonnen’. Bijna 5.000 Friezen waren bij de opening op het plein voor het museum aanwezig. Saskia Bak, directeur van het museum, verwelkomde de Koningin met de woorden: “Majesteit, fijn dat u hier in Fryslân, in de Culturele Hoofdstad 2018 aanwezig bent!”.
Het Fries Museum kon worden gebouwd met geld uit de nalatenschap van de Friese architect Abe Bonnema. Naar zijn wens staat het in het centrum van de stad en is het ontworpen door architect Hubert-Jan Henket. In het museumgebouw is ook Film in Friesland gehuisvest.
-
Op de derde dinsdag van september wordt het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal (de Eerste en Tweede Kamer) feestelijk geopend. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander sprak op 17 september voor het eerst de Troonrede uit, met daarin de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar.
Traditiegetrouw maakten de Koning en Koningin de tocht naar het Binnenhof in de Gouden Koets. Koningin Wilhelmina kreeg de Gouden Koets in 1898 van de bevolking van Amsterdam. Zij gebruikte deze voor het eerst bij haar huwelijk in 1901. Sinds 1903 wordt de Gouden Koets gebruikt op Prinsjesdag. Een vaste gewoonte werd hiermee ingeluid, al is de koets lang niet ieder jaar op Prinsjesdag gebruikt. Bevreesd als men was de koets te beschadigen, werd aanvankelijk bij slecht weer de Glazen Koets gebruikt in plaats van de Gouden Koets.
Ook in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog werd de Gouden Koets niet bij de opening van de Staten-Generaal gebruikt. Koningin Wilhelmina verkoos in deze jaren van soberheid en schaarste een auto. Koningin Juliana herstelde na haar inhuldiging in 1948 de traditie om in de Gouden Koets naar het Binnenhof te rijden. Deze traditie werd nadien nog éénmaal onderbroken en wel in 1974. Naar aanleiding van de gijzeling in de Franse ambassade - vlakbij het Binnenhof in Den Haag - werd het toen passender gevonden auto´s te gebruiken.
-
Hare Majesteit Koningin Máxima overhandigde op 23 september in New York het vierde jaarverslag over inclusieve financiering voor ontwikkeling aan de Secretaris-Generaal van de VN, Ban Ki-moon. De Koningin is Speciaal Pleitbezorger van de Secretaris-Generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.
Toegang tot financiële diensten als een bankrekening, leningen, verzekeringen, een spaarrekening en veilig betalingsverkeer zijn een voorwaarde om als mens een goed leven te kunnen opbouwen of een bedrijfje te kunnen starten. Het jaarverslag beschrijft de vooruitgang die inmiddels in veel landen is geboekt. Kleine ondernemers in Sri Lanka die toegang kregen tot leningen, schiepen twee keer zoveel nieuwe banen als het landelijk gemiddelde. Vrouwen in Nepal die konden beschikken over een spaarrekening wisten hun financiële positie met de helft te versterken. En Ghanese boeren die een verzekering konden afsluiten, durfden meer te investeren en behaalden een rijkere oogst.
-