Oktober 2013
2013
Selectie werkzaamheden
-
Oktober
-
De President van Israël, Shimon Peres, bracht begin oktober 2013 een officieel bezoek aan Nederland. Op 1 oktober verwelkomde Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander hem op Paleis Noordeinde. ‘s Avonds boden de Koning en Koningin de President een diner aan. De Koning prees de President om zijn rol in het vredesproces in het Midden-Oosten, zijn plichtsbetrachting en zijn toekomstgerichtheid. “Mijnheer de President, ondanks het feit dat u onlangs uw negentigste verjaardag vierde, staat u erom bekend zeer jong van geest te zijn en de moderne media niet te schuwen in uw streven verbindingen te leggen. Uw timeline op Facebook en Twitter is bijna net zo lang en rijk gevuld als die van uw echte leven.”
President Peres had tijdens zijn bezoek ook een ontmoeting met Minister-president Rutte en met leden van de Eerste en Tweede Kamer. Ook bracht hij een bezoek aan de Hollandsche Schouwburg, die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd als deportatieplaats voor Joden. Nu is het gebouw een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers.
-
Hare Majesteit Koningin Máxima bezocht 3 oktober Ondernemend Jong! van welzijnsorganisatie Solidez in Wageningen. Solidez is een deelnemer in het Oranje Fonds programma Kansen voor Jongeren en richt zich op jongeren die van school gaan zonder diploma of dit dreigen te doen. De Koningin sprak met jongeren over hun ervaringen met Ondernemend Jong! Ook ontmoette ze samenwerkingspartners, projectleiders en begeleiders.
Solidez stimuleert jongeren bij het opbouwen van zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en een positieve werkhouding. Sportactiviteiten spelen daarbij een belangrijke rol. Projectleider Maria Verkade: “We slagen er goed in om jongeren te vinden omda t wij meebewegen in hun ritme en hun ruimte. We zijn veel op straat en op school en we werken niet van negen tot vijf, maar op de momenten waarop jongeren ons nodig hebben.” -
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander reikte 4 oktober in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2013 uit. Vier jonge kunstenaars ontvingen deze aanmoedigingsprijs: Wieteke Heldens, Marijn van Kreij, Philipp Kremer en Jorn van Leeuwen. Zij kregen ieder een bedrag van 6500 euro. Na de uitreiking opende de Koning de tentoonstelling waar de winnende werken en een selectie uit de overige ingezonden schilderijen te zien waren. In zijn toespraak ging de Koning in op het belang van de schilderkunst. “Schilderen is hard werken. Worstelen met de materie. Dóórzetten, soms tot de pijngrens. Maar het resultaat is die moeite méér dan waard omdat het ons leven en onze kijk op de wereld verrijkt, verdiept, verscherpt en vernieuwt.”
De Koninklijke Prijs is in 1871 ingesteld door Koning Willem III als Koninklijke Subsidie en is bedoeld als stimulans voor jong schildertalent. De Koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix, en vanaf 2013 ook Koning Willem-Alexander, hebben de mooie traditie voortgezet. In 2013 zonden ruim 225 kunstenaars dia’s en documentatie in. Een jury onder voorzitterschap van Benno Tempel selecteerde de beste werken. De Koning sprak uitgebreid met de vier winnaars en met de eenentwintig andere kunstenaars van wie werk was geselecteerd en maakte een rondgang langs alle werken.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bezocht 8 oktober het initiatief Gluren bij de Buren in Oosterwolde (Fryslân). Gluren bij de Buren ontstond drie jaar geleden door een samenwerking tussen verpleeghuis Stellinghaven en de tegenover liggende basisschool Tussen De Singels. De bewoners van het verpleeghuis en de kinderen van de basisschool ontmoeten elkaar dagelijks. Ze doen samen leuke dingen in het verpleeghuis, op de basisschool en in de naastgelegen moestuin en kas. Zo bakken ze samen pannenkoeken, knutselen ze en doen ze samen spelletjes. Voorleesoma’s en –opa’s laten de kinderen genieten van mooie verhalen. De Koning at een pannenkoek mee en praatte met ouderen en kinderen over hun ervaringen. “De kinderen beleven er ontzettend veel plezier aan”, zei Fancy Hoekstra, directeur van de basisschool. Ook activiteitenbegeleidster Feikje van der Lei was enthousiast: “Kinderen brengen vreugde in het huis. Ik zeg altijd: jongens haal alle generaties bij elkaar en je hebt geweldige activiteiten. Het kost weinig, dus ga het gewoon doen!”
Gluren bij de Buren won in mei 2013 het Grote Appeltje van Oranje van het Oranje Fonds.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende op 11 oktober de nieuwe Campus van United World Colleges in Maastricht. UWC Maastricht telt 725 leerlingen in de leeftijd tot 18 jaar van 85 nationaliteiten. UWC Maastricht bestaat sinds 2009 en is de jongste van de twaalf UWC-scholen en -colleges in de wereld. Na een aantal jaren gehuisvest te zijn geweest op een tijdelijke locatie, beschikt het College sinds 2013 over een prachtig nieuw gebouw. UWC is sterk gericht op maatschappelijke betrokkenheid van leerlingen, heeft culturele uitwisseling hoog in het vaandel en wil toegankelijk zijn voor iedere geschikte leerling. Daartoe worden beurzen mogelijk gemaakt door oud-leerlingen, particulieren, stichtingen, bedrijven en overheden. De Koning reisde per Koninklijke trein naar Maastricht, samen met een gezelschap bijzondere gasten voor de opening.
De Koning sloot zelf zijn middelbare schoolopleiding af op het United World College of the Atlantic in Llantwit Major in Wales. Hij haalde daar in 1985 zijn Internationaal Baccalaureaat. Geïnspireerd door zijn eigen ervaringen raadde hij de leerlingen aan zoveel mogelijk te genieten van hun UWC-avontuur: “You have come to Maastricht from all corners of the world, each with your own cultural identity, your own individual talents, hopes and dreams. UWC is not ‘one size fits all’. It is not about promoting uniformity. It is about celebrating diversity and seizing the chance to be inspired by others.”
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brachten 14 oktober een kennismakingsbezoek aan Zweden. Zij werden vergezeld door minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. De diplomatieke banden tussen Zweden en Nederland zijn sterk: in 1614 opende Zweden zijn eerste ambassade ter wereld in Den Haag. In Stockholm werden de Koning en Koningin op het Koninklijk Paleis ontvangen door Koning Carl Gustaf, Koningin Silvia, Kroonprinses Victoria en Prins Daniel. Vervolgens bezochten de Koning en Koningin het Zweedse parlement, de Riksdag. Zij ontmoetten daar Voorzitter Per Westerberg en Secretaris-Generaal Kathrin Flossing. Tot slot hadden zij een ontmoeting met Minister-president Fredrik Reinfeldt.
Zweden geldt als een van de meest geëmancipeerde landen in de wereld. Dat is goed zichtbaar in het politieke leven: ongeveer de helft van de parlementsleden en van de ministers is vrouw.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende 15 oktober het nieuwe publiekscentrum van het Nationaal Archief in Den Haag. Ter gelegenheid van de opening bracht het Nationaal Archief de expositie ‘Het Geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven’. Deze neemt de bezoeker op interactieve wijze mee op een reis door de Nederlandse geschiedenis, van de Middeleeuwen tot de jaren ‘80 van de twintigste eeuw.
Het Nationaal Archief beheert en presenteert meer dan duizend jaar geschiedenis van Nederland. Het telt 125 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s en duizenden kaarten en tekeningen. Met het nieuwe publiekscentrum wil het Nationaal Archief iedereen bereiken die in geschiedenis is geïnteresseerd. In het gerenoveerde gebouw zijn alle voorzieningen aanwezig om bezoekers te ontvangen en hen het verleden op verschillende manieren te laten beleven. Directeur Martin Berendse: “Vanaf een jaar of vier kun je hier al terecht om gevoel te krijgen voor de Nederlandse geschiedenis”. In de grote tentoonstellingsruimte vertellen originele documenten, foto’s en kaarten de verhalen die in archieven verborgen liggen. De workshopruimte geeft jong en oud de kans deel te nemen aan w orkshops als zegels maken, papierrestauratie en kalligraferen. Zelf onderzoek doen kan in de vernieuwde studiezaal. De interactieve stamboom laat de bezoeker zien hoe spannend familieonderzoek is.
-
Met het uitschenken van een kan melk opende Hare Majesteit Koningin Máxima 16 oktober het FrieslandCampina Innovation Centre in Wageningen. In dit nieuwe centrum brengt FrieslandCampina het grootste deel van haar onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten samen. Door kennis te bundelen en samen te werken, wil de zuivelonderneming beter inspelen op de groeiende vraag naar gezonde voeding die duurzaam is geproduceerd.
Het (stralend witte) innovatiecentrum biedt ruimte aan 450 werkplekken. De Koningin werd er rondgeleid en sprak met onderzoekers en medewerkers. Zij hebben de beschikking over laboratoria, ruimtes voor smaaktesten en een proeffabriek. Het centrum biedt ook onderdak aan een Experience Centre waar bezoekers en medewerkers kennis kunnen maken met de producten van FrieslandCampina.
-
Hare Majesteit Koningin Máxima opende 18 oktober in het Stedelijk Museum in Amsterdam de tentoonstelling ‘Kazimir Malevich en de Russische avant-garde’. Kazimir Malevich (1878- 1935) is een van de grondleggers van de abstracte kunst. Het Stedelijk Museum heeft een sterke band met het werk van de Russische kunstenaar; het beheert de grootste verzameling werken van Malevich buiten Rusland. In 1923 organiseerde het Stedelijk de eerste grote tentoonstelling buiten Rusland van Russische negentiende en twintigste-eeuwse kunst, inclusief het werk van Malevich.
Malevich is vooral bekend om zijn abstracte kunst, maar hij werd geïnspireerd door diverse kunststromingen uit zijn tijd, waaronder het impressionisme, symbolisme, fauvisme en het kubisme. Zijn eigen abstracte beeldtaal is deels geworteld in de Russische volkskunst en iconen.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende 29 oktober 2013 het scannerlab Brains Unlimited op de Maastricht Health Campus. Het lab wordt door wetenschappers en bedrijven gebruikt voor onderzoek naar de ontwikkeling van menselijk gedrag en naar veel voorkomende ziekten als Alzheimer, Parkinson, epilepsie, schizofrenie en MS. Brains Unlimited beschikt over drie MRI-scanners. De grootste, waarvan er slechts vijf in de wereld zijn, heeft een ultrahoog magneetveld van 9.4 tesla. Hierdoor kan op microscopisch niveau worden waargenomen wat zich in het hoofd afspeelt. De Koning liet zich uitgebreid rondleiden en praatte met de onderzoekers. Rainer Goebel (Professor Cognitieve Neuroscience): “Er zijn maar een paar centra in de wereld die zich kunnen meten met wat we hier in Maastricht kunnen. We kunnen gebieden in het brein verkennen waar voorheen niemand toegang toe had. Daardoor kunnen we ook symptomen van MS, Alzheimer en bepaalde vormen van kanker eerder onderkennen en dus patiënten eerder helpen.”
-
Prinses Beatrix was 30 oktober aanwezig bij het slotakkoord van het Europese project “Requiem voor Auschwitz” in Tilburg. Hiermee wordt sinds 2012 aandacht gevraagd voor de slachtoffers van de Holocaust, onder wie 500.000 Roma en Sinti, en voor de hedendaagse positie van de Roma en Sinti-gemeenschap in Europa.
Het Requiem voor Auschwitz van componist en Sinto Roger “Moreno” Rathgeb, werd voor het eerst uitgevoerd in De Nieuwe Kerk in Amsterdam op 3 mei 2012 door de Roma en Sinti Philharmoniker uit Frankfurt am Main onder leiding van Ricardo Sahiti. Daarna volgden uitvoeringen in diverse Europese hoofdsteden. In Tilburg gaf de componist in aanwezigheid van Prinses Beatrix een toelichting op het Requiem aan middelbare scholieren. Vervolgens speelde het Koninklijk Zigeunerorkest Roma Mirando hedendaagse klassieke zigeunermuziek, daarbij ondersteund door onder anderen leerlingen van de Sinti Muziekschool uit Arnhem.
-