November 2013
2013
Selectie werkzaamheden
-
November
-
Hare Majesteit Koningin Máxima bezocht op 5 november de musical Hij Gelooft in Mij. Deze musical over het leven van volkszanger André Hazes was sinds november 2012 te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Ter ere van het eenjarig jubileum organiseerden Joop van den Ende Theaterproducties en het DeLaMar Theater een benefietvoorstelling. De opbrengst van de avond ging naar het programma Kinderen Maken Muziek van het Oranje Fonds.
Rachel Hazes zat tijdens de voorstelling naast de Koningin. Ook André’s kinderen waren erbij. Dré Hazes: “Het is een onwijze eer dat de Koningin bij ons in de zaal zat, zo pal dicht bij ons. Ik denk dat mijn vader het ook een hele eer had gevonden.” Dochter Roxeanne: “Papa was gek van Máxima. Ze is een keer aanwezig geweest bij een concert in Ahoy. Daar was hij onwijs trots op.” Na afloop van de voorstelling ging de Koningin met de cast op de foto, onder wie hoofdrolspelers Martijn Fischer en Chantal Janzen. Het script van Hij Gelooft in Mij is geschreven door Kees Prins en Frank Ketelaar; de regie is van Ruut Weissman.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander reikte 6 november in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Erasmusprijs uit aan de Duitse geleerde Jürgen Habermas. Jürgen Habermas (1929) is al ruim 50 jaar een van de belangrijkste denkers op het grensvlak van sociologie, filosofie en politiek. In zijn denken staat de democratie en de betrokkenheid van burgers daarbij centraal. Hij is scherp en kritisch in zijn politieke analyses maar tegelijkertijd optimistisch over de toekomst van een democratisch Europa. Hij gelooft in het belang van het debat, in de ratio als drijfveer voor de politiek, en in de gelijkheid van mensen.
De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. De Koning is Regent van de Stichting Praemium Erasmianum.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima ontvingen 8 november Koning Filip en Koningin Mathilde van België voor een eendaags bezoek. Koning Filip volgde op 21 juli 2013 zijn vader Koning Albert II op, die op die dag terugtrad. Hij is de zevende Koning der Belgen sinds het begin van de Belgische monarchie in 1831.
Het Belgische Koningspaar werd vergezeld door eerste minister Di Rupo en minister Reynders van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken. Na een lunch op Paleis Noordeinde bezochten Koning Filip en Koningin Mathilde de Staten-Generaal. Zij hadden ook een ontmoeting met minister-president Rutte op het ministerie van Algemene Zaken.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brachten 8 en 9 november een bezoek aan Moskou. Hun bezoek markeerde de afsluiting van het Nederland-Rusland jaar. President Poetin bracht eerder in het jaar, op 8 april, een bezoek aan Nederland.
President Poetin ontving het Koningspaar op 8 november in het Kremlin voor een diner. “Ondanks de wat moeilijkere momenten op het vlak van de diplomatie, ben ik zeer blij dat de koning vandaag hier is gekomen”, zei de President voorafgaand aan het diner. Op 9 november namen de Koning en Koningin deel aan het eerste deel van een rondetafelbijeenkomst van Nederlandse en Russische topmensen uit het bedrijfsleven. ‘s Avonds werd het bezoek afgesloten met een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest in het Tchaikovsky Conservatorium. Moskou was een van de steden die het orkest aandeed tijdens zijn wereldtournee ter viering van het 125-jarig bestaan. Koningin Máxima is beschermvrouwe van het Koninklijk Concertgebouworkest.
Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken schreef na afloop van het bezoek aan de Tweede Kamer: “Zowel de afgelopen bezoeken als het Nederland-Ruslandjaar in het algemeen, hebben bijgedragen aan een verdere intensivering van de Nederlands-Russische betrekkingen: economisch, cultureel en politiek. Meningsverschillen zijn en worden open met elkaar besproken.”
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima bezochten van 12 tot en met 21 november de zes eilanden in het Caraïbisch deel van het Koninkrijk, in het gezelschap van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Uitgangspunt van het bezoek was (net als tijdens de provinciebezoeken na de troonswisseling) zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven om de Koning en Koningin te zien en te ontmoeten. De Koning en Koningin bezochten meer dan zestig locaties en evenementen en vierden op elk van de eilanden een volksfeest mee.
De reis begon op Sint Maarten, sinds 10 oktober 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk. De Koning en Koningin werden begroet door gouverneur Holiday en ministerpresident Wescot-Williams. Het Koninklijk Paar bezocht onder meer het Milton Peters College, en sprak daar met leerlingen over hun toekomstambities. Met de inwoners van Philipsburg maakte het Koninklijk Paar kennis tijdens een wandeling door Frontstreet. De Koning en Koningin bezochten ook de Methodist Church, een historisch gebouw uit 1851, waar zij werden toegezongen door een gospelkoor. ’s Avonds was er in Philipsburg een groot en bruisend feest waaraan veel jonge inwoners van Sint Maarten een belangrijke bijdrage leverden. ”Onze reis had niet beter kunnen beginnen”, zei de Koning in zijn dankwoord. “Met de mogelijkheden die dit eiland heeft, kunnen we de moeilijkheden die er zijn overwinnen en één sterk Koninkrijk blijven.”
Saba is met 13 km2 het kleinste eiland in het Caraïbisch deel van het Koninkrijk. Er wonen ongeveer 2000 mensen. De Koning en Koningin maakten kennis met de bevolking en verdiepten zich in de historie van het eiland. Ook bezochten ze Organoponics Farm, een biologische moestuin en sociale werkplaats. Daar spraken ze met La-Toya Charles: “We bieden hier werk aan mensen die anders geen werk krijgen”. Honderden mensen kwamen naar een feestelijke bijeenkomst op het Juliana Sports Field. Het Koningspaar ging vervolgens kijken bij een woningbouwproject in The Bottom. De eerste bewoners van de appartementen kregen in aanwezigheid van de Koning de sleutel van hun huis. “Ik ben heel blij dat u hier bij bent. Misschien moet u hier ook komen wonen”, suggereerde een van de nieuwe bewoners.
Sint Eustatius was het derde eiland dat de Koning en Koningin bezochten. Ze werden begroet door de leerlingen van vijf scholen. “Geweldig dat ze hier zijn”, zei een inwoonster. “Een aantal jaren terug was Willem-Alexander hier als Prins. Nu komt hij terug als Koning. Dat is goed.” Een grote zorg voor bewoners van de kleine Bovenwindse eilanden zijn de hoge kosten van levensonderhoud, waarvoor ook bij de Koning aandacht werd gevraagd. Het Koningspaar ging op bezoek bij een dagopvang voor kinderen. Runersio Pandt, een van de tweejarige peuters, liet bij de rondleiding de hand van de koning geen moment los. De Koning en Koningin bezochten daarna de replica van een slavenhut waar ze een indruk kregen van de erbarmelijke levensomstandigheden van de slaven in de 18de eeuw. In het Wilhelminapark werd een cultureel feest georganiseerd waar vele honderden mensen op af kwamen.
Na de drie Bovenwindse eilanden, was Bonaire het eerste Benedenwindse eiland dat werd bezocht. Veel mensen kregen de kans de Koning en Koningin te zien op het Wilhelminaplein in Kralendijk, waar sportdemonstraties werden georganiseerd. In jeugdhuis Jong Bonaire bewonderden zij het werk van jonge fotografen en in Rincon gingen ze op bezoek bij een dagopvang voor ouderen. Onderweg stuitte de bus met het Koninklijk Paar op demonstranten die aandacht vroegen voor de positie van Bonaire binnen het Koninkrijk en voor de moeilijke economische omstandigheden van veel eilandbewoners. De Koning stapte de bus uit en ging met hen in gesprek. Dat werd gewaardeerd. “Mijn boodschap is bij de Koning gekomen. Hij voelt met ons mee en bleef maar vragen welke oplossingen we zelf hadden”, zei James Finies, woordvoerder van de demonstranten.
Op Curaçao, sinds 10 oktober 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk, verbleef het Koninklijk Paar twee dagen. Onderwijs was een belangrijk thema. De Koning en Koningin gingen kijken op een aantal scholen en bij de University of Curaçao. Ook de cultuurhistorie van het land kreeg veel aandacht, onder meer in de wijk Otrobanda in Willemstad waar oude panden met liefde worden gerestaureerd. Bewoonster Afnaisa Davelaar was blij met het bezoek: “Eindelijk is er aandacht voor Otrobanda”. Het Paar schudde tijdens de wandeling door de wijk honderden handen. Aan de Westpunt praatten de Koning en Koningin met vissers over de problemen als gevolg van vervuiling van de zee en overbevissing. Tijdens een groot feest op het Brionplein aan het einde van de eerste dag zei de Koning: “Unidat i diversidat. Dat is het mooie van het Koninkrijk. Wij staan hier vol trots en danken u heel erg voor deze mooie avond. Dushi Kòrsou, mashi danki. Ayó i te despues!”
Aruba (sinds 1 januari 1986 een autonoom land binnen het Koninkrijk) was het laatste eiland dat werd bezocht. De Koning en Koningin woonden in San Nicolas een jongerendebat over de toekomst van Aruba bij. Een van de aanwezige jongeren: “Veel jongeren gaan naar Nederland om daar te studeren. Wij willen graag dat studenten hier blijven. Als ze naar Nederland gaan, is dat een braindrain voor Aruba.” De Koning en Koningin waren ook bij de start van het programma ‘Kansen voor Jongeren Caraïben’ van het Oranje Fonds. Dit programma helpt jongeren tussen de 12 en 25 jaar die van school (dreigen te) gaan zonder diploma. In stadion Guillermo Trinidad vond een sportevenement plaats voor kinderen van alle basisscholen op Aruba. In het Archeologisch Museum lunchte het Koninklijk Paar met ‘uitblinkers’ in de Arubaanse samenleving. Het strand bij Bushiribana was het toneel van een groot feest dat door veel Arubanen werd meegevierd.
-
Prinses Beatrix was 20 november in Amsterdam aanwezig bij de viering van de 125ste verjaardag van de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM), waarvan de Prinses beschermvrouwe is. Bij de oprichting in 1888 ging het vooral om het ontginnen van woeste gronden voor de landbouw, het aanleggen en in stand houden van bossen en het verbeteren van grond en bevloeiing. Tegenwoordig begeleidt de KNHM bewoners bij de verbetering van hun wijk, dorp of stad. Denk aan stadslandbouw, lokale opwekking van duurzame energie en projecten op het gebied van cultuurhistorie en landschap. Van oorsprong is KNHM een ideële organisatie. In 1972 kwam een organisatorische scheiding tot stand tussen de ideële vereniging KNHM en het commerciële bedrijf Arcadis, een advies-, ontwerp- en ingenieursorganisatie die oplossingen levert op de gebieden infrastructuur, water, milieu en gebouwen. KNHM en Arcadis werken bij veel projecten nauw samen.
Ter gelegenheid van het jubileum werd een studentenwedstrijd uitgeschreven met als opgave een oplossing te verzinnen voor een knellend maatschappelijke vraagstuk. Winnaar werd het team Traffic Jam. Dit bedacht hoe persoonlijke informatie van reizigers gebruikt kan worden om het aantal files te verminderen. “We hebben sinds de ontmoeting met de Prinses al meerdere business-kaartjes ontvangen van mensen en investeerders die iets in ons idee zien”, aldus de enthousiaste prijswinnaars tijdens de feestelijke jubileumavond in het Concertgebouw.
-
Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven waren 22 november aanwezig bij de 32ste editie van het Peter Stuyvesantbal in New York. Dit bal wordt jaarlijks georganiseerd door de ‘Netherland-America Foundation’ waar Prinses Margriet en de heer Van Vollenhoven beschermvrouwe en beschermheer van zijn. De ‘Netherland-America Foundation’ bevordert de Nederlands-Amerikaanse vriendschap door het organiseren van tal van culturele en educatieve activiteiten. De opbrengsten van het Peter Stuyvesantbal worden gebruikt voor studiebeurzen en onderwijsuitwisseling.
-
Colombia en Venezuela zijn buurlanden van het Koninkrijk der Nederlanden. Aruba ligt maar zo’n 30 kilometer van de kust van Venezuela en ook Curaçao en Bonaire liggen dicht bij dit grote Latijns-Amerikaanse land. De kust van Colombia is eveneens dichtbij. Op 22 en 23 november brachten de Koning en Koningin een kennismakingsbezoek aan beide buurlanden.
De Colombiaanse President Juan Manuel Santos ontving het Koninklijk paar in het Presidentieel Paleis, het Casa de Nariño. Hij sprak zijn waardering uit voor de Nederlandse steun aan het vredesproces in zijn land. Ook bedankte hij Nederland voor de goede samenwerking op het gebied van watermanagement. Colombia is een betekenisvolle groeimarkt voor Nederlandse bedrijven. De economische banden waren dan ook een belangrijk thema tijdens het bezoek. De Koning opende in de hoofdstad Bogotá het Holland House dat ondernemers terzijde staat die de banden tussen Colombia en ons Koninkrijk verder willen aanhalen. “U kunt zich voorstellen dat het voor het laaggelegen Nederland bijzonder is om een Holland House op meer dan 2.600 meter boven zeeniveau te hebben!”, zei de Koning.
Bij de officiële ontvangst door President Nicolás Maduro in Venezuela wachtte het Koninklijk Paar een bijzondere verrassing. Voor het Presidentieel Paleis Miraflores in Caracas zong de erewacht totaal onverwacht uit volle borst het Wilhelmus. In het Nederlands!
Er was nog meer bijzondere muziek te horen. In de Paleistuin trad jeugdorkest El Sistema op. Daarbij was ook de broze 74-jarige oprichter José Antonio Abreu aanwezig, in 2010 winnaar van de Erasmusprijs. Zijn orkest geeft kansarme kinderen de mogelijkheid op niveau muziek te maken. Het vormde de inspiratie voor het Nederlandse programma Kinderen Maken Muziek, dat op voorspraak van Koningin Máxima in 2011 door het Oranje Fonds werd gelanceerd.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander nam 29 november in De Nieuwe Kerk in Amsterdam de eerste cassette met drie biografieën van de Nederlandse Koningen Willem I, Willem II en Willem III in ontvangst. De auteurs Jeroen Koch, Jeroen van Zanten en Dik van der Meulen beschrijven ieder het leven en werk van één vorst. Om een zo volledig mogelijk beeld te kunnen krijgen van de drie koningen, kregen de drie historici toegang tot het Koninklijk Huisarchief. De biografieën konden tot stand komen dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds, Uitgeverij Boom en de Universiteit van Utrecht.
Jeroen Koch: “We wilden niet ‘nationaal’ schrijven, maar laten zien welke breukvlakken er in onze geschiedenis zitten. We schrijven dat de Oranjes heel controversieel bij het volk waren aan het eind van de achttiende eeuw, maar dat datzelfde volk zich de Oranjes heeft toegeëigend in de negentiende eeuw toen ze koning werden.” Dik van der Meulen: “We hebben onafhankelijk kunnen werken”. Jeroen van Zanten: “Onze boeken zijn rauw; alle ingrediënten zitten er in”.
-
30 november 2013 was het precies 200 geleden dat Prins Willem Frederik, de zoon van de laatste stadhouder Willem V, landde op het strand van Scheveningen, na een ballingschap van 18 jaar. Hiermee werd de kiem gelegd voor het Koninkrijk der Nederlanden. Willem Frederik zou in 1815 als Willem I de titel Koning der Nederlanden aannemen.
De viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden begon ’s ochtends op het Scheveningse strand. De Koning en Koningin waren daar getuige van de nagespeelde historische landing van de Prins op Scheveningen. Vele honderden vrijwilligers, aangevuld met Huub Stapel in de rol van Willem Frederik, brachten het historische spektakel tot leven. Zij kropen in de huid van Franse soldaten, Engelse mariniers, kozakken, schippers, vissersvrouwen en voerlui. “De wieg van Nederland stond op het Scheveningse strand”, zei Henk Grootveld, voorzitter van Stichting Scheveningen Viering Gedenkdagen. ”Deze traditie hoort bij Scheveningen; het getuigt van historisch besef.” “Het voelde groots”, zei Huub Stapel. “Het was een moment dat ik nooit meer zal vergeten.” De viering van de landing vindt elke 25 jaar plaats. In 1988 was Prins Willem-Alexander ook van de partij.
In de middag vond in de Ridderzaal in Den Haag een offic iële bijeenkomst plaats waarbij de Koning, de Koningin en Prinses Beatrix aanwezig waren. ’s Avonds trad in het Circustheater een groot aantal artiesten op in aanwezigheid van de Koninklijke Familie. Naar dit Koninkrijksconcert – dat live werd uitgezonden - keken 1,7 miljoen mensen.
-