Mei 2013
2013
Selectie werkzaamheden
-
Mei
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima legden 4 mei een krans bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam tijdens de Nationale Herdenking. Op 4 mei herdenkt Nederland al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord. Herdacht worden ook de Nederlanders die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog. Generaal bd Peter van Uhm (Commandant der Strijdkrachten 2008 -2012) hield op de Dam een persoonlijke toespraak:
Op 16-jarige leeftijd keek ik om mij heen.
De Tweede Wereldoorlog was over.
Maar voor veel overlevenden ging de oorlog door.
Velen voelen nog iedere dag het duister.
Ik besefte: de strijd voor rechtvaardigheid is nooit over.
De strijd voor vrijheid begint elke dag opnieuw.
In jezelf.
En in de samenleving.
Ik vroeg mijzelf: ‘‘Peter, miljoenen mensen is ’n keuze ontnomen.
Jij hebt wel een keuze.
Wat ga jij doen met je leven?
Wat ga jij doen om de wereld beter te maken?’’ -
De Koning en Koningin en Prinses Beatrix woonden 5 mei in Amsterdam het concert bij waarmee de Nationale Viering van de Bevrijding werd afgesloten. Het concert vond traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré. Er waren optredens van onder anderen Nick en Simon en mezzosopraan Maria Fiselier. Zij deden uit volle overtuiging aan het concert mee. “Ik weet nog goed de ernst op het gezicht van mijn opa tijdens de twee minuten stilte op 4 mei”, zei Maria Fiselier. Simon Schilder: “Het is belangrijk dat deze dag vooral de jonge generatie aanspreekt. Vrijheid spreekt niet vanzelf. We moeten haar koesteren.”
Aan het slot van de avond weerklonk Vera Lynns evergreen ‘We’ll meet again’ uit duizenden kelen over de Amstel.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander ontving op 6 mei Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in audiëntie op Paleis Huis ten Bosch. Het IMF heeft 188 lidstaten en bevordert monetaire samenwerking en stabiliteit. Ook biedt het IMF onder bepaalde voorwaarden financiële hulp aan landen met betalingsproblemen. De organisatie zet zich samen met andere organisaties in om gunstige voorwaarden te scheppen voor wereldwijde economische groei en geeft landen advies over hoe ze hun economie kunnen versterken. Nederland is lid sinds de oprichting, in 1944. Sinds juli 2011 is Christine Lagarde directeur van het IMF.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima reikten op 16 mei in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Appeltjes van Oranje 2013 en de Oranje Fonds Kroonappels uit. Prinses Beatrix was bij de uitreiking aanwezig.
Verbindingen tussen verschillende groepen mensen versterken. Dat is de missie van het Oranje Fonds. Jaarlijks bekroont het Oranje Fonds succesvolle initiatieven op dit gebied met een Appeltje van Oranje. De uitreiking in 2013 had als thema ‘Alle jaren tellen’, met initiatieven die verschillende generaties samenbrengen. “In ons land is drie op de tien mensen eenzaam”, aldus Jenny Gierveld van de Vrije Universteit Amsterdam. “Onder de alleroudsten komt nog veel meer eenzaamheid voor. Daarom is het zo belangrijk contacten tussen oud en jong te stimuleren.”
De prijs bestond uit een bronzen beeldje, ontworpen door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. ‘Gluren bij de Buren’ van Stichting ZuidOostzorg in Oosterwolde was een van de winnaars. Bewoners van het verpleeghuis Stellinghaven Oosterwolde en kinderen van basisschool Tussen De Singels komen wekelijks met elkaar in contact. Ze doen samen leuke dingen en praten over hun belevenissen. Nynke Veenstra van Gluren bij de Buren: “We kregen een telefoontje van een mevrouw die zei dat haar moeder al twee jaar niet gepraat had. Toen kwamen de kinderen en nu praat ze weer. Daar doe je het voor.”
Ook Stichting Jeugd Rode Kruis in Willemstad op Curaçao kreeg een Appeltje. Jongeren bezoeken ouderen en doen klusjes. Door het vaste contact ontstaat tussen hen een hechte band. De derde prijswinnaar was De Generatietuin van Stichting Saffier De Residentiegroep, in Den Haag. Hoogbejaarde bewoners (gemiddeld 90 jaar) van een woon-zorgcomplex tuinieren samen met kinderen van 4 tot 10 jaar, afkomstig van de naschoolse opvang. “De mensen zouden van nature de kinderen van deze leeftijd niet meer ontmoeten”, zei Mary van Garderen van De Generatietuin. “Dat is uniek eraan.”
Ter ere van de troonswisseling werden éénmalig drie initiatieven tot Oranje Fonds Kroonappel benoemd. Na een selectieproces met bijna 4.000 inzendingen zijn zij beoordeeld als de mooiste sociale initiatieven van ons Koninkrijk. Ze ontvingen ieder een bronzen beeldje en een geldbedrag van 50.000 euro. De Kroonappels gingen naar Stichting Manteling (Middelburg), Stadstuin Emma’s Hof (Den Haag) en Best Buddies (Goeree- Overflakkee).
-
Hare Majesteit Koningin Máxima nam 16 mei deel aan het diner in de Ridderzaal aan de vooravond van de Internationale Dag tegen Homofobie. Internationale ontwikkelingen op het gebied van homo-emancipatie stonden daarbij centraal. Meer dan 700 deelnemers uit vele landen kwamen naar Nederland om over homo-emancipatie te praten, op uitnodiging van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Onder hen waren vertegenwoordigers van de Europese Unie en de Raad van Europa, maar ook mensen van internationale roze netwerken van politie en krijgsmacht, mensenrechtenverdedigers en studenten.
Op verschillende locaties in Den Haag gingen de deelnemers met elkaar in gesprek o ver de vraag hoe de emancipatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders op Europees niveau verbeterd kan worden.
-
Hare Majesteit Koningin Máxima bezocht op 22 mei het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam om het 150-jarig bestaan van het kinderziekenhuis mee te vieren. Samen met twee kinderen onthulde zij in de centrale hal een standbeeld van Sophietje, de mascotte van het kinderziekenhuis. Ook kreeg zij het eerste exemplaar van het jubileumboek Sophia Kookt, met daarin recepten en verhalen van patiënten en medewerkers.
De Koningin schoof aan bij knutselende kinderen. “Ik heb met Koningin Máxima gespeeld. Dat was spannend maar leuk”, zei een jong patiëntje. De Koningin sprak ook met verpleegkundigen en andere medewerkers. Het Sophia Kinderziekenhuis is opgericht op 1 mei 1863 en is daarmee het langst bestaande kinderziekenhuis van Nederland. Naast de specialismen Kindergeneeskunde en Kinderchirurgie beschikt het ziekenhuis ook over een afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie/- psychologie.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander was 27 mei bij de bijeenkomst ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië (ICTY) in Den Haag. Dit straftribunaal werd in 1993 door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgericht. Het Tribunaal vervolgt personen die worden verdacht van volkerenmoord, misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en schendingen van de Conventie van Genève. Het gaat om misdaden die vanaf 1991 zijn begaan op het grondgebied van het voormalige Joegoslavië.
Het Joegoslavië Tribunaal heeft veel feiten aan het licht gebracht van misdaden die in het voormalige Joegoslavië zijn gepleegd. Tot en met mei 2013 werden 161 aangeklaagden berecht. Tegelijkertijd is ook een grote bijdrage geleverd aan het verder definiëren en uitwerken van het internationaal strafrecht.
Bij de viering spraken onder anderen President van het Tribunaal Theodor Meron en aanklager Serge Brammertz.
-
Na de troonswisseling op 30 april bezochten Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima alle provincies van Nederland en alle eilanden in het Caraïbische deel van het Koninkrijk. Tijdens die bezoeken wilden zij zoveel mogelijk mensen zien en ontmoeten. Op 28 mei kregen Groningen en Drenthe de primeur.
In Groningen werd het Koninklijk Paar aan het Martinikerkhof ontvangen door de Commissaris van de Koning, drs. M.J. van den Berg. Het gezelschap maakte een uitgebreide stadswandeling en kreeg onderweg presentaties over onder meer ‘gezond ouder worden’ en over de energiesector in de regio. De diverse Groningse pop- en cultuurfestivals, zoals Eurosonic/Noorderslag, presenteerden zich. Na het bezoek aan de stad Groningen, bezocht het Koninklijk Paar Landgoed Nienoord in Leek, waar het een historische Groninger buitenplaats (borg) met tuin bezocht. In de borgtuin ontmoette het Paar deelnemende bewoners uit de wedstrijd Leukste Dorp van Groningen.
In Havenzate Mensinge (een veertiende-eeuws landgoed in Roden, op de grens van Groningen en Drenthe) spraken de Koning en Koningin met circa honderd inwoners uit de provincies Groningen en Drenthe. Twee inwoonsters van Haren: “Het was erg spannend. Maar de Koning was heel erg aardig. Hij vroeg aan ons wat wij wilden vertellen over Groningen. Hij wist met een grapje goed het ijs te breken, en toen konden we gezellig met hem kletsen.”
In Roden nam Commissaris van de Koning in de Provincie Drenthe, de heer J. Tichelaar, het stokje van zijn Groningse collega over. Hij begeleidde de Koning en Koningin naar Dwingeloo, waar het Shakespeare Theater uit Diever een korte versie van ‘Midzomernachtdroom’ opvoerde. “Ik verwacht dat de Koning en Koningin blij verrast zullen zijn over het mooie Dwingeloo”, zei een trotse inwoonster vlak voor hun komst. Na Dwingeloo stond Beilen op het programma. Het bezoek werd afgesloten in Assen. Bij binnenkomst in de TT-stad werd het gezelschap begeleid door motoren. De Koning en Koningin beleefden in Assen onder meer een mooi optreden van de Drentse zanger en componist Daniël Lohues.
-
Op 30 mei legden de Koning en Koningin hun tweede bezoek af in de reeks provinciebezoeken. Op het programma stonden Gelderland en Utrecht. De Commissaris van de Koning in Gelderland, de heer C.G.A. Cornielje, begroette de Koning en Koningin in Duiven. In provinciehoofdstad Arnhem konden zij vervolgens uitgebreid kennis maken met het beste wat de stad te bieden heeft, waaronder dansgezelschap Introdans, de Mode Biënnale, Vitesse en het Openluchtmuseum. Vervolgens bezocht het Paar een kunstmarkt in Oosterbeek. In de haven van Wageningen ging het gezelschap aan boord van de Eureka V voor een ‘reisje langs de Rijn’. Aan boord spraken de Koning en Koningin met circa honderd inwoners uit de provincies Gelderland en Utrecht. De Commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, de heer R.C. Robbertsen, was ook aanwezig. Hij nam het Koninklijk Paar in Amerongen mee van boord.
In de provincie Utrecht werden Vianen, Vreeswijk en IJsselstein aangedaan. In IJsselstein presenteerde een aantal Utrechtse bedrijven zich: een jachthaven, een natuurhoeve, een touwfabriek en een bedrijf in elektrotechniek. In zijn hoedanigheid van Baron van IJsselstein, kreeg de Koning volgens eeuwenoude traditie een ‘vers’ paard aangeboden. Hij hield de viervoeter niet zelf, maar schonk het dier aan woonzorgcentrum Ewoud. Bewoonster mevrouw Van Blitterswijk nam de teugels over van de Koning. Het paard heeft een thuis gekregen in de nieuwe dierenweide bij Ewoud. Het bezoek werd afgesloten in provinciehoofdstad Utrecht. De Koning en Koningin wandelden onder meer door de Kanaalstraat in de veelkleurige wijk Lombok. Deze levendige straat heeft een grote verscheidenheid aan kleine winkels met onder meer verse producten uit alle windstreken. Wafae Ezzerhouni heeft een bruidswinkel in de Kanaalstraat en kreeg de Koningin kort op bezoek: “Het was ontzettend leuk. De Koningin en ik hebben gepraat over waar de Arabische bruidskleding gemaakt wordt. Superleuke vrouw. Superleuk dat ze hier in de straat was! Dit is een gezellige, bruisende straat en iedereen is altijd van harte welkom hier.”
-
Prinses Beatrix opende 31 mei in Zwolle de nieuwbouw van Museum de Fundatie. Het museum voor beeldende kunst heeft onder andere een opvallende nieuwe ellipsvormige opbouw gekregen, ontworpen door architect Hubert-Jan Henket. “Wat de Pyramide is voor het Louvre, is deze wolk voor De Fundatie”, zei een bezoeker. De nieuwe tentoonstellingsruimte van duizend vierkante meter biedt bovendien een prachtig uitzicht over de historische binnenstad van Zwolle.
De opening werd gevierd met een optreden van Introdans en het Nederlands Symfonie Orkest en openingstentoonstellingen met werk van onder anderen kunstenaar Jeroen Krabbé en fotograaf Pieter Henket. De Fundatie heeft ook een indrukwekkende eigen collectie met werken van onder anderen Mondriaan, Van Gogh en Appel.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende 31 mei 2013 het Gerechtshof Arnhem- Leeuwarden tijdens een bijeenkomst in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Op 1 januari 2013 zijn de gerechtshoven Arnhem en Leeuwarden gefuseerd tot één Gerechtshof. Door de fusie omvat het werkgebied van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zeven provincies. Daarmee is het het grootste van de vier gerechtshoven in Nederland. De andere gerechtshoven bevinden zich in Amsterdam, Den Haag en Den Bosch.
De Koning verrichtte de opening door met een verfspuitbus een verbinding te leggen tussen de twee delen van een kunstwerk van Bart Kok. Dit werk symboliseert het samengaan van de beide locaties. Mr. A.R. van der Winkel, president van het gerechtshof, beschouwde de komst van de Koning als een Koninklijke aanmoediging voor de eenwording. “De Koning vertegenwoordigt de eenheid en onderlinge verbinding, waar wij als grootste gerechtshof van Nederland nu naar op zoek zijn.”
De fusie is een gevolg van de inwerkingtreding van de Wet Herziening Gerechtelijke Kaart. Door grotere rechtbanken en gerechtshoven kunnen zaken sneller worden behandeld en beter onder het personeel worden verdeeld.
-