Maart 2013
2013
Selectie werkzaamheden
-
Maart
-
Hare Majesteit de Koningin bezocht op 2 maart de tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’ in Paleis Het Loo. De tentoonstelling omvatte portretten van de Koningin, gemaakt door kunstenaars uit het hele land.
Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Koningin in januari deed de NOS een oproep een ‘Beeld van Beatrix’ in te sturen. Meer dan 2200 mensen namen die uitdaging aan. De tentoonstelling toonde de 68 mooiste of meest bijzondere werken, geselecteerd door een jury, bestaande uit ontwerper Jan des Bouvrie, NOS-presentator en fotograaf Sacha de Boer en conservator van Paleis Het Loo Marieke Spliethoff. Daarnaast werden zeven werken getoond van bekende kunstenaars als Andy Warhol en Ans Markus.
De in totaal 75 kunstwerken waren zeer uiteenlopend van vorm en materiaal. Niet alleen schilderijen in olie- of acrylverf, tekeningen en foto’s, maar ook sculpturen in brons, klei of steen, mozaïeken van glas en werken gemaakt van bijzondere materialen als sloophout, koffiecupjes, eurocenten en postzegels. Binnen zes weken bezochten meer dan 100.000 mensen de tentoonstelling.
De publieksprijs ging naar Judith Steenkamer, die een levensecht portret van de Koningin maakte. De vakjury koos voor een werk van Edith Benedictus Buning: een object opgebouwd uit vier glaslagen in blauw die samen een portret vormen.
-
Samen met Secretaris-Generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties, nam de Prins van Oranje op 6 en 7 maart deel aan de themabijeenkomst ‘Water and Disasters’ in New York. Het was iets meer dan vier maanden nadat orkaan Sandy verwoestingen had aangericht in het Caraïbisch gebied en aan de Oostkust van de Verenigde Staten. Meer dan 280 mensen verloren daarbij het leven en de totale schade beliep meer dan 65 miljard dollar. De Prins was aanwezig in zijn rol van voorzitter van de Adviesraad voor Water en Sanitatie van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, een functie die hij zeven jaar lang heeft vervuld tot zijn inhuldiging als Koning, op 30 april 2013. Ook Kroonprins Naruhito van Japan (erevoorzitter van de Adviesraad) nam aan de bijeenkomst deel. De Prins wees er tijdens de conferentie op dat het risico op rampen die met water te maken hebben, toeneemt. Verandering van het klimaat leidt in veel regio’s tot heviger stormen en meer overstromingen, maar ook tot langere perioden van grote droogte. Er is veel wat we kunnen doen om menselijk leed en schade zoveel mogelijk te voorkomen. Dat begint met anticiperen op de gevolgen van klimaatverandering, in de landbouw, de industrie, de infrastructuur, de woningbouw en de gezondheidszorg. Een gemeenschap die goed is voorbereid op een overstroming of droogte, is veerkrachtiger dan een gemeenschap die zich daardoor laat verrassen. De noodzaak van een samenhangende aanpak wordt inmiddels in heel veel landen erkend. Er blijft echter nog veel te doen, waaronder goede strategieën voor de financiering van de noodzakelijke maatregelen op het gebied van water en sanitatie.
-
Hare Majesteit de Koningin woonde 12 maart in Bergen (Noord-Holland) de viering bij van het 50-jarig bestaan van de Europese School. Deze school is opgericht door de Europese Unie en biedt meertalig onderwijs aan kinderen van werknemers van Europese instellingen en internationale bedrijven. Ook Nederlandse kinderen kunnen worden toegelaten. De Europese School heeft ongeveer 600 leerlingen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar van 50 verschillende nationaliteiten. De Koningin maakte een rondgang door de school, waarbij leerlingen een deel van een musical opvoerden en natuurkundeproeven lieten zien. Zo demonstreerden drie leerlingen in witte jassen haar in een laboratoriumopstelling hoe vet wordt afgebroken met afwasmiddel. “Wij zijn als Europese School een beetje anders”, zei directeur Steve Lewis. “We doen veel met science en veel met talen.” De Koningin was onder meer getuige van een taalkwis in de bibliotheek. De leerlingen waren enthousiast over het bezoek en vonden het ‘superleuk’ en ‘spannend’.
-
Zonder de inzet en toewijding van vrijwilligers zou ons land stilvallen en zou veel moois nooit van de grond komen. Vrijwilligers trekken zich het lot van anderen aan en helpen concreet om waardevolle projecten tot een succes te maken. Dat prachtige werk verdient steun en waardering. Jaarlijks organiseert het Oranje Fonds daarom in samenwerking met duizenden organisaties de grootste vrijwilligersactie van Nederland: NLdoet. Met NLdoet wil het fonds het vrijwilligerswerk meer en breder onder de aandacht brengen. Op 15 en 16 maart stak een recordaantal van 310.000 mensen de handen uit de mouwen bij in totaal 8.400 klussen.
Hare Majesteit de Koningin, de Prins van Oranje, Prinses Máxima en andere leden van de Koninklijke Familie behoren al jaren tot de deelnemers aan N Ldoet. De Koningin, Prinses Margriet, Prins Bernhard, Prins Pieter-Christiaan en Prins Floris gingen aan de slag op Duurzaamheidscentrum Weizigt in Dordrecht. Weizigt biedt ruim twee hectare natuurterrein met een duurzame stadsboerderij, een klimaatkas, tuinen en een bijenstal. Op zo’n locatie is natuurlijk altijd wat te klussen en schoon te maken!
De Prins van Oranje en Prinses Máxima gingen bowlen met bezoekers en vrijwilligers van een ontmoetingsplaats voor dak- en thuislozen: het Catharijnehuis in Utrecht.
Prins Constantijn en Prinses Laurentien waren in Bergen op Zoom, waar ze meehielpen met de grote schoonmaak in Museum De Gevangenpoort.
-
Op 19 maart vond op het Sint Pietersplein in Vaticaanstad de inauguratie van Zijne Heiligheid Paus Franciscus I plaats. De Prins van Oranje en Prinses Máxima waren daarbij aanwezig, evenals onder anderen Kroonprins Felipe van Spanje en zijn vrouw Prinses Letizia.
Na de inauguratie hadden de Prins van Oranje en Prinses Máxima een korte ontmoeting met de Paus. Paus Franciscus volgde Paus Benedictus XVI op, die op 28 februari 2013 terugtrad.
-
Nederland neemt wereldwijd een toppositie in op het gebied van internetinfrastructuur. Amsterdam speelt daarbij een toonaangevende rol: de Amsterdam Internet Exchange (AMSIX) is het grootste internetknooppunt ter wereld. Ruim 550 nationale en internationale netwerken zijn daarop aangesloten. Amsterdam is daarmee een belangrijke spin in het World Wide Web.
Op 20 maart verdiepte de Prins van Oranje zich in de verschillende facetten van de internetinfrastructuur tijdens een werkbezoek op Science Park Amsterdam. Hij ging kijken bij het nieuwste datacentrum van Equinix en sprak met deskundigen over de omvang en het belang van de internetinfrastructuur in de regio Amsterdam. Daarna bezocht de Prins SURFsara. Dit is een hightech centrum voor wetenschappers en bedrijfsleven ten behoeve van onderzoek op basis van zeer grote databestanden (Big Data). Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om het in kaart brengen van criminele netwerken en onderzoek naar de stijging van de zeespiegel door klimaatverandering. Drie jonge onderzoekers uit verschillende disciplines demonstreerden hun werk aan de Prins op een multifunctionele video wall.
De Prins bracht dit bezoek als lid van de Raad van Advies van ECP, Platform voor de Informatiesamenleving. Binnen dit platform werken overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samen aan de ontwikkeling van de Nederlandse digitale economie en samenleving.
-
Minister-president Erdo an van Turkije bracht 21 maart een officieel bezoek aan Nederland. Hare Majesteit de Koningin ontving hem in audiëntie. Het bezoek stond in het teken van de economische en diplomatieke betrekkingen tussen onze landen. De minister-president werd vergezeld door een delegatie bestaande uit ministers, parlementariërs en topmensen uit het bedrijfsleven. In de afgelopen tien jaar is de handel tussen Turkije en Nederland verdrievoudigd. Nederland is één van de grootste buitenlandse investeerders in Turkije. Ook de Turkse investeringen in Nederland groeien. Beide landen zijn geïnteresseerd in het verder versterken van de samenwerking, onder meer op het gebied van (duurzame) energie.
-
In 2013 vierde het Frans Hals Museum in Haarlem zijn honderdjarig bestaan. Hare Majesteit de Koningin opende 22 maart de jubileumexpositie ‘Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan’. Deze toonde werken van Frans Hals te midden van schilderijen van bekende voorgangers en tijdgenoten. Grote musea als The National Gallery in Londen, het Prado in Madrid en het Louvre in Parijs leenden werken uit, evenals diverse particulieren.
Frans Hals (1582-1666) geldt als een van belangrijkste Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw. Hij staat bekend om zijn ‘spontane toets’ en zijn snelle en gewaagde techniek. Hals schilderde geen verstilde portretten, maar probeerde beweging op het doek te brengen. De geportretteerde mensen lachen, tonen emoties en lijken direct met de toeschouwer te communiceren. Hals’ tijdgenoot Theodorus Schrevelius schreef over zijn portretten ‘dat se schijnen asem van haer te gheven, ende leven’.
-
Prinses Margriet opende 27 maart ‘Artis in Bloei’ ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van Artis te Amsterdam. De Prinses doopte een speciale jubileumtulp met de naam Tulipa Natura Artis Magistra.
‘Natura Artis Magistra’ (zoals Artis officieel heet) is in 1838 aangelegd als stadspark met dieren. Het is de oudste dierentuin van Nederland, met bijzondere dieren als de brilbladneusvleermuis, de konijnenuil, de roodknie vogelspin, het kune kune varken en het gouden leeuwaapje. Behalve voor liefhebbers van fauna is Artis ook een lusthof voor floraliefhebbers. Veel van de historische aanplant is nu nog te zien. Naast de oude bomen waren er tijdens ‘Artis in Bloei’ meer dan 175.000 bloemen te bewonderen en 36.000 planten. Jaarlijks trekt Artis ruim 1,2 miljoen bezoekers. Het thema van het jubileumjaar was ‘Artis al 175 jaar een Mensentuin’. Prinses Margriet is sinds 2002 beschermvrouwe van Natura Artis Magistra. De Nederlandse vertaling van de naam van de dierentuin luidt: de natuur is de lerares van de kunst.
-