Juni 2013
2013
Selectie werkzaamheden
-
Juni
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brachten op 3 en 4 juni een bezoek aan Duitsland. In Berlijn ontmoetten zij Bondskanselier Merkel en werden zij officieel ontvangen door Bondspresident Gauck. De Bondspresident prees de hechte banden die er tussen Duitsland en Nederland zijn: “insbesondere im Grenzgebiet merkt man, wie gut unsere Zusammenarbeit und das tägliche Miteinander von Deutschen und Niederländern funktioniert”.
’s Middags vertrok het Koninklijk Paar naar Wiesbaden, waar zij bij de Staatskanzlei werden ontvangen door minister-president Bouffier van de deelstaat Hessen. De volgende dag stond de deelstaat Baden-Württemberg op het programma. Verbindend thema tijdens het tweedaagse bezoek was de economische samenwerking tussen Duitsland en Nederland. Duitsland is voor Nederland verreweg de belangrijkste handels- en investeringspartner. Een van de vele Nederlandse bedrijven die in Duitsland actief zijn, is klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts in Asten. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de restauratie van het carillon van de Marktkirche in Wiesbaden. Dit carrillon werd tijdens het bezoek van de Koning en Koningin feestelijk ingewijd.
Het publiek in Wiesbaden en Stuttgart was in groten getale toegestroomd om het Paar te zien en was ‘begeistert’ over het koninklijke bezoek.
-
Hare Majesteit Koningin Máxima vierde 7 juni in Houten het tienjarig bestaan van de Thomashuizen mee. Een Thomashuis is een woonvorm die is toegespitst op volwassenen met een verstandelijke beperking. Acht bewoners wonen samen in een huis onder begeleiding van een echtpaar of samenwonend stel dat verantwoordelijk is voor de verzorging.
Initiatiefnemer van de Thomashuizen is Hans van Putten. Na lang en tevergeefs op zoek te zijn geweest naar een goede, menswaardige woonomgeving voor zijn verstandelijk beperkte zoon Thomas, besloot hij in 2001 zelf die plek te creëren. In 2003 opende het eerste Thomashuis zijn deuren. De vraag bleek groot en binnen tien jaar zijn honderd Thomashuizen gerealiseerd. Ter ere van het jubileum werd in Houten het honderdste Thomashuis officieel geopend. Koningin Máxima woonde het jubileum bij en sprak vervolgens met de bewoners van het nieuwe Thomashuis. “Ze was erg goed geïnformeerd”, zegt zorgouder Marja van Rooijen. “Het was heel informeel. Ze mocht op Patricia’s stoel zitten en aansluitend heeft bewoner Jos nog een dansje met haar gedaan.” -
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander ging 11 juni op bezoek bij Motorcycle Support Nederland in Goirle. Motorcycle Support Nederland begeleidt mensen met een lichte beperking die moeilijk aan de slag kunnen komen. De organisatie biedt dagbestedingsplaatsen aan, verzorgt opleidingen op maat en geeft persoonlijke begeleiding. De deelnemers doen werkervaring op in de motor- en autowerkplaats of krijgen de mogelijkheid stage te lopen of aan de slag te gaan bij bedrijven in de regio. De Koning liet zich informeren over de werkwijze en toekomstplannen van Motorcycle Support. Aansluitend werd hij rondgeleid door de werkplaats en sprak hij met jongeren over hun ervaringen. Het bezoek van de Koning viel bij hen in goede aarde. Werknemer Randy was kort maar duidelijk: “ja, goede gast”.
Vakmanschap verloochent zich niet. Tijdens het bezoek greep een paar werknemers van Motorcycle Support de kans om onder de motorkap van de koninklijke auto te neuzen. “Geweldig interessant”, riep een van hen. “Vooral die steun daar, die zal wel voor extra versteviging zijn.” De chauffeur van de Koning wist het antwoord. “Het is de stabilisatorstang die ervoor zorgt dat de auto recht op de weg blijft rijden.”
Motorcycle Support Nederland neemt deel aan het Oranje Fonds Groeiprogramma. Dit programma biedt sociale initiatieven financiële en inhoudelijke steun van experts om het lokale initiatief uit te breiden naar nationaal niveau.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima bezochten 12 juni Limburg en Noord-Brabant in het kader van hun reeks provinciebezoeken.
In Maastricht werden zij ontvangen door de Gouverneur van de provincie Limburg, drs. Th.J.F.M. Bovens. Het mannenkoor Mastreechter Staar trad vervolgens op in het Gouvernementsgebouw. Na Maastricht bezochten de Koning en Koningin Heerlen. Daar maakten zij kennis met het Festival Cultura Nova dat elk jaar in Heerlen wordt gehouden. Vijfhonderd schoolkinderen deden mee aan een speciale openluchtvoorstelling. In Sittard/ Geleen stond de sport centraal. In het atletiekstadion gaven schoolkinderen en sporters de Koning en Koningin demonstraties van breedtesport en topsport. Een van de deelneemsters: “Ik vond ze erg hooghollands praten en ik vond dat Máxima een hele mooie jurk aanhad. Het zijn wel gewoon hele normale mensen eigenlijk.” Venlo profileerde zich als ‘Nederlandse Hoofdstad van de Smaak 2013’. De Koning en Koningin bezochten er een ‘kookbattle’ waarin zeven jeugdteams met lokale producten aan de slag gingen.
Op de Luitenant-generaal Bestkazerne spraken de Koning en Koningin met ongeveer honderd inwoners uit de provincies Limburg en Noord-Brabant. De Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, prof.dr. W.B.H.J. van de Donk, nam het Koninklijk Paar vervolgens onder zijn hoede. Hij begeleidde hen naar de Brabantse gemeenten Roosendaal, Oisterwijk en Den Bosch. Een deel van het parcours werd per Koninklijke trein afgelegd. Oisterwijk vierde in 2012 het 800-jarig jubileum. De Koning en Koningin kregen een beeld van de geschiedenis van deze plaats tijdens hun wandeling vanaf het station via de Stationsstraat naar het centrum van Oisterwijk, de Lind. Langs de route werden diverse ‘herinneringen’ aan Oisterwijk-800 getoond. Op de Markt in Den Bosch zongen de Koning en Koningin op het podium het lied ‘Brabant’ mee met Guus Meeuwis. Hij zei na afloop: “Volgens mij hebben ze een heel brede interesse, ook qua muziek. Ze zijn bij René Froger gesignaleerd, bij het Nationaal Ballet en bij Armin van Buuren. Dit optreden was voor mij heel bijzonder. Ik heb dit lied nog nooit gezongen met zulke ogen in mijn rug.”
-
In de serie provinciebezoeken die de Koning en Koningin na de inhuldiging aflegden, stonden op 14 juni Fryslân en Noord-Holland op het programma. De dag begon in Leeuwarden, waar zij bij het provinciehuis werden ontvangen door de Commissaris van de Koning, de heer J.A. Jorritsma. Vervolgens ging het per koets naar het Hofplein. Daar kregen de Koning en Koningin te zien wat Leeuwarden zo bijzonder maakt, onder meer als Elfstedenstad en als kandidaat voor de titel Culturele Hoofdstad van Europa 2018. In Akkrum kreeg het Paar een demonstratie Slingerapen en Mastklimmen en in Joure stond een Landauer met een span Friese paarden voor hen klaar voor een rijtoer over de Midstraat. In Fryslân is het water nooit ver weg: in Elahuizen maakten de Koning en Koningin kennis met stichting It Sailhûs, die watersportactiviteiten voor mensen met een verstandelijke handicap organiseert.
Met de MS Friesland werd de overtocht gemaakt van Stavoren naar Enkhuizen. Aan boord spraken de Koning en Koningin met ongeveer honderd inwoners van beide provincies. Onder hen Henk de Jong, trainer van SC Cambuur: “Wij hebben iets gepresteerd met Cambuur Leeuwarden: we zijn gepromoveerd naar de eredivisie. Dat heeft heel veel mensen in Friesland blij en trots gemaakt. De Koning wist ervan en dat had ik ook wel verwacht.” De Commissaris van de Koning in Noord-Holland, de heer J.W. Remkes, was ook aan boord. In zijn provincie kregen naast Enkhuizen ook Hoorn, Zaandam en Haarlem Koninklijk bezoek. In Zaandam wandelde het Paar over het Hembrugterrein, tussen het Noordzeekanaal en de Zaan. Het terrein telt 125 industriële, deels monumentale gebouwen. De Koning en Koningin maakten kennis met de nieuwe bestemmingen van dit erfgoed, onder meer voor de creatieve industrie.
-
Prinses Beatrix reikte 18 juni de Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan mensen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of het natuurbehoud in Nederland en in het Caraïbisch deel van het Koninkrijk. In 2013 ging de prijs naar Frans Wytema uit Zaandijk, Jos de Pont uit Amsterdam en Caroline de Westenholz uit Den Haag.
Frans Wytema zet zich in voor het behoud en de restauratie van de Zaanse houtbouw en oude muziekinstrumenten. Hij redt historische panden van de sloop en laat deze restaureren. Daarnaast draagt hij zorg voor herstel van oude muziekinstrumenten. Jos de Pont is de initiator van twee musea: Museum de Pont in Tilburg en Huis Marseille in Amsterdam. Dankzij hem konden deze musea uitgroeien tot internationaal bekende kunstcentra met gerenommeerde collecties. Caroline de Westenholz is de drijvende kracht achter het Louis Couperus Museum in Den Haag. Zij biedt het museum onderdak en verzorgt bijzondere tentoonstellingen.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima legden op 19 juni hun vijfde ‘dubbele provinciebezoek’ af. Dit keer was het de beurt aan Flevoland en Overijssel. In Almere werden zij ontvangen door de Commissaris van de Koning in de provincie Flevoland, de heer L. Verbeek. De Koninklijke gasten kregen onder meer een presentatie van leerlingen van de MBO opleiding van het Groenhorst College over de mogelijkheden van landbouw in de stad. In Lelystad stond het thema ‘Ruimte voor Talent’ centraal, met onder meer een presentatie van talentvolle sporters. Emmeloord profileerde zich met het thema ‘Eerlijk Eten’, onder meer met een streekproductenmarkt en informatie over de veredeling van pootgoed voor de productie in ontwikkelingslanden.
In de voormalige Nederlands Hervormde kerk van Ens werden de provincies Flevoland en Overijssel met elkaar verbonden door een informele bijeenkomst van de Koning en Koningin met circa honderd inwoners uit beide provincies. Onder hen chef-kok Nicky Quartz: “Het was echt heel leuk. Koningin Máxima is een aardige, spontane vrouw. Leuk om een gesprek mee te hebben.” De Commissaris van de Koning in Overijssel, mevrouw drs. A.Th.B. Bijleveld-Schouten, was ook bij deze bijeenkomst aanwezig. In haar provincie werd vervolgens het dorp ’s Heerenbroek bezocht, dat 650 jaar bestond. Ook in Goor was het feest. Deze Overijsselse plaats vierde dat het 750 jaar geleden stadsrechten kreeg. De Koning en Koningin maakten de start van de viering mee en beleefden een spetterend optreden van zanger Jeroen Ekkerink. Tussendoor genoten ze in Zwolle van een optreden van De Pioniers, winnaar van de popprijs Overijssel 2013.
-
Hare Majesteit Koningin Máxima nam 20 juni in Oslo deel aan een bijeenkomst van de ‘Financial Action Task Force’ in haar hoedanigheid van speciaal pleitbezorger van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties op het gebied van inclusieve financiering voor ontwikkeling. In deze functie zet zij zich wereldwijd in voor een betere toegang voor mensen en kleine bedrijven tot financiële diensten, een betere consumentenbescherming en meer financiële vaardigheden van jong en oud.
De Financial Action Task Force bestrijdt witwassen van crimineel geld en de financiering van terrorisme. De Task Force werd in 1989 opgericht en legde de basis onder een wereldwijde standaard waaraan de deelnemende landen zich hebben gecommitteerd. De standaard is inmiddels door meer dan 190 landen geïmplementeerd. In haar toespraak wees de Koningin erop dat financiële integriteit, inclusieve financiering en financiële stabiliteit elkaar versterken. Ongeveer twee derde van de wereldbevolking profiteert nu al van de internationale financiële afspraken die de Financial Action Task Force tot stand heeft helpen brengen. Deze afspraken hebben het internationale financiële systeem betrouwbaarder gemaakt. Tegelijkertijd is er nog veel werk te doen, onder meer op het gebied van consumentenbescherming en het vergroten van de financiële weerbaarheid van mensen.
-
Op 21 juni sloten de Koning en Koningin hun reeks provinciebezoeken af in Zeeland en Zuid-Holland. ’s Morgens ontving de Commissaris van de Koning in Zeeland, de heer J.M.M. Polman, hen in Middelburg, dat zich presenteerde als een stad die oude tradities combineert met modern ondernemerschap. In Goes maakten de Koning en Koningin kennis met de culturele rijkdom van de klederdracht en met succesvolle streekproducten. Ook in Zierikzee ontmoetten oud en nieuw elkaar. In de Oude Haven was een optreden uit de toneelproductie ‘Watermensen, de zee geeft en de zee neemt’ van de Stichting Rederijkers Zierikzee. Vervolgens ontmoetten de Koning en Koningin de surfers Davy Scheffers en Rick Jendrusch.
Op de Brouwersdam, waar Zeeland en Zuid-Holland elkaar raken, ontmoetten de Koning en Koningin ongeveer honderd bewoners uit beide provincies. Onder hen mosselkweker Wout van den Berg: “De Koning kent onze sector. Wij hebben in 2008 een behoorlijk conflict gehad met natuurorganisaties. Daar zijn we in wederzijds overleg goed uitgekomen. Daar wist de Koning van. Hij had het goed door!”
Vervolgens nam de Commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland, de heer J. Franssen, het stokje over van zijn Zeeuwse collega. Hij begeleidde het Koninklijk Paar naar Hellevoetsluis en naar Zoetermeer, waar vijf grote sportaccommodaties zich presenteerden met onder meer demonstraties raften, curling, kunstschaatsen en klimmen. In Den Haag werd de reeks provinciebezoeken afgesloten met onder meer een bezoek aan Chinatown en aan het Midzomergracht festival langs de Bierkades en het Groenewegje. Aan boord van ‘de Ooievaart’ maakten de Koning en Koningin een vaartocht langs de terrassen en de muziekoptredens op de pakschuiten.Het Koninklijk Paar bezocht in mei en juni in de twaalf provincies in totaal 45 gemeenten.
-
Hare Majesteit Koningin Máxima bezocht 28 juni RoboCup 2013, het wereldkampioenschap voor intelligente robots, in Eindhoven. Ruim 2500 deelnemers uit 40 landen gingen de strijd met elkaar aan in verschillende disciplines, waaronder robotvoetbal. De Technische Universiteit Eindhoven was gastheer. Naast de competities voor teams van universiteiten, werd er een RoboCup Junior-competitie georganiseerd voor leerlingen van basisscholen en middelbare scholen.
Robots spelen een steeds grotere rol in onze samenleving. Ze assisteren in de gezondheidszorg, het reddingswerk en het wetenschappelijk onderzoek en worden steeds populairder in sport en spel. Er bestaan zorgrobots, reddingsrobots, onderzoeksrobots, voetbalrobots en zelfs dansrobots. RoboCup is een bijzondere manier om de techniek te promoten en de ontwikkeling van betaalbare en betrouwbare robottechnologie te versnellen.
De Koningin kreeg een boeket aangeboden door robot Amigo en woonde een robotvoetbalwedstrijd bij. Teamleider Robin Soetens van TechUnited uit Eindhoven mocht tijdens de wedstrijd naast haar zitten en haar vragen beantwoorden. “Ze wilde onder meer weten hoe de robots werken en met elkaar communiceren. Ze was oprecht geïnteresseerd”, vertelde hij. Overigens werd TechUnited in de finale nipt verslagen door Water uit China. Het Chinese team was daarmee de winnaar van de RoboCup 2013.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander woonde 29 juni in Den Haag de Nederlandse Veteranendag bij. Veteranendag is een eerbetoon aan de ruim 130.000 Nederlandse veteranen - van de Tweede Wereldoorlog tot en met recente vredesmissies - die zich hebben ingezet in dienst van vrede en veiligheid.
De dag begon met een bijeenkomst in de Ridderzaal waar minister-president Rutte een toespraak hield. Aansluitend kregen 70 militairen op het Binnenhof de herinneringsmedailles voor vredesoperaties uitgereikt. Vervolgens ontvingen 32 militairen van alle krijgsmachtonderdelen het zogenoemde veteranen draaginsigne. Na de ceremonie op het Binnenhof nam de Koning op de Kneuterdijk in Den Haag het defilé af. Circa 3000 veteranen en actieve militairen deden aan het defilé mee. Onder hen Michel Penninga die als dienstplichtig militair in 1995 uitgezonden werd naar Busovaca in Bosnië. Hij liep in 2013 voor het eerst mee. “Het is heel fijn om al die mensen langs de kan t te zien applaudisseren. Uit Bosnië is mij vooral de kameraadschap bijgebleven, maar ook dat ik heb mogen helpen om het daar een stukje beter te maken.”
-