Juli 2013
2013
Selectie werkzaamheden
-
Juli
-
Op 1 juli 2013 was het 150 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse koloniën in de West werd afgeschaft. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima waren op die dag in het Oosterpark in Amsterdam aanwezig bij de Nationale Herdenking Slavernijverleden.
Nederland speelde een belangrijke en wrange rol in de slavenhandel. Honderdduizenden mensen werden tot in de negentiende eeuw op Nederlandse schepen vanuit West-Afrika getransporteerd naar Suriname en de eilanden in de Caraïben om als werkkracht dienst te doen of om te worden doorverkocht.
Tijdens de herdenking werden bij het slavernijmonument toespraken gehouden en kransen gelegd ter nagedachtenis van degenen die hebben geleden onder de trans-Atlantische slavernij. Vice-premier Asscher was een van de sprekers. Hij zei: “Ik sta hier vandaag namens de Nederlandse regering en kijk terug op deze schandvlek in onze geschiedenis. Ik kijk terug en betuig diepe spijt en berouw over hoe Nederland is omgegaan met de menselijke waardigheid.”
Na de officiële herdenking werd met het Keti Koti festival de afschaffing van de slavernij gevierd.
-
Hare Majesteit Koningin Máxima opende 5 juli 2013 het Máximapark in Utrecht. Het 300 hectare bestrijkende groengebied ligt midden in het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn. Het recreatiegebied is zo groot als de Utrechtse binnenstad en omvat een stadspark met een parkrestaurant, een bosspeeltuin, een beeldenpark, een natuurgebied en diverse sportaccommodaties.
De Koningin maakte een fietstocht door het park en onthulde samen met een aantal kinderen de naam. Harmonie Orkest Vleuten luisterde de opening op. -
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brachten 8 juli een bezoek aan de Joodse Gemeente Amsterdam. De Koning en Koningin werden rondgeleid door de synagoge aan het Jacob Obrechtplein en kregen uitleg over het interieur en geschiedenis van het gebouw. Ze spraken onder meer met Rabbijn Evers, die het Koningspaar bedankte voor hun komst: “Koning Willem Alexander, Koningin Máxima, U heeft onze Joodse Gemeente met Uw bezoek grote eer bewezen”.
De Koning en Koningin ontmoetten ook studenten, scholieren en leerkrachten van Joodse scholen en vertegenwoordigers van Maccabi-sportverenigingen. Het bezoek werd afgesloten met een gelegenheidsgebed en een zegening door opperrabbijn Aryeh Ralbag, zoals deze ook wekelijks in de dienst wordt uitgesproken voor het Koninklijk Huis.
De Joodse Gemeente Amsterdam bestaat al meer dan 375 jaar. Zij ontplooit tal van activiteiten, zoals de organisatie van diensten in vijf synagogen, het verzorgen van Joods onderwijs en het verrichten van sociaal en cultureel werk.
-
Hare Majesteit Koningin Máxima bracht 9 juli een bezoek aan Emma’s Hof in Den Haag. Deze stadstuin is door de buurt zelf opgezet en vormt een ontmoetingsplek in de wijk. Emma’s Hof is uitgegroeid tot een soort openluchtbuurthuis en draait op de inzet van ruim honderd vrijwilligers. Oud en jong maken er gebruik van. Koningin Máxima werd uitgebreid rondgeleid. Vrijwilligers en vaste bezoekers praatten haar bij over de totstandkoming, inrichting en functies van Emma’s Hof. Pieternel Kranendonk, een van de vrijwilligers vertelde over haar betrokkenheid. “Toen de tuin er eenmaal was, wilde ik er ook iets mee doen. Meedoen. Aangezien ik best wel wat van rozen weet, zei ik: ‘ik ga voor de rozen zorgen’.”
Emma’s Hof behoort tot de initiatieven die op 16 mei, ter gelegenheid van de troonswisseling, een Oranje Fonds Kroonappel ontvingen.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende op 14 juli het European Youth Olympic Festival in Stadion Galgenwaard in Utrecht. Zo’n 2.300 jonge sporters van 13 tot en met 18 jaar uit 49 landen namen aan de jeugdspelen deel. Zij kwamen uit in negen Olympische sporten: atletiek, basketbal, handbal, judo, tennis, turnen, volleybal, wielrennen en zwemmen. Nederland was op deze spelen met 190 atleten vertegenwoordigd.
De openingsceremonie omvatte, geheel in de Olympische traditie, de officiële parade van atleten, het hijsen van de Olympische vlag en de fakkelestafette met als bekroning het ontsteken van het Olympisch vuur. De jeugdspelen zijn bedoeld als stimulans voor jonge talenten op weg naar de volwassen topsport. Ze krijgen de kans internationale sportervaring op te doen en maken kennis met elkaar en met de Olympische waarden respect, vriendschap en excelleren. Voor de openingsceremonie sprak de Koning met de Nederlandse sporters. Hij spoorde hen aan van de spelen te genieten, gastvrij te zijn tegen alle deelnemende sporters en te laten zien wat Nederland kan, ‘want we kunnen heel veel’.
De jeugdspelen trokken 40.000 bezoekers. In de medaillespiegel eindigde Nederland op de zevende positie, met 20 medailles. Rusland was het meest succesvolle land.
-
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander ontving 17 juli de Voorzitter van de Eerste Kamer mevrouw mr. Ankie Broekers-Knol voor een kennismakingsgesprek. Mevrouw Broekers- Knol werd op 2 juli gekozen als Voorzitter van de Eerste Kamer. Zij volgde de heer mr. Fred de Graaf op. Het gesprek vond plaats op Paleis Noordeinde.
-